Elämä

Sokkotreffit johtivat miljoonabisnekseen – Noora Fagerströmin mehubaarit valloittivat ostarit ja leviävät seuraavaksi ulkomaille

Fagerströmien perheyritys pyörittää Jungle Juice Bar -mehuketjua kauppakeskuksissa. Yritys on kasvanut kovaa vauhtia. Kolmilapsisen perheen kotona juodaan paljon mehua ja kiistellään. ”Olemme ihan kaikesta eri mieltä”, Noora Fagerström nauraa.

Kaikki alkoi sokkotreffeistä kahdeksan vuotta sitten.

Eräs ystävä tunsi Nooran ja Petterin, jotka olivat kumpikin hiljattain eronneet. Kaveri ajatteli, että heistä voisi tulla hyvä pari.

Tapaaminen järjestettiin helsinkiläiseen ravintola Manalaan. Siitä lähdettiin vielä jatkoille.

”Sen illan jälkeen emme ole juuri erossa olleetkaan. Petteri toi jo parin viikon kuluttua kaikki tavaransa luokseni”, kertoo Noora Fager­ström, 31.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Mukana muutti myös bokserinpentu, joka pissasi sisälle. Yritin ensin esittää, että olen koirille allerginen. Opin kuitenkin elämään koirankin kanssa.”

Treffien tuloksena syntyi lopulta menestyvä mehubisnes ja kolme lasta. Välissä mentiin myös naimisiin.

Nooran ja Petterin ensimmäinen yhteinen lomamatka suuntautui Balille. Lentokonetta piti vaihtaa Singaporessa. Singaporen lentokentällä oli kioski, josta sai tuorepuristettuja mehuja.

”Tuollaisen mehukioskin minäkin haluaisin perustaa”, Noora sanoi Petterille. Hän oli jo pitkään miettinyt yrittäjäksi ryhtymistä.

Molemmat olivat nähneet samantyyppisiä mehubaareja maailmalla, mutta Suomessa ketjuja ei ollut.

Ajatus jäi muhimaan loman ajaksi. Kun pariskunta saapui Suomeen, Noora alkoi tosissaan suunnitella mehukioskin avaamista. Hän oli töissä helsinkiläisbaarissa, jossa asiakkaat usein pyysivät häntä sekoittamaan drinkkejä.

Yhtä hyvin voisin sekoitella mehuja. Mehubaarille voisi olla kysyntää kauppakeskuksissa, hän ajatteli.

Ensimmäinen Jungle Juice Bar avattiin Vantaalla kauppakeskus Jumbossa tammikuussa 2011.

Oli lauantai ja talvialennusmyyntien aika. Janoinen ostoskansa tungeksi Jumbon käytävillä.

Noora ja Petteri olivat palkanneet mehubaariin yhden ulkopuolisen työntekijän ja pyytäneet ystävää, joka oli viimeisillään raskaana, jakamaan ohikulkijoille alennuskuponkeja.

”Yhtäkkiä kioskin edessä oli valtava jono. Emme olisi ikinä arvanneet sitä etukäteen. Teimme hiki hatussa töitä, ystäväkin joutui kylmiltään tiskin taakse”, Noora Fagerström muistelee.

Noora meni samana iltana vielä baariin töihin, mutta päätti heti irtisanoutua. Myös Petteri päätti pian siirtyä kokonaan mehufirmaan. Hän myi osuutensa turvallisuusalan yrityksestä pois.

Noora ja Petteri tekivät mehubaarissa 80 tunnin työviikkoja. Noora oli kasvanut yksinhuoltajaäitinsä kanssa Itä-Helsingissä ja oli tottunut paiskimaan töitä erilaisissa hanttihommissa.

Väkeä palkattiin lisää ja toimintaa päätettiin laajentaa. Uudet mehubaarit avattiin lentokentälle, Itäkeskukseen ja kauppakeskus Esplanadiin.

Sitten tuli pysähdys.

”Yhtäkkiä kassassa ei ollut tarpeeksi rahaa. Olimme liian optimisteja ja laajensimme liian nopeasti. Kioski oli väärällä puolella Itäkeskusta, siellä ei käynyt tarpeeksi ihmisiä.”

Kaksi uusista toimipisteistä piti lopettaa. Auto meni myyntiin. Firman toiminta oli vaakalaudalla.

”Mietimme päämme puhki, mitä oikein teimme väärin. Tuli tunne, että tästä ei tule mitään.”

Tässä vaiheessa pariskunta keksi mennä esittelemään yritystään Leijonan luola -nimiseen tv-ohjelmaan. Siinä oli tuomarina muun muassa Vallila Interiorin hallituksen puheenjohtaja, nykyinen keskustan liikenneministeri Anne Berner.

Ohjelman kautta löytyi sijoittajia, jotka olivat valmiita investoimaan firmaan rahaa.

Se kannatti. Vähitellen toiminta alkoi taas vakaantua.

”Pureuduimme ongelmakohtiin ja osasimme karsia kuluja oikeista kohdista. Mutta oli siinä parisuhdekin koetuksella.”

Kun nyt katsoo neljän vuoden takaista Leijonan luola -ohjelmaa ja haastatteluhetkellä kahvilassa istuvaa Nooraa, ero on huikea. Leijonan luolan epävarma, roikkuvaan paitaan pukeutunut nuori nainen on poissa.

Nyt edessä on itsevarma, tyylikäs bisnesnainen, joka puhuu vakaalla äänellä firman laajentamisesta.

”Paljon on tapahtunut ohjelman jälkeen”, Fagerström myöntää. Hän myöntää senkin, että menestys on vaatinut hyvää tuuria.

”Mutta myös kovaa työtä.”

Teksti jatkuu kuvan alapuolella.

Alkuvaikeuksien jälkeen Jungle Juice Barista on tullut menestystarina. Nyt mehubaareja on yhteensä 17, kuudella paikkakunnalla ympäri Suomea. Työntekijöitä on yli 120.

Kasvutahti on ollut kova. Yrityksen liikevaihto oli vuonna 2015 vielä 3,2 miljoonaa euroa, vuonna 2016 jo 5,1 miljoonaa euroa. Liikevoitto oli viime vuonna vähän yli 800 000 euroa. Talouselämä-lehti valitsi yrityksen viime vuonna yhdeksi vuoden kasvuyrityksistä. Tänä vuonna tavoite on 7,5 miljoonassa eurossa.

Tarkoitus on laajentaa firmaa edelleen. Seuraavaksi mehupiste avataan Jyväskylään.

Itse asiassa yritys pyörii niin hyvin, että kolmekymppiset omistajat voisivat jo vetäytyä taka-alalle. Sitä he eivät kuitenkaan halua. ”On kutkuttavaa pyörittää firmaa.”

”Mutta saa nähdä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Vaihtoehtoja on paljon.”

Mehuasioista puhutaan kotona päivittäin, melkein kyllästymiseen asti. ”Olemme kaikesta eri mieltä”, Noora Fagerström sanoo ja nauraa.

”Riitelemme esimerkiksi siitä, millainen firman logon pitäisi olla tai miten kioskista saisi toiminnallisemman. Huvittaa, miten samasta asiasta voikin ajatella niin eri lailla. Lopputulos on sitten kompromissi.”

Enää pariskunta ei juuri työskentele mehubaareissa vaan toimistossa. ”Mutta kun on ollut itse tiskin takana, tietää paremmin, mistä joku ongelma johtuu.”

Viime vuonna Jungle Juice Bar avasi toimipisteen myös Madridiin.

Eikö tuoremehun myyminen espanjalaisille ole kuin veisi hiekkaa Saharaan?

”Ihme kyllä siellä ei ole tällaista ketjua. He ovat olleet innostuneita myös arktisista marjoista, mustikasta ja tyrnistä.”

Fagerströmin mukaan yrityksellä on ollut alusta asti ajatuksena lähteä myös ulkomaille. ”Sen takia firman ja juomien nimet ovat englanniksi. Niitä ei tarvitse sitten muuttaa.”

Tänä keväänä mehubaari avataan uudessa maassa, mutta tarkkaa paikkaa ei vielä paljasteta. Mehuille ja smoothieille on selvästi kysyntää.

”Meille oli alusta asti selvää, että juomien pitää oikeasti olla terveellisiä. Emme halua käyttää makusiirappeja tai purkkimehuja”, Fager­ström sanoo

Mehuketjun uutuusjuomissa on seassa esimerkiksi trendikkäitä lehtikaalia, pakuria, aloe veraa, gojimarjoja ja jauhettua macajuurta.

Helsingin keskustassa juomia ostaa eniten toimistoväki, kauppakeskuksissa lapsiperheet. ”Asiakastutkimuksen mukaan meidän vakio­asiakas on 18–35-vuotias nainen, jolla on yksi lapsi.”

Tuhdimmat juomat vastaavat energiamäärältään jo pientä lounasta. Niihin sekoitetaan esimerkiksi avokadoa, jugurttia ja hamppuproteiinia.

Lounaan hintaisia ne ovatkin. Kalleimmat juomat maksavat noin kympin.

Noora Fagerström tietää itsekin, että se ei ole halpaa.

”Mutta ihmiset ovat selvästi valmiita maksamaan aidosta tavarasta. Monet sanovat, että tässä säästyy myös aikaa. He eivät jaksa pilkkoa kotona hedelmiä ja pestä mehulinkoa.”

Fagerström on aina ollut kiinnostunut terveydestä. Hän on toiselta ammatiltaan joogaohjaaja ja harrastaa liikuntaa päivittäin. ”Aiemmin käytin palautusjuomaan pahanmakuista proteiinijauhetta. Halusin sille vaihtoehdon.”

Pariskunta haluaa päättää edelleen itse, mitä juomia valikoimaan tulee. Kokeiluja tehdään viikoittain. Talven maku on vadelma-fenkoli.

Yrityksen ja perheen pyörittäminen samanaikaisesti ei ole Fager­strömeille aina helppoa. Perheessä on kolme pientä lasta, neljä- ja kaksivuotiaat tytöt sekä kahdeksan kuukauden ikäinen poika.

Noora on virallisesti vielä äitiyslomalla mutta tekee päivittäin jotain firman hyväksi. ”Välillä kotona on kaaos. Onneksi oma isoäitini ja Petterin vanhemmat auttavat paljon.”

Ja kuten arvata saattaa, kotonakin juodaan mehuja.

”Omat lapset on huijattu syömään lehtikaalia juoman muodossa. Muuten he eivät suostu siihen koskemaan.”

Omia töitään helpottaakseen Fagerströmit ovat ulkoistaneet yrityksessä monia asioita.

”Olemme oppineet, että kannattaa antaa muillekin vastuuta. Yleensä kaikki sujuu kuitenkin hyvin. Sitä paitsi virheistä oppii.”

Viime talven perhe asui Espanjassa, ja firmaa hoidettiin etänä.

Tämän haastattelun jälkeen Fagerströmit lähtivät lomalle Thaimaahan. Mutta ei sielläkään mehuista eroon pääse. Entä jos seuraavaksi kokeilisi mangon ja papaijan sekoitusta?

Kuka?

 Noora Fagerström on 31-vuotias helsinkiläinen yrittäjä ja toimitusjohtaja.

 Omistaa miehensä Petteri Fagerströmin kanssa Jungle Juice Bar -nimisen tuoremehu- ja smoothieketjun.

 Perhe: Puoliso, 4- ja 2-vuotiaat tyttäret sekä 8 kuukauden ikäinen poika.

 Harrastukset: Jooga, kuntosali, juoksu, jalkapallo.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Noora Fagerströmin vinkkejä aloittelevalle yrittäjälle


 Jos keksit tuotteen, joka on suunnattu kuluttajille, suunnittele brändi tarkkaan ja tee siitä sopivasti kaupallinen. Mikään ei saa olla kovin kotikutoista.

 Oman tuotteen takana pitää pystyä seisomaan sataprosenttisesti.

 Hanki etukäteen mahdollisimman paljon tietoa. Yritystä perustaessa tulee paljon yllätyksiä. Jos mahdollista, etsi mentori.

 Kaikkea ei tarvitse tehdä itse. Voit ulkoistaa esimerkiksi tilojen suunnittelun ja kirjanpidon. Uskalla antaa vastuuta muillekin, se vähentää omaa stressiäsi.

 Varaudu pitkiin työpäiviin. Niitä tulee varsinkin alussa paljon.

 Usko itseesi ja ideaasi.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yrittäminen
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  6. 6

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   ”Se olisi ollut hunajapurkki” – Puuhamies pettyi, kun eduskunta päätti antaa jättilahjan lastensäätiölle ja hylkäsi superaivojen ajatushautomon

  9. 9

   Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia

  10. 10

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  4. 4

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Tekoälyllä yritetään siivota vihapuhetta, mutta se on vaikeaa – ”Esimerkiksi se, millä sanoilla maahanmuuttajia keskusteluissa kutsutaan tai kuvaillaan, muuttuu jatkuvasti”
  3. Ainakin neljä kuoli taifuunin vuoksi Japanissa – Tokio säästyi pahimmilta myrskytuhoilta
  4. Lääkkeet ruokakauppoihin, apteekkibisnes vapaaksi? Kauppa teettää selvityksen lääkejakelun uudistamisesta
  5. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”
  6. Calais’n pakolaisleiri purettiin vuosi sitten, mutta alueella majailee yhä satoja ihmisiä – avustusjärjestöä on kielletty jakamasta telttoja
  7. Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”
  8. Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”
  9. Poliisi Tampereen mielenosoituksista: Natsien vastustajat heittelivät paukkupommeja päin poliiseja ja poliisihevosia
  10. Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia
  11. Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta
  12. Näytä lisää