Elämä

Tehtävien lykkääminen viime hetkeen ei ole laiskuutta vaan myös addiktoiva tapa – ja työelämä ruokkii sitä, sanoo asiantuntija

Liisa Sydänmetsä tietää, että vitkuttelija voi saada paljon aikaan – mutta myös stressaantua.

Eihän sitä nyt enää ehtinyt tehdä.

Viime vuonna Liisa Sydänmetsä mietti pitkään vaihto-opiskelijaksi lähtemistä. Hän oli aloittanut valtio-opin opinnot Turun yliopistossa 2014, ja toisena opiskeluvuonna Ranskaan pääseminen houkutti.

”Lopulta tajusin, että hakemuksen laatiminen tulisikin viemään niin paljon aikaa, etten enää millään ehtisi. Se jäi siis tekemättä.”

Sydänmetsä hörppää kahvia ja naurahtaa perään, että samainen haave on mielessä nytkin, mutta hakuaika päättyy parin viikon kuluttua.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Ehkä sitten jossain myöhemmässä elämäntilanteessa.”

Sydänmetsä tunnustaa olevansa synnynnäinen jahkailija. Kahvilat, ravintolat ja yliopiston ruokalat ovat tulleet tutuiksi – niissä vierähtää tunti ja toinenkin silloin, kun pitäisi opiskella tai kirjoittaa jotakin tutkimusta.

Eikä paine ole helpottamassa, sillä juuri nyt hänen ”pitäisi yrittää pikkuhiljaa aloitella” kandityön tekemistä. Sydänmetsä on tietoinen sanavalinnoistaan.

”Kerran sovin kaverini kanssa, että pitäisi-sana on kirosana, eikä sitä saa käyttää. Vaikka sana särähtää korvaan, siitä luopuminen on todella vaikeaa.”

Jahkailuun liittyvistä huvittavista piirteistä huolimatta Sydänmetsä ei pidä tavan tuomasta stressistä.

Kun hän pusertaa koulutöitä valmiiksi aamuyöllä, hänen tekee mieli repiä hiuksia ja käyttää oikeita kirosanoja.

Jos tehtäviä on kertynyt pal­jon, niistä selviytyminen on väistöliikettä toisensa perään.

”Saatan tehdä koulutöitä, ettei tarvitsisi täyttää jotain hakemusta. Ja välillä siivoaminen on ihan paras idea, jos sen avulla voi välttää ikävän kirjoittamisen. Saisikohan tästä aukottoman systeemin niin, että lopulta kaikki tulisi tehdyksi?”

Työterveyspsykologi Annamari Heikkilän näkemysten valossa Sydänmetsän kysymys ei ole huono.

”Monesti vitkuttelu on toimintatapa ja strategisesti fiksua ajankäyttöä. Ja jos niin on aina selvinnyt ja saanut hyvääkin palautetta, miksi sitä kannattaisi muuttaa”, Heikkilä sanoo.

Mikäli jahkailija tietää selviävänsä raportin laatimisesta kolmessa tunnissa, hän käyttää siihen viimeiset tunnit. Sitä ennen hän tekee kaikkea muuta pyykkäämisestä haravointiin – eli saa usein paljonkin aikaan.

Täpärästi selviytyminen voi olla mielihyvää tuottava ja jopa addiktoiva tunne. Ongelmia tulee silloin, kun toimintaympäristö muuttuu eikä vanha malli enää toimikaan.

”Monet fiksut opiskelijat juuttuvat graduvaiheeseen, koska sitä ei saakaan tehtyä viime tingassa.”

Vaativassa työ- ja opiskelumaailmassa vitkuttelun vaarana voi Heikkilän mukaan olla alisuoriutuminen. Jos pitää sitkeästi kiinni tavastaan tehdä asiat viime tingassa, ei ajatus enää välttämättä pysy mukana laajemmissa kokonaisuuksissa. Tärkeät oivallukset ja syvälliset näkökulmat eivät ehdi syntyä.

Kimppakämpässä asuminen luo Sydänmetsän mielestä otollisen ympäristön asioiden lykkäämiselle. Kun jutellaan ja hengaillaan yhdessä, voi olla ajattelematta tekemättömiä töitä.

Aikaansaamattomuutta on tutkittu opiskelijaympäristössä. Heikkilä kertoo, että juuri konteksti altistaa määrätylle toiminnalle: 80 prosenttia yliopisto-opiskelijoista vetkuttelee joissain tilanteissa, ja puolet heistä kärsii siitä.

”Eivät opiskelemaan hakeudu pahimmat vetkuttelijat, vaan ympäristö mahdollistaa sellaisen käytöksen.”

Väestötutkimukset paljastavat, että viidesosalle väestöstä jahkailu on oikea ongelma. Se tarkoittaa sitä, ettei saa laskuja maksettua tai lääkkeitä otettua. Heikkilän mukaan näiden 20 prosentin kohdalla kysymys on todennäköisesti juuri persoonallisuudesta: vähemmän tunnolliset ihmiset eivät tartu toimeen ennen kuin ovat ongelmissa.

”Tunnolliset ihmiset tekevät kaiken ajoissa, koska heidän psyykensä ei kestä viime hetken stressiä. Pahimmillaan tunnollisuus voi viedä uupumukseen.”

Saako Sydänmetsä sitten mitään aikaan? Paljonkin, hän sanoo, vaikka äidinmaidossa imetty metodi nostaakin stressitason välillä korkeaksi.

Sydänmetsä on ylioppilaskunnan ympäristösiiven puheenjohtaja. Hän järjestää ympäristökoulutusta ja tapahtumia – ensi syksyn kestävän kehityksen viikkoa suunnitellaan jo nyt. Hän on myös Turun Eurooppanuorten hallituksessa ja mukana tulevien kuntavaalien kampanjoinnissa. Ja sitten on se kandidaatin tutkielma.

Sydänmetsän äiti, ympäristökonsultti Kylli Eensalu jakaa tyttärensä kanssa samanlaisen ”pitäisi ja pitäisi” -kulttuurin. Deadlineja edeltävät kokkaushetket saattavat kestää tunteja.

Silti molemmat kokevat olevansa tuotteliaita.

”Työasiat onnistuvat aina, ja monesti raportit ovat aloittamista vaille valmiita. En lamaannu päällekkäisistä asioista, vaan saan näin enemmän irti lyhyemmässä ajassa”, Eensalu sanoo.

Molemmat ovat samaa mieltä myös priorisoinnista. Kun työpaikalla tai yliopistolla tehdään töitä ryhmässä, he hoitavat asiat täsmällisesti, eikä muiden hermoja kiristetä. Siviiliasioissa he voivat ottaa vapauksia.

Kaikki vetkuttelevat, eikä varsinkaan tyhmiltä tuntuviin asioihin tarttuminen houkuttele. Se on Heikkilän mukaan evoluution tuote. Samoin kuin se, että teemme mieluummin nopeasti palkitsevia asioita.

”Haluamme välitöntä tarpeentyydytystä ja kaiken heti. Useita päiviä kestävä raportin laatiminen on raskasta ja vaatii paljon psyykkistä ponnistelua.”

Onko työnteon tehostaminen ja tuottavuuden kiristäminen tehnyt myös vitkuttelusta näkyvämpää? Heikkilän mielestä kysymyksen muotoilu on väärä. Kyse ei ole vitkuttelusta tai laiskuudesta, vaan inhimillisestä hädästä: ihminen ei aina tiedä mihin repeäisi.

”Työelämässä prioriteetit ja tavoitteet muuttuvat siihen tahtiin, ettei työntekijä pysy mukana. Keskeytykset ja kiireelliset tehtävät toistuvat, eikä ihminen kerkeä tehdä niitä töitä, joita oli suunnitellut.”

Töiden kasaantuessa oma hallinnantunne pakenee ja tilalle tulee ahdistus – ja jahkailu. Heikkilästä on kiinnostavaa, että töissä pärjätäkseen pitäisi olla suurin piirtein kaikkea sitä, mitä työantaja ei koskaan ilmoittaisi hakevansa.

”Turbulentissa työelämässä leväperäiset pärjäävät hyvin. Pitää mukautua ja kestää painetta, mutta ei olla perfektionisti, tunnollinen, suorituskeskeinen tai kantaa huolta työnsä laadusta.”

Tavassa puhua vitkuttelusta Heikkilä näkee yhtymäkohtia muihin kontrollointi-ilmiöihin. Epävarmassa maailmassa ihminen alkaa tarkkailla syömistä, painoa, liikuntaa, kotinsa järjestystä ja ajankäyttöä. Näin haetaan hallinnan tunnetta, mutta usein kyse on ulkoa annetun ihannemallin toteuttamisesta.

”Eräs asiakas sanoi nerokkaasti, että samaan aikaan suvaitsevaisuuden lisääntymisen myötä kaventuu se alue, millaisia saamme olla. Nyt kaikkien pitää olla tehokkaita ja hyvännäköisiä.”

Vitkuttelu ei liity ainoastaan rotan kokoisiksi kasvaneiden pölypallojen imuroimisen tai tiskaamisen kaltaisiin valjuihin tehtäviin. Jahkailija voi lykätä myös iloa tuottavia asioita.

Eensalu on huomannut, että yhteydenotot ystävillekin tahtovat venyä.

”Jos toisesta ei ole kuulunut mitään pitkään aikaan, saatan suunnitella soittamista. Lopulta se jää ja jää, kun ei löydy täydellistä hetkeä ja fiilistä.”

”Perfektionisti lykkää kivaakin asiaa, koska hakee siihenkin sitä täydellisintä hetkeä”, sanoo Annamari Heikkilä.

Heikkilän perheessä mietitään tällä hetkellä loma-asuntoa Ita­liasta kesäksi. Tai siis mietittäisiin, ellei hän lykkäisi asiaa tuonnemmaksi. Heikkilästä on tuntunut jo pitkään, että koko ajan on kaikkea muuta, mikä estää asiaan paneutumisen.

”Mieheni voisi miettiä asuntoa vaikka ruuanlaiton ohella, mutta minä en”, Heikkilä nauraa.

Ryhtiliikkeitä Eensalu on tehnyt matkansa varrella usein. Hän on huomannut, että monen tehtävän painaessa kannattaa aloittaa helpoista. Kun pari askaretta saa tehtyä nopeasti, saa yleensä tehtyä kolmannenkin.

”Se on varmasti meihin sisäänrakennettu ominaisuus, että nopeat palkinnot motivoivat jatkamaan.”

On myös toinen asia, jonka Eensalu on oppinut – järkytyksen kautta. Eensalun äiti asuu Virossa, mutta siellä käynti oli lykkääntynyt parin vuoden ajan. Kunnes pari kuukautta sitten äiti sai aivohalvauksen.

Se havahdutti Eensalun. Äiti toipui onneksi hyvin, mutta Eensalu ymmärtää, etteivät rakkaat ihmiset ole täällä välttämättä enää huomenna.

”Joitain juttuja elämässä ei kannata vitkutella. Aiemmin ihmissuhteet ja erilaiset askareet olivat samalla viivalla, mutta se on muuttunut. Kokkaus ja imurointi eivät ole niin tärkeitä rakkaiden ihmisten rinnalla.”

Myös Sydänmetsä on oppinut jotain. Nyt hän osaa pyytää apua, jos tehtävä tuntuu liian isolta ja vaikealta.

”Olen aika itsepäinen, enkä kehtaa helposti myöntää, että tarvitsen apua. Jos teen niin, se tapahtuu aina viime tingassa. Kandityön kanssa tarvittiin liki hermoromahdus ennen kuin menin pyytämään ohjaajalta neuvoja.”

Perfektionistina Sydänmetsä haluaisi tehdä heti alusta alkaen virheetöntä jälkeä. Kun sen tietää mahdottomaksi, ei ole helppoa aloittaa.

Heikkilän mukaan kannattaa pyytää rohkeasti apua alkuun pääsyssä ennen kuin tulee kiire. Yleensä kokeneemmat neuvovat mielellään.

Lisäksi Sydänmetsä on alkanut käyttää yksinkertaisia tehtävälistoja. Kun lista on tarpeeksi lyhyt ja kohdat tarkasti määriteltyjä, on helppo päästä vauhtiin. Lista selkeyttää ajattelua ja saa jäsentämään omia tavoitteitaan.

Sydänmetsä kaivaa laukustaan ruutupaperin, jossa on kahdeksan kohtaa – ja niistä kaksi on jo viivattu yli.

”Sain tänään vastattua tär­keään sähköpostiin ja kirjoitin erään kampanjan kuvauksen nettisivuille. Tuli tosi hyvä olo, kun sain viivata ne kohdat yli.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Lykkääminen kuriin


1. Tee toimintasuunnitelma ja etene pienin askelin. Välitavoitteet ja itsensä palkitseminen niiden saavuttamisesta kannustaa.

2. Pyydä apua. Unohda itsepintainen pärjääminen ja lähesty vaikeaa tehtävää ystävän tai puolison kanssa. Uudet näkökulmat avaavat ajatteluasi.

3. Organisoi ympäristö toimivaksi. Pane kuulokkeet korviin tai mene paikkaan, jossa saat olla rauhassa.

4. Tee töitä lyhyissä jaksoissa. Ota vaikkapa munakello avuksi. Ihminen pystyy keskittymään intensiivisesti vain noin 20 minuuttia kerrallaan, ja sekin vaatii harjoittelua.

5. Älä juutu ajatuksiin, jotka estävät työn tekemisen, vaan johda itseäsi. Jokainen on nukkunut joskus huonosti, eikä olo ole paras mahdollinen – ahdistuneenakin voi tehdä töitä.

6. Muista syödä! Riittävä lepo ja hyvä verensokeri edistävät keskittymistä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Vitkuttelu
 • Jahkailu
 • Elämänhallinta
 • työskentely
 • Opiskelu

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  2. 2

   Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään

  3. 3

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  4. 4

   Näkymättömän laatikon haaste leviää kulovalkean tavoin somessa – temppu näyttää helpolta mutta ei todellakaan ole, selvitimme treenivinkit

  5. 5

   Testasimme langattomia kuulokkeita toimistossa ja lenkkipolulla – Vastamelukuulokkeiden äänenlaatu hämmästytti

  6. 6

   Tästä on kyse Harry Potter -kohussa, jossa J.K. Rowling on puolustanut Johnny Deppiä ja saanut Deppin ex-puolison Amber Heardin sekä satojen fanien vihat niskaansa

  7. 7

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  8. 8

   Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”

  9. 9

   Vegaanisen joulupöydän saa nyt koottua helpommin kuin koskaan – keräsimme bloggarien parhaat ruokavinkit, mukana vegaaninen munavoi ja sinihomejuusto

  10. 10

   Alaikäinen poika joutui ryöstön uhriksi keskellä päivää Helsingin rautatieasemalla – ryöstäjä sai ensin pelkkiä kolikoita

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  2. 2

   Suomi on Euroopan syrjivimpiä maita, osoittaa tuore EU-raportti – ”Tulos on selvä vahvistus siitä, että Suomessa on paljon rasismia”, sanoo yhdenvertaisuus­valtuutettu

  3. 3

   Riisitauti ei ole historian mörkö, vaan se vaanii sinua ja lastasi – d-vitamiinin laiminlyönti altistaa kohtalokkaille sairauksille, mutta ylärajatkin täytyy tuntea

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalainen ”mopotäkki” voisi olla hitti Suomessakin, vinkkaa Pekingissä päivittäin mopoileva Minna Mustonen – kypärää hän ei käytä ”turvallisuussyistä”

  5. 5

   Alpakkatapahtuman järjestäjien pieni vale oli iso isku luottamukselle – On ankeaa, kun joutuu epäilemään motiiveja pörröisten eläinten paijaamisen taustalla

  6. 6

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  7. 7

   New York Times: Trump herää puoli kuudelta katsomaan televisiota ja katsoo sitä neljästä kahdeksaan tuntia päivässä

  8. 8

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  9. 9

   Ahdistelijoista puhuneet naiset ovat saaneet vaientamiskirjeitä – Rikosoikeuden professori: ”Tuollaiset kirjeethän ovat puolittain uhkauksiakin”

  10. 10

   Lääkäriksi opiskelu on monille stressiä ja kovaa kilpailua, mutta paineista ei silti puhuta avoimesti – ”Moni vaatii itseltään paljon”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  4. 4

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  5. 5

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Suomalaismies otti kuvaa Schwarzenegger-seinämaalauksesta, kun tämä ilmestyikin paikalle – Kuva julkaistiin Redditissä, aiheutti raivoa ja lopulta Arska itse ilmestyi nettiin kertomaan, mistä on kyse

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tiistaiksi luvassa voimakasta pyryä, tuulta ja huonoa ajokeliä
  3. Aftonbladet: Myös Malmöstä löytyi polttopulloja juutalaisten synagogan luota – Göteborgin iskusta epäillyt olivat saapuneet Ruotsiin äskettäin Lähi-idästä
  4. Henri Kontinen dominoi myös palkintogaalassa – valittiin toistamiseen Pääkaupunkiseudun vuoden urheilijaksi
  5. Jo kolmas perättäinen tappio – yksikään Jokerien pelaaja ei onnistunut voittolaukauskisassa
  6. Presidenttiehdokkaat Sanomatalossa: Niinistö torjui rahaliiton syventämisaikeet ”kokemustensa vankina”, Väyrystä tentattiin kannattajakorteista
  7. Suomi pistää silmään syrjinnässä, ja afrikkalaistaustaisista sitä koki liki puolet – Somaliliiton puheenjohtaja: ”Ei syrjivä ihminen erottele, kuinka kauan joku on asunut Suomessa”
  8. Tunti sitten
  9. Helsingin poliisi puolustaa itsenäisyyspäivän kiinniottoja: Poliisia kuvannut pyöräilijä kieltäytyi järjestelmällisesti kertomasta henkilöllisyyttään
  10. Israelin pääministeri saapui EU:hun itsevarmana: Trumpin päätös tunnustaa Jerusalem pääkaupungiksi ”pani faktat pöydälle” ja EU-maiden tulisi seurata esimerkkiä
  11. Lumikaaos Brysselin lentokentällä peruutti valtaosan lennoista maanantaina
  12. 2 tuntia sitten
  13. Räjähdys Manhattanilla: Yksi otettu kiinni, useita loukkaantunut – pormestarin mukaan kyseessä oli terrori-iskun yritys
  14. Näytä lisää