Elämä

Perheenisä ja tutkija halveksi pelejä kunnes tajusi, että niillä voi myös opettaa – Lauri Järvilehto haluaa koukuttaa mobiilipelillään lapset fysiikan opiskeluun

Lauri Järvilehto haluaa koukuttaa lapset fysiikan opiskeluun mobiilipelillä. Tutkija piti pelejä aluksi turhina ja rajoitti lastensa pelaamista. Sitten hän tajusi, että peleillä voi myös opettaa.

Moni tietää tv-ohjelman nimeltä Myytinmurtajat.

Tiedettä popularisoivassa ohjelmassa juontajat Adam Savage sekä Jamie Hyneman tutkivat erilaisia, yleensä fysiikkaan liittyviä myyttejä.

Jos hissi putoaa, pelastuuko, jos hyppää ilmaan ennen kuin hissi iskeytyy maahan? (Ei.)

Voiko lyijystä rakentaa ilmapallon? (Voi.)
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

Ohjelma on viihdyttävä, hauska – ja opettavainen. Yleensä testattaviin asioihin liittyy runsaasti fysiikan teoriaa, joten ohjelmaa katsoessa sitä oppii melkein huomaamatta.

Suomessa Myytinmurtajia esittää MTV.

”Eihän kukaan katso Myytinmurtajia siksi, että oppisi fysiikkaa, vaan siksi, että se on hauska ohjelma”, Lauri Järvilehto sanoo.

Samaa filosofiaa hän yrittää noudattaa myös itse.

Järvilehto on perustajajäsen ja toimitusjohtaja oppimispelejä tekevässä Lightneer-yrityksessä. Sen tavoitteena on tehdä oppimispeleille sama, minkä Myytinmurtajat on tehnyt opettavaiselle tv-viihteelle: pelin pitää olla niin viihdyttävä ja hyvä, että sitä pelatessaan ei tajua pelaavansa oppimispeliä.

Järvilehto väittää, että yrityksen 6–13-vuotiaille suunnattu, hiukkasfysiikan perusteita opettava Big Bang Legends -peli on onnistunut juuri tässä.

Pelissä rakennetaan maailmaa kvarkeista ja atomeista. Aina, kun on pelannut riittävän hyvin (eli ampunut kohteita tarkasti vähän minigolfin tapaan hiukkaskiihdyttimellä), jaksolliseen taulukkoon voi rakentaa protoneista uusia alkuaineita, esimerkiksi magnesiumia tai heliumia.

Alkuaineet on kuvattu hauskoina värikkäinä ja veikeinä hahmoina eri ominaisuuksineen, ja näillä hahmoilla voi sitten rakentaa uusia maailmoja.

Vähän kuin Pokémon, mutta Pokémonit on korvattu alkuaineilla.

Järvilehdon mielestä lasten taitoihin fysiikassa pitäisi panostaa.

”Fysiikka on tärkeää, koska se on tieteellisen maailmanymmärtämisen kulmakivi”, Järvilehto sanoo.

Peli julkaistiin virallisesti Suomessa tämän viikon keskiviikkona. Se nousi heti latausten kärkisijoille.

Tavoitteet ovat korkealla. Järvilehto haluaa, että hän ja hänen johtamansa yritys tulevat muuttamaan ”miljoonien, satojen miljoonien tai jopa miljardien ihmisten oppimiskykyä ja luomaan ’uusia Einsteineja ja Marie Curieita’.”

Paitsi start-up-visionääri, Lauri Järvilehto on myös espoolainen perheenisä, jolla on viisi lasta, jotka haluavat pelata mobiilipelejä.

Heillä on oma iPadinsa, jolla on pelkästään oppimispelejä, jotta pelaaminen olisi hyödyksi.

”Tosin, kun lapset ovat menneet kouluun, he saavat pelata omilla kännyköillään omia pelejään. En ole sitä lähtenyt kieltämään”, Järvilehto sanoo.

Lasten iPad ei myöskään oikein kiinnosta lapsia. ”Se oli aina sitä, että koska päästään pelaamaan isin iPadilla, koska isin iPadissa oli ne hauskat pelit”, Järvilehto sanoo.

Tapaamme Järvilehdon kanssa Lightneerin neuvotteluhuoneessa Helsingin Kampissa. Seurana ovat kaksi muuta yrityksen perustajajäsentä.

Peter ”Angry Birds” Vesterbacka vastaa yrityksen brändisuunnittelusta. Lauri Konttori on luova johtaja. Perustajiin kuuluu myös pelialaan paljon sijoittava Niklas Hed.

Järvilehto jatkaa vielä omista lapsistaan: ”Lapset haluavat pelata isin iPadilla, koska oppimispelit ovat vähän sellaisia, miten sen sanoisi…”

”No ne on paskoja. Ihan suoraan sanottuna näinhän se on”, Vesterbacka kommentoi. Lauri Konttori nyökyttelee.

Lapsille suunnatut oppimispelit ovat kolmikon mukaan kärsineet siitä, että ne ovat niin selkeästi oppimispelejä.

Viihdepeleistä taas voi olla hyötyä, mutta ne saattavat olla myös aivotonta viihdettä. Pelaamisen hyödyt ja haitat puhuttavat vanhempia.

Miksi lapset keräävät Pokémoneja, mikseivät he kerää vaikka mustikoita? – Todennäköisesti siksi, että mustikoiden kerääminen ei ehkä ole kaikkien mielestä kovin hauskaa.

Big Bang Legendsin pelaaminen taas on Järvilehdon mukaan hauskaa, sillä siinä piilotetaan oppiminen hauskuuden sekaan, kuin pieniksi paloiteltu porkkana jauhelihakastikkeeseen.

Ennen pelialalle siirtymistään Järvilehto toimi Aalto-yliopistossa tutkijatohtorina systeemianalyysin laboratoriossa tutkimassa intuitiivista ajattelua. Hän teki tutkijan työtä kymmenisen vuotta.

Sinä aikana hän perusti myös valmennusyritys Filosofian Akatemian, jonka toimitusjohtaja hän oli neljä vuotta.

Vuonna 2011 Peter Vesterbacka perusti Roviolle oppimispeleihin keskittyneen yksikön. Samana vuonna väitöskirjansa valmiiksi saanut Järvilehto lähti konsulttina mukaan yksikön asiantuntijaksi.

Myös pitkään Roviolla työskennellyt Lauri Konttori oli töissä uudessa yksikössä. Rovio kuitenkin lopetti oppimisyksikön 2015.

Järvilehto oli Rovion konsulttina lukenut paljon teoriaa pelioppimisesta.

”Aluksi olin akateemisena sitä mieltä, että pelit ovat turhaa viihdettä ja oppiminen on kovaa työtä. Mutta kun luki tutkimuksia, selvisi, että pelit ovat loistava tapa oppia”, Järvilehto sanoo.

Järvilehto ja Konttori olivat sitä mieltä, että he olivat päässeet ennen oppimisyksikön lopettamista liian lähelle hyvän oppimispelin kehittämistä. Sellaista, joka olisi yhtä viihdyttävä kuin tavallinen peli.

”Olimme niin lähellä onnistumista, että emme voineet lopettaa”, Järvilehto sanoo.

Konttorikin oli alkanut leipiintyä alaan työskenneltyään pelien parissa yli kymmenen vuotta.

”Se oli mennyt markkinavetoiseksi Excelin pyörittämiseksi uusien ideoiden ja luovan hulluuden sijaan”, hän sanoo.

Pelialalla kokenut ja menestynyt kolmikko haali osaamista myös tieteen puolelta. CERNin eli Euroopan hiukkasfysiikan tutkimuskeskuksen antimateriatutkija Rolf Landua oli Järvilehdon mukaan heti innoissaan mukana.

Myös Oxfordin yliopiston tieteen popularisoimiseen keskittynyt professori Marcus du Saytoy oli niin ikään helppo suostutella mukaan.

Pedagogisena neuvonantajana toimi muun muassa Harvardin entinen professori ja koulutusasiantuntija Pasi Sahlberg.

Joukon tavoitteena on valloittaa uusi toimiala.

”Kukaan ei ole koskaan onnistunut tekemään oikeasti koukuttavaa ja kiinnostavaa oppimispeliä, ja ehkä sen takia se koko ala on vielä niin pieni. Tämä on puuttuva linkki oppimisessa”, Järvilehto sanoo.

Puuttuvalla linkillä Järvilehto tarkoittaa sitä, että Big Bang Legends ei suinkaan ole suunniteltu korvaamaan opetusta, vaan toimimaan kipinänä lapsen ja nuoren oppimisinnolle. Se tapahtuu Lightneerin porukan mukaan näin:

Lapsi pelaa peliä, jossa rakennetaan maailmaa kvarkeista ja atomeista. Hyvä suoritus palkitaan alkuaineilla, joilla voi sitten rakentaa uusia maailmoja.

Tiimi on testannut peliä useissa luokissa muun muassa Singaporessa, jossa peli on jo lanseerattu kuluttajille.

”Pelautimme peliä oppilailla. Kysyimme, kuka oppi jotain. Kukaan ei viitannut. Mutta sitten, kun kysyimme erilaisia alkuaineiden nimiä, eräs poika, sellainen vähän luokan pelle, viittasi ja luetteli vaikka mitä. Sitten se yhtäkkiä järkyttyi. Että hitto! Minähän opin!”, Järvilehto sanoo ja nauraa.

Se on tavallaan ihan loogista. Esimerkiksi yksi Järvilehdon lapsista osaa nimetä 140 Pokémonia. Hän olisi varmasti innoissaan, mikäli koulussa opiskeltaisiin Pokémonien ominaisuuksia.

Lightneerilla uskotaan, että sama toimii alkuaineiden ja fysiikan kanssa, jos ja kun hahmot eli eri alkuaineet on suunniteltu peliin riittävän hyvin ja itse peli on hyvä.

Vesterbackan mukaan juuri Suomi on paras maa tällaisen tuotteen lanseeraamiseksi, sillä peleistä ja koulutuksen tasosta meidät ny­kyään tunnetaan.

Mutta onko Big Bang Legendsissä kysymys oikeasti oppimispelistä, vai viihdepelistä, jota myydään Suomen brändiä hyväksikäyttäen päälle liimatulla oppimisella?

”Tämä on tärkeä kysymys”, Järvilehto sanoo ja selittää.

Pelissä oleva tieto on tarkistettu huippuasiantuntijoilla. Sitä arvioineet opettajat ovat Järvilehdon mukaan todenneet, että peli tarjoaa hyvän alustan opettaa hiukkasfysiikan peruskäsitteitä ja hierarkiaa.

Tärkeää palautetta on tullut myös Järvilehdon kotoa.

”Lapset ovat pelanneet peliä paljon, ja se on edelleen heidän top3-suosikkinsa. Se on hyvä, koska lapset ovat tosi suoria palautteen suhteen.”

Big Bang Legendsin listasijoitus maissa, joissa yhtiö on markkinoinut peliä, on ollut hyvä.

Lightneer haluaa tehdä oppimispeleistä trendikkäitä, saada muut seuraamaan perässä – ja lapset oppimaan.

Kaiken tämän lisäksi kolmikko haluaisi myös puhdistaa pelialan mainetta.

Vesterbacka ja Konttori ovat puhuneet useita kertoja eri tilaisuuksissa vanhemmille siitä, että pelit eivät ole valvotusti käytettynä mitenkään haitallisia.

”Ei pelejä voi poistaa lapsilta, eikä lasta saa pelaamaan peliä, jota hän ei himoitse. Meidän on tarkoitus luoda peli, joka vanhempien on mukava tarjota lapsille, ja jota lapset himoitsevat”, Järvilehto sanoo.

Kuka?

Lauri Järvilehto, 39, on Lightneer-oppimispeliyhtiön toimitusjohtaja ja perustajajäsen. Hän asuu vaimon ja viiden lapsen kanssa Espoossa. Koulutukseltaan filosofian ­tohtori.

Mistä tunnetaan?

Toimi ennen Aalto-yliopistolla tutkijatohtorina sekä Filosofian Akatemia -yhtiön toimitusjohtajana. Kirjoittanut useita käytännöllisen filosofian kirjoja.

Mistä ei tunneta?

Kirjoittaa pöytä­laatikkoon science fiction -kirjallisuutta. Ensimmäinen romaani on jo kirjoitettu, mutta Järvilehto ei ole vielä uskaltanut näyttää sitä muille kuin vaimolleen.
HS Digistä löydät Hesarin juttuarkiston helmet
Saat tilaajana kokeilla HS Digiä maksutta
Tilaajille
Haluatko lukea koko artikkelin?

Fakta

Lightneer


 Vuonna 2015 perustettu Lightneer on oppimispelejä tekevä yritys.

 Perustajajäsenet: Lauri Järvilehto, Lauri Konttori, Peter Vesterbacka, Niklas Hed.

 Ensimmäinen peli on nimeltään Big Bang Legends, joka on hiukkasfysiikkaa opettava peli.

 Yritys on saanut sijoituksia 3,5 miljoonaa euroa. Pääsijoittajia ovat GSV Acceleration, IPR.VC ja Founders Factory.

 Yhteistyökumppaneita ovat muun muassa CERN, Sanoma Pro ja Tactic. (Helsingin Sanomat ja Sanoma Pro ovat osa samaa Sanoma-konsernia.)

 Neuvonantajia ovat muun muassa Marcus du Sautoy (Oxford-professori), Pasi Sahlberg (ex-Harvard-professori), Tom Kalinske (Mattelin ja Segan entinen toimitusjohtaja) ja Ian Livingstone (mm. Tomb Raider -pelistä tunnetun Eidoksen perustaja).

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Pelit
 • Mobiilipelit
 • Teknologia

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  2. 2

   Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”

  3. 3

   Toimittaja nukkui kolme viikkoa unimittareiden kanssa, tämä kaikki tapahtui: alkoholi tuhosi levon, lyhyetkin unet virkistivät – ja motivaatio mennä aikaisemmin nukkumaan löytyi

  4. 4

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  5. 5

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  6. 6

   Masennus ei ole yksi vaan 12 eri sairautta – kaikki ne vaativat myös erilaiset hoidot, sanovat suomalaistutkijat

   Tilaajille
  7. 7

   Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset

  8. 8

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  9. 9

   ”Se olisi ollut hunajapurkki” – Puuhamies pettyi, kun eduskunta päätti antaa jättilahjan lastensäätiölle ja hylkäsi superaivojen ajatushautomon

  10. 10

   Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  2. 2

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  3. 3

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  4. 4

   Suomalaisten työpukeutuminen on nyt enemmän hukassa kuin 80-luvulla, väittävät asiantuntijat – ”On harhaa luulla, etteivät muut kiinnitä ulkonäköösi huomiota”

  5. 5

   Kuvia Suomesta 22: Emilia Kangasluoma kuvasi isoäitinsä arkea palvelutalossa

  6. 6

   Älä keitä kahvia, leivo tai käy päiväkausiin suihkussa – HS kokosi ohjeet, mitä tehdä, jos epäilet kotona kosteusvauriota

  7. 7

   Punavuorelaiset eivät astuisi jalallaankaan itäkeskuslaiseen esikouluun – esiopetuksen resurssit Helsingissä on jaettu epätasaisesti

  8. 8

   Lunta tai räntää luvassa ensi viikolla lähes koko maahan – ”Renkaiden vaihto vasta keski­viikkona menee jo myöhäiseksi”

  9. 9

   Sipilä vaati Väyrysen eroa keskustasta – Väyrynen vastaa: ”Paikallisyhdistyksen pitäisi erottaa, mutta Keminmaan keskustaseuran puheenjohtajana en aio ryhtyä toimenpiteisiin”

  10. 10

   Tukholman eliitin alakoulussa luokkahuoneilla on kuninkaallisten nimet ja oppilailla MacBookit – Ulos jääneiden vanhemmat juoksevat rehtoria kiinni kaupungilla ja itkevät

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Poppari Antti Tuisku on vaiennut vuosia seksuaalisuudestaan ja kertoo nyt, miksi – ”Sie oot hirveen haavoittuva, jos avaat koko sielusi kaikille”

   Tilaajille
  2. 2

   Juha Kärkkäinen palasi Yhdysvalloista muuttuneena miehenä – näin halpahallipatruuna radikalisoitui, ryhtyi yhteistyöhön uusnatsien kanssa ja rakensi ympärilleen vaikenemisen muurin

   Tilaajille
  3. 3

   Sairaanhoitaja Paula Vuotila, 61, eli 30 vuotta ”koulutetun eliittielämää” – sitten hän ajautui asumaan rappukäytävissä

  4. 4

   ”Kaikki alalla olevat tietävät sen ringin” – Suomen elokuva-alalta kerätyssä kymmenien ahdistelukertomusten aineistossa muutama nimi toistuu

  5. 5

   ”Ota poikasi kainaloon” – Jos haluat kasvattaa pojan, joka ei ahdistele, yksi keino on lastenpsykiatri Jari Sinkkosen mukaan ylitse muiden

  6. 6

   Aleksis Salusjärvi oli lukiossa, kun nainen kavahti häntä ensi kerran bussipysäkillä – #MeToo-kampanja herätti miehet kertomaan, miltä tuntuu, kun nainen pelkää

  7. 7

   ”Äiti soittaa”, vilkutti puhelin kuolleen pojan vieressä – oppilas Niina Sassi, poliisi Timo Leppälä ja muut Jokelan koulusurman kokeneet kertovat nyt, millaiset jäljet tragedia jätti

   Tilaajille
  8. 8

   Kuura Maula ei kutsu lastaan pojaksi, Maisa Leppänen antoi poikansa pukeutua mekkoon – Näin toimii vanhempi, joka haluaa kasvattaa lapsensa feministisesti

   Tilaajille
  9. 9

   Luokka oli villi, vaikea ja välitunneilla jopa tapeltiin – sitten opettaja kyllästyi häiriköiviin oppilaisiin ja teki keksinnön

   Tilaajille
  10. 10

   Olimme lukiossa keskiverto-opiskelijoita – meistä tuli tutkija­tohtoreita valinta­kokeen ansiosta

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Calais’n pakolaisleiri purettiin vuosi sitten, mutta alueella majailee yhä satoja ihmisiä – avustusjärjestöä on kielletty jakamasta telttoja
  3. Onnellisella Lauri Markkasella on Chicagossa tyttöystävä, isä ja pino Harry Pottereita: ”Haluan olla iso stara”
  4. Länsimetron kuitit haluttiin perata läpi erityistilintarkastuksessa, virkamiehet tilasivat yleisen selvityksen – Maria Guzenina: ”Mistä tässä on nyt kysymys?”
  5. Poliisi Tampereen mielenosoituksista: Natsien vastustajat heittelivät paukkupommeja päin poliiseja ja poliisihevosia
  6. Helsinkiläisen Anter Yaşan Facebook-kirjoitus sai aikaan vyyhdin, jonka vuoksi ”lelusalakuljettaja” Rami Adhamin toimintaa alettiin tutkia
  7. Ei-toivotut vauvat saatetaan jatkossa jättää vauvaluukkuihin Tanskassa – osa kätilöistä vastustaa ajatusta
  8. Filippiinit julisti Marawin kaupungin vapaaksi terroristeista – maanantaina alueelta kuului edelleen tulitusta
  9. Justin Timberlake tähdittää Super Bowlia – edellinen esiintyminen muistetaan Janet Jacksonin rinnan pullahtamisesta
  10. Räikkönen nousi kolmanneksi USA:n gp:ssä, kun laittoman ohituksen tehnyt Verstappen sai aikasakon – miesten kohtaaminen takahuoneessa meni virnistelyksi: ”Eivät fanit halua nähdä tällaista”
  11. Ravintolan henkilökunta kieltäytyi tarjoilemasta romaneille Malmilla – hovioikeus tuomitsi syrjinnästä ja määräsi maksamaan 800 euron kärsimyskorvaukset
  12. Näytä lisää