Elämä    |   Kolumni

On häkellyttävää, miten vähän moni meistä viettää aikaa läheisimpiemme kanssa

Samoin kuin kaikilla suhteilla on taipumus muuttua epätasa-arvoisiksi, on niillä taipumus muuttua myös etäsuhteiksi, kirjoittaa Rosa Meriläinen.Sunnuntaina istuin sohvalla lukemassa Terhi Rannelan vavahduttavaa romaania Frau, kuuntelin kun nuorin pikkuveljeni soitti pianolla The Piano -elokuvan tunnusmusiikkia ja vasemmalla silmällä seurasin mieheni ja lapseni keskittynyttä shakkiottelua. Ajattelin, että tämä on elämäni onnellisin hetki. Tuntui niin harvinaislaatuisen arvokkaalta, että saa oleilla leppoisasti samassa tilassa usean perheenjäsenen kanssa.

Aivan liian usein tuntuu siltä, että minä kuljen, elämä ei. Siirtymiset palaverista ja kaupungista toiseen, lasten toimittamiset esikouluihinsa ja kouluihinsa, päivittäisostokset, kaikki se meneminen ja tuleminen tarkoittaa sitä, että perin harvoin voi vain olla yhdessä. Vuorokaudestahan humahtaa jo pelkästään töihin ja nukkumiseen leijonaosa. Omaa aikaa on löydettävä muullakin tavalla kuin pissaamalla hitaammin.

Ruuhkavuosista minä en silti tiedä mitään. Asuntolainaa ei ole maksettavana ja vanhemmistani on apua sen sijaan, että hoitaisin heitä. Ruuhkavuodethan tarkoittaa sitä, kun rahantarve ja hoivavastuu ovat samanaikaisesti suurimmillaan.

Mutta kyllä minä sormien läpi humpsahtavasta ajasta tiedän silti jotakin. Mitä tarkoittaa, kun aikaa ei tunnu riittävän eräälle tärkeälle perusasialle: parisuhteelle. Olen sentään vuoden sisään saanut aikaan yhden eron ja perustanut firman, joka kehittää digitaalisia ratkaisuja etteivät pariskunnat eroaisi kommunikaation ja seksin puutteeseen.

On nimittäin häkellyttävää, miten vähän meistä moni viettää aikaa heidän kanssaan, jotka ovat läheisimpiä. Yhdessä tekeminen on kullanarvoista silloin, kun ihan vain omien erillistenkin juttujen tekeminen rinnakkain samassa tilassa jää hopealle. Kaikilla kun on työnsä ja rientonsa.

Onneksi meillä on kuitenkin lähes aina kommunikaatioväline kädessä. Esko Ahon kännykkäisyyttä aikoinaan irvailtiin, mutta minusta puhelin on mahdollisuus, ei uhka. Jos ja kun väistämättä joudun olemaan lapsestani erossa vähän väliä, onneksi voin snäppäillä hänen kanssaan ja donata tyyppejä Clash of Clansissa. Kun mitenkään en voi olla koko ajan sijoittuneena lempipaikkaani, eli oman miehen kainaloon, voin sentään lähetellä hänelle lemmekkäitä viestejä.

Minulla on ystäviä, jotka ovat eläneet pitkiä etäsuhteita sellaisen kumppanin kanssa, joka on asunut suorastaan eri mantereella. Silloin he ovat joutuneet kehittämään tapoja pitää yhteys. Yksikin pariskunta totesi jutelleensa enemmän silloin, kun asuivat eri maissa, sillä heillä oli joka ikinen ilta samaan aikaan treffit skypessä. Yhteistä kotia asuminen antaa sen sijaan sellaisen harhan, että mitään treffejä ei tarvitse erikseen sopia: tässähän sitä koko ajan ollaan läsnä. Mutta ei vain silti jutella.

Samoin kuin kaikilla suhteilla on taipumus muuttua epätasa-arvoisiksi, ellei asian suhteen olla jatkuvasti valmiita tekemään korjausliikkeitä, on kaikilla suhteilla taipumus muuttua etäsuhteiksi. Se, onko kysymys henkisestä vai fyysisestä etäisyydestä, on joskus yhdentekevää.

Kirjoittaja on tamperelainen vapaa kirjoittaja ja vihreä feministi
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Taksinkuljettaja törmäsi tahallaan pyöräilijään kevyen liikenteen väylällä Espoossa – jyräsi vielä kaatuneen pyöränkin

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Facebookin ex-johtaja ja muut sosiaalisen median kehittäjät myöntävät luoneensa hirviön, jota he eivät osaa pysäyttää: ”Kukaan ei pysty enää keskittymään”

  6. 6

   Paljastava pukeutuminen on häirintää

  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan räjähdyskohtaus rikkoi Guinnessin maailmanennätyksen – saavutus huomattiin ulkomaillakin

  8. 8

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Sinnikäs tee se itse -henkilö kiinnittelee aidonnäköisiä liikennemerkkejä Mellunmäessä – ”En ymmärrä yhtään”, hämmästelee kaupungin työntekijä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  8. 8

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  11. Näytä lisää