Elämä

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen arvostelee kasvatusta ”sukupuolierojen hämärtämisestä” – Lastenpsykiatri Raisa Cacciatore: ”Lapsille se on aivan helppo asia”

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen sanoi tuoreessa haastattelussa, että ”sukupuolierojen hämärtäminen on vastoin lapsen etua”. Miten lapsille siis pitäisi puhua sukupuolista?

Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen on ottanut kantaa lasten sukupuolikasvatukseen. Viime viikolla Sinkkonen antoi Vantaan Sanomille haastattelun, jonka otsikko on:

Jari Sinkkonen: Tytöt ovat yhä tyttöjä ja pojat poikia – ”Sukupuolierojen hämärtäminen on vastoin lapsen etua”

Jutussa Sinkkonen sanoo muun muassa näin:

”Minä en tällaista moni­naisuus­puhetta ymmärrä alkuunkaan. Pojalla on munat ja tytöllä pimppi ja sillä selvä.”

”Silloin, kun lapsi on alle kaksivuotias, hän alkaa tutkia, mikä hänestä on tulossa. Jo pieni lapsi näkee saunareissulla, että isällä on pippeli, mutta äidillä ei. Se ajattelu, että lasta ei saisi sanoa tytöksi tai pojaksi, vaan pelkästään ’lapseksi’, se on pöhkö.”

Sinkkonen on alan johtavia asiantuntijoita Suomessa ja antaa usein haastatteluja medialle, myös Helsingin Sanomille.

Sinkkonen sanoo, että on olemassa pieni joukko ihmisiä, joiden sukupuoli ei ole selkeästi tyttö tai poika. Tämän ei Sinkkosen mukaan kuitenkaan tulisi hämärtää kasvatuskeskustelua, jossa aiheena ovat lapset yleisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Jo aiemmin lokakuussa Sinkkonen sanoi Mannerheimin lastensuojeluliiton tapahtumassa, miten ”tämä on kummallinen aika, kun ei tiedetä, onko tyttöjä ja poikia, vai ovatko molemmat henkilöitä”.

Onko tytöistä ja pojista puhuttava tyttöinä ja poikina tai muuten lapsi hämmentyy?

Lastenpsykiatri, nuorisolääkäri Raisa Cacciatoren mukaan aiheen ympärillä on tällä hetkellä ”paljon kuohuntaa”.

”Tässä on turha puhua hämärtämisestä, kun kyse on nimenomaan selkeyttämisestä, rehellisyydestä ja realismista”, hän sanoo.

”Lasta voi ihan hyvin opettaa, että meillä on ruohoa ja puita ja myös pensaita, jotka eivät ole kumpaakaan. Kaikki ovat erilaisia ja yksilöllisiä ja arvokkaita.”

”Lapsille se on aivan helppo asia.”

Cacciatore valmistelee lasten seksuaalisuudesta parhaillaan väitöskirjaa. Hänen mukaansa ajatus, ettei enää saisi sanoa tyttö tai poika, on lähinnä median luomaa kohua.

”Ketään ei tällä vahingoiteta tai yritetä hämärtää tai hämmentää”, hän sanoo.

”Kyllä puista saa puhua, vaikka pensaitakin nähdään.”

Cacciatore on Väestöliiton asiantuntijalääkäri ja osa sen vanhemmuustiimiä.

Vuonna 2013 vanhemmuustiimi teetti pienten lasten seksuaalikasvatuksesta tutkimuksen. Kyselytutkimukseen vastasi yhteenä 517 varhaiskasvatuksen ammattilaista. Joukossa oli lastentarhanopettajia, sosionomeja ja lastenhoitajia.

Tutkimuksen mukaan lapset puhuvat paljon siitä, mitä tytöt ja pojat saavat tehdä.

”Yhteensä 64 prosenttia eli aika moni kertoi, että lapset puhuvat siitä usein. Siellä pohditaan siis rooleja ja aikuiset ottavat niihin kantaa. Lapset omaksuvat hyvin helposti ahtaita malleja, kuten mies ei saa itkeä, tytöt ovat huonoja matikassa, pojat eivät pysty olemaan hiljaa ja tytöt eivät ole hyviä johtajia”, sanoo Cacciatore.

Lapset haluavat hänen mukaansa kovasti olla oikeanlaisia ja oppivat koko ajan sääntöjä ja normeja ympäriltään. Aikuiset voivat vahingossa opettaa normeja, jotka eivät palvele lapsen tervettä kasvua ja kehitystä.

”Ammattilaiset totesivat tutkimuksessa, että kyllähän me sallitaan [tyttöjen ja poikien tehdä kaikenlaisia asioita], mutta kun vanhemmat eivät salli.”

Tutkimuksesta on nyt neljä vuotta. Cacciatore toivoo, että kehitystä on tapahtunut siinä, mitä sekä vanhemmat että varhaiskasvattajat ajattelevat lasten voivan tehdä.

”Juurikin siinä, että lapsi saisi rauhassa olla lapsi ja leikkiä mitä haluaa, eikä olisi sellaista, että isot pojat sitä ja tytöt tätä.”

 

”Lasta voi ihan hyvin opettaa, että meillä on ruohoa ja puita ja myös pensaita, jotka eivät ole kumpaakaan. Kaikki ovat erilaisia ja yksilöllisiä ja arvokkaita.”

Helsingin Sanomatkin on kirjoittanut sukupuolitietoisesta tai -sensitiivisestä kasvatuksesta, jossa yritetään antaa lapsen olla sellainen kuin tämä on. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että poika saa pitää mekkoa, jos hänestä siltä tuntuu.

Vuoden alusta sukupuolitietoisuus on tullut uudella tavalla esille myös peruskoulussa ja esiopetuksessa, kun tasa-arvosuunnitelma on tullut pakolliseksi. Opetushallitus laati sen toteuttamista helpottamaan käytännön oppaan, jossa sanotaan muun muassa, että lapsia on tärkeää puhutella nimillä, eikä joukkona, kuten ”tytöt” ja ”pojat”.

”Sukupuoli on vain yksi ominaisuus monien ominaisuuksien joukossa. Sen jatkuva mainitseminen antaa lapselle ylikorostuneen käsityksen sukupuolen merkityksestä”, kommentoi opetusneuvos Satu Elo Opetushallituksesta HS:lle.

Asia aiheutti äänekkään keskustelun, johon otti osaa myös ulkoministeri Timo Soini (sin). Kansanedustaja Antero Laukkanen (kd) kanteli tasa-arvo-oppaasta oikeuskanslerille muun muassa sillä perusteella, että se ”hämärtää sukupuolieroja”.

Cacciatoren mukaan jotkut lapset tuntevat olevansa enemmän tyttöpoikia tai poikatyttöjä, tai eivät tunne olevansa kumpaakaan. Lapsi voi kokeilla ja leikkiä erilaisten sukupuolen ilmaisujen kanssa.

”Jos lapsille opetetaan, että on vain tyttöjä ja poikia ja miehiä ja naisia, lapsen on vaikea ymmärtää jos ja kun eteen tulee tilanne, että joku ei olekaan tai ei tunne olevansa mikään näistä, tai jalkojen välistä ei löydykään pimppiä tai pippeliä. Annetaan kaikille oikeus olla omanlaisensa.”

Lapsi voi myös kokea ristiriitaa kehittyvän sukupuoli-identiteettinsä, ympäristön odotusten ja omien kehollisten piirteidensä välillä. Tämä ristiriita voi ilmetä hämmennyksenä, stressinä tai jopa itsensä vahingoittamisena myös pienten lasten kohdalla.

”Jos lapsi oireilee, kannattaa hakea apua”, Cacciatore neuvoo.

Jos lapsi kokee tämänkaltaista ristiriitaa, moninaisuudesta puhuminen myönteiseen sävyyn voi antaa turvaa, sillä se osoittaa, että lapsi kelpaa sellaisena kuin hän on.

”On aikuisten häpeä, että lapset pakotetaan ensin kaappiin, josta he ehkä vasta vanhuksina uskaltautuvat ulos.”

Vuonna 2013 toteutetussa kyselytutkimuksessa pyydettiin päiväkodin henkilökuntaa myös reagoimaan seuraavaan väittämään: On hyvin tärkeää että lapselle puhutaan siten, ettei poikia ja tyttöjä erotella.

25 prosenttia oli väittämän kanssa täysin samaa mieltä ja 32 jokseenkin samaa mieltä. Samalla 26 prosenttia oli hiukan eri mieltä ja 16 eri mieltä.

Ammattilaisista siis valtaosa oli sitä mieltä, että tyttöä ja poikia ei pitäisi erotella.

”Mutta aika iso osa oli toista mieltä”, Cacciatore huomauttaa.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvatus
 • Lapset
 • Sukupuoli
 • Sukupuoli-identiteetti
 • Jutta Sarhimaa

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Koulu­matkalla jäätynyt poika havahdutti Kiinassa – ”Jääpojalle” kerättiin satoja­tuhansia euroja, mutta rahojen jakaminen suututti osan lahjoittajista

  2. 2

   Kommentti: Nämä ovat tämän vuoden parhaat ja pahimmat Putous-hokemat – Suurin pettymys oli suoraan viime kaudelta napattu sketsihahmo

  3. 3

   Nils Torvalds kehui Merja Kyllöstä hyväksi koristeeksi, Matti Vanhanen kertoi vitsin – Tässä MTV:n vaalitentin kiusallisimmat hetket giffeinä

  4. 4

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  5. 5

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  6. 6

   Ismo Leikola tekee historiaa ja esiintyy tänään Conan O’Brienin talk show’ssa – Nyt Leikola kertoo, miten onnistui pääsemään huippusuosittuun ohjelmaan

  7. 7

   Kiina pidätti kirjan­kustantajan uudelleen – Ruotsin kansalainen vietiin junasta ruotsalais­diplomaattien silmien edestä

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Nordea kielsi työn­tekijöiltään kaupan­käynnin bitcoinilla

  10. 10

   Nämä Leijonat lähtevät tavoittelemaan historiallista olympiakultaa – nuoret tähdet Tolvanen ja Heiskanen mukana

  11. Näytä lisää
  1. 1

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  2. 2

   Linus Peltonen, 16, käy lukiota toimeentulotuella, rahaa on 16 euroa päivässä – ”Matematiikan kurssilla katsoin vierestä kaverin kirjaa kolme viikkoa”

   Tilaajille
  3. 3

   Mitä leposyke kertoo kunnosta ja milloin pitäisi huolestua? Asiantuntijat kumoavat myytit ja kertovat, mitä jokaisen omasta terveydestään kiinnostuneen pitäisi sykkeestä tietää

  4. 4

   Kymmenen vuotta sitten lyöty miljoonan dollarin veto ratkesi: Warren Buffettin passiivinen sijoitustapa oli tuottoisampi – miksi suomalaiset maksavat turhia kuluja?

  5. 5

   ”Kuukausia”, vastasi hoitaja – seuraavana yönä isäni kuoli, eikä kaikki mennyt niin kuin piti, kirjoittaa toimittaja Katri Kallionpää isänsä viimeisistä viikoista suomalaisessa sairaalassa

   Tilaajille
  6. 6

   Kahdeksan arkista ja tieteellisesti todistettua keinoa, joilla laihdut ilman pinnistelyä

   Tilaajille
  7. 7

   Näin toimii Suomessa ihailtu Tanskan aktiivimalli – ”koulutusta vastaavan työn” käsitettä ei tunneta ja työttömät haastatellaan kuukauden välein

  8. 8

   Espoo latoi vaatimuslistan länsimetrosta: suorat bussilinjat Helsinkiin osittain takaisin, kaikkien metrojunien pääteasemaksi Matinkylä

  9. 9

   Olympiapaikan Suomelle hankkinut Viveca Lindfors avautui kovin sanoin häviöstä Emmi Peltoselle – Taitoluisteluliitto: ”Kriteerit olivat alusta asti selvät”

  10. 10

   Yhden miehen firma pysäytti valituksilla satojen miljoonien rakennushankkeet Jätkäsaaressa – nyt Helsinki on keksinyt porsaanreiän, jonka avulla työt voidaan ehkä aloittaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Miksi lihon, vaikka syön surkean vähän, pohtii moni laihduttaja – Ilmiölle on usein selitys, mutta sitä on vaikea hyväksyä, sanovat asiantuntijat

   Tilaajille
  2. 2

   ”Vartioimattomat takit viedään, jos niissä ei ole luteita” – Canada Goose -takkeja varastetaan kymmeniä vuodessa pääkaupunki­seudulla

  3. 3

   51-vuotias nainen jäi kiinni Helsinki-Vantaalla kaksi kiloa huumeita matkalaukussaan – ”Nainen on ihan tosidiilissä 20 000 euroa”, viestitteli hätääntynyt välittäjä ja paljasti itsensä

  4. 4

   Suomalaistytöt imevät nyt elämänoppia kirjoista, joiden tekijän oma elämä oli suurta valhetta – Päiväkirjat paljastavat suursuositun kirjailijan eläneen perhehelvetissä ja päätyneen äärimmäiseen tekoon

  5. 5

   Asteekkien 500 vuoden takainen joukkotuhon syy selvisi

  6. 6

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  7. 7

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  8. 8

   Älykäs ja herkkä ihminen kokee muita helpommin yksinäisyyttä – yksinäisyyden tunteen voi päihittää, sanoo asiantuntija ja antaa viisi neuvoa

   Tilaajille
  9. 9

   Aineenvaihdunta alkaa hidastua jo kolmekymppisenä niin, että liikuntaa on lisättävä selvästi – Tutkija kertoo, mitä painonnousun pysäyttäminen vaatii

  10. 10

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  11. Näytä lisää