Elämä    |   uusi laji

Hassulta näyttävä horsebic on ratsastuksen kuivaharjoittelua

Tilaajille

Voiko ratsastamaan oppia ilman hevosta?

Tuskinpa, mutta oppimista voi nopeuttaa ja helpottaa harjoittelemalla lajia myös ilman hevosta. Tätä mieltä on uuden opetusmetodin, horsebicin, kehittänyt suomalainen ratsastuksenohjaaja ja -valmentaja Meri Satama.

Horsebic yhdistää elementtejä ratsastuksesta ja aerobicista. Se on eräänlaista ratsastuksen kuivaharjoittelua. Siinä päähuomio kiinnittyy ratsastajan kehoon, sen liikkeeseen ja asentoon ratsastuksen aikana.

Sataman mukaan ei ole yhdentekevää, millaisen kropan ratsastaja tuo hevosen selkään. Myös oma askellus vaikuttaa hevoseen.

"Jos esimerkiksi kävelee aina paino oikealla jalalla, luultavasti hevonenkin tuntuu aina kaartavan oikealle." Hevosen selässä pitäisi olla suorana, ryhdikkäänä ja kroppa auki. Sataman mukaan asentoa on vaikea muuttaa hevosen selässä.

Horsebicin avulla ymmärrys omasta kehosta ja sen sovittamisesta hevosen liikkeisiin tulee tutuksi turvallisesti.

"Ratsastuksen opetuksessa ihmisen kehoon kiinnitetään äärettömän vähän huomiota, vaikka se vaikuttaa ratsastukseen yhtä paljon kuin tekninen taito", Satama kertoo.

Oikealla kehonhallinnalla on myös terveydellisiä vaikutuksia. Väärästä ratsastusasennosta kärsii lähinnä kroppa.

"Jos pää heiluu, tulee kulumia niskaan. Jos lantio ei liiku, joku kohta posahtaa jossain vaiheessa. Ratsastuksenopettajilla täytyy olla tietoa sekä ihmisen että hevosen mekaniikasta", Satama painottaa.

Horsebic-tunnilla ratsastuksen fyysistä lajitekniikkaa opiskellaan monin eri liike- ja askelsarjoin.

Osittain harjoituksia tehdään pareittain, niin että toinen matkii hevosen liikkumista, toinen on ratsastaja. Esimerkiksi karhukävelyasennossa eteneminen pohkeenväistöliikkeitä tehden vaatii jo kuntoa.

"Oleellista on tietää, miten jalat menevät. Hevosen askellajit täytyisi oppia tekemään: käynti, ravi ja laukka", Satama selittää.

Kaikkia väistöjä voi harjoitella hevosena. Kävellen tai oikeilla linjoilla juosten käydään puolestaan läpi ihmisen avut ja ylävartalon asento.

Idea lajista alkoi hiljalleen muotoutua, kun selkävaivat pakottivat Sataman luopumaan kaikkein raskaimmasta ratsastuksesta. Satama rekisteröi uuden tavaramerkkinsä vasta helmikuussa, todennäköisesti ensimmäisenä maailmassa.

Parhaillaan hän kiertää esittelemässä horsebiciä eri oppilaitoksissa ja kouluissa. Vastaanotto on ollut innostunutta.

"Lähinnä horsebic on hyödyksi ratsastajille, mutta se sopii myös muille. Tästä tulikin paljon laajempi ja hauskempi juttu kuin suunnittelin." Meri Satamalla on omat nettisivut www.merihevonen.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää