Elämä

Työmaan aamu alkaa lihastreenillä

NCC:n rakennustyömaalla tapaturmia ehkäistään lämmittelyllä

Tilaajille

Sementtimies Ismo Honkanen napsauttaa reippaan kantrirockin soimaan stereoista. Haalaripukuiset rakennustyöntekijät aloittavat paikallaan marssin. Sitten sosiaalitilan aulassa varjonyrkkeillään musiikin tahdissa.

Honkanen ohjaa yli kymmenen työkaverin liikkeitä tuttujen mielikuvien avulla.

"Tässä vähän kuin sahataan, lavat liikkuumaan. Hyvä, nyt tukki katkesi. Otetaan toinen puoli!" Pitäjänmäen kupeessa Talissa on rakennusliike NCC:n työmaa. Entisen Helvarin elektroniikka- ja valaisintehtaan viereen nousee asuinkerrostalo.

Työmaan porukka on kokoontunut aamutreeniin syyskuusta lähtien kolme kertaa viikossa.

"Tätä ei missään nimessä saa kutsua aamujumpaksi", opastaa työhyvinvointiasiantuntija Taina Tuhkanen NCC:ltä. Miesvaltaisella alalla termi ei oikein iske.

Verryttelyn tarvetta työmaalla ei voi silti kieltää. Tavallisimmat tapaturmat - venähdykset, revähdykset, liukastumiset ja putoamiset - kertovat karua kieltään rakennusalan työolosuhteista.

Apumies kantaa, muurarin selkä kuormittuu ja timpurin kädet ovat kovilla. Hommia paiskotaan niin loskatuiskussa kuin kesähelteelläkin. Ja kukapa olisi vetreimmillään työpäivän alkaessa aamuseitsemältä?

"Terveenä ei tältä alalta moni lähde eläkkeelle", toteaa Talin työmaan vastaava työnjohtaja Pekka Pasanen.

Lämmitetyillä lihaksilla vahinkoja ei niin helposti satu. Talin työmaalla aamutreenistä innostui ensin työsuojeluvaltuutettu Jukka Raappana.

"Jukalle voi sanoa vaikka 20 kertaa ei, mutta lopulta sanotaan aina kyllä", työkaverit kertovat.

Kynnys osallistua vapaaehtoiseen aamuverryttelyyn on tehty mahdollisimman matalaksi. Treeni tehdään työajalla. Ne, jotka eivät tule mukaan, menevät suoraan töihin.

Kaikki työntekijät eivät vieläkään liikuntahetkeen osallistu. "Asenteista kai siinä on kyse", raksalla arvellaan.

Treenin hyödyt ovat oppisopimuskoulutettavan Tapio Ruhan, 23, mielestä selvät: "Rappuset menee ylös helpommin, ja työt on parempi aloittaa." Ismo Honkanen lähti treeninvetäjäksi mielellään, liikuntamiehiä kun on.

"Uiminen, pyöräily, luistelu", hän listaa lempilajejaan. "Olen jumpannut ja venytellyt aamuisin jo aikaisemmin, joten tämä oli helppo aloittaa." Tiukka markkinatilanne tekee työntekijöiden liikuttamisesta tärkeää myös työnantajalle. Sairauspoissaolot tulevat kalliiksi, puhumattakaan sairauseläkkeestä.

Uintiliike ja kyykkyaskel saavat Talin aamutreenaajien poskiin jo vähän väriä. Shania Twainin laulun ohella verryttelyä säestää jutustelu: "Onko Aulis jäänyt himaan, kun Jokerit hävisi eilen?" Verryttely taitaa olla esimiehillekin hyvä tilaisuus kuulostella, missä työmaalla mennään. "Siinä ollaan samassa veneessä, on helppo heittää hetulaa", vahvistaa eturivissä lämmittelevä Pasanen.

Lopuksi tehdään pikaiset venyttelyt. Ja sitten töihin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää