Elämä    |   Kolumni

Itsensä voi tuntea todella yksinäiseksi, vaikka puoliso istuisi metrin päässä sohvalla

Yksinäisyyden tuottama kipu havahduttaa kurkottamaan kohti muita

”Pahimmillaan oma koti tuntuu eristysselliltä. Hiljaisuus viiltää korvia. Haluaisin kirjaimellisesti
nähdä ihmisiä, mutta tuntuu siltä, ettei minulla ole yhtään ystävää”, nelikymppinen ihminen kuvailee ulkopuolista oloaan.

Lapsuudenperhe asuu kaukana, ja iso osa vanhoista opiskeluajan kavereista elää ruuhkavuosia eikä ehdi näkemään. Viimeinen niitti sosiaaliselle elämälle on ollut muutto vieraalle paikkakunnalle.

Lähes kaikki kokevat jossain elämänvaiheessa olevansa yksinäisiä. Periaatteessa yksinäisyyden tuottama henkinen kipu tekee ihmiselle palveluksen, sillä se havahduttaa kurkottamaan kohti toisia. Ihmistähän kuvaillaan sosiaaliseksi eläimeksi juuri sen takia, että valtaosalla meistä on voimakas tarve kokea yhteyttä muihin.

Se, että tuntee olonsa yksinäiseksi, on aina enemmän kuin osiensa summa. Kokemukseen vaikuttavat tutkitusti muun muassa geenit, kasvuympäristö ja olosuhteet. Erakkoluonne voi olla oikein onnellinen ollessaan harvakseltaan yhteydessä pariin ystäväänsä, kun taas sosiaalisempi ihminen on vastaavassa tilanteessa hätää kärsimässä ja kokee likimain katoavansa maailmasta. Yksin oleminen ja yksinäisyyden kokeminen ovat kaksi täysin eri asiaa: vapaaehtoisesti omissa oloissa oleminen voi olla suoranaista luksusta, kun taas yksinäisyys satuttaa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yksinäinen ei ole aina vailla seuraa, vaan yksinäisyys voi johtua läheisten ihmissuhteiden laadusta. Ihminen saattaa nähdä työssään tai vapaa-ajallaan vaikka kuinka monta ihmistä, mutta kokee silti, ettei hänellä ole mitään yhteistä kenenkään kanssa: itsensä voi tuntea todella yksinäiseksi, vaikka puoliso istuisi metrin päässä sohvalla.

Yksinäisyyteen puuttumista vaikeuttaa se, että se leimaa. Niinpä yksinäisyyttä pidetään yksityisasiana, ja yksinäisen annetaan paradoksaalisesti olla kaikessa rauhassa yksin. Meillä on kuitenkin yhä enemmän vakuuttavaa tutkimustietoa siitä, mikä tekee yksinäisyyden kokemisesta niin vahingoittavaa. Yksinäisyys selittää monia ongelmia, ja toisaalta ongelmien kasaantuessa ihmisestä voi tulla yksinäinen.

On helppo olla sitä mieltä, että yksinäisen ongelma ratkeaa sillä, että tämä ottaa itseään niskasta ja lähtee ihmisten ilmoille. Yksinäisyyden pitkittyessä ihminen alkaa kuitenkin tarvita tukea rohkaistuakseen olemaan muiden kanssa tekemisissä. Ajan myötä kontaktin ottaminen nimittäin vaikeutuu entistään, mikä usein vaikuttaa kielteisesti myös niihin vähiin yrityksiin ja vahvistaa siten kokemusta siitä, ettei ole haluttua seuraa.

Yhteisöllisyyttä ei tietenkään voi synnyttää väkisin, eikä ihmisiä voi pakottaa kohtaamaan toisiaan. Silti se, että yksinäisyys otetaan yhteiseksi asiaksi ja siitä puhutaan enemmän, auttaa kaatamaan henkisiä seiniä ja rakentamaan ihmisten välisiä siltoja.

Kirjoittaja on toimittaja, seksuaalineuvoja ja logoterapeutti
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elina Tanskasen kolumnit
 • Kolumnit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  4. 4

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  5. 5

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. ”Meillä on tämä Josse” – Länsimetro tuli viimein, ja hurmos virisi heti aamutuimaan
  3. Klaus Karkia on Mensan jäsen, joka pääsi ylioppilaaksi vasta kuudennella yrittämällä – Syy on keskittymishäiriö, ja näin se vaikuttaa ihmiseen Tilaajille
  4. Verottaja jahtasi suurprojektissa suomalaisyritysten menetettyjä veroeuroja – Jäikö isosta siirtohinnoittelu­ratsiasta käteen muuta kuin liuta kalliita oikeusjuttuja?
  5. ”En koe, että painiminen kuuluu opettajan todelliseen työnkuvaan” – Luokat pullistelevat erityislapsia Helsingin seudulla, eikä yksin jäävien opettajien aika riitä kaikille
  6. Nyt loppui riitely kotitöistä – Jakakaa hommat HS:n kotityökoneella
  7. 2 tuntia sitten
  8. Prince vaati ”Mustan albuminsa” vinyylilevyjä tuhottavaksi 30 vuotta sitten, nyt vanhoista kirjekuorista löytyi viisi albumia – yksi maailman harvinaisimmista levyistä maksaa 15 000 dollaria
  9. 4 tuntia sitten
  10. Särkeekö niveliä sateella? Kipu tuskin johtuu säästä, sanovat Harvardin tutkijat
  11. Suomen kansain­välisen puolustuksen haarniska valmistui, mutta takuu puuttuu
  12. Tuomittu sotarikollinen opettaa tulevia sotilaita Serbiassa, toinen sai sankarin jäähyväiset Kroatiassa – 1990-luvun sotien hirmupäälliköt ovat Balkanilla yhä ihailtuja
  13. Kuka johti itsenäisyyssenaattia? – Tämä ja muita kysymyksiä tänään Uutisgurussa
  14. Näytä lisää