Elämä

Huumevalistus vie lapsilta lelut saksalaisissa päiväkodeissa – Suomalaistutkija: ”Kannattaa kokeilla kotonakin”

Leluttomuutta perustellaan päiväkodeissa sillä, että lapsi oppii näin paremmin kohtaamaan ikävät tunteensa.

Miltä kuulostaisi varhaiskasvatus Saksan malliin?

Kaikki lelut kerätään pois päiväkodista. Siis ihan kaikki: myös kynät, paperit ja muut askartelutarvikkeet. Jäljelle jätetään vain huonekalut ja esimerkiksi viltit ja tyynyt.

Sitten seurataan, miten lapset rupeavat keksimään itselleen leikkejä. Aikuisten tehtävä on nimenomaan seurata ja olla läsnä. Hoitajat eivät ehdottele leikkejä tai vaihtoehtoisia leluja. Lapset saavat itse keksiä, että tuoleista voi rakentaa junan tai ulkoa löytyvistä kivistä ja kävyistä herkkuaterian.

Kolmen kuukauden jälkeen lelut palautetaan päiväkotiin.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Leluton päiväkoti -projekti on ollut käynnissä jo vuodesta 1992 ja moni päiväkoti on osallistunut siihen. Saksassa uskotaan, että leluttomuus päiväkodissa voi auttaa estämään riippuvuuksia myöhemmin elämässä.

Miksi?

Saksalainen Spielzeugfreier Kindergarten (Leluton päiväkoti) -projekti sai alkunsa 1980-luvun alussa riippuvuuksia tutkineen projektin myötä. Tutkijat päättelivät, että aikuisten addiktiot juonsivat juurensa usein lapsuuteen ja heikkoon valmiuteen kohdata ikävät tunteet. Sen sijaan, että riippuvuuksista kärsineet olisivat kohdanneet tunteensa, he hukuttivat ne esimerkiksi alkoholiin.

Tästä kehittyi teoria leluttomasta päiväkodista. Kun lelut viedään pois, lapset eivät esimerkiksi pysty pakenemaan ikäviä tunteita valmiisiin leluihin, vaan he joutuvat kohtaamaan myös ikävät tunteet. Näin itsetuntemus kohenee, mikä auttaa myöhemmässä elämässä estämään riippuvuuksien syntyä, tutkijat järkeilivät.

Vuonna 1992 ensimmäinen päiväkoti Saksassa kokeili kolmen kuukauden leluttomuutta. Sen jälkeen projekti on ollut menestys. Järjestäjien mukaan jopa sadat päiväkodit ovat kokeilleet ainakin jonkin asteista leluttomuutta.

Toimittaja Sara Zaske kertoo Atlanticissa lapsensa kokemuksista:

”Jotenkin leluttomuus auttoi lastani paitsi innostumaan uudella tavalla ulkoleikeistä myös olemaan tyytyväisempi ja hyväksymään itsensä.”

Zaske kertoo myös tutkimuksista, joiden mukaan leluttomaan päiväkotijaksoon osallistuneilla lapsilla havaittiin myönteisiä vaikutuksia sosiaalisessa kanssakäymisessä, luovuudessa, empatiassa ja kommunikaatiotaidoissa.

Toki projektilla on ollut myös kriitikkonsa.

Psykologi Hans Mogel kutsui täydellistä leluttomuutta jopa yhdeksi lapsen pahoinpitelyn muodoksi Focus-lehden haastattelussa jo vuonna 1997. Hänen mukaansa pelkät kivet ja kävyt eivät nykypäivänä riitä lasten leluiksi.

”Mikäli haluamme lasten selviytyvän modernin yhteiskunnan realiteeteista, tarvitsevat he myös leluja, jotka kuvastavat nyky-yhteiskuntaa”, Mogel sanoo lehden haastattelussa.

Suomessa ei useamman kuukauden täydellistä leluttomuutta ole taidettu kokeilla vielä yhdessäkään päiväkodissa. Ainakaan sellaista ei ole kantautunut tutkijatohtori Merja Koivulan tietoon.

Sen sijaan Koivula on järjestänyt ja tutkinut leluttomia päiviä suomalaisissa päiväkodeissa Jyväskylän yliopiston Papilio-hankkeessa, hyvin tuloksin.

”Lelujen vapaapäivä on lisännyt lasten mielikuvituksen käyttöä ja sitoutumista leikkeihin sekä monipuolistanut sosiaalisia suhteita”, Koivula listaa.

”Lapset ovat tottuneet hyvin nopeasti leluttomiin päiviin. Aikuisista se on voinut tuntua siltä, että hui kauheeta.”

Hänen mukaansa myös kolme kuukautta kestävä leluttomuus voisi olla ihan hyvästä.

”En näe mitään isompaa ongelmaa siinäkään. Toki se edellyttää valmistelua ja aikuisilta tosi paljon herkkyyttä ja lasten tukena olemista.”

Lapset keksivät Koivulan mukaan varmasti tekemistä. Hän ei allekirjoita kritiikkiä siitä, että kepit ja kävyt eivät voisi riittää nykylapselle.

”Meidän kokeilumme on osoittanut, että vaikkei lapsille annetakaan materiaaleja valmiiksi, leikit ovat monipuolisia ja laadukkaita.”

Kannattaisiko myös kotona kokeilla lelutonta päivää?

”Joo, kannattaa kokeilla. Ainakin meidän tutkimuksessa lapset ovat kotonakin halunneet kokeilla lelujen vapapäivää.”

Syiksi Koivula arvelee sen, että lapset ovat olleet innoissaan saadessaan käyttää mielikuvitustaan ja luovuuttaan. Toki myös aikuisilta saatu kannustus ja yhdessäolo ovat voineet tehdä leluttomuudesta houkuttelevaa.

Leluttomuus tai ainakin lelujen tarkka valikoiminen kuuluu moneen muuhunkin kasvatusfilosofiaan. Esimerkiksi montessoripedagogiikkaan pohjautuvissa päiväkodeissa lelut valitaan tarkasti: saatavilla voi olla vaikkapa napitukseen ja rusetinsolmimiseen opettavaa välineistöä.

Leluttomia päiviä on Papilio-hankkeessa järjestetty jo viidessä suomalaisessa päiväkodissa. Esimerkiksi Länsi-Suomi-lehti kertoi viime vuoden lopulla, kuinka Helkkilän päiväkodissa lelut lomailevat kerran viikossa. Lisäksi esimerkiksi Nuolialan päiväkodissa on Ylen mukaan vietetty kokonainen leluton kuukausi.

Koivulan mielestä leluttomuus voi hyvinkin auttaa addiktioiden ehkäisyyn tulevaisuudessa.

”Se on Papiliossakin taustalla. Kun oppii tunnistamaan omat ja toisten tunteet ja kykenee empatiaan, ne ovat kantavia taitoja ihmisellä. Että esimerkiksi teini-iässä vertaisryhmässä osaisi tehdä oikeita valintoja eikä lähtisi väärille poluille.”

Kansainvälisten tutkimusten mukaan 10–30 prosentilla lapsista on jonkinnäköisiä pulmia sosioemotionaalisten taitojen alueella.

”Näiden taitojen pulmat ovat ovat osa varhaiskasvatuksen arkea, vaikka lapsilla ei mitään diagnoosia olisikaan.”

Menetelmää on sovellettu Suomessa viidessä päiväkodissa, ja nyt se on laajenemassa Jämsän päiväkoteihin.

Myös Papilion juuret ovat Saksassa. Se on kuitenkin lelutonta päiväkotia hellempi menetelmä siinä, että leluttomuus kestää vain päivän viikossa. Lisäksi esimerkiksi roolivaatteet voidaan jättää lasten ulottuville leluttomanakin päivänä.

Myönnytyksiä on jouduttu tekemään myös Saksan leluttomissa päiväkodeissa.

Zaske kertoo Atlanticin jutussaan, kuinka hänen lapsensa päiväkodissa leluton jakso peruttiin kerran kokonaan lasten vanhempien valituksen takia. Leluttomuus tuotiin myöhemmin takaisin, mutta kolmesta kuukaudesta kuuteen viikkoon lyhennettynä.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Varhaiskasvatus
 • Lapset
 • Lelut
 • Saksa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen

  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Suomalaiset suosikkibloggaajat pitävät bisnespukeutumisen vinkkejä kankeina ja vanhanaikaisina: ”Ei se vähennä tippaakaan uskottavuutta, onko hame vai housut”

  6. 6

   Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin

  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  9. 9

   Kaksi ihmistä kuollut omakotitalon tulipalossa Kirkkonummella

  10. 10

   Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Usea suomalaisyritys harkitsee yhteistyön lopettamista uusnatsien kanssa toimineen Juha Kärkkäisen tavarataloissa

  2. 2

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  3. 3

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  4. 4

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  5. 5

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  6. 6

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalainen Maria käynnisti twiitillään ketjureaktion – Twitter täyttyi tv-sarjojen pilatuista nimistä, näin mahtavia ne ovat

  8. 8

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  9. 9

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  10. 10

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  7. 7

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jengi murhasi 28 ihmistä Belgiassa 80-luvulla ja katosi – Entisen poliisin kuolinvuoteella tekemä tunnustus saattaa nyt ratkaista mysteerin
  3. Ronaldo ja Lieke Martens valittiin odotetusti Fifan vuoden pelaajiksi – skorpionipotkulla sai Puskas-pystin
  4. Suomen biohankkeille tulikin yllätystoivoa EU-parlamentissa – Nils Torvalds kertoi olevansa ”suorastaan helvetin iloinen”, kun kompromissiesitys meni läpi väliäänestyksessä
  5. Kaksi ihmistä kuollut omakotitalon tulipalossa Kirkkonummella
  6. Masturbointia, hameen alta kuvaamista, seksiä lainsäädäntöapua vastaan – EU-parlamentti kuohuu seksuaalisen häirinnän syytöksistä, meppijoukko vaatii selvitystä mediapaljastusten jälkeen
  7. Tunti sitten
  8. Heikko alivoima Jokerien turma – Kontiola: ”Jaroslavlissa ovat hyvät olot, peli kulkee tuttujen ketjutoverien kanssa”
  9. Max Verstappenin saama rangaistus sai F1-väen kuumenemaan, Räikkönen kiitti palkintopallipaikalla
  10. Usain Bolt saamassa näyttöpaikan Bundesliigaseurassa, ja puheet ovat tutun suuret: ”Otan paikan maajoukkueesta ilman ongelmia”
  11. Turussa viihtyvän suunnistuksen norjalaisen maailmanmestarin koneessa on valtava vääntö, vaikka hengityksestä lähtee hämmentävä ääni – ”Se kyllä kuulostaa pahalta”
  12. Nooralotta Nezirin kesän vaikeudet ovat historiaa – ”Olin niin poikki ja väsynyt, etten käynyt edes kävelylenkillä”
  13. Näytä lisää