Elämä

Näin kannattaa tehdä, jos jatkuva nettiin hukkuminen aiheuttaa huonoa omaatuntoa – Saara Rask asetti itselleen rajat netinkäyttöön

Saara Rask määritti itselleen säännöt netinkäyttöön. Hän yrittää välttää tuntien surffailua ja iloitsee, että netti ei hallitse häntä. Televisionkin hän avaa vain harkitusti. Kaiken vapaa-ajan ei tarvitse kehittää, psykologi sanoo.

Kaikki kelpasi, mitä televi­siosta tuli.

Saara Rask oli äitiyslomalla ja katsoi lasten päiväunien aikaan sisustusohjelmia ja Kauniiden ja rohkeiden kaltaisia saippuasarjoja.

Välillä hän jumittui ostos-tv:n ääreen. Osta laihdutusvyö! Osta aromipesä!

Raskilla oli toinenkin harrastus. Hän sai Facebookissa paljon pelikutsuja ja pelasi mielellään. Sovelluksissa hän selvitti, mikä on hänen sudenpentunimensä ja tutustui koirien Facebookiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Jossain vaiheessa Rask havahtui. Tällaiseenko hän tosiaan haluaa kuluttaa elämänsä?

”Pelatessa ajattelin, että onko tämä edes totta, tähänhän menee kaikki aika! Tv:n sisältö taas tuntui pitävän minua pilkkanaan. En kokenut saavani sellaista tietoa, jota tarvitsen.”

Rask päätti lopettaa pelaamisen. Televisiosta perhe luopui kokonaan, aluksi vain kokeiluna. Tarkoitus oli selvittää, millaista elämä olisi ilman televisiota.

Se oli mukavaa ja rauhallista.

Nyt tuosta ajasta on kuusi vuotta. Rask, 33, tietää, että hän on taipuvainen viihteen edessä passivoitumiselle.

”Helposti annan ohjat telkkarille tai netille ja katson kaikkea, mitä löytyy. Siksi kaipaan itse asetettuja rajoituksia.”

Rask on säädellyt vielä lisää, miten käyttää nettiä. Hän haluaa välttää sen, että surffaa päättömästi tuntikausia ja jälkikäteen hädin tuskin muistaa, missä kävi.

”Koetan harrastaa mahdollisimman vähän viihteellistä kikkailua. Katson uutisia ja tietopohjaisia sivuja. Jos pitää löytää netistä jokin tieto tai hoitaa vaikka pankkiasia, yritän tehdä vain sen. Facebook on minulle pelkkä yhteydenpitoväline.”

Rask ei laskeskele, miten paljon häneltä säästyy nettirajoitustensa vuoksi aikaa muuhun tekemiseen. Sen sijaan hän iloitsee tunteesta, että netti ei hallitse häntä.

”Minulla on parempi ote ajankäyttööni. En ole jatkuvasti ärsyyntynyt siitä, että olen taas monta tuntia räplännyt jotain turhaa.”

Edelleen hän saattaa uppoutua nettiin pitkäksi ajaksi. Nykyään hän kuitenkin tietää, mille sivuille uppoutumisesta tulee mukava olo. Niitä ovat esimerkiksi sivustot Voihan villasukka! ja Hidasta elämää.

”Aiemmin luin kaikkea, mitä tuli vastaan. Se oli pelkkää passiivista vastaanottamista, eikä se tuntunut hyvältä.”

Psykologi Tarja Salokosken mukaan on ihmisestä kiinni, minkä tämä kokee häiritseväksi netinkäytöksi. Ulkopuolinen ei voi sanoa, mihin itsestään vastuussa olevan aikuisen tulisi käyttää vapaa-aikansa.

”Kuka edes voisi määrittää, mikä on aikuiselle liiallista netinkäyttöä? Tai toisaalta arvottaa, mitkä sisällöt ovat riittävän kehittäviä?”

Netinkäyttäjälle saattaa itselleen tulla huono omatunto, jos hän jatkuvasti surffaa joutaviksi kokemillaan sivuilla tuntitolkulla. Tuntuu ristiriitaiselta, jos omasta mielestä vapaa-aika pitäisi käyttää kielten opiskeluun, liikuntaan ja kaunokirjallisuuteen, mutta silti lukee koko illan netistä julkkisjuoruja tai katsoo kissavideoita.

Mediapsykologian alalta tohtoriksi väitellyt Salokoski muistuttaa, että huonoa omaatuntoa potee todennäköisesti turhaan. Kaiken vapaa-ajan toiminnan ei tarvitse olla kehittävää.

”Mistä ajatus kehittävyydestä edes tulee? Syöttääkö tämän päivän suoritusyhteiskunta ajatuksia, ettei saisi levätä tai tehdä mitään viihteellistä? Kyllä se pitää itselleen sallia, että välillä vain ollaan ja töllötellään Netflixiä.”

Jos kuitenkin potee jatkuvaa ahdistusta tai huonoa omaatuntoa netinkäytöstään, kannattaa Salokosken mukaan asettaa itselleen rajoituksia. Aluksi voi pohtia, mistä huono omatunto johtuu. Onko ongelma sisällöt, joita ei koe riittävän laadukkaiksi? Vai ajankäyttö?

Kun näihin kysymyksiin on vastannut, voi pohtia, mitä haluaisi tilalle.

”Jos sisällöt ovat ongelma, on opittava suuntaamaan netissä sinne, mitä oikeasti arvostaa. Jos taas ajankäyttö on ongelma, kannattaa pohtia, mihin sitten haluaa käyttää aikansa. Onko esimerkiksi kyse siitä, että haluaisi netin sijaan viettää enemmän aikaa lasten ja ystävien kanssa?”

Vaikka Saara Rask on rajoittanut netinkäyttöään, hän ei paheksu muiden surffailuja. Hän tietää, miten koukuttava netti on. Itsekurille onkin käyttöä, jos haluaa lopettaa netissä hortoilun.

”Jos jatkuvasti tuhraa netissä surffailuun kolme tuntia kerrallaan ja kärsii tilanteesta, täytyy aluksi tiedostaa tilanne. Sen jälkeen pitää pohtia, miten haluaa nettiä käyttää ja elää sen mukaan.”

Rask ei ole koskaan tietoisesti ryhtynyt täydelliselle digipaastolle. Silti välillä voi käydä esimerkiksi mökillä niin, että Rask ei käy netissä lainkaan.

”On kiva huomata, että osaan uppoutua myös ihan oikeaan elämään.”

Monille netissä päämäärättömästi seikkaileminen on rentoutumiskeino. Eikö se ole sitä Raskille?

”Kyllä surffailu rentouttaa, mutta jotenkin myös tympäisee. Sitä paitsi on minulla rentoutumiseen muitakin konsteja. Esimerkiksi bussissa kuuntelen musiikkia ja tarkkailen maisemia sekä ihmisiä.”

Tarja Salokosken mielestä netissä surffailu on ihan kelpo rentoutumiskeino. ”Mediankäyttö on perinteisesti ollut keino unohtaa arjen huolet.”

Siinä on myös sudenkuoppa. Jos arki tuntuu kamalalta, tilanne ei parane viihteeseen uppoutumalla.

”Jos on stressiä, masennusta tai työuupumusta, mediaan ei kannata paeta. Hetkittäin se saattaa helpottaa. Silti ei ole hyväksi lakaista huolia maton alle ja yrittää olla ajattelematta niitä. Yleensä se vain pahentaa tilannetta.”

Netin käyttö ei ole muutenkaan kaikille ongelmatonta. Jotkut, joskin harvat, kärsivät nettiriippuvuudesta. Siitä ei kuitenkaan ole Salokosken mukaan kyse, vaikka ilta toisensa perään kauhistuisi läppäri sylissä kello yksitoista, että tässäkö tämä ilta taas meni.

”Se on normaalia. Se ei vielä tarkoita, ettei hallitsisi netinkäyt­töään.”

Voi myös kysyä, mikä edes on tänä päivänä nettiriippuvuutta. Aiemmin puhuttiin lasten ja nuorten ruutuajasta. Salokosken mukaan nykyään sellaisen laskeminen on vaikeaa, koska netissä käydään liukuvasti: välillä ollaan pikaisesti online, sitten taas ei.

”Liiallista netinkäyttöä lähestytään nykyään elämänhallinnan näkökulmasta. Aikuisella tilanne on tasapainossa, jos hän pystyy hoitamaan työhön ja vanhemmuuteen liittyvät velvoitteet, saa arjen pyörimään ja nukkuu riittävästi. Jos mediankäyttö häiritsee niitä, se on ­liiallista.”

Salokosken mukaan toisilla on suurempi alttius riippuvuuksiin. Enemmän ihmisiä kuitenkin erottaa netinkäytössä se, että toiset ovat parempia asettamaan itselleen rajoituksia ja pysymään niissä. Jotkut päättävät katsoa yhden jakson lempisarjaa netti-tv:stä, ja se on siinä. Kaikki eivät pysty siihen vaan ahmivat kerralla koko sarjan.

”Toiset ovat enemmän nautiskelijoita. Viihteen käytön lisäksi ihmisten erot näkyvät muun muassa syömisessä ja liikunnan harrastamisessa: toiset ovat kurinalaisempia.”

Entä sitten televisio? Mitä tapahtui, kun se lähti Saara Raskin perheestä?

Rask ei jäänyt kaipaamaan. Kotiin laskeutui rauha, kun tv ei enää pauhannut arjen taustalla. ”Pystyin paremmin keskittymään lasten kanssa olemiseen. Aloimme perheessä kommunikoida enemmän.”

Kun lapset olivat päiväunilla, Rask neuloi, virkkasi tai luki.

”Elämästä tuli hiljaisempaa. Ehdin pysähtyä ja ajatella, tuijotella halutessani vaikka seinää.”

Rask oppi taas keskustelemaan itsensä kanssa. Hän mietti, mitä mieltä on asioista ja mitä haluaisi elämältä.

”Omat ajatuksensa kuulee, kun koko ajan ei ole informaation pakkosyöttöä.”

Juttu jatkuu kuvan alapuolella.


Nykyään perheessä on taas televisio. Se on vähällä käytöllä.

”Lähinnä siitä katsotaan tietokoneen kautta elokuvia. Tarkoitus ei ole, että tv on koko ajan päällä.”

Rask on tällä hetkellä kotiäiti. Sosiaalialan opinnot ovat puolivälissä, mutta tauolla. Hän haluaa olla kotona, kun lapset aloittavat koulutiensä.

Lapset ovat nyt kuusi- ja seitsemänvuotiaat. He ovat katsoneet Pikku Kakkosta netistä.

Sieltä myös Rask katsoo ohjelmia. Välillä hän ottaa Netflixin pariksi kuukaudeksi. Hän käyttää kuitenkin netti-tv:täkin valikoiden.

”Jos saan vinkin mielenkiintoisesta ohjelmasta, etsin sen käsiini ja katson. En ajattele niin päin, että nyt haluan katsoa jotain tv-ohjelmaa, etsinpä siis jotain katsottavaa.”

Rask seurasi netistä esimerkiksi Vain elämää -kautta, jossa oli mukana hänen suosikkinsa Paula Vesala. Hän on huomannut, että televisio-ohjelmat tulevat yllättävän paljon esiin keskusteluissa.

”Kun Putous oli suosittu, ihmiset puhuivat ohjelmasta tutuilla repliikeillä. En tajunnut siitä mitään.”

Jotkut aloittavat myös keskusteluja viitaten tv-ohjelmiin. Silloin Rask sanoo, ettei hänellä ole televisiota.

”Sitä hämmästellään. Olen saanut vakuutella, että voin ihan hyvin, vaikka en katsokaan telkkaria.”

Saara Rask

Tämän muistan aina

Minulla on pikku tytöstä saakka ollut tarkka kosketus-, tuoksu- ja näkömuisti. Muistan mummolan päiväunet. Miltä hivelevät sormet tuntuivat korvanlehden takana, miltä Tupo Tuhatjalkainen -kirja tuoksui ja miltä taulun soutajat näyttivät. Mummolassa oli aina sunnuntain tunnelma.

Tärkein oivallus elämästä

Asiat järjestyvät aina, tavalla tai toisella. Se, onko lopputulos mieleinen, on sitten jo eri asia. Pitää hyväksyä, ettei kaikessa voi saada ”happy endiä”, silti ratkaisun kuitenkin. Että asiat voisivat ratketa, on aloitettava jostain. Vaikka siitä, että kertoo sen toiselle.

Vanhempani opettivat, ettei ole sellaista asiaa, minkä kanssa ei olisi kotiin tulemista. Omille lapsilleni olen sanonut samoin ja kiitän joka kerta luottamuksesta, kun jokin vaikea asia on minulle uskottu.

Oletko tehnyt arjessasi muutoksen, joka paransi elämää ja lisäsi onnellisuutta ja energiaa? Kerro siitä meille oheisella kyselyllä:
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämänhallinta
 • Ajankäyttö
 • Viihde
 • Televisio
 • Internet
 • nettiriippuvuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Seksistä on vaikea puhua, koska termit ovat kiusallisia, kökköjä tai perverssejä – hyviä seksisanoja on vain yksi

  2. 2

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  3. 3

   Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle

  4. 4

   Influenssakausi lähestyy, mutta kannattaako perusterveen hankkia rokote? Nämä asiat sinun tulee tietää, jos harkitset influenssarokotetta

   Tilaajille
  5. 5

   Lapseni uskoo länsimetroon, pitääkö hänelle kertoa totuus? Ja kahdeksan muuta vitsiä länsimetrosta

  6. 6

   Jari Aarniolle uusi syyte – taustalla epäselvyydet yhteistyössä alamaailman tietolähteiden kanssa

  7. 7

   Lukio-opetus menee taas täysremonttiin, vaikka edellistä uudistusta alettiin toteuttaa vasta viime vuonna – ehdotus tulevaisuuden lukioksi lietsoo reaaliaineiden sotaa

  8. 8

   Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä

  9. 9

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  10. 10

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  5. 5

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Helsingin halutuimpiin kouluihin ilmoitetaan jopa vastasyntyneitä – syntymätöntä lasta ei oteta koulujonoon, vaikka vanhemmat kyllä yrittävät

  8. 8

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  9. 9

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  10. 10

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jaguar-mies ei peittänyt kasvojaan oikeudessa – HS seuraa Lönnrotinkadun yliajokäräjiä Helsingissä
  3. Aivosyöpää sairastava professori Timo Honkela sai oivalluksen maailmanrauhasta – testamenttiteos syntyi muutamassa kuukaudessa poikkeuksellisilla keinoilla
  4. Ajatusleikki paljastaa, mitä tapahtuisi jos metsästys lopetettaisiin: Hirvikolarien määrä kolminkertaistuisi, ja susilaumat saattaisivat tulla myös pääkaupunkiseudulle
  5. Kiinan lähivuosien tärkein kokous päättyi historiallisissa merkeissä – presidentti Xi nostettiin kommunisti­puolueen merkittävimpien johtajien joukkoon
  6. Raimo Peltonen kuuli työterveydessä olevansa terve, seuraavana päivänä hänet haki ambulanssi – suolistosyöpä muhii pitkään mutta antaa vain vähän merkkejä
  7. Kirja: Sipilä valehteli eduskunnalle väittäessään, ettei perussuomalaisten hajoamiseen varauduttu – Halla-aho lupasi haastaa Soinin salaisessa kokouksessa jo 2016
  8. Arkkitehti Jan Söderlund arvostaa kokemusta, ei teoretisointia
  9. Vanhemmat jakavat nyt kuvia itsestään ennen ja jälkeen lasten saamisen, eikä jälki ole kaunista – uusin villitys muistuttaa että on ihan ok, että vanhemmuus ei ole pelkkää juhlaa
  10. Suomessakin pelannut vihattu NHL-sekoilija paljastaa pelanneensa jatkuvasti lääkecoctailien voimalla: ”Tunnet itsesi tuhoutumattomaksi”
  11. Apple Pay -sovellus käyttöön Suomessa – nyt myös iPhonen käyttäjät voivat maksaa ostoksensa puhelimillaan
  12. Näytä lisää