Elämä

Kipua voi hoitaa vaikka sähköllä

Lääkkeet ovat tärkeä osa kivunlievitystä, mutta ne eivät läheskään aina riitä. Liikunta on auttanut jopa syöpäkipuun.

Tilaajille

Koonnut: Satu Kaaria HS Asiantuntijat: osastonylilääkäri Nora Hagelberg ja psykologi Anna Valjakka, Tyksin kipupoliklinikka; fysioterapeutti Petteri Koho, Orton; kliinisen hoitotieteen professori Sanna Salanterä, Turun yliopisto.

Kipua voi hoitaa vaikka sähköllä Lääkehoito

-Kudosvauriokipuihin annetaan yleensä tulehduskipulääkettä tai parasetamolia. Jos ne eivät auta, voidaan käyttää mietoja opioideja, joskus harvoin vahvoja opioideja.

-Hermovauriokipuihin kuten iskiaskipuun tai vyöruusun jälkeiseen kipuun käytetään epilepsiakipulääkkeitä, masennuskipulääkkeitä tai tramadolia.

-Sekatyypin kipuihin käytetään edellä mainittujen yhdistelmiä.

-Syöpäkipuja hoidetaan edellä mainituilla lääkkeillä.

Fysioterapia

Akuutti kipu -Akuuttiin kipuun käytettyä kylmähoitoa voisi käyttää paljon nykyistä enemmän ja useammin, vaikka tunnin välein, ja muulloinkin kuin vain välittömästi tapaturman jälkeen. Kylmähoidossa on paleltumavamman vaara: kylmä ei saa olla suoraan ihoa vasten, ja se saa vaikuttaa korkeintaan 10-15 minuuttia kerrallaan.

-Myöhemmin voi käyttää esimerkiksi lämpöhoitoa, mutta ei heti kudosvaurion alussa.

-

Lepo on hyväksi yleensä vain akuutin vaiheen ylitse.

-

Sähkökipuhoitoa käytetään yllättävän monenlaisiin kipuihin niskakivuista kuukautiskipuihin ja nivelreumakivusta synnytyskipuihin. Kaikkia se ei kuitenkaan auta. Korkeataajuista sähköhoitoa pitäisi ottaa vähintään 30-45 minuutin jaksona, joskus käytetään jopa useiden tuntien päiväannoksia. Laitteita voi kysyä lainaksi esimerkiksi terveysasemilta. Matalataajuista sähköhoitoa annetaan lyhyempinä, korkeintaan 30-40 minuutin jaksoina.

-Fysioterapeutit käyttävät akupunktiota tuki- ja liikuntaelinten vammoihin. Akupunktiota voi käyttää esimerkiksi paikallisiin lihaskramppeihin. Siihen voi yhdistää myös sähköhoitoa.

-Monenlaiset käsittelyt hieronnasta lähtien voivat auttaa. Manipulointi ja mobilisointi palauttavat rangan tai nivelten toimintaa.

-

Liikunta on tärkeää myös akuutissa vaiheessa - kivun sallimissa rajoissa. Se ylläpitää kudosten aineenvaihduntaa.

Krooninen kipu -Yli kolme kuukautta kestäneeseen kipuun käytetään samoja hoitoja kuin akuuttiin kipuun. Tuki- ja liikuntaelimistä löytyy usein kipua ylläpitävä häiriö. Sen korjaamiseksi tarvitaan usein esimerkiksi uuden seisoma- tai istuma-asennon opettelua.

- Liikunta tepsii yllättävän monenlaiseen krooniseen kipuun, esimerkiksi aivoverenkierron tai sisäelinten vaivoihin. Sen on todettu auttavan jopa syöpää sairastavia.

Psykologia ja vuorovaikutus - Kroonisesta kivusta kärsivän mielialan hoitaminen ja masennuksen torjuminen on tärkeää, sillä kolmasosa pitkäkestoista kipua kärsineistä masentuu. Ja masennus taas helposti pitkittää kipua.

-Kivusta kuntoutuminen vaatii usein oman ajattelun ja asenteiden muuttamista, sopeutumista elämään kivun kanssa: mitä uutta voisin ja osaisin tehdä? Omien vaikutusmahdollisuuksien vähättely ei auta asiaa.

-Kipua lievittää myös tieto siitä, mikä aiheuttaa kipua ja että kipua on odotettavissa. Lapsellekaan ei saa valehdella.

- Hengitys- ja rentoutusharjoitukset auttavat etenkin, jos kipuun liittyy lihasjännitystä, ahdistuneisuutta tai unihäiriöitä. Rentoutumisella on sekä psykologisia että fysiologisia vaikutuksia. Yleensä se vaatii harjoittelua. Tukena voi käyttää tarkoitukseen tehtyjä rentoutuslevyjä.

- Ohjatussa mielikuvittelussa potilaan ajatukset johdatellaan kipua aiheuttavasta tilanteesta toisaalle. Lapset ovat yleensä aikuisia vastaanottavaisempia tälle menetelmälle.

-Kivusta huolimatta olisi hyvä yrittää siirtää ajatukset muualle. Yhdelle sopii musiikin kuunteleminen, toiselle lukeminen tai käsitöiden tekeminen jne.

Keskustelu on myös psykologista kivunhoitoa.

Mielihyvää tuottavien asioiden tekeminen kivuista huolimatta voi auttaa sekä mielialan että kivun hallinnassa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Lasten ruutuaika ei saisi ylittää paria tuntia päivässä, sanoo silmälääkäri: ”Laitteiden tuijotus on jo nyt lisännyt lasten silmävaivoja, emmekä tiedä, mitä puhelin ja tietokoneet oikeasti tekevät silmille”

  8. 8

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää