Elämä

Tutti on sormea parempi

Ruotsissa suhtaudutaan tuttiin Suomea lempeämmin

Tilaajille

Tutti houkuttelee sekä lasta että vanhempaa. Kun kullanmuru kitisee väsyneenä, tutti suuhun - naps vaan, ja lapsi tyyntyy ja ennen kaikkea hiljenee.

Jossain vaiheessa tutista on kuitenkin päästävä eroon. Eihän kaksivuotias syö enää tuttia, eikä varsinkaan kolmevuotias.

Jotkut ottavat tutin lapselta ajoissa, viimeistään yksivuotiaana. Toiset taas antavat lapsen mussuttaa kuminpalasta rauhassa, ja jättävät sen sitten lopulta yhdessä oravanpoikasille tai lähettävät Pikku Kakkoseen.

Pikku Kakkosen tuttiputkeen onkin saapunut tämän vuoden alusta peräti 3500 suomalaislasten tuttia.

Onko tutin imemiselle olemassa virallinen suositus, Hammaslääkäriliiton terveyden edistämisen asiantuntija Helinä Keskinen?

"Jos tutin sijasta suuhun menee sormi, parempi ottaa tutti käyttöön. Tutista on kuitenkin helpompi päästä eroon kuin peukalosta." Keskisen mukaan kouluikäisissäkin on sormen imijöitä. Vaarana on avopurenta, jossa etuhampaat työntyvät ulospäin. Pureminen hankaloituu, ja hampaat ovat alttiimmat tapaturmille.

"Samoin kuin sormen imeminen, tutinkin pitkäaikainen käyttö voi aiheuttaa purentavirheitä, joten viimeistään kaksivuotiaana tutista on hyvä päästä eroon. Kolme vuotta on äärimmäinen takaraja, jotta mahdolliset purentaviat ehtivät vielä palautua ennen kuin pysyvät hampaat puhkeavat", Keskinen sanoo.

Tutti ei saisi asua yksivuotiaankaan lapsen suussa jatkuvasti.

"Tutti annetaan vain nukahtamiseen ja otetaan pois, kun lapsi on nukahtanut. Joka kerta, kun lapsi itkee, ei tarvitse tuttia tarjota", Keskinen neuvoo.

Miten pitkään suomalaisvanhemmat antavat lapsensa imeä tuttia, terveydenhoitaja Anna Paakkonen Mellunmäen lastenneuvolasta Helsingistä?

"On kaksi koulukuntaa. Osa käyttää tuttipulloja ja tutteja pitkästi yli kahden vuoden. Toiset ovat valveutuneempia ja vieroittavat ennen vuoden ikää. Osa ei totuta lasta tuttiin ollenkaan." Paakkonen opastaa jättämään tutin viimeistään kaksivuotiaana. Terveydenhoitaja Eija Manninen Malmin terveysasemalta Helsingistä arvelee, että neuvoloiden ja varsinkin hammashoidon suhtautuminen tuttiin on tiukentunut.

"Nykyisin vanhempia patistetaan yhä aikaisemmin luopumaan tutista. Heti kun lapsi täyttää vuoden, jätetään ensin tuttipullo ja sitten pikkuhiljaa tutti. Käytännössä se usein venyy kahden vuoden ikään." Ruotsissa lapset syövät tuttia monen mielestä liian pitkään. Kuinka pitkään, lastenneuvolan aluehoitaja Barbro Bergkvist Kalixista?

"Monet syövät kaksi- tai kolmevuotiaaksi, jopa pitempään. Emme anna vanhemmille mitään tiukkoja ohjeita, kukin perhe päättää asiasta itse. Toki opastamme, ettei tutti saisi olla suussa jatkuvasti, vaan ainoastaan jos lapsi on surullinen tai väsynyt." Bergkvistin mukaan Ruotsissakin tutin käyttö vähenee. "Isoilla lapsilla sitä ei näe nykyisin niin paljon kuin ennen." Tutin käyttö on osa kunkin maan kulttuuria, ja etnisten ryhmien välillä löytyy eroja Suomessakin. Esimerkiksi Afrikan maista tulleet eivät hanki tutteja lapsilleen yhtä innokkaasti kuin alkuperäisväestö.

"Ihmisillä on monenlaisia riippuvuuksia, yhdellä yhtä, toisella toista. Tuttikin on yhdenlainen riippuvuus", Keskinen toteaa.

Paitsi purentavirheille, tutin käyttö voi altistaa korvatulehduksille. Taustalla saattavat olla imemiseen liittyvät mekanismit mutta myös esimerkiksi päiväkodissa tutin lapsen suusta toiseen välittämät mikrobit.

Sen sijaan pienten vauvojen kätkytkuoleman riskiä tutti vähentää. Tutin käyttö ehkä laskee heräämiskynnystä ja imeminen pitää hengitystiet auki.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää