Elämä

Olisiko karjalanpiirakasta brändiksi Britanniassa? Pohjois-Karjalasta kotoisin oleva sairaanhoitaja tarttui kaulimeen Lontoossa

Pohjois-Karjalassa varttunut Katja Kinnarinen opettaa nyt briteille karjalanpiirakan makuja ja iloja. Hän haluaa kunnioittaa isotätinsä ja muiden suvun naisten oppeja pitämällä piirakkataitoja yllä.

Lontoo

Kun Katja Kinnarinen oli vielä pikkutyttö ja asui Pohjois-Karjalassa, hän seurasi lumoutuneena Alma-isotätinsä piirakantekoa.

”Pääni ylsi juuri ja juuri pöydänreunaan, ja jauhot pöllysivät silmiin”, Kinnarinen kertoo kodissaan Pohjois-Lontoossa.

Pian Kinnarinen tarttui itsekin piirakkakaulimeen. Joka lauantai karjalanpiirakoita tehnyt isotäti toimi opettajana.

”Hän oli minulle muutenkin esikuva: positiivinen ja vahva karjalaisnainen.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Piirakanteko on kuulunut Kinnarisen elämään Koveron- ja Enon-lapsuuspäivistä lähtien. Nyt hän tekee karjalanpiirakoita Lontoossa varsinaisen ansiotyönsä ohessa.

Tavoitteena on loihtia karjalanpiirakoista samanlainen brittien rakastama herkku kuin vaikkapa aasialaisista samosoista.

”Taustalla on myös huoli piirakantekotaitojen häviämisestä. Haluan, että perinne jatkuu. Karjalanpiirakalla on kaikki mahdollisuudet brändiksi.”

Kinnarinen perusti viime vuonna oman piirakkayrityksen. Nimeksi valikoitui alkukokeilujen jälkeen Alma’s Pies – isotädin mukaan. Logon värit ovat punainen ja musta: ”Ne ovat Karjalan värit. Punainen merkitsee iloa. Musta kuvaa surua alueista, jotka jäivät rajan taa.”

Kinnarinen pyörittelee karjalanpiirakoita Lontoon-kotinsa isolla ruokahuoneen pöydällä.

Paras aika on silloin, kun finanssialalla työskentelevä brittiläinen aviomies Andy on töissä, ja pariskunnan pojat Stefan, 5, koulussa ja Sebastian, 3, leikkikoulussa.

Seinällä komeilee Iltalehden kehystetty kansi muutaman vuoden takaa. Stefan-poika sijoittui lehden Kuvasäde-kilpailussa kymmenen söpöimmän lapsen joukkoon.

Kinnarinen puhuu lapsilleen suomea, ja perhe viettää joka kesä kuukauden Pohjois-Karjalassa. Näin lapset pääsevät nauttimaan Suomen luonnosta ja tutustumaan karjalaisiin juuriinsa.

Karjalanpiirakoita Kinnarinen teki aluksi ystävilleen ja työtovereilleen sekä Itä-Lontoon Suomi-kouluun. Sitten kiinnostuivat häitään tai muita juhliaan viettävät suomalaiset sekä suomalaisyritykset. On kertynyt vakioasiakkaita, jotka tilaavat kerralla ison erän piirakoita.


”Nyt on tullut kyselyitä jo natiiveiltakin”, Kinnarinen kertoo syntyperäisiin britteihin viitaten. Sana leviää hiljalleen.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Lapsille hän on vetänyt muutaman piirakantekokurssin. ”Se on ollut kunnia-asia. Lapsille opetetaan kuinka tehdä pizzaa, miksei siis karjalanpiirakoitakin.”

Mutta miten käy piirakanteko urbaanissa Lontoossa? Onko ruisjauhoja ja muita raaka-aineita vaikea löytää?

”Ei mitään ongelmaa. Luomujauhoja saa tuosta lähikaupasta.”

Työkalut löytyivät omasta takaa. Yksi kaulimista on erityisen rakas. Se kuului edesmenneelle isoäidille, hänkin taitava karjalanpiirakoiden tekijä. Kaulimen on veistänyt Kinnarisen eno.

”Tämä on käsityötä. Piirakat ovat aina tekijänsä näköisiä.”

Siviiliammatiltaan Kinnarinen on sairaanhoitaja. Lontooseen hän muutti 1999, kun pätkätyöt Suomessa alkoivat kyllästyttää.

Britanniassa suomalaisille sairaanhoitajille on ollut aina kova kysyntä ja hyvä maine.

”Suomalainen koulutus on niin ylivertainen. Minullekin on sanottu useasti, että miten teille on tuollaistakin opetettu.”

Kinnarinen tapasi brittiläisiä rekrytoijia jo opiskellessaan sairaanhoitajakoulussa. Saksalaisetkin tappelivat suomalaisista.

”Valitsin Lontoon kielen ja kulttuurin takia. Lähdin vuodeksi, mutta sitten meni toinen, kolmas ja niin edelleen.”

Lontoo tuntui Kinnarisesta heti kotoisalta paikalta. Kinnarinen hankki kaksoiskansalaisuuden ja brittipassin jo 2004. Mielessä kävi jo silloin, että ei siitä voi olla ainakaan haittaa.

Nyt monet britanniansuomalaiset ovat huolissaan siitä, kuinka Britannian tuleva EU-ero eli brexit vaikuttaa heidän asemaansa. Kinnarisen oma tilanne on toinen. Pariskunnan pojillakin on sekä Suomen että Britannian passit.

”Ymmärrän brexitin tuoman epävarmuuden, vaikka muuten en otakaan EU-eroon kantaa.”

Kinnarinen kokee tehtäväkseen edistää karjalanpiirakan tunnettavuutta. Britanniassa on isot markkinat, ja pohjoismainen ruoka on muodissa.

”Jatkan ylpeänä piirakanteon perinteitä. Sen olen aiemmille sukupolville velkaa.”

HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kolme nopeaa

Kuinka myydä karjalanpiirakkaa ulkomaalaisille?  Ulkomaalaisista karjalanpiirakka saattaa olla hieman mauton. Yksinkertaisuus on kuitenkin valtti. Piirakan päälle voi laittaa mitä vain: munavoita, graavilohta, meetvurstia, juustoa. Karjalanpiirakka tarjoaa loistavan alustan.


  Karjalanpiirakka on aito perinteinen tuote. Se on osa suomalaista kulttuuriperintöä.


  Karjalanpiirakka on myös puhdas tuote. Kun sen tekee alkuperäisin ohjeen mukaan, piirakkaan tulee vain vehnä- ja ruisjauhoja, riisipuuroa, suolaa, vettä ja voita. Lisäaineita ei tarvita.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Haaveeni olisi tehdä työtä, hankkia asunto ja perustaa perhe, mutta tähän Suomi ei anna mahdollisuutta

  2. 2

   Kittilän käsissä on satojen miljoonien eurojen bisnes, joka syöksi lappilaiskunnan kriisiin – ”Miten poromiehen ammatissa toimiva valtuutettu voisi tuntea lakipykäliä?”

   Tilaajille
  3. 3

   Kokoomuksen suosio kasvaa, keskustan alamäki jyrkkenee – myös vihreiden ennätyssuosio hiipuu

  4. 4

   Suomessa myytävä jugurtti ja limsa eivät ole yhtä hedelmäisiä kuin Italiassa ja ikoninen tee on aromikkaampaa Britanniassa – Suomalaisten maku on tällainen, perustelevat yritykset

  5. 5

   Valeruokamyrkytykset vaivaavat Espanjaa: Poliisi tunnistanut jopa 800 huijauksesta epäiltyä brittituristia

  6. 6

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  7. 7

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  8. 8

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Sdp:n helsinkiläispoliitikko toi vaimonsa siskon Etiopiasta Suomeen väärällä passilla – sai tuomion laittoman maahantulon järjestämisestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  3. 3

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  4. 4

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  5. 5

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  6. 6

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  7. 7

   20 vuotta sitten aamuyöllä tanskalainen vankikarkuri Steen Christensen saapui hotelli Palaceen ja nosti aseen kohti yöportieeri Mikko Tähtisen kasvoja – 30 minuuttia myöhemmin kaksi poliisia makasi teloitettuna kadulla

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Suomalaistutkija ratkaisi ongelman, jota fyysikot ovat pähkäilleet 200 vuotta: Miksi vesipisara ei heti valu kaltevalla pinnalla?

  10. 10

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  2. 2

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  3. 3

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  4. 4

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  5. 5

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  8. 8

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  9. 9

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  10. 10

   ”Ideologisesti työtön” Ossi Nyman kuuli tukiensa katkaisemisesta Hesarista ja sai haastattelustaan palautevyöryn – ”Ei voi sanoa ääneen, että on tyytyväinen työttömänä”

  11. Näytä lisää