Elämä

Harjoittele mieli myönteisemmäksi

Positiivisuuttaan voi lisätä helpoilla tehtävillä.

Tilaajille

1

Vaihda näkökulmaa.

Tulkitsemme maailmaa jatkuvasti jonkin asenteen läpi. Liitämme kokemiimme tilanteisiin ja tapaamiimme ihmisiin myönteisiä tai kielteisiä määreitä. Se tapahtuu usein huomaamattamme. Tarkkaile siis asennettasi.

Jos rahavaikeudet pilaavat ihanan kevätpäivän ilon, mieti, voisitko vaihtaa näkökulmaa. Päätä, että hengähdyshetki auringossa antaa sinulle energiaa, jotta jaksat illalla järjestellä talousasioitasi.

Näkökulman vaihtamista käytetään muun muassa ratkaisukeskeisessä psykoterapiassa. Kun tulkitset tilanteen uudesta näkökulmasta, usein myös tapasi reagoida asiaan muuttuu.

2Pidä kiitollisuuspäiväkirjaa. Erittäin onnelliseksi itsensä kokevat ihmiset ilmaisevat tutkimusten mukaan herkästi kiitollisuuttaan. Kirjaa siis joka ilta vähintään kolme asiaa, joista olet sinä päivänä ollut kiitollinen. Ilonaiheet voivat olla pieniäkin.

Voit pitää kiitollisuuspäiväkirjaa myös Facebookin suljetussa ryhmässä perheesi tai valikoitujen ystäviesi kanssa. Silloin myönteisen asenteen lisäksi myös sosiaaliset siteesi vahvistuvat.

3Uppoudu hyvään. Tutkimukset osoittavat, että kaikkein onnellisimmat ihmiset osaavat huomata hyviä asioita ja keskittyä niihin. Kun näet tai koet jotakin myönteistä, vaikkapa kauniin maiseman, kiinnitä huomio kokemukseesi ja lähesty sitä eri aistien kautta: katsele, tunnustele kehosi tuntemuksia, kuuntele ja haistele. Anna hyvän olon imeytyä itseesi ja venytä hetkeä vähintään kymmenen sekunnin mittaiseksi.

4Käy kauneuskävelyllä. Käy viikon ajan noin 20 minuutin kävelyllä päivittäin. Kiinnitä huomiota kaikkeen kauniiseen mitä näet. Jos kohtaat jotakin epämiellyttävää, ohita se mielessäsi lempeästi ja palaa havainnoimaan kauneutta.

5Älä vatvo epäonnistumisia. Vähiten onnellisten ihmisten on huomattu vatvovan epäonnistumisia ja kiinnittävän huomionsa kielteisiin asioihin. Negatiiviset ennakko-oletukset muuttuvat helposti itseään toteuttaviksi ennusteiksi. Jos odotat ympäristöltä kielteisiä reaktioita, alat myös kommunikoida negatiiviseen sävyyn - ja saat kielteisyyttä takaisin paluupostissa. Älä juutu epäonnistumisiin. Muistele kerran päivässä niitä asioita, joissa onnistuit.

6Pane myönteisyys kiertoon. Tartu myös muiden ilonaiheisiin. Kun lapsi kertoo, että tarhassa oli kivaa, tai ystävä mainitsee onnistuneista treffeistään, osallistu hänen iloonsa ja pyydä: "Kuulostaa kivalta, kerro lisää!" 7Meditoi. Meditoinnin avulla mielentilaansa voi hallita entistä tietoisemmin. Lisäksi se alentaa stressiä ja opettaa läsnäoloa. Meditointia voi harjoitella erilaisilla kursseilla ja vaikkapa joogassa. Alan cd:itä itsenäiseen harjoitteluun löytyy kirjastosta.

Lähde: Positiivisen psykologian valmentaja Taina Laane sekä Antti S. Mattila ja Pekka Aarninsalo: Onnentaidot (Duodecim, 2009)

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää