Elämä

Katri Karasma on vuosikymmeniä kirjannut päivä­kirjaansa ilot, surut ja intohimot – viimeisiään vetelevä avioliitto muuttui paperilla arkiseksi, ja teiniajan merkinnät nolottavat

Espoolainen Katri Karasma, 72, on kirjoittanut päiväkirjaa 10-vuotiaasta asti. Päiväkirjaan kirjoitetaan toisin kuin sosiaaliseen mediaan, sanoo tutkija Nina Sääskilahti.

Viikko oli kiireinen. Juhlia riitti. Olin taiteilijoiden ja kirjailijoiden yhteisnäyttelyn avajaisissa. Kuvataiteilijat olivat tehneet maalauksia, kirjailijat kirjoittivat niistä runoja. Olin tehnyt lähes kolmekymmentä runoa.

Näin alkaa Katri Karasman viimeisin päiväkirjamerkintä. Se on kirjoitettu 10. joulukuuta 2017.

Espoolainen 72-vuotias Karasma on nykyisin eläkeläinen, mutta toimi aiemmin äidinkielen didaktiikan professorina Turussa. Hän on myös kirjoittanut tieto- ja oppikirjoja sekä runoja.

Karasma on pitänyt päiväkirjaa 10-vuotiaasta asti, eikä osaisi olla enää kirjoittamatta.

Noin kerran viikossa hän istahtaa mukavalle nojatuolille, ottaa kuulakärkikynän käteensä ja alkaa kirjoittaa selkeällä kaunokirjoituksella.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Aikaa kuluu joskus vartti, joskus yli tuntikin.

Päiväkirjan kirjoittaminen on oman maailman järjestämistä. En voisi ajatellakaan lopettavani päiväkirjan pitoa, hän sanoo.

”Pyrin kirjoittamaan noin kerran viikossa. Se vaihtelee, miten usein kirjoitan, sitä ei voi etukäteen tietää.”

Tekstin Karasma pitää yleensä tiiviinä.

”En osaa laverrella. Joskus tietysti on kertynyt enemmän kerrottavaa. Usein kirjoitan maanantaisin ja kerron samalla, mitä viikonloppuna tapahtui.”

Tällä tahdilla yksi tyhjä, paksu päiväkirja kestää useita vuosia.

 

”Moni kirjoittaa jäsentääkseen ajatuksiaan ja tunteitaan, terapoidakseen itseään.”

Karasma kirjoittaa, mitä mieleen tulee.

”Tekstin alku on hyvin vaihteleva. Päiväkirjaa kirjoittaessa ei ole mitään ’olipa kerran’ -kaavaa kuten saduissa. Joskus olen ehkä aloittanut, että ’rakas päiväkirja’, mutta se on harvinaista. Jos on hirveä lumimyräkkä, teksti voi ehkä alkaa sillä.”

Hänen mielestään päiväkirjan kirjoittaminen parantaa ihmisen hyvinvointia.

”Varsinkin yksinäisten ihmisten kannattaisi kirjoittaa. Päiväkirja tarjoaa uskollisen ystävän, joka hyväksyy ja ymmärtää kaiken.”

Moni ei nykyään enää jaksa kirjoittaa käsin, mutta Karasma nauttii siitä.

”Sitä joutuu olemaan niin paljon koneen ääressä muutenkin, että sen vastapainoksi on kiva kirjoittaa päiväkirjaa vanhanaikaisesti käsin.”

Päiväkirjojen kirjoittaminen on vähentynyt Suomessa viime vuosikymmeninä, kuten kaikki kynällä kirjoittaminen, arvelee päiväkirjojen kirjoittamisesta väitellyt yliopistotutkija Nina Sääskilahti Jyväskylän yliopiston Nykykulttuurin tutkimuskeskuksesta.

”Uskon, että käsinkirjoitetut päiväkirjat eivät ole enää yhtä yleisiä kuin joskus 30–50 vuotta sitten. Mutta käsinkirjoittajiakin löytyy edelleen. Moni kirjoittaa jäsentääkseen ajatuksiaan ja tunteitaan, terapoidakseen itseään.”

Tutkijan mukaan päiväkirjoja on aina ollut monenlaisia. Oman elämän tapahtumien tallentamisen lisäksi on pidetty esimerkiksi sää-, mökki-, laihdutus- ja kuntoilupäiväkirjoja.

Naisten keskuudessa päiväkirjan kirjoittaminen on usein ollut yleisempää kuin miehillä.

Perinteisen päiväkirjan rinnalle on tullut uusia tapoja. Omasta elämästä kerrotaan osittain päiväkirjamaisesti sosiaalisessa mediassa ja blogeissa. Tavallaan päiväkirja on siis vain muuttanut muo­toaan, Sääskilahti sanoo.

”Myös esimerkiksi Snapchatin My story rakentuu päiväkirjamaisesti oman elämän otoksista. On myös erilaisia verkkopäiväkirja-alustoja, joiden ajatus on lähellä perinteistä päiväkirjaa.”

Se ero sosiaalisella medialla ja perinteisellä päiväkirjalla on, että perinteinen päiväkirja on sisäänpäinkääntyneempi. Sosiaalisessa me­diassa omaa elämää jaetaan jatkuvasti muiden kanssa. Siellä rakennetaan minäkuvaa ulospäin, Sääskilahti sanoo.

Monella sosiaalinen media on korvannut päiväkirjan.

”Olen itsekin Facebookissa, mutta sinne kirjoittaminen tuntuu erilaiselta kuin päiväkirjan kirjoittaminen, koska siellä tietää heti, että tekstillä on muita lukijoita”, Karasma sanoo.

Karasman mielestä eroa on myös siinä, että somessa kirjoitetaan lähinnä siitä, mitä on tehty ja missä on oltu.

”Siellä ei kirjoiteta paljon tunteista.”

Perinteisen päiväkirjankin kirjoittamisesta on tullut aiempaa julkisempaa. Verkossa on kirjoitta­misyhteisöjä, joissa voi jakaa oman päiväkirjansa sisältöjä muille kirjoittajille.

Myös oman päiväkirjan lukemisesta ääneen on tullut suosittua.

Ravintoloissa on järjestetty päiväkirjaklubeja, joissa on luettu omia vanhoja – ja usein noloja – päiväkirjoja tuntemattomille kuulijoille.

Tietojärjestelmät muuttuvat ja sähköinen päiväkirja saattaa kadota, jos ei ole ottanut sitä paperille talteen, Karasma muistuttaa.

Hän säilyttää päiväkirjaansa työhuoneen laatikossa, jota ei ole lukittu. Kumpikaan puoliso ei ole koskaan pyytänyt saada lukea sitä. Karasma on ollut kaksi kertaa naimisissa.

”En tiedä, olisivatko he lukeneet sitä salaa, mutta luultavasti ei. Päiväkirjaa pidetään henkilökohtaisena enkä itse koskaan lukisi toisen päiväkirjaa luvatta.”

Karasma sanoo olleensa päiväkirjoissaan yleensä melko hienotunteinen, ettei tulisi loukanneeksi muita.

”Mutta on siellä joskus kohtia, joissa olen sanonut hyvinkin suoraan. Silloin olen ollut kyllä todella suuttunut. Mutta ei kaikkia voi miellyttää. On voitava kirjoittaa kielteisistäkin asioista, on turha pelätä liikaa.”

17.1.2004 hän kirjoitti näin:

Oli rasittava lukukauden aloitus. Olin Turussa torstaina ja perjantaina. — Kokouksesta tuli paha mieli. Olen myös saanut tosi ilkeän flunssan.

Kun lukee vanhoja päiväkirjojaan, kaikki tunteet nousevat pintaan, myös häpeä, hän sanoo.

”Silloin alkaa muistella vanhoja asioita ja koko elämäänsä. Menneisyyteen voi uppoutua pitkäksi aikaa.”

Karasman päiväkirjojen sivuille on tallentunut vuosien varrella niin iloja kuin surujakin. On merkintöjä kouluvuosilta, lasten kasvamisesta, matkoilta. On myös riitoja työkavereiden kanssa, on avioeron tuskaa ja uutta rakkautta. On prinsessa ­Dianan kuolema, presidentit ja Lordin euroviisuvoitto.

Vuosituhannen vaihde oli päiväkirjan pitäjälle haaste, täytyihän ainutkertainen tapahtuma tallentaa ylös.

Näin Karasma kirjoitti 1.1.2000:

Hei Päiväkirja!

Nyt on uuden vuoden ja uuden vuosituhannen ensimmäinen päivä. Kello on tulossa viisi iltapäivällä. Koko Maapallolla on vuosituhat vaihtunut. – Join pojan kanssa ruuan jälkeen – laitoin Havaijin leikettä – Millenium-samppanjaa Millenium-laseista. Kävin lenkillä ulkona. Siellä tihutti lumisadetta.

Ensimmäisen miehen kanssa tuli ero. Myöhemmin hän meni uudelleen naimisiin, mutta jäi leskeksi kaksi vuotta sitten.

Päiväkirjojen sivuilla seikkailee myös salaperäinen herra N, kirjailija, jonka henkilöllisyyttä Karasma ei halua paljastaa.

24.10.1996

Parkkialueella oli matkan varrella kirjailija N, joka odotti kuljettajaansa Helsinkiin. Satuimme vastakkain kuin romaanissa tai elokuvissa. Hän antoi minulle romanttisen jäähyväissuudelman. Sadesää muuttui auringonpaisteeksi.

Myöhemmin päiväkirjassa on rohkeampia seksikuvauksiakin. Suhde oli intohimoinen ja kesti vuosia, Karasma kertoo.

Salarakas N on nyt jo kuollut. ”Hän oli naimisissa oleva mies. Hänen vaimonsa elää edelleen eikä toivottavasti vieläkään tiedä suhteestamme. Oma avioliittoni särkyi hänen takiaan, hänen liittonsa ei.”

Ja näin arkiselta voi näyttäytyä viimeisiään vetelevä avioliitto päiväkirjan sivuilla, kun tunteet kylmenevät:

28.7.1997 Sunnuntaina mies grillasi ja tarjosi ruokaa puutarhassa. Olisin jäänyt ilman, ellen olisi lämmittänyt mikrossa pinaattilettuja ja mennyt syömään niitä puutarhan ruokapöytään. Mies valmistaa ruuat itselleen ja pojille mutta ei minulle. Hän ei edes kysy, haluanko olla mukana aterioimassa.

Monia hävettävät lapsuuden päiväkirjat tai teiniangstia pursuavat tekstit – niin myös Katri Karasmaa.

”Nuoruuden päiväkirjat ovat aivan julkaisukelvottomia, sellaista murrosikäisen vuodatusta”, hän sanoo.

Näin hän kirjoitti 26.1.1956:

Lempielokuvani on ihana Sissi. Olen nähnyt sen kolme kertaa Elyseessä. Siinä kerrotaan keisarista ja herttuattarista. Se on värielokuva ja niin niin ihana ja kiva!!!!

 

”Päiväkirjaan tallentuu kiinnostavia arkielämän pikkuasioista kertovia yksityiskohtia.” – Nina Sääskilahti

Mitä vanhoille päiväkirjoille sitten pitäisi tehdä?

On kaksi mahdollisuutta. Ne voi joko säilyttää tuleville sukupolville tai polttaa, Karasma sanoo.

Hän kuitenkin kiirehtii sanomaan, ettei päiväkirjoja kannata polttaa kuin äärimmäisessä tilanteessa. Se voi myöhemmin kaduttaa.

”Ja jos on nähnyt niin suuren vaivan, että on kirjoittanut päiväkirjaa vuosikausia, ei niitä kannata tuhota. Päiväkirjat ovat kiinnostavaa ajankuvaa, lapset ja lapsenlapset lukevat niitä taatusti mielellään.”

Se on toki eri asia, jos päiväkirjoissa on jotain todella henkilökohtaista, jonka lukemisesta voi olla jollekulle vahinkoa, hän pohtii.

Itse hän on harkinnut, että repisi yhdestä päiväkirjasta pois muutamat sivut, joissa on hyvin intiimiä tekstiä.

Tutkija Sääskilahden mielestä vanhoja päiväkirjoja ei saisi ainakaan heittää pois.

Hän on itse lukenut useita 1900-luvun alkupuolella kirjoitettuja naisten päiväkirjoja.

”Päiväkirjaan tallentuu kiinnostavia arkielämän pikkuasioista kertovia yksityiskohtia. Myös niiden kieli ja sanavalinnat usein viehättävät. Lukiessani melkein sata vuotta vanhoja päiväkirjoja huomasin vertailevani niihin omaa elämääni – kuinka samanlaisia ja erilaisia kokemuksemme olivat.”

Karasma on koonnut osan päiväkirjamerkinnöistään tänä vuonna ilmestyneeseen muistelmateokseensa nimeltään Katariinan kamarissa – myrskyävällä merellä (Prometheus-kustannus).

Suurimman osan päiväkirjoistaan hän on lahjoittanut Kansalliskirjastoon, samalla kun antoi sinne kirjeitä, valokuvia ja runoja. Myös esimerkiksi SKS on ottanut vastaan tavallisten suomalaisten päiväkirjoja.

”Mutta eihän kukaan ole aivan tavallinen”, Karasma sanoo.

”Vanhat päiväkirjat ovat kirjailijoille ja tutkijoille hyvää aineistoa.”

Monet päiväkirjamerkinnät ovat hyvin arkisia, ja siksi kiinnostavia. Kuten esimerkiksi Karasman merkintä 25. joulukuuta 2000:

Valmistin piparkakut, tortut ja laatikot jo edellisinä päivinä. Lanttulaatikko on pakastimessa. Tein imellettyä perunalaatikkoa eli hämäläistä tuuvinkia. Sen valmistaminen kesti kuusi tuntia mutta on se hyvää.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Kirjoittaminen
 • Kira Gronow

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  2. 2

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  3. 3

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  4. 4

   Venäjän patriarkka hermostui suomalaisten sotilaiden kiittämisestä

  5. 5

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Yle: Useat naisnäyttelijät syyttävät Aku Louhimiestä alistamisesta ja nöyryyttämisestä – Ohjaaja vastauksessaan: ”Väite, että en kunnioittaisi näyttelijöitä, on väärä”

  7. 7

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  8. 8

   Ruotsissa on neljän vuoden aikana kadonnut lähes 4 500 karkotuspäätöksen saanutta lasta – ”On olemassa alle seitsemänvuotiaita lapsia, joista emme tiedä mitään”

  9. 9

   Snowden haukkui Facebookin ja sosiaalisen median lyttyyn: ”onnistunein huijaus sitten sotaministeriön muuttamisen puolustusministeriöksi”

  10. 10

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  2. 2

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  3. 3

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  4. 4

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  10. 10

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää