Elämä

Unten maille yrttien voimalla

Luontaistuote voi auttaa tilapäisesti lievään unettomuuteen

Tilaajille

Voisiko luontaistuotteista olla apua, kun uni ei tule?

Moni on saanut niistä apua, ja joidenkin rohtojen tehosta on jopa tieteellistä näyttöä.

Tunnetuin ja tutkituin unirohdos on valeriaana eli rohtovirmajuuri, joka kasvaa Suomessakin.

Unitutkija Markku Partisen mukaan se ei ole riittävän tehokas vaikeaan unettomuuteen, mutta lievän unettomuuden hoidossa se on pätevä.

Valeriaana on pärjännyt kohtuullisen hyvin vertailevissa tutkimuksissa, joskin sen teho on myös kiistetty.

Valeriaanan jännitystä lievittävä ja rauhoittava vaikutus on yksilöllistä, muistuttaa luontaistuotteisiin erikoistunut lääkäri Anna-Liisa Enkovaara. Siitä ei Enkovaaran mukaan ole apua akuuttiin, yhden illan unettomuuteen, vaan valeriaanan vaikutus alkaa hitaasti. Se vaikuttaa yleensä vasta parin viikon säännöllisen käytön jälkeen.

Yli kahta kuukautta sitä ei kuitenkaan saisi syödä yhteen menoon, Enkovaara sanoo. Pitkäaikaisesta käytöstä nimittäin ei ole tutkimuksia.

Valeriaanavalmisteita myydään myös apteekissa, ja sitä saa ilman reseptiä. Karkea nyrkkisääntö on, että apteekin valmisteet ovat vahvempia kuin luontaistuotteet.

Valeriaanaa myydään myös yhdistettynä tryptofaaniin, ja tryptofaania saa ilman valeriaanaakin.

Tryptofaani ei ole yrtti vaan aminohappo. Myös urheilijat käyttävät tryptofaania.

Sitä on ruuassakin, esimerkiksi sadasta grammasta lihaa, lohta, juustoa tai munia voi saada yhtä paljon tryptofaania kuin yhdestä tabletista, noin 200 milligrammaa.

Tyrptofaanin on arveltu auttavan unensaannissa, koska se on serotoniinin ja melatoniinin esiaste. Melatoniini on tärkeä unirytmin säilyttämisessä, serotoniini puolestaan ylläpitää mielialaa.

Tryptofaanin teho unettomuuden hoidossa on Enkovaaran mukaan osoittautunut valeriaanaa vähäisemmäksi.

Unihäiriöitä tutkinut ylilääkäri Hannu Lauerma puolustaa tryptofaania. Se ei Lauerman mukaan ole ollut täysin tehotonta verrattuna lumelääkkeeseen, joskin sen teho on yksilöllistä.

Tryptofaaniton dieetti on Lauerman mukaan lisännyt masennuksen ja unettomuuden riskiä niihin taipuvaisilla potilailla.

Suuria määriä tryptofaania ei kuitenkaan saisi syödä masennuslääkkeiden kanssa yhtä aikaa, koska siitä voi koitua haittavaikutuksia.

Luontaistuotekaupasta ja apteekista löytyy pitkä rivi muitakin perinteisiä, rauhoittavina pidettyjä yrttejä. Esimerkiksi mäkikuismaa on käytetty jopa masennuksen hoidossa. Mäkikuismavalmisteita saa meillä myydä vain apteekissa, koska niillä voi olla haittavaikutuksia käytettynä yhdessä joidenkin lääkkeiden kanssa. Niitä saa kuitenkin ilman reseptiä.

Jotkut ovat kertoneet saaneensa apua unettomuuteen myös jopa kalkista tai magnesiumista.

Myös yrttilääkkeisiin voi kehittyä riippuvuus, varoittaa Partinen. Riippuvuus on yleensä psyykkistä laatua.

Jopa niin sanottu rebound-unettomuus on Partisen mukaan mahdollista, vaikka se onkin yleensä kovien unilääkkeiden sivuvaikutus.

Se tarkoittaa unettomuuden tilapäistä palaamista jopa alkuperäistä pahemmaksi, kun hoito lopetetaan.

Lääkärit muistuttavat, että pitkään jatkunut unettomuus vaatii käyntiä lääkärillä tai psykiatrilla. Lääkkeettömän hoidon, kuten kognitiivisen terapian, pitäisi olla ensisijainen hoitokeino. Sen tavoitteena on unettomuutta ylläpitävien tapojen ja asenteiden muuttaminen.

Mikä on auttanut unettomuuteen?

HS.fi/keskustelut

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää