Elämä

Konkurssin tehneen kivijalkakauppiaan pojasta tuli miljonääri – nyt hänen bisneksensä lisää kivijalkakauppojen ahdinkoa

Jukka Rautio aloitti työnteon kenkämyyjänä ja on siitä asti painanut täysillä, terveydenkin kustannuksella. Hän ei vieläkään malta hellittää, vaikka rikastui it-yrityskaupalla.

Tornion paikalla oli vilkas kauppapaikka jo ennen kuin siitä tuli Tornio.

Raution perhe jatkoi ylpeänä satoja vuosia vanhaa kauppaperinnettä 1980-luvulla. Perheen liike Kenkä Center oli nimensä veroinen, kenkäkauppa Tornion keskustassa.

Perheen poika Jukka Rautio kasvoi kenkämyyjäksi. Teininä hän sovitti jalkineita asiakkaille, kun kaverit olivat pitämässä hauskaa.

Sitten 1990-luvun lama iski täydellä voimalla. Isä Jorma Rautio oli sitonut lainojaan ulkomaan valuuttoihin, kuten moni muukin yrittäjä, ja 1991 devalvaatio nosti lainakulut mahdottomalle tasolle. Kenkä Center kaatui, vaikka liiketoiminta oli tervettä. Rautiot menettivät lähes kaiken.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Koti joutui vasaran alle. Mutta isoisällä oli hieman säästöjä, paljon pokeria ja pari isokokoista ystävää.

Isoisä ja hänen kaverinsa menivät pakkohuutokauppaan. ”Jos joku korottaa tarjoustani, niin hän ei kävele täältä ulos”, isoisä ilmoitti huutokauppasalissa melko päättäväisen sävyyn.

Talo jäi perheelle.

”Isoisä oli suoran toiminnan mies”, Jukka Rautio muistelee 25 vuotta myöhemmin. Hyvin toimeentulevan yrittäjäperheen elämä keikahti silti kerralla toiseen ääripäähän. Isä maksoi velkojaan pitkään. ”15 vuoden ajan kaikki, mitä faija tienasi, meni muualle.”

”Siinä konkurssitilanteessa oli kaksi vaihtoehtoa: kaikki menee päin peetä tai sitten klaaraamme tämän homman. Ehkä äiti otti sen raskaimmin. Isän kanssa suhtauduimme aika käytännöllisesti ja hoidimme asioita kuntoon. Tuli sellainen taisteluhenki”, hän kertoo.

Rautiot klaarasivat sen homman.

Nyt Jukka Rautio, 42, on it-palveluyhtiö HiQ:n Suomen-toimitusjohtaja. Ja miljonääri. Tekee isoja asioita mutta ei itsestään numeroa, Rau­tiosta sanotaan.

Ruotsalaiskonserni HiQ on erikoistunut tekemään kaupasta ja liiketoiminnasta digitaalista, älypuhelimella hoidettavaa.

Ruotsissa yhtiön tunnetuin tuote on mobiilimaksujärjestelmä Swish, jolla on länsinaapurissa jo yli viisi miljoonaa käyttäjää. Ruotsissa voi ”swishata” eli siirtää rahaa kännykästä kännykkään reaaliajassa parilla näpäytyksellä ilman viivettä. Swish on uusi käteinen.

Suomeen vastaavanlainen järjestelmä tulee nimellä Siirto, joka on Automatian tuotemerkki.

Rautio vie vieraansa tulevaisuuteen, tarkemmin sanottuna autokauppaan ja vuoristorata-ajelulle, joihin molempiin pääsee kätevästi yhtiön toimistotiloissa Espoon Otaniemessä.

Virtuaalitodellisuuslasit päähän, ja Volvon virtuaaliautoliikkeessä voi klikata katumaasturiin värejä ja varusteita. Auton sisällekin pääsee.

Sitten takapuoli tavalliselle toimistojakkaralle ja vuoristorata-ajelulle, joka kouraisee ällistyttävästi vatsanpohjasta.

”Meni kuuppa sekaisin, kun itse kokeilin”, Rautio sanoo vr-vuoristoradasta, jonka hänen alaisensa ovat kehittäneet.

”Kaupan alalla me teemme ratkaisuja, joilla tapetaan sitä kivijalkakauppaa. Kivijalkakaupan pitää olla todella erikoistunutta, että se tulee pärjäämään.”

Hetkinen. Rautio on kuitenkin itse entinen kenkämyyjä, melkein syntynyt kivijalkakaupassa.

”Aika veikeää, mutta lopulta osittain samat Tornion kenkäkaupasta tutut lait pätevät tänäkin päivänä ja it-maailmassa: tuotteen pitää olla kunnossa ja asiakaspalvelu täytyy hoitaa hyvin, jos aikoo selviytyä”, Rautio kertoo.

Silti. Rautiosta on tullut kivijalkakauppojen tappaja. Miten tässä näin kävi?

Lapsena Jukka teki isoisän apuna puu- ja metsätöitä ennen ja jälkeen koulupäivän ja kasvoi vanhan kansan työmoraaliin. Opiskeluaikoina lukujärjestys oli selkeä: opiskelua, töitä, ylitöitä, yötöitä.

Hän opiskeli englanninkielisen ammattikorkeakoulututkinnon ja Oulun yliopistossa tietojenkäsittelytiedettä. Koko opiskeluajan hän oli pelipöydän hoitajana pohjoisen ravintoloissa, aina tuntureilla asti. Rautio pääsi kesätöihin Outokummun terästehtaaseen, mutta ei malttanut luopua krupieerin työstä, sillä sitä sai tehdä talvellakin.

”Outokummulla pyysin aina ylitöitä. Olin ensin 16 tuntia terästehtaassa ja menin sen jälkeen yöksi ravintolaan pyörittämään rullaa pelipöydälle. Niin saattoi mennä pari viikkoa.”

Älykäs ja työhullu tietojenkäsittelyn taitaja oli haluttu, kun Suomi nousi lamasta Nokian vetämänä. Rautio päätyi kasvattamaan Tieto-yhtiön Nokia-liiketoimintaa.

2000-luvun alussa Rautio perusti oman yhtiön, TestSolutions Groupin (TSG), joka erikoistui projektinhallintaohjelmien testaukseen.

TSG paisui 80 työntekijän menestyväksi yhtiöksi, jota ostajaehdokkaat vikittelivät jatkuvasti. Alkukesällä 2008 Rautio myi TSG:n ruotsalaiselle pörssiyhtiölle HiQ:lle.

Raution vuosien puurtaminen ja pitkät päivät palkittiin, kun tilille napsahti ensimmäinen kauppasumma, 5,75 miljoonaa euroa. Helpotuksen sijaan työtahti vain kiihtyi, sillä jälkimmäinen kauppasumma määräytyi TSG:n tuloksen mukaan.

”Sitten juostiinkin kuin pienet eläimet.”

Sana kaupoista kiiri, ja varainhoitajat kauppasivat kiihkeästi palvelujaan.

”Poika, jos et sijoita meidän kautta rahojasi, inflaatio syö ne”, sanoi islantilaisen Kaupthing-pankin varainhoitaja Rautiolle.

Vastoin neuvoja Rautio sijoitti rahansa 12 kuukaudeksi viiden prosentin korolle. Muutaman kuukauden päästä osakemarkkinat romahtivat, Kaupthingin toiminta Suomessa loppui, ja pankki ajautui Islannin valtion haltuun.

Rautio sanoo, ettei ole muuttunut miljoonien myötä. ”Kaverit ovat olleet aina tärkeitä, nyt ne oikeat kaverit ovat vielä tärkeämpiä.”

Konkurssi hitsasi Raution perheen tiukasti yhteen. Raution neljä vuotta nuorempi Mari-pikkusisko on isoveljelle aina vain ”Penikka”.

”Perhe on sikatärkeä. Jouduttiin silloin vähän enemmän tappelemaan.”

Raution isä omisti TSG-yhtiöstä pienen siivun ja sai kaupassa huomattavan summan. Jukka Rautio ei perinyt it-taitojaan ainakaan isältään. ”Kun isä saa sähköpostin, äiti printtaa ja lukee sen isälle.”

Äiti Salme Rautio oli ollut töissä TSG:llä hoitamassa taloushallintoa ja siirtyi pojan mukana HiQ:lle.

”Äiti voisi jo jäädä eläkkeelle, mutta hän ei halua. Duuni on äidille jonkinlainen henkireikä. Äiti on aika nopea palauttamaan maan pinnalle, jos mopo keulii”, Rautio sanoo ja hymyilee.

Olisihan poikakin voinut jo jättää työnteon suuren tilipäivän jälkeen, mutta ei halunnut.

”Kun lopettaa duunit liian aikaisin, voi alkaa alkoholi maistua. Siitä on ikäviä esimerkkejä. On niitä tutuissakin”, Rautio kertoo.

”Joku ihmettelee, että miksi höyryän vielä, että miksi en mene Levin-mökille tai Ranskaan tai Tallinnaan ottamaan lungisti. Motivaationi johtuu siitä, että maailma muuttuu niin kovaa vauhtia ja yhtiömme on siinä ihan ytimessä.”

HiQ on ollut mukana kehittämässä muun muassa S-mobiilia, ABC-asemien mobiilitankkausta ja Diacorin mobiililääkäripalvelua, jossa lääkärissä käynti hoituu älypuhelimella.

Raution työtahti on jatkunut liiankin kiihkeänä. ”Minut on pari kertaa haettu piipaa-autolla sairaalaan. Se ei ole kivaa, kun sinua viedään ambulanssiin ja lapset ovat pieniä ja katsovat siinä vieressä. Mutta se oli hyvä herätys.”

Viimeksi kuusi vuotta sitten stressi johti aivan tolkuttomaan verenpaineeseen ja ambulanssikyytiin.

”Kävin ylikierroksilla. Duunia oli liikaa eikä siitä päässyt irti. Kroppa tarvitsi lepoa, mutta en osannut.”

Siihen loppui lonkeron lipittely. Rautio lähti pariksi kuukaudeksi Leville. Hän ei syönyt määrättyjä verenpainelääkkeitä, vaan puuroa joka aamu ennen perinteisen hiihtolenkkiä.

Paino putosi nopeasti 20 kiloa, ja kunto koheni. Nykyään hän myös yrittää stressata vähemmän.

Raution ammattitaidon tärkein osa on kyky katsoa tulevaisuuteen, kertoa asiakkaille, mihin maailma on menossa.

”Tulevaisuudessa toimialat yhdistyvät, se on väistämätöntä. OP-Pohjola on mukana terveystoimessa, ja S-ryhmän S-mobiili yhdistää muun muassa hotellit, pankin, kaupan ja etuusohjelman. Digitaalisella puolella muutokset koskevat kaikkia organisaatioita ja yrityksiä.”

Rautio uskoo myös virtuaalitodellisuuden mahdollisuuksiin, vaikka oli vielä vuosi sitten epäileväinen.

Ehkä Rautio kehittää virtuaalisen kenkäkaupan?

”On se mahdollinen skenaario, että ihminen menee kohta virtuaaliostoksille, niin että heittää virtuaalihyllystä tavaraa kärryihin. Ei vielä tänä vuonna, mutta joskus.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kuka?

Jukka Rautio


 42-vuotias HiQ:n Suomen toimitusjohtaja. Ruotsalaiskonsernissa on 1 500 työntekijää, joista 300 Suomessa.

 Asuu Espoossa. Kotoisin Torniosta.

 Sijoittaja ja neuvonantaja useissa it-yrityksissä. Sponsoroi urheilua, erityisesti nuoria urheilijoita.

 Koulutus: BBA, filosofian kandidaatti.

 Lapset: Axel, 11, Isabel, 8, ja Christopher, 2 kuukautta.

 Harrastukset: metsästys, alppihiihto ja autourheilu (ajanut muun muassa rallin SM-sarjan läpi) sekä Avant-pienkuormaajalla leikkiminen.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Mobiilimaksut
 • Virtuaalitodellisuus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   ”Veljeni meni kiusaajan kotiin ja hakkasi tämän perusteellisesti” – Koulukiusatut kertovat HS:lle keinoista, joilla kiusaaminen lopulta päättyi: yllättävän moniin tarinoihin kuului väkivalta

   Tilaajille
  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Vartijoiden armoille jäänyt ”Orléansin neitsyt” kieltäytyi pukeutumasta mekkoon ja pantiin roviolle – Suomennetut pöytäkirjat paljastavat Jeanne d’Arcin oikeusjutun koko raakuuden

  4. 4

   Sairaala kotiutti huonokuntoisen helsinkiläismiehen saastaiseen kotiin, jossa vessa oli tukossa ja jääkaappi tyhjä – apuun hälytetty puolituttu: ”Miten ihmisen voi jättää heitteille näin?”

   Tilaajille
  5. 5

   Timo Rautiainen karkotti jo 2000-luvun alussa uusnatseja keikoiltaan, nyt häntä haukutaan ”suvakiksi” – Heviyhtye Trio Niskalaukaus palasi lavoille 13 vuoden tauon jälkeen

  6. 6

   Kaksi vuotta vapaita aukioloaikoja: pääkaupunki­seudulla hypermarkettiin pääsee yölläkin, syrjäisellä Rautjärvellä kunta joutui avuksi kylän viimeisen Siwan mentyä kiinni

  7. 7

   Veronpalautuksen nostaminen maksaa tänä vuonna, ellet ilmoita tilinumeroasi verottajalle – aikaa on perjantaihin, jos haluaa palautuksen tilille 5.12.

  8. 8

   Tasa-arvon mallimaassa on ristiriita, joka ulottuu koulusta työelämään

   Tilaajille
  9. 9

   Vakava liikenneonnettomuus Lahdenväylällä – Viisi loukkaantui vakavasti, kolme hoitoon Lastenklinikalle

  10. 10

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  2. 2

   Moni nainen muuttuu ikääntyessään tai lihotessaan toisille näkymättömäksi – sen huomaa, kun kävelee rautatieasemalla väistämättä ketään

  3. 3

   Äiti hylkäsi uimataidottoman 5-vuotiaan lapsen uimahalliin, lapsi löytyi veden alta lähes viiden minuutin jälkeen – hovioikeus korotti tuomiota

  4. 4

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  5. 5

   Instagram-suosikkitili julkaisee oppilaiden saamat pahimmat Wilma-huomautukset – Soitimme Wilma-viestien asiantuntijalle ja kysyimme, pitääkö tästä olla huolissaan

  6. 6

   Kun Luhta julkisti suunnittelemansa olympia-asut, niitä haukuttiin ”vahvoissa ja ala-arvoisissa viesteissä” karmeimmiksi koskaan – ”Suunnittelijat ottivat palautteen raskaasti”

  7. 7

   Lähes 200:aa Kehä III:lla posottanut mies valitti ajokiellon pituudesta –”Ilman autoa työmatka kestää yli kolme tuntia”

  8. 8

   Naispappeja syrjittiin Suomen suurimmilla kristillisillä nuorten festivaaleilla: ei päästetty pitämään messua, miespapit jättivät tervehtimättä

  9. 9

   Pisa-tutkimus paljastaa uusia huolia Suomen pojista: Nuoret pärjäävät hyvin yhteis­työssä, mutta sukupuolten väliset erot ovat maailman suurimmat – ”Tämä asia pitää ottaa vakavasti”

  10. 10

   Venäjä myönsi ”äärimmäisen korkeat” radioaktiiviset saastelukemat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kyykky on ihmisen luonnollinen lepoasento, mutta olemme unohtaneet, miten se tehdään – Näin kyykkääminen parantaa kehosi hyvinvointia

   Tilaajille
  2. 2

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  3. 3

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  4. 4

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  5. 5

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Espoolaiset Vaahtorannat rohkaistuivat rakentamaan kotiinsa valtavan näköalaikkunan – sitten huippupoliitikko puuttui peliin, ja ikkunan alle saatetaan raivata luontopolku

  8. 8

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  9. 9

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ruokapaikoissa pääkaupunkiseudulla – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää