Elämä

Vanhemmat alkoivat retostella raivokohtauksilla ja lasten uhkailulla somessa – Asiantuntija neuvoo, miten saat kiukun hallintaan

”Vihalle naureskelu voi saada jonkun kuvittelemaan, että tällainen käyttäytyminen on normaalia tai hyväksyttävää”, sanoo perheiden vuorovaikutuskouluttaja Elina Kauppila.

”Mitä täällä on tapahtunut”, huusi Elina Kauppila. Olohuone oli täynnä vaahtomuovisilppua, jota hänen kolmi- ja nelivuotiaat lapsensa pöllyttivät riemuissaan.

Kauppila oli sulkeutunut hetkeksi viereiseen huoneeseen puhumaan työpuhelua. Sillä välin lapset olivat keksineet, että sohvatyynyistä voi avata vetoketjut ja ottaa täytteet ulos.

Kauppila tunsi, miten veri alkoi kiehua ja raivo otti kierroksia.

Pienten ja isompienkin lasten vanhemmat joutuvat päivittäin tilanteisiin, joissa hermo menee ja itsehillintä pettää. Näistä tunteista puhutaan usein myös sosiaalisessa mediassa.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Blogeissa ja Facebookissa kiersi viime viikolla podcast-keskusteluohjelma, jossa vanhemmat naureskelevat muun muassa sille, miten he ovat huutaneet lapselle, laittaneet tämän parvekkeelle pakkaseen, uhanneet silputa Fiskarseilla hänen unilelunsa, pelotelleet jättävänsä lapsen yksin tai varottaneet kantelevansa toiselle vanhemmalle tai isovanhemmille niin, että nämä suuttuvat lapselle.

Jotkut vanhemmat vitsailevat lapsen lyömisestä ja jakavat jopa vinkkejä siitä, miten lapsen voi viedä kylmään suihkuun. Podcast-lähetys on sittemmin poistettu.

Elina Kauppila ymmärtää tilanteet, joissa kiukku kuohahtaa, mutta hän ei hyväksy tapaa, jolla vanhemmat laskevat leikkiä asiasta.

”On tärkeätä tuoda esiin se, millaisia avuttomuuden ja vihan kokemuksia vanhemmilla on. Mutta asialle naureskelu voi saada jonkun kuvittelemaan, että tällainen käyttäytyminen on normaalia tai hyväksyttävää”, Kauppila sanoo.

Hän on itse vuorovaikutuskouluttaja ja mindfulness-ohjaaja, joka on kirjoittanut vanhemmuudesta tietokirjoja. Kauppila puuttui keskusteluun Ihana perhe -blogissaan.

Hän perustelee puuttumistaan sillä, että podcast ajautui väärille urille.

”Tyylinä oli se, että katsokaa, mitä minä olen tehnyt, johon toinen vastaa, että eihän tuo vielä mitään: minähän teen sitä päivittäin.”

Hyvä asia on Kauppilan mukaan se, että vanhemmat voivat puhua avuttomuuden ja vihan tunteistaan.

Puhe ei hänen mukaansa saa kuitenkaan johtaa siihen, että lapsiin kohdistuvat tunteenpurkaukset hyväksyttäisiin.

Eikä puhe saisi myöskään johtaa siihen, että lasten tunteita ei ajatella ollenkaan.

”Emme ikinä puhuisi tuohon sävyyn ystävästämme tai puolisostamme”, hän muistuttaa.

Se, että vanhempi uhkailee kantelevansa lapsestaan puolisolleen tai isovanhemmilleen osoittaa, että aikuinen kokee lapsen olevan itseään voimakkaampi. Hän ikään kuin siirtää vanhemman vastuun jollekulle muulle ja heittäytyy lapseksi itsekin.

Jos vanhempi ei pysty reagoimaan lasten käytökseen millään muulla tavalla kuin henkisellä tai fyysisellä väkivallalla, se pitäisi Kauppilan mukaan nähdä vähintäänkin ongelmallisena ja tuomittavana asiana ellei peräti rikoksena.

Somessa avautuminen ei ole silloin oikea keino hoitaa tilannetta, vaan silloin pitäisi Kauppilan mukaan ottaa yhteyttä ammattiauttajiin.

Hän toivoo, että somessa jaettaisiin kokemuksia myös siitä, miten vihan ja avuttomuuden tunteita voisi käsitellä niin, että ne eivät vahingoita lasta.

Entä miten Kauppila sitten selvitti vaahtomuovikatastrofin omassa olohuoneessaan?

”Samalla kun karjaisin lapsille täysillä, että mitä täällä on tapahtunut, tiedostin valtavan raivon omassa kehossani. Tajusin, että nyt pitää ottaa askel taaksepäin. Hengittelin vähän aikaa syvään.

Puhaltelin niin kauan, että käsitin, että lapset eivät millään tavalla halunneet kostaa minulle puhelimessa puhumistani. Heistä oli vain yksinkertaisesti ollut tosi hauskaa nyhtää täytettä tyynyistä. Raivokas reaktioni oli säikäyttänyt heidät.

Kysyin lapsilta sovinnollisesti, että oliko teillä kivaa? Lapset helpottuivat silminnähden ja alkoivat sulloa kanssani täytettä takaisin tyynyihin. Jos olisin raivonnut, he eivät olisi suostuneet yhteistyöhön. Urakka oli iso ja sovimme yhdessä, että näin ei enää tehdä.”

Näillä Elina Kauppilan vinkeillä opit kesyttämään oman raivosi niin, että et vahingoita lasta:

1. Opettele tunnistamaan riskitilanteesi. Listaa ne paperille silloin, kun et ole tunnekuohussa tai vaikeassa tilanteessa.

Tyypillisiä riskitilanteita ovat erilaiset siirtymät: Lähtö päiväkotiin tai paluu kotiin nälkäisenä ja väsyneenä. Ärsyyntyminen voi kehittyä myös päivittäisistä rutiineista, vaikkapa tavasta, jolla lapset haluavat painella hissin nappeja.

2. Kun olet ajatumassa tunteittesi valtaan, tunnistat, mitä on tapahtumassa. Ota hetki itsellesi. Keskity hengitykseesi tai johonkin kehon osaan, vaikka jalkapohjiin. Stressireaktio juontaa juurensa tarpeesta taistella tai paeta. Muistuta itsellesi, että lapsen tapa painaa hissinnappia tai kiukutella haalarin pukemisesta ei uhkaa sinua millään lailla.

3. Konfliktin purkamisen avain on se, että luot turvallisen, rauhallisen ja luottamuksen täyttämän tunnelman. Älä ryhdy taistelemaan, vaan pura vastakkainasettelu. Muista, että lapsi ei ole tahallaan ilkeä. Hän ei osaa käyttäytyä muulla tavalla. Sinä olet aikuinen ja osaat.

Jos lapsesi kiukuttelee kaupan karkkihyllyllä, kyykisty hänen tasolleen, katso silmiin ja sanoita hänen tunteensa: Sinä haluat karkkia ja sinua harmittaa kun tänään ei ole karkkipäivä. Olet vihainen ja sinun mielestäsi äiti/isä on tosi tyhmä.

Näytä lapselle, että ymmärrät häntä, mutta sinä tiedät, miten pitää toimia ja otat siitä vastuun.

4. Konfliktin pitäisi aina päättyä yhteiseen ratkaisuun ja sovintoon. Huoneesta poistuminen ei ole oikea tapa, sillä lapsi kokee sen hylkäämisenä. Poistuminen on kuitenkin parempi vaihtoehto kuin väkivalta.

Jos tilanne on vaarallinen tai kiire on todella kova, voit ottaa lapsen syliin ja kantaa hänet pois tilanteesta. Kosketuksen pitää silti olla hellä ja lasta kunnioittava.

Käy aina jälkeenpäin tilanne läpi lapsen kanssa ja selitä, miksi toimit niin kuin toimit. Voitte myös sopia, miten vastaavassa tilanteessa toimitaan jatkossa. Muista silti, että et voi velvoittaa pientä lasta pitämään kiinni sopimuksista.

5. Jos et pysty hillitsemään raivoasi, älä retostele asialla somessa. Puhu asiasta luotetun aikuisen kanssa ja/tai ota yhteys ammattiauttajaan, kuten neuvolaan tai perheneuvolaan. Apua saat myös esimerkiksi Toimiva perhe -kurssilta, naisten vihan ja aggressioiden käsittelyyn erikoistuneeseesta Maria Akatemiasta tai Mannerheimin Lastensuojeluliitosta.

Korjaus 25.4: Toimiva perhe-kurssista poistettu sanat Nuorten keskuksen. Tieto oli vanhentunut.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Lapset
 • Perheväkivalta
 • Kasvatus

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  2. 2

   Metrojuhlia ei järjestänyt kukaan, joten ihmiset tekivät ne itse – HS oli ensimmäisen Espoon-metron kyydissä, ja tältä vaunussa näytti

  3. 3

   Juhana Vartiainen: Suomen työttömistä vain 40 000 pystyy oikeasti työllistymään – ”Se on ihan eri koko­luokka kuin nämä sadat­tuhannet, joista on tapana puhua”

  4. 4

   Riskit kasvavat asuntomarkkinoilla, ja nyt alkaa olla aika huolestua

   Tilaajille
  5. 5

   En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt

  6. 6

   Kun junalipun ostaminen kännykällä ei onnistunut, konduktöörit poistivat matkustajan pimeään yöhön

  7. 7

   Valtio luopuu Salpalinjan viimeisistä bunkkereista – HS:n verkkokartta näyttää ainutlaatuisen linnoitusketjun, jolle rakennettiin 728 betonikorsua ja 350 kilometriä taisteluhautaa

  8. 8

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Chicago voitti vihdoin – Markkanen nousi ratkaisijaksi viime sekunneilla

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  2. 2

   Nyt.fi kommentti: Ylen A-teema osoitti jälleen, kuinka surkea konsepti sillä on – Ohjelmassa piti keskustella seksuaalisesta häirinnästä, mutta siellä keskusteltiin siitä, miten voi flirttailla

  3. 3

   Sexpon puheenjohtaja ja seksityöntekijä kertoo, millaisia ovat ihmisten noloimmat seksikysymykset: ”Nykyään asiakkaat kyllä pyytävät huomattavan reippaasti”

  4. 4

   ”Mökki tärisi niin kovasti, että sen täytyi tulla tähän lähelle” – kolme videota Lappia hämmästyttäneestä meteorista

  5. 5

   Kukaan ei pelasta sinua täältä, sanoi ”lääkäri”, riisui toimittajan ja aloitti tutkimuksen – Kokeilimme, miltä tuntuu osallistua seksuaalisia fantasioita toteuttavaan esitykseen

  6. 6

   Jätkäsaaren homehtuneen Wood Cityn suunnittelussa tehtiin virhe, tunnustaa Stora Enso – SRV myöntää, että puu­kerros­taloon hulahti rakennus­aikana runsaasti vettä

  7. 7

   Kone-nimensä vuoksi vankilaan joutunut suomalaismies vapautui syytteistä – aikoo haastaa Bulgarian EU-oikeuteen

  8. 8

   Suora lähetys länsimetron avajaispäivästä: ensimmäinen metrojuna lähti liikkeelle kello 5.09 – ”Vastaavaa tunnelmaa ei ole ennen nähty suomalaisessa joukkoliikenteessä”

  9. 9

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  10. 10

   Nuorisojengi tehtaili Helsingissä muutamassa kuukaudessa 13 ryöstöä – Uhrin kurkulle painettiin tikari Malmilla, myyjää hakattiin lonkerotölkeillä Mellunkylässä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Joukossamme elää ihmisiä, joilla on pedon luonne – näin psykopaatti lipuu toisen ihmisen lähelle ja tekee tuhojaan

   Tilaajille
  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  7. 7

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  8. 8

   Eräänä kesäiltana Seppo kaatui ja kuoli – se oli vakava paikka, sillä tämä raivokas nero yksin tiesi kaiken siitä, miten Suomen ydin­jäte haudataan turvallisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  10. 10

   Miksi vaikutusvaltaiset miehet panevat naiset katsomaan masturbointiaan? Asiantuntija vastaa

  11. Näytä lisää