Elämä

Mummojen vähättelyn pitää loppua, sanoo professori Vappu Taipale – Kun vanhemmat roikkuvat älylaitteissa, mummot antavat lapsille aikaa

Ikäihmisistä puhutaan Vappu Taipaleen mielestä syyllistävästi taakkana. Mummot eivät ole kestävyysvaje vaan kestävyyden tae, hän sanoo.

Vappu Taipale on olemukseltaan mitä lempein nutturapäinen mummo – juuri sellainen harmaahapsinen isoäiti, joka on helppo kuvitella paistamassa lettuja lapsenlapsille.

Mutta Taipale on paljon muutakin kuin lettumestarimummon karikatyyri. Professori, entinen ministeri ja pääjohtaja on 77-vuotiaana yhä innokas maailmanparantaja.

Ja nyt Taipale ajaa mummojen asiaa.

Vanhoista ihmisistä puhutaan Suomessa liian syyllistävään sävyyn, Taipale sanoo. Heistä tulee julkisessa keskustelussa taakka, eläkepommi ja kestävyysvaje.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Taipale näkee asian toisin. Mummot ovat yhteiskunnan jatkuvuutta ylläpitävä voima, eivät kestävyysvaje vaan kestävyyden tae.

Sosiaalista pääomaa, jonka arvoa yhteiskunta ei oikein ymmärrä.

Aihe on Stakesin entiselle pääjohtajalle niin tärkeä, että hän on kirjoittanut siitä kokonaisen opuksen. Juuri ilmestynyt Isoäitikirja on vuonna 2002 ilmestyneen samannimisen teoksen uudistettu laitos.

Otetaan esimerkki mummojen tärkeydestä. Taipaleen mielestä isovanhempien merkitys vain korostuu nykyisessä tietoyhteiskunnassa.

Mummoja tarvitaan, sillä monien lasten vanhemmat ovat riistettyä proletariaattia, Taipale sanoo.

Vasemmistopiireissä ja radikaalissa naisasialiikkeessä 1960-luvulla viihtynyt professori ei viittaa nyt tehdasduunareihin. Uutta proleta­riaattia ovat tietotyöläiset, jotka tekevät töitä missä vain, milloin vain.

”Tietokoneiden orjat eivät huomaa olevansa proletariaattia, jonka pitäisi vapautua, rajoittaa koneiden käyttöä. Se on olevinaan niin hir­veän hienoa”, Taipale sanoo kotonaan Helsingin Veräjämäessä.

”Sosiaalinen kanssakäyminenkin tapahtuu netin kautta. Se on niin salakavalaa, niin uutta, imaisevaa.”

Lasten kannalta asetelma on haasteellinen. Lapset janoavat vuorovaikutusta toisten ihmisten kanssa, mutta vanhemmat joutuvat olemaan omistautuneempia työhönsä kuin jälkikasvuunsa. Monesti isovanhemmilla taas on aikaa keskittyä lapseen, lastenpsykiatriksi alkujaan valmistunut Taipale sanoo.

”Me hyvät mummot tuotamme aikaa. Tuotamme aikaa sekä sille nuorelle parille, äidille tai isälle, että lapselle, joka tarvitsee ajan, jakamattoman huomion ja kannustuksen. Me tuotamme myös hellyyttä, kosketusta ja hyvinvointia.”

Taipale ei vähättele isoisien merkitystä. Hän on silti päättänyt, ettei mestaroi miesten asioissa. Miehet kirjoittakoot itse itsestään.

Sen sijaan mummonäkökulmien esiintuomista Taipale pitää velvollisuutena. Isoäitikirja piti tehdä, koska kuva mummoista on liian rajoittunut.


Aktiivimummot puuttuvat julkisuudesta.

Kun Taipale yhdeksän vuotta sitten jäi Stakesin pääjohtajan virasta 68-vuotiaana eläkkeelle, hän päätti ryhtyä rauhassa vanhaksi.

Keski-ikään siirtyminenkin oli aikoinaan tietoinen päätös. Taipale aloitti 30-vuotiaana nuorisopsykiatrina Auroran poliklinikalla. Tuolloin hän huomasi, että 12–15-vuo­tiaat potilaat olivat eri sukupolvea kuin hän. Piti alkaa keski-ikäiseksi.

Noin 30 nuoruusvuoden ja 40 vuoden keski-iän jälkeen, eläkkeelle siirtyessä, oli siis aika ruveta vanhaksi. Vanha on kuitenkin eri asia kuin vanhus, Taipale huomauttaa. Vanhukseksi ihminen muuttuu vasta sitten, kun hän tarvitsee arjessa toisten ihmisten jatkuvaa apua.

Taipale viihtyy vanhan naisen ja seitsemän lapsenlapsen mummon roolissaan. Paistaa niitä lettuja ja hössöttää.

”Mummona oleminen on ihanaa. Lapsenlapset oppivat koko ajan. Viisivuotias osasi viheltää, hyppiä yhdellä jalalla ja yhtäkkiä oppi kirjoittamaan”, Taipale ihastelee nuorimman lapsenlapsensa taitoja.

Vaikka viisivuotias on vasta juuri ennen haastattelua lähtenyt mummolasta, mummalla on jo ikävä. Lapsenlapsista nuorin asuu perheensä kanssa New Yorkissa, muut asuvat Tukholmassa ja Pirkkalassa.

Paitsi etämummoksi, Taipaletta kutsutaan perhepiirissä myös uramummoksi. Taipale ei ole ryhtynyt viettämään toimettomia päiviä vaan osallistuu järjestötyöhön ja matkustaa Ilkka-puolisonsa kanssa jatkuvasti eri puolille maailmaa.

Puheessa vilahtelevat lähikuukausien matkat: Pohjois-Koreassa Taipale vieraili vanhainkodissa, Kolumbiassa hän tapasi kotinsa sodan takia jättäneitä isoäitejä. Pian matkataan Turkkiin, Valko-Venäjälle, Bangladeshiin ja Intiaan.

Juuri tällaisiahan monet mummot nyt ovat: aktiivisia, monessa mukana olevia matkaajia, innokkaita harrastajia, suuri osa työelämässäkin.

Mutta Taipale kirjoittaa myös mummouden tummemmista sävyistä. On mummoja, jotka osallistuvat lastenlasten hoitovastuuseen aina uupumukseen asti. On kaikkeen tyytymättömiä tai kaikkeen puuttuvia isoäitejä, pulloja kallistelevia mummoja sekä vanhoja naisia, joita oma suku käyttää härskisti hyväkseen. Isoäitejä on joka lähtöön.

Ikäsyrjintä on Taipaleen mielestä Suomessakin täyttä totta.

Jo itse sana mummo kertoo paljon suhtautumisesta vanhoihin naisiin. Mummohan kuvaa paitsi sukulaisuussuhdetta, myös yleisemmin vanhaa naista – eikä välttämättä mairittelevassa mielessä.

”Ikävimmillään ’mummo’ merkitsee toivottaman vanhanaikaista paksua rupsahtanutta tyhmää naista, jonka pukeutuminen noudattelee huivi–esiliina–tossut-koodia”, Taipale kuvaa.

Ikäsyrjintä voi olla rakenteellista, kuten mielipidekyselyissä, joissa yli 75-vuotiaiden mielipiteitä ei usein selvitetä lainkaan.

Tai se voi olla henkistä, tunnepitoista ja sosiaalista syrjintää. Vanhat naiset jäävät näkymättömiksi, heitä ei huomata tai katsota.

Markkinatkaan eivät panosta heidän tarpeisiinsa, vaikka mummot ovat suurempi kuluttajaryhmä kuin alle kaksikymppiset, Taipale sanoo.

Hän itse kaipaisi esimerkiksi käytännöllisempiä, mutta silti tyylikkäitä vaatteita tai paremmin ikäisilleen sopivaa teknologiaa.

Ikäsyrjintää on myös työelämässä. Taipaleen mielestä Suomessa ei osata ikäjohtamista, joka ottaisi eri-ikäisten vahvuudet ja tarpeet paremmin huomioon.

Siksi monet hinkuvat eläkkeelle – Taipaleen mukaan tajuamatta, miten suuri muutos on, kun arjesta katoaa tuttu rytmi ja iso osa sosiaalisista suhteista.

Hän toivoisikin, että raja työelämän ja eläkkeelle siirtymisen välillä voisi olla vähemmän jyrkkä.

Mutta palataan vielä siihen eläkepommiin. Eikö väestön ikääntyminen sitten ole Suomessa ongelma?

Ei, Taipale sanoo.

”Se on ilmiö, hyvänen aika. Meidän ongelma on se, ettei meillä ole lapsia.”

Olennainen kysymys on Taipaleen mielestä se, millä nuoret luottaisivat tulevaisuuteensa niin, että perustaisivat enemmän perheitä.

Professori toki tietää, että eläke- ja sairauskustannukset nousevat.

”Mutta se puhe menee yli äyräidensä. Siinä on se syyllistävä tunne. Ja se on ihan turha.”

Taipale vietti lapsuutensa oman mummunsa hoivissa. Äiti oli töissä ja isä kaatunut talvisodassa jo ennen kuin Vappu-vauva syntyi vapunpäivänä 1940. Sotaleskiäiti palasi vanhempiensa luokse Vaasaan.

Oma mummu oli kouluja käymätön kansannainen, joka silti painotti koulutuksen merkitystä. Tyttärentytär kuunteli neuvoja ja ylsi itse tohtoriksi, professoriksi, ministeriksi ja pääjohtajaksi.

Taipale toivoo olevansa yhtäläinen huolenpitäjä ja muonittaja kuin oma mummunsa.

Yhteen lokeroon hän ei silti sovi.

Vuonna 2001 Taipale aiheutti kohun, kun hän paljasti Ylioppilaslehden haastattelussa kokeilleensa 1960-luvulla lsd:tä. Lääkäripiireissä tämä ei ollut mitenkään tavatonta.

Miten huumekokeilu sopii mummokuvaan?

”Kyllä mummon pitää olla hurja nuoruudessaan. Hän voi olla hurja vanhuudessakin”, Taipale sanoo ja nauraa. ”Sanotaan, että jos ei ole radikaali nuorena ja konservatiivi vanhana, ei ymmärrä mistään mitään. Mutta minä en aio ruveta konservatiiviksi vanhana.”

Itse kokemusta Taipale ei harmittele, sen julkituomista kylläkin. ”Sainpahan nenilleni.”

Lastenlasten kanssa asia ei ole tullut puheeksi. Perheessä siitä on puhuttu, eikä se ole sen kummempi juttu – ”yhtäläisiä temppuja” on ollut Ilkka-vaarillakin.

”Kyllä ne välillä häpeävät isovanhempiansa”, Taipale sanoo lapsenlapsistaan. Joskus ihmetystä herättävät vaarin puheet valtuustossa, joskus mumman vaatteet.

”Viisivuotiaani kysyi yhtenä päivänä: ’Mumma, mikä mekko sulla on päällä? Tota kyllä aika harva pitää kauniina.’”

Kuka?

Vappu Taipale on 77-vuotias professori. Asuu Helsingin Veräjämäessä puolisonsa Ilkka Taipaleen kanssa. Pariskunnalla on neljä lasta ja seitsemän lastenlasta. Lapsenlapset ovat iältään 5–21-vuotiaita.

Koulutus

Lastenpsykiatriaan alkujaan erikoistunut Taipale väitteli lääketieteen ja kirurgian tohtoriksi 1980.

Ura

Toimi 1980-luvulla sosiaali- ja terveysministerinä ja vuodesta 1991 lähtien sosiaali- ja terveyshallituksen pääjohtajana. Jäi vuonna 2008 eläkkeelle Stakesin (nykyisen THL:n) pääjohtajan virasta. Puoluekannaltaan sosiaalidemokraatti.

Jatkanut eläkkeellä työtä hyvän vanhuuden ja maailmanrauhan puolesta. Kuuluu vanhempien ihmisten oikeuksia ajavan kansainvälisen HelpAge-järjestön hallitukseen.

Näitä en unohda

Tärkein oivallus elämästä

Filosofi Georg von Wrightilta kysyttiin, mitä hänen työstään jää jälkeen hänen kuoltuaan. Hän vastasi: ”Vain rakkaus jää.” Se on hieno oivallus meille kaikille. Vain rakkaus jää.

Tämän muistan aina

Syntymän ja kuoleman kokemuksia, perheessä ja työssä. Uusi ihminen on ihmeellisintä maailmassa, kaikki tieteen ja teknologian saavutukset kalpenevat sen rinnalla. Ja lempeä kuolema on meidän kaikkien oikeus.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Vanhukset
 • Vanhuus
 • Eläkeläiset

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää