Elämä

Ilman seksiä

Vain harva valitsee seksittömän elämän vapaaehtoisesti

Tilaajille

Seksistä saa voimaa, kuvaa kolmekymppinen, naimissa oleva mies - jonka elämästä seksi puuttuu.

"Vaimo ei halua, eikä kai edes tiedä itse, miksei enää halua", mies tuskailee.

Tilanne on monelle tuttu.

Kun Elämä & Terveys pyysi lukijoilta kokemuksia siitä, millaista on elää ilman seksiä, kirjeitä tuli noin 40. Eri-ikäisiltä miehiltä ja naisilta, parisuhteessa olevilta, yksin eläviltä, eronneilta, jätetyiltä, kenellekään kelpaamattomilta. Mutta myös ihmisiltä, jotka eivät olleet koskaan edes kaivanneet seksiä elämäänsä.

"Minua ei yksinkertaisesti vedä toisen ruumis puoleensa millään tavalla", aseksuaaliksi itsensä määrittelevä nainen kertoo.

Hänelle suutelu, halailu, alastomat ihmiset ja kaikenlainen fyysisyys on vastenmielistä. Seksiä hän kertoo pitävänsä liian alhaisena, eläimellisenä tekona.

Joillakin seksittömän elämän valinneilla asiaan liittyy uskonnollinen vakaumus.

Valtaosa seksittä eläneistä on silti joutunut tilanteeseen vastoin tahtoaan. Sopivaa kumppania ei ole koskaan löytynyt, tai oma rohkeus ei ole riittänyt intiimiin kanssakäymiseen.

"En ole koskaan pannut rakkautta toteen, yhdyntään asti. Olen ihmetellyt paljonkohan muita samanlaisia mahtaa olla?" 50-vuotias mies kirjoittaa.

Hänen elämäänsä on mahtunut useitakin naisia, mutta yksikään suhde ei ole yltänyt seksiin saakka.

"En ole uskaltanut sukeltaa syvemmälle ihmissuhteeseen. En uskalla avautua tarpeeksi ja luottaa toiseen ihmiseen", mies kertoo. Viisikymmentä täytettyään hän on lakannut edes haaveilemasta ihmissuhteesta.

Sexpo-säätiön tutkimuspäällikön Anu Suomelan mielestä seksittömyys ei välttämättä ole epäkohta elämässä.

"Seksin tilalla on todennäköisesti jotain muuta, mutta valitettavan usein yksinäisyyttä", Suomela sanoo. Hänen työssään kohtaamista ihmisistä tyypillinen seksittä eläjä on pienellä paikkakunnalla asuva, keski-iän ohittanut mies, joka ei ole koskaan löytänyt itselleen partneria.

Lukijakirjeitä lähettäneiden joukossa oli myös useita 20-40-vuotiaita miehiä, joilta puuttui kumppani.

"Kuka parisuhteessa elävä voi kuvitella, miltä tuntuu, kun naisten alusvaate- tai kesämekkomainoksia nähdessä on pakko hyppiä tasajalkaa ja hakata päätänsä seinään, kun riipii aivan hirveästi?" 39-vuotias mies kysyy.

Miksi joku sitten jää ilman puolisoa, vaikka kaipaisikin kumppanin läheisyyttä?

Seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Rannan mielestä elämäntarina antaa usein viitteitä siitä, miksi ihminen on jäänyt yksin. Jos kumppania ei ole koskaan löytynyt, syitä voi Rannan mukaan etsiä lapsuudesta asti.

Joskus nuori ei syystä tai toisesta onnistu itsenäistymään eikä harjoittelemaan ihmissuhteita. Huono itsetunto tai minäkuva saattaa vaikeuttaa ihmissuhteen luomista. Toisinaan ikävät kokemukset aiemmissa parisuhteissa voivat hankaloittaa uuden suhteen luomista.

Seksiä kertovat kaipaavansa myös monet keski-ikäiset tai sitä vanhemmat naiset, joiden suhde on syystä tai toisesta päättynyt, tai puoliso ei enää kykene yhdyntään.

"Seksikin oli upeaa 30 vuotta. Sitten peliin puuttui herra diabetes. Nyt toimii ainoastaan se henkinen yhteys, jonka takia en halua lähteä uuttakaan etsimään", nimimerkki Toinen jääkausi kirjoittaa.

"Luultavasti löytäisin lähipubeista seuraa, vaikka olenkin näin vanha, mutta sellainen seura ei minua kiinnosta", hiukan yli 60-vuotias Esperanza kirjoittaa.

Parisuhteessa seksittömyydestä kärsivistä valtaosa näyttää olevan miehiä. Tämän vahvistaa myös Sexpon Anu Suomela. Hänen mukaansa vain joka kolmas haluttomampi osapuoli on mies, muulloin aina nainen.

Suomelan mukaan kenenkään ei pidä ryhtyä seksiin vain siksi, että puoliso haluaa. Kyse on hänen mielestään ihmisoikeuksista.

"Muuten syntyy helposti kierre, jossa seksi muuttuu niin vastenmieliseksi, että kumppanistakin tulee vastenmielinen", Suomela varoittaa.

Seksuaalisesti aktiivisemmalle osapuolelle eli useimmiten miehelle Suomela suosittelee masturbointia.

"Ajattele se niin, että naisellasi ei yksinkertaisesti seiso." Toimitus kiittää lukijoiden lähettämistä kirjeistä ja sähköpostiviesteistä. Kertomuksia voi lukea osoitteessa http://www.hs.fi/omaelama/

"Seksin tilalla on todennäköisesti jotain muuta."

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää