Elämä

Tunnelukko voi saada toimimaan vastoin järkeä – Älä syyttele itseäsi, sillä tunteitaankin voi treenata, sanoo terapeutti

Tietotekniikan diplomi-insinööristä tuli oman kriisin kautta terapeutti ja kirjailija. Hän haluaa opettaa ihmisiä avaamaan tunnelukkojaan.

Taas kävi näin.

Sinulla keitti yli. Räjähdit syyttä suotta puolisollesi. Nyt kysyt itseltäsi, mikä ihme ajoi sinut taas raivoihisi, vaikka tajusit, että reaktiosi oli täysin kohtuuton.

Samaa kysyt itseltäsi sen jälkeen, kun olet karjunut lapsellesi pää punaisena. Tai vetäytynyt omiin maailmoihisi tilanteessa, jossa kumppanisi olisi halunnut keskustella.

Kun tunteet saavat vallan ja ajavat sinut käyttäy­ty­mään vastoin järkeäsi, kyse voi olla tunne­lukosta, kertoo skeema­terapeutti Kimmo Takanen (s. 1971).
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Tunteet lukitsevat meidät tiettyyn käyttäytymiseen, joka on haitallinen meille itsellemme”, hän sanoo.

Takanen on kirjoittanut tunnelukoista juuri neljännen kirjansa Murra tunnelukkosi.

Aihe kiinnostaa suomalaisia selvästi. Takasen ensimmäistä kirjaa, Tunne lukkosi, on myyty 30 000 kappaletta ja hänen tunnelukkotestinsä tunnelukkosi.fi sivustolla on tehnyt yli 400 000 ihmistä. Takanen käyttää metodia myös nykyisessä työssään terapeuttina.

Kimmo Takanen kiinnostui tunnelukoista viitisentoista vuotta sitten oman elämänkriisinsä myötä.

Alun perin hänen ammattinsa oli mahdollisimman kaukana tunne-elämän asioista.

Takanen valmistui tietotekniikan diplomi-insinööriksi Oulun yliopistosta ja jatkoi opintojaan tekniikan lisensiaatiksi. Hän työskenteli matkapuhelinalalla kymmenisen vuotta ja veti esimiehenä sekä pieniä että suuria organisaatioita.

Noin 15 vuotta sitten hän ajautui avioeronsa myötä kriisiin, jonka vuoksi hän hakeutui useita vuosia kestäneeseen terapiaan. Samalla Takanen kiinnostui tunne-elämän mekanismeista niin paljon, että hän ryhtyi opiskelemaan kognitiivista psykoterapiaa ja kouluttautui ratkaisukeskeiseksi valmentajaksi.

Niihin aikoihin hän löysi amerikkalaisten psykologien Jeffrey Youngin ja Janet Kloskon kirjan Reinventing Your Life, joka on sittemmin myös suomennettu nimellä Avaa tunnelukkosi.

”Se kolahti. Aluksi en ymmärtänyt ollenkaan, mitä tekemistä lapsuudella oli minun vaikeuksieni kanssa. Tästä kirjasta löysin paljon sellaista, jota olin omakohtaisesti kokenut elämässäni”, Takanen kertoo.

Insinöörinä häneen vetosi myös tapa, jolla kirjassa lähestyttiin tunne-elämän ongelmia käytännöllisesti erilaisten testien ja harjoitteiden kautta.

Lopulta hän kirjoitti aiheesta myös kirjan. Tunne lukkosi ilmestyi vuonna 2011

Kirja perustuu 1990-luvun alussa Amerikassa kehitettyyn skeematerapiaan, jota myös Young ja Klosko soveltavat. Taustalla on kognitiivinen psykoterapia yhdistettynä monista suunnista tuleviin vaikutteisiin.

”Skeematerapia lähtee liikkeelle siitä, että tunteiden syntymekanismit pitää tiedostaa ja tunnistaa. Ilman sitä ei käytöstä pystytä muuttamaan”, Takanen selittää.

Tunteiden tunnistaminen on työlästä, ja se vaatii tutkimusmatkaa omaan lapsuuteen. Tunnelukot syntyvät lapsuudessa sellaisissa tilanteissa, kun omat tarpeet eivät tule tyydytetyiksi. Kun lapsi kokee, että häntä ei kuulla eikä ymmärretä.

Lapsi oppii oman tapansa reagoida tilanteeseen. Hän saattaa yrittää tulla kuulluksi hyökkäämällä.

Toinen tapa on antautua ja heittäytyä täysin passiiviseksi ja kolmas tapa on paeta.

Aikuisena oman lapsen kiukuttelu saattaa aktivoida tunnelukon. Silloin vanhempi reagoi lapsensa kiukutteluun esimerkiksi hyökkäämällä eli raivoamalla. Tilannetta pahentaa usein se, että huutaminen herättää riittämättömyyden tunteet ja itsesyytökset – olen huono vanhempi.

Vanhemmuuden lisäksi parisuhde on varsinainen tunnelukkojen temmellyskenttä.

”Parisuhde muistuttaa läheisyydestä, jota koit oman vanhempasi kanssa. Se nostattaa pintaan kaikki lapsuuden kuulluksi tulematta jäämisen tunteet”, Takanen sanoo.

Tunnelukkojen murtamiseen ei ole olemassa yksinkertaista kikkaa.

Itsensä syyttely kannattaa lopettaa. Oman käytöksen muuttaminen edellyttää ensiksi omien tunteiden tunnistamista, mikä vaatii paljon työtä.

Skeematerapiassa uusien käyttäytymismallien opetteluun on kuitenkin tarjolla aivan konkreettisia harjoitteita. ”Niiden omaksumiseen tarvitaan treeniä aivan kuin minkä tahansa taidon, uimisen tai vaikka tanssimisen opetteluun”, Takanen sanoo.

Takanen uskoo kuitenkin vahvasti, että malli toimii. Siitä hänellä on omakohtaista kokemusta.

”Tällainen työskentely kannattaa. Myös asiakkaani ovat kertoneet hienoja tarinoita siitä, miten tunnelukkoja on pystytty avaamaan”, hän kertoo.

Kirjan avulla voi päästä alkuun, mutta joidenkin asioiden kanssa saatetaan tarvitaan ammatti-ihmisen apua. Varmaa on se, että prosessi kestää lopun elämää.

”Voi olla, että lukot eivät kokonaan murru. Tunteidensa kanssa voi kuitenkin oppia tulemaan toimeen”, sanoo Takanen.

”Matka on ollut pitkä ja se jatkuu.”
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • Tunteet
 • Terapiat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Autokoulunopettaja näytti, miten vaihteita vaihdetaan – Miksi tuntuu paremmalta olla hiljaa ahdistelusta?

  3. 3

   Tätä on seksuaalinen häirintä, ja tämän sille voi tehdä – Kaikki, mitä asiasta pitää tietää

  4. 4

   Matti Nissisen alaiset varoittivat esimiestään, mutta valtakunnansyyttäjä jatkoi veljensä firman markkinointia – ”Tietyllä tavalla hurahdin tähän menetelmään”

  5. 5

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  6. 6

   Perussuomalaiset hajoaa ydinkannatusalueellaan Vantaalla – yhdeksän aktiivia loikkaa sinisiin

  7. 7

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  8. 8

   Ystävistä tuli vihamiehiä – nykyisten ja entisten perussuomalaisten vihanpito on saanut hämmentävät mittasuhteet

  9. 9

   Naisten kohtaamasta vihapuheesta on tullut niin normaalia, että poliisikaan ei tunnista normaalin nettikeskustelun rajaa – Siksi Suomessa tehtiin sarjakuva, joka tarjoaa uhreille selviytymiskeinoja

  10. 10

   Alppitähti Anja Pärson joutui tiuhaan seksuaalisen häirinnän uhriksi: ”Yhteen aikaan tietyt miehet tekivät siitä urheilulajin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  2. 2

   Seuraan lyöttäytynyt kaksikko repi suomalaiselta hopeakorun Firenzessä – mies hermostui ja taltutti ryöstäjät pystypainin jälkeen: ”Poliisi sanoi, että aika harvoin käy näin”

  3. 3

   Suomalais-hollantilainen laite mullisti saasteiden mittauksen: Satelliittikuvat paljastavat, missä päin maailmaa ilma on saastuneinta

  4. 4

   Lääkäri ei ottanut poikani puheita itsemurhasta todesta – ensimmäinen yritys oli viimeinen

  5. 5

   Kela vastaa yksinhuoltajalle, joka säästi lapsilleen rahastoon: ”Lapsen säästörahaston varat pitää käyttää lapsesta aiheutuviin menoihin”

  6. 6

   Humalainen nuorisojoukko jahtasi kahta 15-vuotiasta teräaseen kanssa Espoossa – Jahdatut piiloutuivat bussiin, joukkio hajotti kahdeksan ikkunaa

  7. 7

   Onko alkoholin tilaaminen ulkomailta todella kielletty laissa? – Lakimies sanoo kieltoa ”suureksi sumutukseksi”, joka perustuu muutaman virkamiehen ratkaisuun

  8. 8

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  9. 9

   Meteorologi selittää, miksi Helsingin yllä loisti voimakkaan punainen aurinko

  10. 10

   Pellolta löytyi ammuttu mies, motiiviksi epäillään tieriitaa – uhri oli ärsyyntynyt liikenteestä ja asetellut tielle esteitä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ossi Nyman ei tee töitä ja sanoo, että työvoimatoimisto on ihmisoikeusloukkaus – näin ”ideologisesti työtön” taktikoi itselleen yhteiskunnan tuet

   Tilaajille
  2. 2

   Koko some kuohuu, sillä Pressiklubin juontaja Sanna Ukkolalle ehdotettiin erikeeperiä päähän, tämä kanteli ehdottajan pomolle ja myrsky oli valmis – tästä on kyse

  3. 3

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  4. 4

   ”Sinun hiljaisuutesi on valanut sementtiin itätytön stereotypian, ja se myy lisää poikamiesmatkoja”, kirjoittaa kirjailija Sofi Oksanen avoimessa kirjeessään Melania Trumpille

  5. 5

   Kirjailija kertoi olevansa ”ideologisesti” työtön ja kikkailevansa tukia – TE-toimisto katkaisee tuet ja aloittaa poikkeuksellisen selvityksen

  6. 6

   Trumpin lähipiiri pelkää presidentin olevan ”hajoamassa” – avustajat yrittävät pitää presidentin aisoissa, kun hän saapuu toimistolle kiihdyksissään

  7. 7

   Kiusaajat voittivat Niklas Herlinin

   Tilaajille
  8. 8

   Teollisuuden ja median suuromistaja Niklas Herlin on kuollut

  9. 9

   Nalkutatko sinäkin? ”Naisvalitus” ei ole naisten vika, vaan puhetapa kertoo parisuhteiden epätasa-arvosta

   Tilaajille
  10. 10

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  11. Näytä lisää