Elämä

Sinä olet hyvä vanhempi – Asiantuntijat kertovat nyt, missä asioissa nykyvanhemmat ovat onnistuneet

Listasimme asiantuntijoiden kanssa kasvatuksessa 11 muutosta, joiden tähden on syytä iloon.

Kasvatuksesta puhutaan nykyään paljon. Tuomioitakin sinkoilee: on kännykkään uppoutuvia someäitejä ja curling-vanhempia.

Onneksi nykyvanhemmuudessa on myös toinen puoli. Tutkimme tilastoja ja kysyimme asiantuntijoilta, missä asioissa nykyvanhemmat onnistuvat usein. Teimme vastauksista 11 kohdan listan:

1. Isät osallistuvat entistä enemmän

Hyvä esimerkki myönteisestä kehityksestä on monen asiantuntijan mielestä se, että isät osallistuvat lastensa elämään aiempaa enemmän.

Esimerkiksi varhaisteini-ikäisten poikien suhde isäänsä on Suomessa maailman parhaalla tolalla, THL:n tutkimusprofessori Sakari Karvonen kirjoittaa blogissa. WHO:n tutkimuksen mukaan poikien on helpompaa puhua vaikeista asioista isänsä kanssa kuin missään muussa tutkimukseen osallistuneessa 42 maassa. Puhuminen isän kanssa oli helppoa 92 prosentille suomalaispojista.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Yliopistonlehtori Marjatta Kalliala Helsingin yliopistosta taas kertoo käytännön esimerkin isien ja tyttärien läheisistä suhteista: ”Askartelukaupassa seurasin useita isiä, jotka etsivät asiantuntevasti kaikenlaista kimallusta tyttärilleen yhdessä tyttäriensä kanssa.”

2. Vanhemmat arvostavat lastensa mielipiteitä

”Vanhemmat kuuntelevat aiempaa enemmän lasten mielipiteitä, ja he ottavat ne myös huomioon. Lapset saavat vaikuttaa itseään koskeviin asioihin ja yleisemminkin perhe-elämään, esimerkiksi kulutukseen: mitä ruokaa ostetaan tai minne matkustetaan lomalla. Tämähän ei kuulunut ainakaan olennaisena osana perinteiseen suomalaiseen kasvatuskulttuuriin”, vastaa professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskuksesta.

3. Vanhemmat ja lapset puhuvat yhdessä tunteista

”Vanhempien ja lasten välinen suhde on entistä harvemmin etäinen, emotionaalisesti viileä auktoriteettisuhde. Entistä useammin suhde on läheinen, keskusteleva, kannustava, välittävä ja neuvotteleva”, Kimmo Jokinen kertoo.

”Lähes kaikki nuoret rastittavat kahdeksannen luokan terveystarkastuksessa lomakkeesta kohdan, jonka mukaan suhteet vanhempiin ovat hyvä ja että he voivat keskustella ainakin yhden vanhemman kanssa mieltään askarruttavista asioista”, kertoo oppilashuollon ylilääkäri Marke Hietanen-Peltola THL:stä.

4. Vanhemmat tuntevat lapsensa

”Vanhempien ja lasten maailmat eivät ole jyrkästi erillään toisistaan. Vanhemmat ja lapset ovat paljon tekemisissä toistensa kanssa somessa ja muuallakin. Vanhemmat tietävät lastensa ystävät, taipumukset, musiikkimaun ja lempisarjat. Eri sukupolvilla ei näytä nykyään olevan mitään erityistä tarvetta salata toisiltaan tekemisiään. Osataan keskustella aika avoimesti, vaikka totta kai tämän rinnalla ovat myös aikuisten maailmat ja lasten maailmat”, Kimmo Jokinen selventää.

5. Perhe haluaa olla yhdessä

”Perheet ovat jotenkin tietoisempia siitä, että he ovat perhe. Englanniksi tästä puhutaan ’displaying families’-termillä. Vaikka on kiire ja aikapula, perheet yrittävät löytää yhteistä aikaa, vaikkapa viikonloppuostosten merkeissä tai niin, että lauantai on ulkoilu- ja mediapäivä. Vaikka aika monet perheet eivät arkisin syö yhdessä, perheenjäsenet kuitenkin yrittävät tehdä sen viikonloppuisin ja ovat tietoisia siitä, että pitäisi olla enemmän yhdessä”, Kimmo Jokinen kirjoittaa.

6. Vanhemmat leikkivät lastensa kanssa

”Ilmiötasolla tunnistetaan mielestäni entistä paremmin, että leikkiminen on tärkeää. Vanhemmat keskimäärin leikkivät lastensa kanssa enemmän kuin ennen”, Marjatta Kalliala kertoo.

7. Vanhemmat uskaltavat pyytää ja ottaa vastaan apua

”Yksin selviämisen eetos on heikentynyt”, kertoo lastenpsykiatri Jukka Mäkelä THL:stä.

Vanhemmat ovat Mäkelän mukaan aiempaa valmiimpia hakemaan apua ja ottamaan sitä vastaan. Samaa sanoo THL:n Marke Hietanen-Peltola.

”Nyt koetaan hyväksi vanhemmuudeksi se, että osataan entistä paremmin kysyä ja vastaanottaa apua, kun sen aika on, tai edes epäilys siitä”, Hietanen-Peltola sanoo.

8. Äiti ja isä jakavat hoivavastuun tasaisemmin

Isät jäävät entistä useammin kotiin hoitamaan lastaan. Erityisesti isille jyvitettyjen vapaiden pitäminen on kasvanut räjähdysmäisesti. Isäkuukauden käyttäjien lukumäärä kahdeksankertaistui sen voimassaoloaikana 2003–2012. Nyttemmin isäkuukausi on korvattu pidennetyllä isyysvapaalla, jota piti vuonna 2014 kolmannes isistä.

”Ehkä voisi sanoa, että vanhemmat osaavat aiempaa paremmin jakaa hoivavastuuta, mikä ehkäisee riitoja ja tukee siten parisuhdetta”, pohtii Jukka Mäkelä.

Äidit pitävät silti valtaosan vanhempain- ja hoitovapaasta. Esimerkiksi vanhempainvapaata käyttää vain 1–3 prosenttia isistä, eikä osuus ole muuttunut sitten vuoden 1995.

9. Lapset syövät monin osin paremmin

Vaikka lasten ruokavalioissa olisi vielä paljon parannettavaa, myönteistäkin kehitystä on tapahtunut. Esimerkiksi kovan rasvan saanti on vähentynyt 1970-lukuun verrattuna. Peruskoulu- ja lukioikäiset lapset ja nuoret myös syövät nykyään yhdessä perheen kanssa hieman useammin kuin vielä vuosituhannen vaihteessa. Myös parhaillaan meneillään olevasta päiväkoti-ikäisiä lapsia koskevasta tutkimuksesta on luvassa myönteisiä tuloksia kasvisten ja hedelmien kulutuksen suhteen.

10. Kurittaminen on vähentynyt

”Lasten kurittaminen ja nöyryyttäminen on vähentynyt”, iloitsee Jukka Mäkelä.

Asia selviää esimerkiksi Lastensuojelun keskusliiton teettämistä kyselytutkimuksista. Siinä missä vuonna 2006 vanhemmista 45 prosenttia kertoi tukistaneensa lastaan, vuonna 2014 enää 25 prosenttia sanoi samaa. Seitsemän prosenttia sanoi kymmenen vuotta sitten piiskanneensa lastaan, kun uudessa tutkimuksessa kukaan ei enää myöntänyt piiskanneensa.

11. Tapaturmat ovat vähentyneet

Lasten tapaturmaiset kuolemat ovat vähentyneet murto-osaan viime 50 vuoden aikana. Siinä missä 1970-luvun alussa tapaturmaisesti kuoli jopa 300 alle 15-vuotiasta lasta vuodessa, vuonna 2015 heitä kuoli 25. Yksi syy tähän on, että lapsia valvotaan nykyään tarkemmin.

THL muistuttaa silti, että suurin osa lasten tapaturmista olisi yhä ehkäistävissä. Kotitapaturma.fi-hankkeen sivuilta voi ladata eri ikäisten lasten vanhemmille suunnattuja listoja, joiden avulla voi tarkistaa oman kotinsa ja toimintatapojensa turvallisuuden.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvatus
 • Lapsiperhe
 • vanhemmat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää

  2. 2

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  3. 3

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Nyt puhuu Ensitreffit alttarilla -asiantuntija, joka myöntää mokanneensa eikä usko sen oikean löytämiseen: Miksi täydellisten parien muodostaminen on niin vaikeaa?

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   Asiakas virtsasi myynnissä olleiden työkalujen päälle myymälässä Kampissa – Poliisi: ”Herra oli kuulusteluissa itsekin yllättynyt, että tällaista on tapahtunut”

  8. 8

   Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”

  9. 9

   Tämän opin ranskalaiselta rakkausvalmentajalta: Kumppanin kanssa pitää voida olla myös heikko

  10. 10

   Facebookin Messenger haluaa, että tunnemme itsemme hylätyiksi – Tämän takia nähtyyn viestiin vastaamatta jättäminen satuttaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Hyytävä sää vyöryy nyt etelään asti: luvassa jopa päiväpakkasia ja räntää – ”Talvirenkaat alle”, suosittelee Liikenneturva

  3. 3

   Laulaja Tomi Metsäketo kirjoittaa itseensä kohdistuneista häirintäsyytöksistä, mutta kiertää keskustelun seksuaalisesta häirinnästä – Tästä on kyse

  4. 4

   Tapasi vastata puhelimeen saa ihmiset kuvittelemaan sinusta monta asiaa – tutkijat analysoivat tarkasti, millainen tervehdys kuulostaa luotettavalta

  5. 5

   Patjasta löytyi jopa 20 miljoonaa: Pyramidihuijauksen rahanpesusta epäilty tunnusti viimein torstaina

  6. 6

   Onko se hyvä, jos syysloman jälkeen ash? Testaa, ymmärrätkö, mitä lapsesi sinulle sanovat (ja mitä he sinusta ihan oikeasti ajattelevat)

  7. 7

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  8. 8

   Länsimetron koeajo tyssäsi tällä kertaa vaihdevikaan Otaniemessä – Metrojohtaja: ”Kriittisiä vikoja on korjattavana 150–200”

  9. 9

   Miten terve, koulutettu ja menestyvä nainen voi uupua jopa ennen kuin täyttää 30?

  10. 10

   Uuden Tuntematon sotilas -elokuvan tekijätiimi ottaa kantaa #metoo-keskusteluun ja puolustaa Paula Vesalaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  10. 10

   Rikollisjengi kaappasi ruokakaupan Malmössä ja ryhtyi pyörittämään sitä itse – ”En ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Britannian Theresa May tasapainotteli brexit-nuoralla Brysselissä – kotiyleisö ei siedä uutta lupausta rahasta, muu EU haluaa lisää
  3. Kaupunkipyöräilijän ei tarvinne vaihtaa kulkupeliä kaupunkien rajalla – Helsingissä toimiva yritys voitti kilpailutuksen myös Espoon kaupunkipyöristä
  4. Apartheidin vastustamista, Michael Monroe -nukkeja Japanissa ja selkkaus levy-yhtiön kanssa – Monroen soolouran alkuvuodet olivat hurmosta kunnes tuli stoppi
  5. Suomen 100-vuotis­juhlan suurin päätös: Edus­kunta antaa 50 miljoonaa euroa tuntemattomalle pikku­säätiölle, jolla ei ole yhtään vakituista työntekijää
  6. Poliisi tunnisti Helsingin Kaivopuiston edustalta merestä löytyneen vainajan – 53-vuotias mies oli ilmoitettu kadonneeksi, tapahtumaan ei liity rikosta
  7. Pam: Useita työn­tekijöitä häiritty seksuaalisesti K-Super­marketissa Tampereella – Kauppias irtisanoutui: ”Totta kai kiistän kaiken”
  8. Peräkärry liekehti autokatoksessa Itä-Helsingissä
  9. Uusnatsien ja heidän vastustajiensa mielenosoituksiin voi saapua satoja ihmisiä lauantaiksi Tampereelle – poliiseja tulossa ympäri maata ”isolla orkesterilla”
  10. Kohta iskee talvikeli, ja monien nastarenkaat ovat luokattoman huonossa kunnossa, kertoo tutkimus – Olisivatko kitkarenkaat parempi vaihtoehto?
  11. Lennonjohtajat marssivat ulos sopimus­neuvotteluistaan – syynä työtuomio­istuimessa meneillään oleva riita
  12. Näytä lisää