Elämä

Punkki iskee iholle

Puutiaisaivokuumetta vastaan on käytössä tehokas rokote

Tilaajille

Eteläamerikkalaisessa kertomuksessa morsian sairastuu ja joutuu vuoteen omaksi. Neidon voimat ehtyvät, eikä kukaan ymmärrä syytä. Lopulta hän kuolee.

Kun kuolinvuoteen lakanoita otetaan pois, tyyny on omituisen painava. Tarkemmassa tutkimuksessa siitä löytyy valtava punkki.

Tarina on vahvasti liioiteltu, suurimmillaan punkit paisuvat kolmisenttisiksi. Suomalaisruohikoissa piileskelevä täysikasvuinen punkki voi kasvaa verta imiessään herneen kokoiseksi.

Paisuttelusta huolimatta tarinan opetus on selvä: punkkeja pitää varoa.

Punkin vaarallisuus piilee siinä, että se saattaa levittää mikrobeja, jotka aiheuttavat myös vakavia sairauksia.

Jokainen punkki ei välttämättä ole taudinkantaja. Vakavaa puutiaisaivokuumetta eli Kumlingen tautia esiintyy Suomessa rajallisella alueella lähinnä Ahvenanmaalla ja Turun saaristossa.

Suomessa tiettävästi vain noin prosentti punkeista kantaa tätä tautia aiheuttavaa TBE-virusta ( tick-borne encephalitis). Puutiaisaivokuumetapauksia on löytynyt Suomessa vuosittain noin 20-40.

Puutiaisaivokuumetta vastaan on käytössä tehokas rokote. Ahvenanmaalaiset ovat viime vuodesta alkaen saaneet sen ilmaiseksi. Sitä suositellaan Ahvenanmaalla mökkeileville, mutta myös niille, jotka aikovat liikkua luonnossa Baltian maissa, Tukholman saaristossa, Ruotsin itärannikolla tai Alpeilla. Rokottaminen on jo vähentänyt tapausten määrää Suomessakin.

Pääkaupunkisedulla tänä keväänä kiertäneessä "punkkibussista" rokotteet loppuivat kesken. Varautuminen punkkeihin on mennyt jopa liiallisuuksiin, toteaa Petrus Säilä Kansanterveyslaitokselta.

Kun punkkien määrä on jonkin verran lisääntynyt, ihmiset ovat mielessään vielä laajentaneet esiintymisaluetta ja käyvät varmuuden vuoksi ottamassa rokotuksen. Puutiaisaivokuumetta esiintyy kuitenkin hyvin rajallisella alueella, eikä rokotusta kannata ottaa turhan takia, Säilä sanoo.

Lisäksi suuri ongelma on se, että ihmiset sekoittavat puutiaisaivokuumeen ja borrelioosin, johon ei ole rokotetta.

Borrelioosin voi saada koko punkkien esiintymisalueelta. Taudin tunnistaa tartunnan alkuvaiheessa leviävästä punaisesta, ihottumankaltaisesta läiskästä. Jos se jää hoitamatta, siihen voi liittyä monenlaisia vaihtelevia oireita. Hoitamattomana se voi muuttua vaaralliseksi.

Taudin voi kuitenkin hoitaa alkuvaiheessa tehokkaasti antibioottikuurilla. Borrelioosiin ei saa immuniteettia kuten puutiaisaivokuumeeseen.

Borrelioosin saa vuodessa noin 2000-4000 suomalaista, ja tapaukset ovat olleet lisääntymään päin.

Punkkien levittämät taudit ovat yleistyneet kaikkialla Euroopassa. Esimerkiksi Itävallassa lähes kaikki kansalaiset on rokotettu. Siellä todettiin aikaisemmin noin tuhat puutiaisaivokuumetapausta vuodessa. Määrä on pudonnut rokotuskampanjan ansiosta kymmenesosaan siitä.

Punkkien levittämien tautien esiintymismäärät voivat johtua myös kulttuurieroista. Joissakin maissa asutaan paljon kesämökeissä, liikutaan luonnossa, marjastetaan, sienestetään, metsästetään ja kalastetaan.

Isäntäeläintenkin määrä vaikuttaa. Suomessa esimerkiksi valkohäntäpeurojen ja kauriiden kannat ovat kasvaneet. Myös lemmikkieläimiä on entistä enemmän ja ne tarjoavat punkeille lisää veriaterioita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää