Elämä

Vanhemmasta tuli vanhus

Vanhempien ikääntyminen sekoittaa perheen roolit. Mitä voi tehdä, jos iäkäs vanhempi ei suostu autettavaksi?

Tilaajille

Isä on taas unohtanut levyn päälle. Jo toisen kerran samalla viikolla asunto on täynnä savua.

Isä ei huoli apua. Ei, vaikka tavarat ja nimet unohtuvat, portaat kotiovelle tuntuvat raskailta ja ruoka palaa liedelle kahdesti viikossa.

"Hankala, mutta yleinen tilanne", sanoo Muistiliiton kouluttaja Pirkko Telaranta.

"Monet vanhukset kokevat, että heiltä viedään oikeus päättää omista asioistaan, jos he päästävät kotiinsa perheen ulkopuolisia ihmisiä auttamaan. He pelkäävät joutuvansa kokonaan pois kodistaan." Monessa perheessä ulkopuolinen apu on ainoa vaihtoehto, kun aikuiset lapset asuvat eri paikkakunnalla ja käyvät töissä.

Mitä tilanteelle voi tehdä?

Vanhuksen ongelmista on keskusteltava yhdessä rehellisesti.

"Lapsien pitää osata perustella vanhemmalle, miksi tämä tarvitsee apua. Jos asunto on sotkuinen siksi, että vanhempi on liian huonojalkainen siivotakseen, tätä tosiasiaa on hänen itsensäkään hankala kiistää", Telaranta sanoo.

Neuvotteluissa kannattaa korostaa, että vanhus saa edelleen itse päättää, mitä kaupasta tuodaan, ja imuroidaanko sohvan alta vai ei.

"Vaikka kaikkea ei saakaan päättää itse, on tärkeää, että vanhus kokee voivansa kontrolloida omia asioitaan." Jos keskustelu päättyy riitaan, kannattaa odottaa seuraavaa otollista hetkeä. Kun vanhempi jää oven taakse unohdettuaan avaimet, kannattaa avuntarve ottaa puheeksi.

"Usein he myöntävät asian itsekin näissä tilanteissa." Mukaan neuvotteluihin voi pyytää vanhustenhuollon sosiaalityöntekijän ja terveyskeskuksen kotihoidon työntekijän. He osaavat kertoa, mitä palveluita ikäihmiset voivat saada kunnalta ja järjestöiltä, jotka yrittävät tukea kotona asumista mahdollisimman pitkään.

"Kotikäynnillä selvitetään, tarvitaanko esimerkiksi kauppa-apua, ruokapalvelua, lääkkeidenjakoa, turvapuhelinta tai päivätoimintaa", sanoo sosiaalineuvoja Sari Herlevi Helsingin sosiaalivirastosta.

Kotikäynnillä tarkistetaan myös, voiko vanhus ylipäätään päästä kotihoidon asiakkaaksi. Helsingin sosiaaliviraston vanhustenhuollon sosiaalityöntekijän Eeva Forell muistuttaa, että pelkkä yksinäisyys ei ole peruste saada kotihoitoa.

"Monesti omaiset haluaisivat kotihoitoa lievittääkseen vanhuksen yksinäisyyttä. Silloin parempi vaihtoehto on järjestää vanhukselle toimintaa kodin ulkopuolella, esimerkiksi eläkeläisten päiväkeskuksessa", Forell sanoo.

Kun omaan hoitoon pääsee vaikuttamaan, avun vastaanottaminen tuntuu helpommalta. Vanhuksen kanssa aloittavan kotisairaanhoitajan voi kutsua vaikka kahville. Myös päiväkeskuksiin ja vanhainkoteihin pääsee tutustumaan.

"Päivätoimintaan osallistumista vastustaneet vanhukset ovat innostuneet, kun lapset ovat päättäväisesti vieneet heidät paikalle", Telaranta sanoo.

Tilanne on hankalampi, jos vanhempi ei pärjää kotona. Palvelutaloon tai vanhainkotiin pääsee vasta, kun kotihoito ei enää pysty hoitamaan vanhusta. Vanhuspalveluiden päällikkö ja lääkäri arvioivat, pääseekö vanhus jonottamaan vanhainkoti- tai palvelutalopaikkaa.

Kun vanhemman ja lapsen roolit keikahtavat ympäri, elämänmuutos on iso aikuisille lapsille.

"Lapset tuntevat huolta vanhemman pärjäämisestä ja syyllisyyttä siitä, etteivät voi auttaa tarpeeksi", sanoo Pääkaupunkiseudun omaishoitajat ja läheiset -yhdistyksen projektipäällikkö Päivi Tuomi.

Jos vanhus on päättänyt pärjätä ilman apua, eikä hän ole itselleen vaaraksi, lapsen on hankala sekaantua vanhempansa asioihin.

Esimerkiksi muistisairaat saattavat kieltäytyä avusta, koska eivät muista sairauttaan.

"Tiedän tapauksen, jossa vanhus käytti parveketta jääkaappina. Se uhkasi hänen terveyttään, joten siivous oli järjestettävä, vaikka vanhempi vastusti sitä", Tuomi sanoo.

"Joskus välittäminen vaatii itsensä kovettamista." Kotimaa A 5

Vanhus voi pian muuttaa hoitoon lastensa kotikuntaan

Siivous oli järjestettävä, vaikka vanhempi vastusti.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  10. 10

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää