Elämä    |   Kolumni

Osa meistä jää asioidessaan yhä enemmän toisten avun varaan – Näin epäreilulta voi hedelmävaa’an käyttö tuntua

Miten lähikaupassa pärjää lapsi tai vanhus, entä kehitysvammainen tai lyhytkasvuinen asiakas?

Mikä pettymys: lähikaupan hedelmävaaka on vaihdettu moderniin versioon. Mennyttä ovat siistit, isot nappulat, joissa oli selkeä luku per painike.

Nykyvaa’assa on ensin valittava epäsäännöllisesti jaksotettu lukualue, kuten 49–72. Vasta sitten näytölle saa vanhoja nappuloita imitoivan valikon, josta löytyy 55 Kurkku (Suomi).

Hedelmävaaka on merkinnyt lapsillemme itsenäisen asioinnin huippua. Jokainen saa etsiä itse vaa’asta numeron, painaa nappia ja kiinnittää hintatarran. Jos ei itse yletä, nostetaan. Pätevyyden tunne – lasten ja minunkin – on ilmeinen, vaikka helpostihan 49 ja 94 menivät sekaisin. Mutta nyt: 55 ei löydy, ainakaan ilman jonoa kasvattavaa harkinta-aikaa.

Miksi valittaa? Koska lähikaupassa käy muitakin kuin minä ja lapseni. Osalle heistä vaa’an vaihdolla on oikeastikin merkitystä.

Miten mahtaa pärjätä kehitysvammainen tai lyhytkasvuinen asiakas? Avokadon ostaja, jolla on matemaattinen erityisvaikeus tai hahmotushäiriö? Moni muutoin vielä virkeä vanhuskaan ei enää päättele sijoittuuko luku 93 alueelle 81–94.

Suomessa matematiikan alkeet kuuluvat itsestään selvästi viimeistään varhaiskasvatukseen. Ehkä siksi me tavanomaisesti oppivat emme huomaa numeroiden ylivaltaa.

Eihän punnittavan tuotteen valinnan olisi pakko perustua nimenomaan lukuihin, tai kuviin, kuten lapsuuteni ruokakaupoissa.

Mitä jos ulottuvuuden ja numeroiden hahmottamisen sijaan vaadittaisiin vaikka värisilmää, sävelkorvaa tai vauhditon back-flip. Siinähän arpoisin mahtaako haluamani hedelmän kuoren sävy olla lähempänä kiinan- vai joulunpunaista. Siemenkotaiset-ryhmän voisin valita laulamalla puhtaan C:n. Jos haluaisin omenoita, pitäisi ottaa lapset mukaan kauppaan: Kulta, heitätkö ystävällisesti voltin?

Itsenäinen asioiminen vaikeutuu muuallakin, kun asiakkaalta vaaditaan jatkuva omatoimisuutta. Rahastajaa ei ole enää eikä virallista vaaka-avustajaa vielä. Pankkiasiat hoidetaan tunnusluvuilla.

Rakastan ratikoita, mutta jo 7-vuotiaat lapseni eivät yksinkertaisesti yltä kortinlukijaan. Tyylitön veto HKL:ltä: sinulla on oltava matkalippu, mutta emme mahdollista sen itsenäistä käyttöä.

Lapsillani on vanhemmat apunaan, mutta aikuisen ihmisen tulisi halutessaan pystyä olemaan ihan yksinkin asiakkaan roolissa. Nyt osa meistä jää korostetusti omaisten avun tai kanssa-asioijien armollisuuden varaan. Ikään kuin julistettaisiin, miten me vammattomat, vähintäänkin keskimittaiset, sadan ylittävillä lukualueilla suvereenisti shoppailevat aikuiset autamme kyllä mielellämme teitä vajaakykyisiä.

Joku lukijoista varmasti korjaa termin ”lukualue”. Tai huomauttaa numero-sanan virheellisestä käytöstä. Älkää. Se on yhtä epäreilua kuin voltin vaativa hedelmävaaka.

Reilumpaa olisi käyttää jo suunnittelussa rinnan kuvaa, tekstiä, numeroita, ääntä, jotta vaaka sopisi mahdollisimman monelle asiakkaalle. Myös heille, jotka eivät osaa vielä, enää tai koskaan.

Emmehän tiedä, koska omat taidot eivät enää riitä.

Kirjoittaja on lastenpsykiatri, psykoterapeutti ja kolmen lapsen inhimillinen äiti.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Janna Rantalan kolumnit
 • Kolumnit
 • Asiakaspalvelu
 • Lapset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  2. 2

   Tältä näyttää syrjäytyminen Suomen kartalla: Kruunupyyssä voidaan parhaiten, synkin tilanne on Äänekoskella – HS:n laskuri ja kartat kertovat, miten kotikuntasi nuorilla menee

  3. 3

   Hyväosaiset omistavat yhteiskunnan, joka myötäilee heidän etuaan – siihen on yksi syy ylitse muiden

   Tilaajille
  4. 4

   Maailma teki uskomattoman tempun ja torjui happosateet ja otsonikadon – nyt 15 000 tutkijaa vetoaa ihmiskunnan selviämisen puolesta, mutta suurimpaan ongelmaan ei löydy ratkaisua

  5. 5

   Donald Trump hermostui Kiinasta pelastetun koripalloilijan isän kommenteista – ”Olisi pitänyt jättää heidät vankilaan”

  6. 6

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  7. 7

   Hallitusneuvottelujen katkeaminen vei Saksan poliittiseen kriisiin – Angela Merkelin aika voi olla ohi

  8. 8

   Murhakultin johtaja Charles Manson on kuollut

  9. 9

   Tuntuuko, että kaikki muuttuu vaarallisemmaksi? Olet oikeassa, ja on terveellistä tunnustaa se

  10. 10

   Lauri Markkasen huippuvire jatkuu – piste-ennätys tappiollisessa ottelussa Phoenix Sunsia vastaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hygieniasta löytyy huomautettavaa sadoissa ravintoloissa Helsingissä – Katso hakukoneella, miten on kotikulmiesi ravintoloiden laita

  2. 2

   Niina Hartikainen ei ole pelkkä mies tai pelkkä nainen vaan muunsukupuolinen – Voiko hänestä pian tulla Niina Tero Hartikainen?

   Tilaajille
  3. 3

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  4. 4

   Maapallon pyöriminen hidastuu, tutkijat ennustavat ensi vuodeksi rajuja maanjäristyksiä – Helsingin yliopiston apulaisprofessori: ”Edelleenkään emme voi ennustaa, missä järisee”

  5. 5

   Sdp:n kannatus lähestyy kokoomuksen suosiota – keskusta ja vihreät loivassa alamäessä

  6. 6

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  7. 7

   Salakirjoittaja ja piirtävä upseeri – sota toi yhteen suomalaisen pariskunnan, ja nyt heidän jäljiltään löytyi salaisuus: mitä vaitelias joukko upotti savolaiseen järveen?

   Tilaajille
  8. 8

   Jalkainfarkti tunnetaan huonosti, silti tuhannet ovat vaarassa saada sen ja joutua jopa amputaatioon

  9. 9

   New Yorkissa siskoni sopeutui hyvin joukkoon – Suomessa moni katsoo häntä kuin hänessä olisi jotain vikaa, ja se tuntuu pahalta

  10. 10

   Himoliikkuminen on maailmassa vain harvan oikeus – Suomessakin on ihmisiä, jotka eivät liiku lainkaan, erot tyttöjen ja poikien välillä näkyvät jo 3-vuotiaana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Hätähuuto ihmiskunnan tulevaisuuden puolesta, 15 000 tieteentekijää varoittaa joukkotuhosta – ”Pitkään jatkunut nopea väestönkasvu on syy moniin ekologisiin ja jopa yhteiskunnallisiin uhkiin”

  2. 2

   ”Kukaan älykäs ja kaunis nainen ei halua seurustella työttömän, kouluttamattoman miehen kanssa” – 28-vuotias Valtteri ja 26-vuotias Kharouf kertovat tarinansa syrjäytymisestä

   Tilaajille
  3. 3

   Kolmevuotiaan lapsensa puukotuksesta epäillyn isän kuulustelut alkavat tiistaina, miehellä aiempaa rikostaustaa – Poliisi henkirikoksesta: ”Tapahtumia, joita ihmismieli ei meinaa käsittää”

  4. 4

   Suvi Haimi kypsyi muovijätteen määrään kylpyhuoneessaan – syntyi uraauurtava keksintö, joka kiinnostaa jo kansainvälisiä kosmetiikkabrändejä

  5. 5

   Varaslähtö länsi­metroon: astu kyytiin ja kiidä tunnelissa 36 kilometriä idästä länteen – verkko­retki kuvaa reitin kuljettajan silmin ja esittelee jokaisen aseman 360-kuvalla

  6. 6

   Mies vei Saphira-koiransa hoitoon Lohjalle – kun hän meni myöhemmin katsomaan koiraa, löytyi vain tyhjä talo, josta oli lämpöpatteritkin viety

  7. 7

   Tuhat vuotta sitten valtava viikinkiarmeija vyöryi Suomeen ja sai selkäänsä hämäläisiltä – Näin kertoo taru, mutta mitä oikeasti tapahtui?

   Tilaajille
  8. 8

   Husin toimitusjohtaja HS:n mielipidepalstalla: ”En ole koskaan nähnyt Suomen terveyspolitiikkaa niin sekaisin kuin nyt”

  9. 9

   Turvapaikkapäätöstä odottava Sharif Qaderi potkaistiin ulos ryhmäkodista kun hän täytti 18 vuotta – Sitten itähelsinkiläinen lapsiperhe otti hänet luokseen asumaan

  10. 10

   Parisuhde tuhon partaalla – asiantuntija ja HS:n lukijat kertovat, millaiset syyt ajavat parit harkitsemaan eroa ja mikä lopulta sai pysymään yhdessä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää