Elämä

Uskottomuus tulee julki entistä helpommin, ja suomalaiset tuomitsevat sen entistä tiukemmin – Miksi julkkismiehet sitten pääsevät pettämiskohuista niin helpolla?

Jussi Halla-aho, Touko Aalto ja Simon Elo pettivät parisuhteissaan eikä siitä ollut lopulta mitään imagohaittaa. Tutkijoiden mukaan miehet selviävät uskottomuuden aiheuttamasta julkisesta häpeästä helpommin kuin naiset.

Firmojen pikkujouluaikaa pidetään ainakin mielikuvien tasolla uskottomuuden kultakautena. Silloin moni voi hairahtaa tai aloittaa sivusuhteen.

Pettämiseen liittyvä häpeä vaikuttaa kuitenkin eri tavoin miehiin ja naisiin, väitöskirjatutkija Tiina Sihto Jyväskylän yliopistolta sanoo.

Sihto ja tohtorikoulutettava Laura Mankki perehtyivät uskottomuuden stigmaan pohtiessaan sen vaikutusta suomalaisten miespoliitikkojen uriin.

”Viime vuosien aikana moni politiikan kärkinimiin lukeutuva mies on jäänyt kiinni uskottomuudesta, mutta selvinnyt kohusta lähes kuivin jaloin ja ilman merkittäviä imagohaittoja. Esimerkiksi Touko Aalto, Jussi Halla-aho ja Simon Elo ovat jatkaneet uriaan sen jälkeen, kun he ovat julkisuudessa tunnustaneet tehneensä syrjähypyn”, Sihto ja Mankki sanovat.

Pettämiskohujen jälkeen Halla-aho valittiin perussuomalaisten puheenjohtajaksi ja Aallon puheenjohtajavalintakin toi vihreille gallupeissa nostetta.
MAINOS (TEKSTI JATKUU ALLA)
MAINOS PÄÄTTYY

”Eli urat eivät pelkästään jatkuneet, vaan pettämiskohuista ei näyttänyt olevan poliitikoille mitään imagohaittaa”, Sihto lisää.

Tutkijat eivät usko, että vastaavaa kohtelua suotaisiin uskottomuudesta kiinni jäävälle naispoliitikolle.

”Historiallisesti pettämiskohuissa pettävä osapuoli on mies. Mieleen ei tule yhtään tapausta, jossa pettämiskohun keskellä olisi ollut nainen”, Sihto sanoo.

”Uskon, että kyse on siitä, että naiset ja ennen kaikkea politiikassa toimivat naiset tietävät, kuinka tuhoisaa se olisi heidän urilleen, jos tällainen asia yksityiselämästä tulisi ilmi.”

Naiset maksaisivat pettämisestä kovemman hinnan, Sihto arvioi: imagohaitta olisi pysyvämpi ja laajempi. Naisten ammattilaisuus ja luotettavuus tulisivat todennäköisesti kyseenalaistetuiksi, toisin kuin miehillä.

Sihto muistuttaa, että kyseessä on vain pohdinta, sillä vastaavanlaisia kohuja ei ole tullut esille naisten kohdalla.

”Jos korkealla positiolla oleva nainen jäisi kiinni pettämisestä, kyseenalaistettaisiin varmasti hänen rationaalinen päätöksentekokykynsä, rehellisyytensä ja sekä se, onko hän kykenevä johtajaksi. Uskottomuus tulisi osaksi hänen poliittista julkisuuskuvaansa ja profiiliaan paljon tiiviimmin kuin miehillä.”

Sihto uskoo myös, että naisen äitiys joutuu uskottomuuden myötä kyseenalaistetuksi eri tavoin kuin miehen isyys.

Uskottomuudesta kiinni jääneet miehet halutaan usein nähdä katuvina, Sihto sanoo. Teko halutaan nähdä inhimillisenä ja ymmärrettävänä.

”Jos mies on pettänyt heterosuhteessa, nähdään petetyt naiset joko nöyryytettyinä uhreina tai vahvoina äitihahmoina, jotka yrittävät pitää huikentelevan miehen ruodussa ja kurissa”, Sihto sanoo.

Vaikka sivusuhteita ja hairahduksia tapahtuu, ovat suomalaisten asenteet pettämistä kohtaan tiukempia kuin koskaan aiemmin. Väestöliiton tekemän Finsex-tutkimuksen mukaan uskottomuuden hyväksyy eri-ikäisistä miehistä ja naisista enää vain 5–15 prosenttia, naiset vielä miehiä harvemmin. Asenteet ovat Euroopan tiukimmat.

Asenteiden tiukennuttua myös uskottomuuteen ja sen paljastumiseen liittyvä stigma, eli eräänlainen julkinen häpeä, merkitsee sekä pettäjän mutta usein myös petetyn ja suhteen kolmannen osapuolen.

Naiset kantavat uskottomuudesta erittäin suurta sosiaalista hintaa myös siinä tapauksessa, jos he ovat olleet suhteen kolmansia osapuolia, eli niin sanottuja toisia naisia. Paheksunta ja asenteet voivat olla hyvinkin tuomitsevia.


”Poli­tiikan pettämis­kohuissa hei­dät on nähty usein joko oppor­tunisti­sina vallan­tavoittelijoina ja hyvin sek­suaali­sesti avoimina seireeneinä tai uhreina, viatto­mina tyttöinä, jotka ovat sattuneet rakastu­maan valta-asemassa olevaan mieheen”, Sihto sanoo.

Yksi esi­merkki Yhdysval­tojen presi­dentin Bill Clintonin kanssa sala­suhteessa ollut Monica Lewinsky, joka kirjoitti vuonna 2014 esseen häpeän kokemuksestaan.

Us­kotto­muus tai jopa vain epäi­lys siitä voi joh­taa myös fyysisen väki­vallan uhkaan.

”Pettämisen stigma voi pahimmillaan olla naiselle hengenvaarallinen. Kansainväliset tutkimukset ovat osoittaneet, että parisuhdeväkivallan tekijät perustelevat usein tekoaan kumppanin mahdollisella uskottomuudella”, Sihto sanoo.

Pettämistä paheksutaan, mutta Väestöliiton mukaan vakituisessa parisuhteessa elävistä joka kolmas on ollut uskoton. Parisuhteissa sekä miehet että naiset pettävät lähes yhtä usein.

 

”Pettämisen stigma voi pahimmillaan olla naiselle hengenvaarallinen.”

Tutkimusten mukaan naiset näkevät kuitenkin usein suuremman vaivan sen eteen, etteivät sivusuhteet paljastuisi. Osittain kyse on myös vahvasti sukupuolittuneesta tunnetyöstä, jota naiset tekevät usein miehiä enemmän, Sihto sanoo.

Se tarkoittaa, että naiset pohtivat omia ja kumppanin tunteita sekä huoltavat parisuhdetta.

Keskeisin muutos uskottomuuden käsittelyssä on tapahtunut median ja sosiaalisen median kautta, Sihto sanoo. Aiemmin sivusuhteita saatettiin salailla nykyistä helpommin ja korkeassakin tai julkisessa työtehtävässä olevat henkilöt saattoivat pitää suhteet yksityisasioinaan.

Nyt uskottomuus tulee julki ja julkisuuteen aiempaa todennäköisemmin.

”Aiemmin asioita pystyttiin hyvin salailemaan, sillä tieto ja tiedonvälitys eivät olleet samalla tasolla kuin nykyisin. Nyt kaikilla on älypuhelimet, joilla voi ottaa valokuvia ja lähettää niitä eteenpäin. Korkean profiilin näkyvässä asemassa työskentelevän henkilön on aiempaa hankalampi pitää asioita piilossa”, Sihto sanoo.

Se, että miesten uskottomuuteen suhtaudutaan julkisessa keskustelussa hyvinkin suopeasti, ei poista sitä, etteikö sitä yksityiselämässä tuomittaisi tai se ei aiheuttaisi seuraamuksia. Uskottomuuden paljastuminen on aina suhteelle kriisi ja nakertaa luottamusta.

Jos lähipiirissä ja omassa kaveripiirissä on uskottomuutta, kannattaa itsekin miettiä, miten asiasta puhuu, jos puhuu, neuvoo Tiina Sihto.

Suhtautuuko pettäneeseen perheenisään eri tavoin kuin pettäneeseen perheenäitiin?

”Pettämistä ei tarvitse hyväksyä, vaan se on jokaisen itsensä päätettävissä, miten asiaan suhtautuu. Mutta asiasta keskusteltaessa voisi kiinnittää huomiota siihen, ettei tuomitsisi ihmisiä eri tavoin sukupuolesta riippuen.”

Oikaisu 28.11.2017 klo 16.56. Toisin kuin tekstissä aiemmin sanottiin, väitöskirjatutkijat Tiina Sihto ja Laura Mankki eivät ole tutkineet uskottomuuden stigmaa, vaan perehtyneet sen vaikutuksiin aiemman tutkimuksen pohjalta.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Parisuhde
 • Politiikka
 • uskottomuus
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  2. 2

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  3. 3

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  4. 4

   Meillä on yhä metsästäjä-keräilijän aivot – Tutkijat kertovat, miten näitä ominaisuuksia voi käyttää nykyajan työelämässä

  5. 5

   Jalkaväkimiinat korvaavan ase­järjestelmän kehittely on jo testi­vaiheessa – Sauli Niinistön mainitsema ”hyppykaveri” on etälaukaistava ilmassa räjähtävä panos

  6. 6

   Veiko ja Tarmo trokaavat viinaa Helsingin yössä ja kokevat täyttävänsä markkinarakoa – ”On mahdollista tienata kuukaudessa neljä tonnia”

   Tilaajille
  7. 7

   Työtaistelu uhkaa sulkea viisi vientisatamaa – AKT ja merimiehet ovat ilmoittaneet jo tukilakoista muutaman kymmenen ihmisen työehtojen takia

  8. 8

   Pilapuhelu Jaajo Linnonmaalle avasi Juha Perälälle uran kaikkien tuntemaksi aamuääneksi – Ennen radiouraansa Perälä teki töitä sahalla ja opiskeli kaksi päivää ammattikorkeakoulussa

  9. 9

   Töille ei löydy tekijöitä, väittää Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen: ”Osaavien työntekijöiden pula vaivaa ympäri Suomea”

  10. 10

   Kahdeksan lasta kuoli ruokamyrkytykseen Madagaskarilla – olivat syöneet merikilpikonnaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ruotsalaistutkimus: Tšernobylissa tapahtui sittenkin ydinräjähdys – Plasmasuihkut syöksivät radioaktiivista ksenonia kolmen kilometrin korkeuteen

  2. 2

   Töille ei löydy tekijöitä, väittää Baronan toimitusjohtaja Minna Vanhala-Harmanen: ”Osaavien työntekijöiden pula vaivaa ympäri Suomea”

  3. 3

   Immenkalvo repeää ekalla kerralla ja 9 muuta virhekäsitystä vaginasta – Luimme norjalaisbloggareiden uutuuskirjan, joka oikoo yleisimpiä alapää­harhaluuloja

  4. 4

   Espoolaiset saavat syyttää länsimetron sekasotkusta vain itseään: sitä saa, mistä maksaa

  5. 5

   Veiko ja Tarmo trokaavat viinaa Helsingin yössä ja kokevat täyttävänsä markkinarakoa – ”On mahdollista tienata kuukaudessa neljä tonnia”

   Tilaajille
  6. 6

   Pilapuhelu Jaajo Linnonmaalle avasi Juha Perälälle uran kaikkien tuntemaksi aamuääneksi – Ennen radiouraansa Perälä teki töitä sahalla ja opiskeli kaksi päivää ammattikorkeakoulussa

  7. 7

   Sauli Niinistöllä oli tv-tentissä vain hävittävää – Yleisö näki yhden heikon hetken ja aika monta vahvaa vastausta

  8. 8

   Ilmakehän suihkuvirtauksen muutos tuo äärisäät Eurooppaan – Tutkijoiden mukaan muutos 1960-luvulta on ”ennennäkemätön”

  9. 9

   Poliisi: The Cranberries -yhtyeen laulajan kuolemassa ei mitään epäilyttävää – Dolores O’Riordan oli parhaillaan valmistelemassa Zombie-kappaleen uutta versiota

  10. 10

   Nuori terve mies pidätti aivastusta ja joutui sairaalahoitoon – Suomalais­lääkäri selittää, miksi: ”Aivastusta ei kannata pidättää”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kymmeniä suomalaisia on noussut ruotsinlaivaan ja kadonnut – Markus Leväniemen viimeiset liikkeet tallentuivat valvontakameraan, mutta kenen kanssa hätääntynyt nuorukainen puhui ennen katoamistaan?

   Tilaajille
  2. 2

   Vääränlainen kasvatus voi vinouttaa lapsen suhteen syömiseen – Älä tee näitä virheitä oman lapsesi kanssa, varoittaa ravitsemus­asiantuntija

  3. 3

   Muistia voi suojella tietynlaisella elämäntyylillä – suomalaisneurologi kokosi yhteen keinot, joiden vaikutuksen tiede on todennut

  4. 4

   Vuonna 1953 sadat ihmiset etsivät murhattua Kyllikki Saarta – yksi heistä oli tappaja, uskoo kokenut rikos­tutkija, joka perehtyi vuosi­kymmeniä salassa pidettyyn tutkinta-aineistoon HS:n kanssa

   Tilaajille
  5. 5

   Kehäradan yllättävä seuraus: Helsinkiläiset nuoret matkustavat maleksimaan lentokentälle – ”En mä oikein tiedä, mitä me täällä tehdään”

  6. 6

   Tapiota kiusattiin työpaikalla ja homma oli muutenkin ”lähteä lapasesta” – kaksi suomalaista lottomiljonääriä kertoo, miltä äkkirikastuminen tuntuu ja mitä siitä seurasi

   Tilaajille
  7. 7

   Meilahdessa tehdään Suomen vaativimmat leikkaukset, mutta nyt hoitajat eivät enää jaksa – töitä ilman vapaapäiviä jopa kolme viikkoa putkeen

  8. 8

   ”En ole koskaan nähnyt niin vihaisia ihmisiä Länsiväylän varressa” – tekninen vika halvaannutti metro­liikenteen aamulla

  9. 9

   Länsimetron liikenne alkoi nyt toden teolla ja Espoossa kuohuu, kun monen matka-aika pitenee – ”Puhuin suunnittelijoille ja aloin itkeä”

  10. 10

   Yksi kommentti pudotti Liettuan luetuimman kirjailijan hylkiöksi – Kustantaja poisti kaikki hänen teoksensa myynnistä ja tuhosi ne

  11. Näytä lisää