Elämä

Raskaana ollutta Katja Turusta odotti yksinäinen joulu, mutta sitten hän keksi ratkaisun: vapaaehtoistyöt tuovat joulumielen

Katja Turunen oli neljännellä kuulla raskaana ja juuri eronnut. Ajatus yksinäisestä joulusta ahdisti, mutta onneksi hän keksi vapaaehtoistyön. Muita auttaessaan voi auttaa myös itseään, Turunen huomasi.

”Otatko luumukeittoa?”

ViaDia-diakoniajärjestön aktiivi Katja Turunen kysyy mieheltä, jonka hiukset pörröttävät hieman.

Mies nyökkää ja kantaa lautasen pöytään kädet vapisten.

Olemme Kuninkaankallion asumisyksikössä Espoossa. Täällä asuvia oltaisiin ehkä ennen kutsuttu ”laitapuolen kulkijoiksi”. Yhden katse seisoo, toisen jalka naputtaa tiukkaa tahtia. Kolmannen edellisestä suihkukäynnistä on hajun perusteella jo aikaa.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kaikista heistä huokuu, että asiat eivät ole ihan kunnossa.

Katja Turunen on käynyt Kuninkaankalliossa diakoniajärjestö ViaDian kanssa tänä vuonna kuutisen kertaa. Nyt on joulujuhlan vuoro. Vapaaehtoiset ovat leiponeet joulupiirakoita, keittäneet puuroa ja paketoineet jokaiselle pienen joululahjan: villasukat, shampoota tai lahjan, jonka pyhäkoululapset ovat askarrelleet.

”Ihmiset täällä sanovat, että ihanaa kun tulette, ei meitä käy täällä kukaan muu katsomassa”, Turunen kertoo.

”Ihmiset ovat täällä todella yksin. Heiltä on mennyt kaikki peruselämän puitteet. Yleensä päihteet ovat ensin mukana kuvioissa, sitten ehkä avioero, sitten menee asunto alta ja päädytään kadulle. Sitten viimeinen paikka on kodittomien asuntola”, Turunen kertoo.

Vapaaehtoiset laulavat joululauluja. Ikkunan viereisessä pöydässä istuva nainen puhkeaa itkuun. Pöydässä istuvat kaksi miestä silittävät naista selästä.

Tuskin kukaan heistä haaveili lapsena, että viettäisi isona joulunsa Diakonissalaitoksen pyörittämässä asumispalveluyksikössä, joka ”on osa valtakunnallista pitkäaikaisasunnottomuuden vähentämisohjelmaa”.

Raja hyvinvoivan ja vähäosaisen välissä voi olla yllättävän hauras.

”En tiedä, millaiset yhteydet asukkailla on perheisiinsä, mutta usein voimakkaasti päihdeongelmaiselta yhteydet ovat katkenneet. Niitä ei ehkä vain ole pystynyt pitämään yllä. Joulu on läheisten ja perheen juhla, mikä herättää paljon yksinäisyyden tunteita”, Turunen sanoo.

 

”En voi lähteä viimeisellä mahdollisella bussilla millä ehtisin, koska kuski ei välttämättä ota kyytiin.”

Kuninkaankallio on herättänyt naapurustossa rankkaa vastustusta. Länsiväylä uutisoi elokuussa, että Espoon kunnanvaltuutetut ovat hyväksyneet toivomusaloitteen yksikön tyhjentämisestä, joskaan lopullista päätösvaltaa valtuustolla ei asiassa ollut. Naapurit ovat valittaneet asukkaiden aiheuttamista häiriöistä.

Perusturvajohtaja Juha Metso myönsi Länsiväylässä, että ongelmia on ollut.

Tosin ongelmia on kyllä ollut toiseenkin suuntaan. Asumisyksikön asukkaita syrjitään. Eräs Kustaankallion asukas kertoo sosiaalialan opinnäytetyössä näin:

”En voi lähteä viimeisellä mahdollisella bussilla millä ehtisin, koska kuski ei välttämättä ota kyytiin.”

Tätä taustaa vasten voisi helposti ajatella, että vapaaehtoistyön suunta Kuninkaankalliossa on selvä. Vapaaehtoiset täällä auttavat asukkaita.

Mutta raja ei ole niin selvä siinä, kuka vapaaehtoistyössä antaa ja kuka saa. Tämän Turunen on oppinut henkilökohtaisesti.

Palataan joulunalusaikaan vuonna 2007. Turunen oli juuri eronnut ja muuttanut takaisin Suomeen. Hän oli neljännellä kuulla raskaana. Hän oli yksin.

”Muistan laittaneeni kaverille viestiä, kuinka seuranani oli vain vatsassa potkiva vauva. Kyllähän se oli elämän traagisimpia kohtia.”

Joulu kolkutti jo ovella, mutta perinteinen perhejoulu ei tullut kyseeseen.

Turunen muisti Hurstin vähävaraisten joulujuhlan eli Veikko ja Lahja Hurstin Laupeudentyön järjestämän joulujuhlan vähävaraisille ja pyysi päästä sinne hommiin. Jouluaattona Turunen leikkasi kinkkua ja voiteli voileipiä juhlijoille.

Se oli hyvä päätös. Ihmiset juhlassa olivat yhtä hymyä.

”Huomasin, että oman tilanteeni surkeuteen tuo perspektiiviä, kohdata ihmisiä, jotka ovat erittäin vaikeassa elämäntilanteessa. Silloin tajuaa, että hyvänen aika, eihän minun asiani ole ollenkaan hullusti.”

Hurstin joulujuhlassa Turusta liikuttivat etenkin lapsiperheet.

”Sinne tulivat kokonaiset perheet pienten lasten kanssa. Jotkut heistä eivät jaksaneet edes hymyillä, niin rankat taustat ja tilanteet heillä oli.”

Hurstin juhlassa he saivat joulumieltä edes hetkeksi, aivan kuten sai auttajana toiminut Turunenkin.

”Tutustuin juhlassa toiseen vapaaehtoiseen, jonka kanssa menimme juhlan jälkeen yhdessä vielä hautausmaalle ja iltajumalanpalvelukseen.”

Joulun jälkeen Turunen joutui ennenaikaisten supistusten takia vuodelepoon. Tuttavat seurakunnasta kävivät auttamassa, ja keväällä Turusen vauva syntyi.

Turunen oli aiemmin pyörittänyt menestyksekästä yritystä valokuvaajana. Vauvan syntymän jälkeen hän halusi opiskella myös videokuvaajaksi.

Tekemistä oli paljon ja lapsi pieni. Lopulta Turunen uupui. Tuli totaalinen pysähdys ja burnout.

Toipuminen vei vuosia, mutta nyt hän voi jo paremmin. Vapaaehtoistöitä hän on tehnyt koko ikänsä, mutta Hurstin joulu ja oma uupumus lisäsivät intoa entisestään.

”Olen huomannut, että näissä vapaaehtoishommissa aika monilla on omaa kärsimystä siinä taustalla. Kun itse kokee kurjia asioita, sitten vasta tajuaa kunnolla.”

Kuninkaankalliossa Katja Turusta viehättävät eniten ihmiset.


”Porukka on niin kirjavaa ja värikästä, siellä näkee ihmisten koko kirjon.”

Tämän viikkoinen joulujuhla sujui Turusen mielestä hyvin.

”Ihmiset olivat onnellisia ja silmin nähden liikuttuneita. Ketään ei jouduttu poistamaan liiallisen päihtymyksen takia. Tosin ei niin ole tarvinnut tehdä kuin kerran sinä aikana, jonka olen ollut mukana.”

Muutamassa tunnissa ei maailmaa eikä asukkaiden elämäntilannetta muutettu. Eikä se ollut tarkoituskaan. Tarkoitus oli antaa asukkaille hetki, jolloin he kokevat olevansa tärkeitä ja jossa heidän toiveillaan on merkitystä.

”Missä on pelkkä kaneli?” Turunen kyseli juhlassa muilta vapaaehtoisilta.

”Jos joku ei halua kanelisokeria, laitan pöytään myös pelkän kanelin.”

Turunen oli tänäkin jouluna monessa vapaaehtoistyössä mukana.

Kuninkaankalliossa joulua vietettiin jo jouluviikolla. Aattona Turunen oli mukana auttamassa sekä Espoon vapaaseurakunnan järjestämässä Kartanon joulujuhlassa että Matinkylässä Kaivolla järjestetyssä yksinäisten joulujuhlassa.

Turusen 9-vuotias lapsi oli mukana aaton juhlissa.

”Hän oli innoissaan juhlista jo ennen joulua. Pyhäkoulussakin hän teki innokkaasti lahjoja kodittomille.”

Tänä jouluna Turunen ei ollut yksinäinen.

Jos yksinäisyys vaivaa jouluna, seuraavat auttavat puhelimet palvelevat myös jouluna: Lasten ja nuorten puhelin päivystää loppiaiseen saakka päivittäin klo 14–17 numerossa 116 111. Järjestäjä: Mannerheimin lastensuojeluliitto. Palveleva puhelin päivystää joka ilta klo 18 alkaen myös jouluna. Kaikenikäisille tarkoitettu puhelinapu jatkuu yhteen yöllä, viikonloppuöinä kolmeen saakka. 0400 22 11 80. Järjestäjä: Suomen evankelisluterilainen kirkko. Aamukorva vastaa yksinäisten ikäihmisten puheluihin joka aamu klo 5–9, myös jouluna. 045 341 0504. Järjestäjä HelsinkiMissio.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Yksinäisyys
 • Vapaaehtoistyö
 • Joulu
 • Päivi Ala-Risku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Vaimo pelasi miehensä rahat ja tehtaili tämän nimissä kymmenien­tuhansien pikavippi­velat – vetosi hovi­oikeudessa siihen, että mies ei estänyt häntä

  2. 2

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  3. 3

   Pohjois-Korean korkea edustaja saapuu Suomeen, kertovat mediat – Ulkoministeriö HS:lle: ”Meidän puoleemme on käännytty mutta pyydetty kunnioittamaan tapahtuman yksityisyyttä”

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Snapchatin arvo laski 650 miljoonalla, kun Rihanna moitti yhtiön julkaisemaa törkeää mainosta

  7. 7

   Sdp:n edustajat vaativat puolustus­ministeriltä selvitystä MPK:n ”sotilaallisia valmiuksia alaikäisille opettavista koulutuksista” – Niinistö: ”Kursseja ei voi pitää nuorison militarisoimisena”

  8. 8

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  9. 9

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  10. 10

   Ikea ja Skanska aloittavat ensimmäisen ”Ikea-kerrostalon” rakentamisen Vantaalle – tavoitteena huomattavasti muita edullisemmat neliöhinnat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  3. 3

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  4. 4

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  7. 7

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  8. 8

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  9. 9

   Helsingin Kalliossa sijaitseva taloyhtiö päätti antaa piutpaut modernille arkkitehtuurille ja vaihtaa huoneistoihin viime vuosisadan alkua henkivät jugend-ovet

  10. 10

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  8. 8

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  11. Näytä lisää