Elämä

Työpaikalle lomalta lähetetty kortti kertoo muistamisesta ja vahvistaa me-henkeä

Tilaajille

Kun työpaikalle tulee lomalla olevalta työkaverilta kortti, sitä kannattaa arvostaa. Kortteja ei lähetetä työpaikoille, joissa on huono henki.

"Postikorttitekstit ovat pieniä keinoja, joilla osallistutaan sosiaalisen yhteisön luomiseen ja ylläpitämiseen", sanoo korttien tekstejä tutkinut tohtori ja suomen kielen dosentti Liisa Tainio.

Jos joulukortit ovat nykyajan rituaalisia loitsuja - Hyvää Joulua toivottavat Rummukaiset - työpaikkakortit ovat loitsuja, joilla vahvistetaan me-henkeä.

Vuosikymmeniä sitten postikorteilla kerrottiin tärkeistä asioista. Esimerkiksi milloin matkalta on tarkoitus tulla kotiin, riittääkö raha vai pitääkö sitä sähköttää lisää.

Tekstiviestit ovat korvanneet jo vuosia sitten kotiin lähetettävät maisemakortit, mutta työpaikkakorttia ne eivät ole tappaneet.

Työpaikkakortti on maisema- tai vitsikortti, jonka lomalla oleva työyhteisön jäsen lähettää yhteisesti työtovereilleen.

Erityisen ahkerasti lähetetään kimppakortteja, kun useampi työtoveri on lomalla samassa paikassa.

Kesämökiltä ei ole tapana lähetellä kortteja.

Kun kortti on luettu, se jää ajelehtimaan kahvihuoneen pöydälle tai se kiinnitetään kopiokoneen taakse seinälle korttialttariin muiden korttien joukkoon.

"Koulussa ei opeteta, miten postikorttiteksti pitää laatia, mutta kaikki noudattavat samaa käytäntöä. Tekstit ovat yllättävän samanlaisia", Tainio sanoo.

Katsotaanpa, mitä viestinnän ammattilaiset kirjoittavat työtovereilleen.

Toimituksen lehtipöydällä ajelehtii kaksi keväällä tullutta korttia.

Toisessa on kaameita kaupunkinäkymiä Rouenista Ranskasta, nukkuva kissa ja omenankukkia. Teksti kuuluu: 1.4. klo 11.30. Ponsuur! Terveiset Pariisista! On keväistä ja lämmintä, just syödään aamiaista alkuasukkaiden luona. Terkut ja nähdään pian! T. Konsta.

Toisessa kortissa on auringonottajia Teneriffalla, ja teksti: 3.4.2006 Los Cristianos. Helou! Päästiin aurinkolomalle! Ei yhtään pilvistä päivää! Nähtiin valaita merellä! Hotelli on kiva! Mustekala maistuu Jopille! Ei mitään valittamista! (ihme) Terv. Ansti.

Kummankin kortin tekstit ovat samantapaisia. Reippaita ja hyväntuulisia, yleisiä mutta myös yksityiskohtaisia.

"Tekstiä on oltava tarpeeksi, sillä liian lyhyt teksti tulkitaan sosiaalisen velvollisuuden täyttämiseksi", Tainio sanoo.

Kortin lähettämiseen liittyy paljon sääntöjä, joita kaikki osaavat noudattaa.

Sen täytyy vaikuttaa spontaanilta. Aivan kuin olisi ollut kävelyllä ja muistanut yhtäkkiä työtoverit.

Kortti osoitetaan tietylle ryhmälle, esimerkiksi Reskontran väelle tai Keskuksen tytöille.

Kuvan aiheen kuuluu liittyä lomaan, mieluiten paikkaan. Kuvan ja tekstin kokonaisuudesta on pidettävä huolta, sillä niitä voidaan tulkita arvaamattomalla tavalla. Kokonaisuuteen saatetaan liittää merkityksiä, joita lähettäjä tuskin on toivonut.

Tästä klassikkoesimerkki on suomalaisten työmarkkinajohtajien vuonna 1991 Leviltä lähettämä kikkelikortti.

Lomakortti alkaa aina päiväyksellä. Sen jälkeen seuraa tervehdys: Hei! tai Moi! On tavallista laittaa jo tervehdykseen paikallisväriä.

Greetings from Oxford!

Ciao! tai

Hola! Eteen raapustetaan tietysti huutomerkki espanjalaiseen tapaan nurinpäin.

Huutomerkki kuuluu ehdottomasti tervehdyssanaan. Sen avulla julistetaan kommunikointi alkaneeksi.

Sen jälkeen seuraa usein terveiset-osio, johon sisällytetään paikanmääre ja usein myös matkakohteen kuvausta.

Lomaterveiset täältä helteisestä Unkarista!

Työpaikkakorteissa ei välitetä informaatiota. Niissä kerrotaan niitä näitä säästä ja maisemista.

Aiheet ovat turvallisia, sillä korttihan on julkinen. Yleensä hyvien säiden ja eksoottisten herkkujen otaksutaan herättävän kateutta töissä olevissa.

Vaikka tervehdyksillä halutaan kertoa, että työtoverit ovat yhä mielessä, lomailija haluaa korostaa etäisyyttä työpaikkaan.

Sen vuoksi korttien teksteissä viljellään ylettömästi pronominipesyettä tämä. Esimerkiksi: Ilmat ovat täällä hyvät.

Tällä terassilla on istuttu.

Tainio on huomannut, että työpaikkakorttiin liittyy aina tietty hyväntuulen strategia. Lomakohdetta ylistetään tai vastoinkäymisillä vitsaillaan.

Vieraskieliset ilmaisut, sisäpiirin vitsit ja ironisointi kuuluvat tähän viestinnän lajiin.

Usein lähettäjä ottaa kortin kuvan haltuunsa tekemällä kuvaan merkintöjä, lävistyksiä, nuolia tai ympyröitä.

Reiän kohdalla minulta varastettiin lompakko. Nuolella osoitetaan oman hotellihuoneen ikkuna tai lempipaikka rannalla.

Tekstissä kuuluu myös viitata kortin kuva-aiheeseen. Ilmaisut ovat vakiintuneita: Kuvassa on... tai Etupuolella näkyy...

Kuluneilla ilmauksilla korostetaan viestin ironisia ulottuvuuksia. Huumori on hyvä keino työpaikan hengen luomisessa, mutta ironia on vielä tehokkaampi. Kun ironia tulkitaan samalla tavalla ja sen pilkkaamasta asiasta ollaan yhtä mieltä, tulkitsijoiden välille syntyy välittömästi yhteisymmärrys.

"Ironia vahvistaa yhteisön sisäistä yhteenkuuluvuutta", Tainio sanoo.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää