Elämä    |   Kolumni

Miksi aikuiset eivät uskalla olla iloisia?

Ilo on ennen kaikkea sitä, että antaa hyvien hetkien ja asioiden antaa vaikuttaa itseensä, kirjoittaa Elina Tanskanen.

On jouluaatto, ja lapseni repii auki paketin, josta paljastuu kovasti odotettu konsolipeli. Sydämeni täyttyy ilosta seuratessani jälkikasvun riemunkiljahtelua ja tanssahtelua. Samaan aikaan mietin, koska olen itse viimeksi hyppinyt tasajalkaa edes mielessäni sen takia, että on tapahtunut jotain ihanaa.


Elämästä tulee iän myötä vakavammin otettavaa ja monimutkaisempaa. Ilon irtiottoa aikuisena vaikeuttaa entisestään kulttuuri, jossa perinteisesti on ajateltu, että jos alkaa liikaa riemuitsemaan, ilonpito päättyy jossain vaiheessa kyyneliin. Samaa teemaa liippaavia sanontoja on kosolti muitakin, mutta viesti on selvä: ilakoinnilla on vaaransa. Jos ei muuta, niin jokin voi aina mennä pieleen.

Iloitessaan ottaa toki riskin, koska silloin tunnustaa jonkun tai jonkin merkitsevän itselleen paljon. Sillä, ettei juurikaan ilostu tai innostu, suojaa itseään pettymyksiltä ja muilta henkisiltä kivuilta. Kuitenkaan suuria iloja ei voi kokea, ellei ole tietoinen siitä, että saattaa joutua käymään läpi myös suuria suruja.

Tärkeintä olisi tajuta, ettei itku tule pitkästä ilosta sen takia, että iloitseminen olisi lähtökohtaisesti väärin vaan siksi, että elämässä ilot ja surut tapaavat vaihdella jollain aikavälillä.

Lisäksi moni mieltää iloitsemisen olevan puolimaanista heilumista euforian rajamailla. Ei ihme, että ne paljon puhutut pienet ilot eivät tunnu missään, jos oletus on, että pitäisi saada viikoittain elämää suurempia huippukokemuksia. Ekstaattisen hienoja hetkiä voi toki joskus kokea, mutta ne ovat perusolemukseltaan kovin ohikiitäviä. Toisekseen kukaan ei pysty olemaan koko ajan niin hyvissä fiiliksissä, että pää meinaa räjähtää.

 

Iloitseminen ei tarkoita sitä, että on pakko nauraa ääneen.

Iloitseminen ei siis tarkoita sitä, että on pakko nauraa ääneen, hillua tai hymyillä kuin hangon keksi. Totta on sekin, että ilonpidon varjolla voi päätyä tekemään hallaa itselleen – jatkojen jatkoilta on yleensä parasta hankkiutua kotiin.

Ilo on ennen kaikkea sitä, että antaa hyvien hetkien ja asioiden antaa vaikuttaa itseensä. Iloita voi myös silloin, kun on huolia: suoranainen hassuttelu voi tehdä sangen hyvää murheiselle mielelle.

Kehotus ilon seuraamiseen onkin yksi käyttökelpoisimmista hyvän elämän ohjenuorista, joita olen kuullut. Kaikilla on muun muassa iloa tuottavia lempijuttuja, joissa on tosin se miinuspuoli, että niitä alkaa helposti pitää kiireen keskellä turhanpäiväisinä, jopa lapsellisina.

Se, ettei ole aikaa tehdä mitään hauskaa tai ei muusta syystä huvita, onkin takuuvarma merkki siitä, että itselleen kannattaa määrätä välittömästi iloinjektio tai mieluiten kokonainen kuuri.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumnit
 • Elina Tanskasen kolumnit
 • aikuisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  4. 4

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Miksi Suomea rakennetaan korkeammaksi? – HS esittelee tulevia tornitalohankkeita

  10. 10

   Jenna Lehtonen tekee ulkomaanmatkan lähes joka kuukausi, Pirkko Schildt on käynyt 113 maassa – Miksi osa meistä tahtoo olla jatkuvasti liikkeessä?

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  7. 7

   Emme tarvitse Melania Trumpin apua, vastaa slovenialaiskirjailija Sofi Oksaselle

  8. 8

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  9. 9

   Säveltäjä Toni Edelmann on kuollut

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää