Elämä    |   Tätä elämää

Työttömyydessä voi itää onnen siemen

Tilaajille

hs.elama@hs.fi

Kirjoittaja on Firenzessä asuva vapaa toimittaja.

Viime vuosi oli karmea. Kun lamasta alettiin puhua, minulta kaikkosivat siltä istumalta asiakkaat. Matkatoimistot, kirjankustantajat, ammattilehdet, tuotantoyhtiöt ja muut nostivat kätensä pystyyn ja lähettivät samaa viestiä: tyhjästä on paha nyhjäistä.

Rahaa kertyi koko viime vuodelta 26000 euroa, josta jäi työn oheiskulujen ja verojen jälkeen taskuun vajaa tonni kuukaudessa. Se on näistä hommista niin laiha tulos, että kannattaakohan tämä ollenkaan.

Monelle on käynyt paljon huonommin. Suomessa noin 300000 ihmisen työ on kriisissä. Monin paikoin isännällä ei mene juuri renkejään paremmin - työttömyys on teollisuuden rakennemuutoksessa - eikä ongelmalle ole näköpiirissä helppoa ratkaisua.

Työttömyys on suunnatonta inhimillistä kärsimystä aiheuttava tragedia. Se on meille sotia käymättömille kutakuinkin pahin paikka, minkä yhteiskunta voi asettaa.

Työn kriisi johtaa väistämättä perusteelliseen itsetutkiskeluun. Mitä minä oikeastaan osaan? Mitä muuta työ minulle antaa paitsi rahallisen korvauksen? Mitä haluan elämältä? Voisinko alkaa rengin sijasta itse isännäksi? Kuka olen tai keneksi haluaisin tulla?

On selvää, että työttömyydestä ponnistava itsetutkiskelu on väkivaltaisen pakotettua, mutta siinä voi silti itää onnellisuuden siemen. Moni kun touhottaa työputkessa vuosia niin, ettei lopulta oikein tiedä, mikä siinä nyt oli sen arvoista.

Suurin haaste rahanpuutteen lisäksi on aika. Yhtäkkiä aikaa on niin tolkuttomasti, että on houkutus alkaa rypemään siinä ja läträämään. Siihen ei työttömällä ole varaa, tai edessä on romahtaminen. Aikaa on pakko oppia käyttämään tuottavasti.

Italialainen on tässä taitava: viini lämmittää ja auttaa nukahtamaan muttei unohtamaan. Kotiin ei jäädä murjottamaan, vaan aina löytyy jostakin jotakin hommaa tai harrastetta. Jo sukulaisten talojen remppaamisessa menee kaksi vuotta, ja siinä ehtii vähän mietiskellä.

Vaikka suomalainen on taipuvainen synkkämielisyyteen italialaiseen verrattuna, talkoohengelle on tilausta postmodernissa Suomessakin. Jos ei muuta, voihan se vähän hymyilyttää.

Minä tekstityöläisenä löysin työkriisiini ensiavun kaunokirjallisuudesta. Luen kaiken, minkä muut ovat hyvin sanoneet ja mietiskelen niitä. Savottaa riittää.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää