Elämä    |   anti-aging

Pitkää ikää etsimässä

Luennolla ylistetään luontaislääkintää taistelussa vanhenemista vastaan

Tilaajille

Hotelli Kämpin aula pursuaa naisenergiaa. Ilmoille kajahtaa sydämellisiä tervehdyksiä ja "näytätpä hyvältä" -kohteliaisuuksia.

Kämpissä on alkamassa luento lempeästä vanhenemisesta, anti-aging-lääketieteestä. Siitä puhuu Lontoossa työskentelevä lääkäri Päivi Ahtonen.

Tieto luennosta on kulkenut suusta suuhun ilman mainostusta, ja monet näyttävät tuntevan Ahtosen ennestään. Parikymmenpäisen yleisön joukossa on pari miestä.

Luennon alussa Ahtonen kysyy, kuinka moni syö päivittäin yli viittä vitamiinia ja kuinka moni yli kymmentä.

Entä kuinka moni on käyttänyt akupunktiota?

Ahtosen resepti pitkään ikään ja terveyteen on ennaltaehkäisevä luontaislääketiede.

Hän päätyi sen pariin havaittuaan, että virallinen lääketiede näkee ikääntymisen vain sairauksien oireiden hoitona.

"Esimerkiksi Saksassa on jo tavallista, että lääkäri kysyy potilaalta, miten on vitamiinien laita tai tarvitsetko akupunktiota", hän esitelmöi.

Ahtonen on saanut koulutuksensa American Academy of Anti-Aging & Regenerative Medicinessä ja pitää nyt yksityisklinikkaa Lontoossa.

Luennoitsija kertoo tuttuja totuuksia liikunnan, ravinnon, unen ja stressin vaikutuksista. Hän painottaa vitamiineja ja antioksidantteja lähes kaikenlaisten iän tuomien vaivojen ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Ahtosen lempiaiheita ovat luontaiset hormonit vaihtoehtona synteettisille vaihdevuosien hormonihoidoille, joiden sivuvaikutuksista on aika ajoin huolestuttu meilläkin.

Ahtosen angloamerikkalaisen karismaattinen tyyli herättää yleisössä innostusta. Kun kalenteri-ikäänsä reilusti nuorekkaampi 52-vuotias nainen kertoo vitamiinien ja antioksidanttien ilosanomaa, tekee mieli sännätä heti luontaistuotekauppaan.

Lääkärikollegojaan Ahtonen sen sijaan on tottunut ärsyttämään. Hän naurahtaa, että yleensä hänen luennoillaan istuu joku kollega, joka on tullut "pistämään tuon lääkärin ruotuun".

Tällä kertaa kukaan ei kritisoi. Joku esittäytyy lääketieteen piirissä kasvaneeksi, mutta kommentoi vain, että brändäyksessä olisi parantamisen varaa: anti-aging herättää mielikuvia vanhenemista vastaan kampanjoinnista, vaikka kyse on ikään liittyvien vaivojen lieventämisestä.

Kysytäänpä mielipidettä luentosalin ulkopuolelta, vanhenemisen tutkijalta ja asiantuntijalta.

Geriatrian professori

Timo Strandberg Oulun yliopistosta ei lämpene Päivi Ahtosen ajatuksille. Stranberg ei hyväksy luontaistuotteiden ja vitamiinilisien markkinointia ikääntymisen hidastajina.

Hän pitää oikeana anti-aging-lääketieteenä yliopistollista solututkimusta, joka selvittää vanhenemisen mekanismeja.

Strandbergin mukaan kiinnostavimmat vanhenemisen tieteen edistysaskeleet löytynevät lähivuosina energian saannin rajoituksesta. Biogerontologia tutkii mekanismeja, joilla kalorirajoitus hidastaa solun vanhenemisprosessia.

Ikääntyneiden hyvinvoinnin ylläpidossa pätee Strandbergin mukaan yhä tuttu resepti: oikea ravinto ja liikunta sekä sairauksien hoito asianmukaisella lääkityksellä.

"Vitamiineja on tutkittu hirveän paljon, mutta selvää näyttöä lienee ainoastaan D-vitamiinin hyödyistä sekä omega-3-kalaöljyvalmisteiden hyödyistä sydänpotilailla." Strandberg ei ymmärrä Ahtosen esittämää synteettisten hormonihoitojen kritiikkiä.

Hänen mukaansa meillä myytävät vaihdevuosihormonit ovat erilaisia kuin ne, joiden havaittiin amerikkalaistutkimuksessa aiheuttavan vakavia terveysriskejä. Lisäksi tutkimukseen osallistuneet naiset olivat liian vanhoja ja sairaita.

Ahtonen puolestaan arvostelee lääkäreiden asenteellisuutta. Hän aikoo palata Suomeen puhumaan lisää luontaisista hormoneista ja lääkkeettömästä masennuksen hoidosta.

Täällä kukaan ei arvostele luennoitsijan ilosanomaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Sää on aiheuttanut yöllä ongelmia Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää