Elämä

Introvertit ymmärretään työelämässä yhä väärin – introvertti someasiantuntija kertoo, miten hän pärjää avokonttorissa

Avokonttorin kuhina saa introvertin ahdistumaan. Siihen auttavat hyvät kuulokkeet ja oma aika, kertoo introvertti someasiantuntija Heli Ruotsalainen.

Unelmiensa maailmassa Heli Ruotsalainen työskentelisi huoneessa, johon muilla ei olisi mitään asiaa. Avokonttorin häly saa hänet tuskastumaan.

”Tulen töihin mieluiten jo aamuseitsemältä, jotta pystyn olemaan edes vähän aikaa rauhassa. Usein käytän kuulokkeita ja räplään kännykkää kiireisen näköisenä, ettei minua häirittäisi.”

Sosiaalisen median asiantuntija Ruotsalainen, 38, on luonteeltaan introvertti eli sisäänpäin suuntautunut. Viime viikolla Ruotsalainen julkaisi LinkedInissä kirjoituksen, jossa avautui elämästään luonteenpiirteensä kanssa.

Teksti sai alkunsa, kun Ruotsalainen kyllästyi siihen, miten introvertteihin työelämässä suhtaudutaan.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Hiljattain törmäsin työpaikkailmoitukseen, jossa haettiin työhön nimenomaan ekstroverttiä. Se tuntui iskulta palleaan. Monet introvertit ovat nimittäin tarkkoja, harkitsevia ja lujaa töitä tekeviä.”

Ruotsalaisen kirjoittama teksti alkoi kiertää sosiaalisessa mediassa, ja seuraavaan aamuun mennessä se oli kerännyt tuhansia lukukertoja. Kommenttien perusteella moni samastuu Ruotsalaisen kokemuksiin.

”Yksi kommentoijista kertoi esimerkiksi käyttävänsä avokonttorissa kuulokkeita, jotta voisi paremmin keskittyä työhönsä. Jostain syystä hänen työkaverinsa olivat loukkaantuneet asiasta.”

Introvertit ymmärretäänkin usein väärin: jos ihminen vaikuttaa päällepäin sosiaaliselta, hänen oman tilan tarvettaan ei välttämättä tunnisteta. Ruotsalainenkin on joutunut todistelemaan, ettei hän haastavasta työstään huolimatta ole ekstrovertti. Ruotsalainen työskentelee Dentsu Aegis Networkissa.

Psykologi Juha Sandberg tekee työkseen henkilöarviointeja, joita käytetään rekrytoinnin apuna. Hän on huomannut, että työelämässä ihannoidaan usein esilläoloa ja sosiaalisuutta.

”Työpaikkailmoituksissa etsitään säännönmukaisesti sosiaalisia, ryhmätyötaitoisia ihmisiä, vaikka haettavan tehtävän kannalta nämä ominaisuudet eivät aina olisikaan kaikkein tärkeimpiä. Töitä tehdään rauhattomissa avokonttoreissa, joiden hälystä ja vilinästä introvertit herkästi kärsivät.”

Palavereissa ja neuvotteluissa keskustelua dominoivat usein ekstrovertit, ja hiljaisemmat työntekijät uhkaavat jäädä sivuun.

Sandbergin mukaan esimiesten kannattaisi tietoisesti kiinnittää asiaan huomiota, jotta näin ei kävisi.

”Esimiehen pitäisi olla kiinnostunut alaisistaan ja opetella tuntemaan heidät. Tällöin hän huomaa herkemmin, mikäli joku alaisista jää toistuvasti ilman suunvuoroa.”

Vaikka introverttius ja ekstroverttiys ovat luonteenpiirteitä, niiden ilmenemiseen voi jossain määrin vaikuttaa itse, Sandberg sanoo.

Luonnettaan ei kenenkään tarvitse muuttaa, mutta sosiaalisia taitojaan voivat kehittää niin ujot kuin rempseämmätkin yksilöt.

”Jos ihminen viihtyy omissa oloissaan, ei ole tarkoituksenmukaista, että hänen pitäisi yhtäkkiä alkaa väkisin iloita kaikista ryhmätilanteista. Sosiaalista vuorovaikutusta ja vastapuolen ymmärtämistä kannattaa kuitenkin harjoitella, sillä niistä taidoista on hyötyä lähes kaikissa tehtävissä.”

Heli Ruotsalainen kertoo piiloutuvansa työpaikalla eräänlaisen sosiaalisen kuoren alle. Työelämässä hän on rohkea ja reipas, jopa räväkkä.

”Kuori auttaa tilanteissa, joissa tekisi mieli lähinnä piiloutua palaveripöydän alle.”

Ruotsalainen on opetellut sosiaalista käyttäytymistä tietoisesti. Ennen jokaista palaveria hän päättää jo ennakkoon, minkä yhden asian aikoo sanoa tai millaisen kysymyksen esittää. Siten hänen ei tarvitse koskaan istua täysin hiljaa.

Ruotsalainen suunnittelee ennakkoon senkin, millä sanoilla tervehtii muita ja minkälaisesta small talk -aiheesta voi tarvittaessa puhua. Myös sopivan istumapaikan valinta ja vaatetukseen panostaminen tekevät olosta varmemman.

Jos tiettynä päivänä on luvassa monta kuormittavaa tapaamista, Ruotsalainen pyrkii viettämään edelliset päivät omissa oloissaan. Silloin energia ei lopu kesken.

”Työasioista voisin kyllä puhua tuntikausia, sillä eihän omasta intohimosta puhuminen väsytä yhtään. Kollegan lastenhoitohuolista puhuminen sen sijaan tökkii.”

Työpaikkalounaat Ruotsalainen jättää suosiolla väliin. Juha Sandbergin mukaan kollegoiden on hyvä kunnioittaa tätä päätöstä. On kohteliasta kysäistä, tahtoisiko työkaveri lähteä lounaalle, mutta painostaminen ei kannata.

”Jos joku haluaa vain olla rauhassa ja lukea lehteä, sen pitäisi olla mahdollista. Ettei tulisi kommentteja, että älä nyt yksin nökötä siellä. Sellainen paine ei ole hyvä asia”, Sandberg sanoo.

Sekä Sandberg että Ruotsalainen ovat havainneet, että yleensä parhaiten toimivat tiimit, joissa on sekä introvertteja että ekstroverttejä. Ruotsalainen toteaakin, että usein ekstroverttejä tarvitaan, jotta työt saadaan kunnolla käyntiin.

”Toivoisin kuitenkin, että meitä opittaisiin ymmärtämään hieman paremmin. Se että joku on hiljainen ei tarkoita, ettei hänellä ole mielipiteitä. Tunnen älyttömän lyhytsanaisia ihmisiä, joiden työtehoon asia ei vaikuta mitenkään.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • introverttius
 • persoonallisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  3. 3

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  4. 4

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  5. 5

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  6. 6

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  7. 7

   Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Sauli Niinistö haastattelussa kello 17.15 – Paavo Väyrysen ensiesiintyminen oli värikäs

  8. 8

   Poliisi vahvistaa: Mielenosoituksesta toiseen siirtyneen äärioikeistolaisen joukon epäillään pahoinpidelleen miehen itsenäisyyspäivänä

  9. 9

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  10. 10

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  4. 4

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  5. 5

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  6. 6

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  7. 7

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  8. 8

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  9. 9

   Näin sotesta tuli sekundaa, ja isot yritykset voittavat – professori Heikki Hiilamo kirjoittaa puheenvuorossaan, että Suomeen on tulossa nykyistä huonompi terveydenhoito

   Tilaajille
  10. 10

   Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää