Elämä

Ei päivää ilman piirrosta

Anu Merenlahti piirsi vuoden ajan kuvan päivässä. Luonnoksia syntyi töissä, kahviloissa, kampaajalla ja Ikeassa. Piirtäminen auttoi yli vaikean vaiheen ja muistutti elämän kaikista hyvistä puolista.

Piirrän joka päivä yhden kuvan.

Näin lupasi Anu Merenlahti, 45, vuosi sitten uudenvuoden lupauksena itselleen. Ensimmäinen luonnos syntyi 1. tammikuuta 2016.

”Minulle tuli tunne, että tarvitsen elämääni ainakin yhden asian, minkä tekemisestä oikeasti pidän. Jotakin, mistä ei ole mitään hyötyä”, Merenlahti kertoo.

”Päätin, että teen joka päivä muutaman minuutin piirroksen yhdestä arkisesta hetkestä.”
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Hän alkoi piirtää kotona, töissä ja bussissa. Hän teki luonnoksia kahviloissa, ostoskeskuksissa ja kuntosalilla.

Kuvia syntyi myös musiikkiopiston kevätjuhlissa, Feministisen puolueen kokouksessa ja auton talvirenkaiden vaihdossa.

Ja monessa muussa paikassa: ruotsinlaivan diskossa, terveyskeskuksessa, Star Wars -elokuvassa ja Ikeassa.

Kun piirustus oli valmis, Merenlahti otti siitä kännykällä valokuvan ja laittoi kuvan Instagramiin. Taustalla näkyy aina myös piirroksen aihe.

Idean hän keksi netistä. ”Insta­gram on täynnä huikeita projekteja. Seuraan esimerkiksi amerikkalaista nuorta äitiä, joka maalaa öljyväreillä kuvan päivässä, sekä vanhempaa miestä, joka piirtää usein New Yorkin metrossa.”

Piirtämiselle antoivat sysäyksen Merenlahden elämäntilanteen muutokset.

”Olin vuosi sitten aika lopussa. Ison strategiaprosessin vetäminen töissä ja lasten lähtö olivat kombo, joka aiheutti stressiä ja unettomuutta”, hän kertoo.

Elämässä oli keski-iän kriisin makua. Vanhin tytär muutti pois kotoa, keskimmäinen lähti vaihto-oppilaaksi Amerikkaan.

”Se oli taitekohta elämässäni. Toisaalta minulle jäi enemmän aikaa, kun lapset ovat yhtäkkiä niin isoja. Piti miettiä, mistä itse koostun ja mitä haluaisin tehdä.”

Merenlahti ajatteli, että monet asiat keski-ikäisen elämässä ovat pelkkää suorittamista.

”Meillä on isoja vastuita ja velvollisuuksia töissä ja vapaa-ajalla. Työ on tärkeässä roolissa, ja työuraa on vielä reilusti jäljellä.”

Hän oli pitkään järjestötöissä Amnesty Internationalissa. Viime vuonna hän vaihtoi työpaikkaa ja toimii nyt Kallion seurakunnan viestinnän projektipäällikkönä.

”Sain Amnestyssä ison kokonaisuuden plakkariin. Sen jälkeen ajattelin, että 15 vuotta yhdessä työpaikassa riittää. Halusin tehdä välillä jotain muuta.”

Merenlahti on koulutukseltaan graafinen suunnittelija, mutta töissä piirtäminen on jäänyt vähiin.

”Sitä kaipasi väkisinkin. Piirtäminen on minulle nyt ihan omaa aikaa.”

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Yhdessä kuvassa Merenlahti istuu kampaajantuolissa. ”Se olikin hauska tilanne, kun samaan aikaan leikattiin tukkaa ja yritin piirtää. Kampaajaani Pasia nauratti”, Merenlahti kertoo.

Eräässä piirroksessa kaksi iloista rouvaa istuu metron oranssilla penkillä.

”He ovat tätini Malla ja Maija Joensuusta. He tulivat käymään Helsingissä. Lähdimme metrolla kylään veljeni luokse Roihuvuoreen.”

Kesällä Merenlahti matkusti junalla ystävien häihin Oulun tienoille. ”Ravintolavaunussa oli mahtava piirtää. Siellä tapasi ihmisiä, joita ei muuten tapaisi.”

Häissä oli dramatiikkaa, sillä morsiusparin poika hyppi trampoliinissa hieman liian innokkaasti. Häistä tallentui kuva sairaalareissusta.

Merenlahti piirsi työpaikan kokouksissakin.

”Kun teen mindmapeja piirtäen, on helpompi keskittyä isoihin kokonaisuuksiin. Perustelen piirtämistä sillä, että myös presidentti Tarja Halonen piirtää kuulemma kokouksissa.”

Aina Merenlahdella ei ollut mukanaan piirustusvälineitä. Silloin piirros syntyi vaikka servietille tai ostoskuitille ravintolan tiskiltä lainatulla kuulakärkikynällä.

Oopperassa Merenlahti piirsi käsiohjelman taakse kuvan näyttämöstä ja väritti esiripun punaisella huulipunalla.

Piirroksissa on usein mukana tuntemattomia ihmisiä, jotka ovat sattuneet olemaan samaan aikaan esimerkiksi kahvilassa. Osa heistä huomasi Merenlahden piirtävän heidät, osa ei.

”En kysynyt lupaa piirtämiselle. Ajattelin, että tämä on minun oma juttuni”, hän kertoo.

”Tiesin, että julkisilla paikoilla saa piirtää muita ihmisiä. Kerroin, mitä teen, jos joku kysyi.”

Piirtäminen kesti kymmenestä sekunnista puoleen tuntiin. ”Keskimäärin meni muutama minuutti eli juuri sen ajan, ettei kahvi ehtinyt jäähtyä. Kyllähän luonnokset jäivät keskeneräisiksi, mutta se piti vain hyväksyä.”

”Joskus kilpailin itseni kanssa, ehdinkö saada piirustuksen valmiiksi esimerkiksi bussimatkan aikana. Siitä tuli hauskaa jännitystä.”

Lempikohteeksi nousivat katunäkymät. ”Helsinki on ihana kaupunki.”

Muutamina päivinä piirtäminen tuntui vähän stressaavalta, Merenlahti myöntää.

”Pari kertaa tuli tunne, että mitä ihmeen järkeä tässä on. Mutta se meni ohi.”

”Joskus havahduin juuri ennen puoltayötä, etten olekaan piirtänyt tänään mitään. Silloin saatoin piirtää pesukoneen, nukkuvan lapsen tai jonkun hahmon televisio-ohjelmasta. Siksi olen piirtänyt esimerkiksi Kim Kardashianin”, Merenlahti sanoo nauraen.

Voit katsella Merenlahden piirroksia oheisessa kuvakarusellissa. Teksti jatkuu kuvan alapuolella.Uudenvuoden lupaus piti, ja kuvia syntyi vuoden 2016 jokaisena päivänä. Eikä piirtäminen loppunut, vaikka vuosi vaihtui jälleen. ”Nyt piirrän ehkä muutaman päivän välein.”

”Piirtämisessä on selittämätöntä voimaa”, Merenlahti sanoo.

Piirtäminen lisäsi hänen elämässään merkittävästi onnellisuutta ja iloa. Parin minuutin päivittäinen keskittyminen toimi eräänlaisena mindfulness-harjoituksena ja antoi energiaa.

Tärkeintä vuodessa oli hetkeen pysähtyminen ja myötätunnon kasvu, Merenlahti toteaa.

”Pahimpinakin päivinä piirtämisestä tuli olo, että vitsi miten hienoa juuri nyt on ja että olen tosi onnekas, kun voin olla tässä. Ja mikähän tuo tyyppi tuossa viereisessä pöydässä oikein on, mitähän hänen elämäänsä kuuluu.”

Piirtäessä alkoi tarkkailla ympäristöä aivan uudella tavalla. ”Oli kiva piirtää sellaisia asioita, joita ei yleensä edes huomaa. Esimerkiksi vanha kahvikuppi pöydällä tai omat varpaat. Ihan huvittaa, mitä kaikkea voi piirtää, vaikka autonrenkaiden vaihdon”, hän sanoo.

”Tuntemattomissa ihmisissä koetin tavoittaa heidän ainutlaatuisuuteensa.”

Hetkessä eläminen auttoi huomaamaan myönteisiä asioita omassa elämässä.

”Siitä tuli sellaista hiljaista iloa, että pääosin maailma on kuitenkin ok ja ihmiset kutakuinkin hyviä.”

Merenlahti suosittelee piirtämistä muillekin.

Entä jos on huono piirtäjä?

”Ei se haittaa. Piirtämään voi oppia. Eikä virheistä kannata välittää, niitä tulee minullekin. Virheet opettavat armollisuutta itseään kohtaan.”

Merenlahti ihmettelee, mihin piirtäminen katoaa ihmisten vanhetessa. ”Kaikki pienet lapset piirtävät ja leikkivät piirtämällä. Mutta johonkin se sitten jää.”

Päivittäisessä piirtämisessä ei ole hänen mielestään suurta kynnystä. ”Aloittaa voi vaikka piirtämällä omia tärkeitä esineitä kotona: tuossa on tuo viherkasvi, tuossa maljakko.”

Aloittelijalle hän suosittelee kynäksi kuivaliitua tai paksuja tusseja. Tai vaikka vesivärejä ja omaa sormea. ”Niillä saa tarpeeksi epämääräisen viivan eikä piirtämisestä tule nyhertämisestä.”

”Kun piirtää nopeita minuutin luonnoksia, riittää, että paperille saa pari viivaa. Tärkeintä on, ettei blokkaa itseään vaikkapa sillä, että pitää tehdä näköistä tai että tuotosta pitää näyttää jollekin.”

Toinen vaihtoehto voisi olla, että ottaisi joka päivä yhden valokuvan jostakin päivän tapahtumasta, Merenlahti sanoo.

Piirustukset tai valokuvat toimivat parhaimmillaan päiväkirjana.

”Kuvat rakentavat omaa näkemystä elämästä. Sitten voi miettiä, haluaako ne julkisiksi vai ei. Pöytälaatikko on ihan yhtä arvokas.”

Välillä Merenlahti selailee viime vuoden piirroksiaan. ”Samalla muistan joka päivältä jonkun jutun. Tulee fiilis, että on saanut nauttia aika monista hienoista hetkistä.”

Anu Merenlahden piirrokset Instagramissa: @anumerenlahti.   Sarja kertoo elämänmuutoksista, jotka ovat tuoneet lisää energiaa ja onnellisuutta. Kerro muutoksestasi: hs.lauantai@hs.fi
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Ajatuksia elämästä

Anu Merenlahti


Tämän muistan aina:

Ongelma on, etten muista juuri mitään. Siksi arjessa piirtäminen on tärkeää.

Tärkein oivallus elämästä:

Myötätunto itseä ja toista kohtaan kasvaa vain myötätuntoa treenaamalla.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämänmuutos

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  4. 4

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Alaikäisen epäillään puukottaneen puistossa kävellyttä naista Vaasassa – valitsi uhrinsa ilmeisesti sattumalta

  7. 7

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  8. 8

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  10. 10

   Putin haukkui Yhdysvaltoja pitkästä aikaa olan takaa, ja sävy muistutti puheita ennen Trumpin valintaa presidentiksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  4. 4

   ”Väkisin viinaa, hotellihuone, seksuaalinen hyväksikäyttö / raiskaus”: Suomen elokuva-alalla ahdistellut naiset kertovat kokemuksistaan

  5. 5

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  6. 6

   ”Jätä avaimet tuohon. Kiitos ja hei” – Työpsykologi Hanna Poskiparta sai nuorena yllätyspotkut unelmatyöstään, mutta oppi samalla paljon olennaista työyhteisöstä

   Tilaajille
  7. 7

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Moni suomalainen syö maksansa sairaaksi – jo joka viidennellä on rasvamaksa, eikä tulevaisuus näytä erikoislääkärin mukaan hyvältä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  8. 8

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  9. 9

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  10. 10

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  11. Näytä lisää
  Uusimmat