Elämä

Viisikymppinen Ari Tiainen kertoi tuttaville harrastavansa balettia ja kohtasi syvän hiljaisuuden – ”Jokainen, joka menee edes yhdelle tunnille kokeilemaan, osaa arvostaa tätä”

Ari Tiainen hurahti viisikymppisenä balettiin. Harrastus paljasti joidenkin ihmisten ennakkoluulot, mutta sen avulla löytyi myös uusi suhde omaan kehoon ja luovuuteen.

”Käsi kolmoseen, käsi yks ja kaks, katse sivulle”, ohjeistaa tanssinopettaja Emma Monto oppilaitaan Kampin tanssistudiolla Helsingissä.

Hikipisarat helmeilevät pitkin selkiä. Mustaan, ihonmyötäiseen asuun pukeutuneen Ari Tiaisen ilme on keskittynyt, kun hän tekee grand plién. Kantapäät osoittavat toisiaan kohti, jalat koukistuvat ja käsi liikkuu hallitun sulokkaasti sivulla.

54-vuotiaan Tiaisen keskittynyt levollisuus tuo mieleen renessanssin hovimiehen perushyveen sprezzaturan, harjoitellun huolettomuuden.

Tiaisen ilme oli kaukana sulokkaasta, kun hän aloitti harjoittelun nelisen vuotta sitten helsinkiläisellä tanssistudiolla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ennen balettia Tiainen oli kokeillut monia lajeja: toiminut kahvakuulaohjaajana, voittanut keilailussa SM-pronssia ja harrastanut aikidoa.

Useimmat lajit olivat jonkin ajan jälkeen alkaneet kyllästyttää Tiaista. Niistä kaikista oli ennen pitkää tullut tylsää jyystämistä. Elämyksellisyys oli puuttunut.


Jouluna 2013 järjestettiin baletin intensiivikurssi Helsingin Tanssiopistolla Kasarmitorin salilla viitenä arkipäivänä peräkkäin. Tiainen ilmoittautui ja kysyi, onko kurssilla muita miehiä.

Ei ollut.

Tiainen meni silti paikalle. Hän oli viimeksi tanssinut häävalssin kaksikymmentä vuotta sitten vaimonsa kanssa.

Ensimmäisellä tunnilla naisten keskellä Tiainen katsoi it­seään peilistä. Häntä hävetti, vaikka hän ei oikein tiennyt miksi.

Hän pohti, onko hän aivan väärässä paikassa. Onko tämä noloa tai väärin?

”Kyseenalaistin koko ajan sen, miksi olen täällä. Leimataanko minut jotenkin?”

Kova hinku kokeilla balettia kuitenkin voitti, ja Tiainen jäi tunnille.

”Minun oli pakko mennä sinne vääntämään.”

Balettiopettaja oli ilahtunut, kun Tiainen ainoana miehenä tuli mukaan tunneille.

Ari Tiaisen mukaan normaali, peruskuntoinen ihminen pärjää baletissa.

”Pitää olla peruskunto kohdallaan, mutta mitään akrobaattiliikkeitä ei pidä pystyä tekemään.”

Turva-alalla työskentelevä Tiainen oli baletti-intoilunsa suhteen aluksi kaapissa: vain perhe ja lähisukulaiset tiesivät uudesta intohimosta. Harrastettuaan lajia puoli vuotta Tiainen kertoi siitä puolitutulle miesporukalle.

Kun miehet kuulivat asiasta, heidän suhtautumisensa muuttui, Tiainen sanoo. Seurasi vaivautunut hetki. Kukaan miehistä ei sanonut Tiaiselle mitään erityistä, mutta yhteydenpito heidän puoleltaan loppui siihen.

”On pelkästään pilkan ja huumorin kohde, jos tekee jotain tällaista. Baletista ei löydetä mitään neutraalia, se on miehelle jotenkin väärä asia tehdä. Mutta luulen, että jokainen, joka menee edes yhdelle tunnille kokeilemaan, osaa arvostaa tätä”, Tiainen sanoo.

Poikien ja miesten tanssinopetusta Taideyliopistossa tutkivan Isto Turpeisen mukaan tanssiviin miehiin on alettu suhtautua kaupungeissa myönteisemmin, vaikka valtaosa tanssin harrastajista on edelleen naisia.

Turpeinen tanssii itsekin ja on kohdannut tilanteita, joissa hänen seksuaalisuuttaan arvuutellaan ja identiteettiään pohditaan.

”Harrastukseeni suhtaudutaan alentuvasti”, Turpeinen sanoo.

Turpeisen mukaan tanssi parhaimmillaan laajentaa miehen kokemusta omasta kehostaan ja vapauttaa rajoittuneista mieskuvista.

Nuorempana jääkiekkoa pelannut Ari ­Tiainen on baletin myötä tutustunut lihaksiin, joiden olemassaolosta hän ei aiemmin tiennyt. Esimerkiksi baletissa kovalla käytöllä olevia jalkapohjan lihaksia hän on harjoittanut rutistamalla lat­tialle asettamiaan A4-paperiarkkeja jaloillaan.

Monimutkaisten liikesarjojen hahmottaminen ja niiden muistaminen oli Tiaiselle aluksi työlästä. Ajan myötä baletti on parantanut paitsi ryhtiä ja motoriikkaa, myös muistia.

Kyseessä on kokonaan uuden kehonkielen oppiminen.

”Baletissa ei jahdata palloa tai kiekkoa, ei ole muuta motiivia kuin tehdä liikkeitä ja kuunnella musiikkia.”

Tiaisesta mielikuvat baletista eivät vastaa harjoittelun todellisuutta.

”Väitän, että balettitreeni on ylivoimaisesti rankempaa kuin kuntosalitreeni.”

Ei ole kovin tyypillistä, että suomalainen mies aloittaa tanssiharrastuksen viisikymppisenä, Turpeinen sanoo. Tiainenkaan ei tunne toista miestä, joka olisi aloittanut baletin vanhemmalla iällä. Turpeisen mukaan monet miehet eivät ole tottuneita hienovireisiin liikkeisiin ja hyppyihin, jotka näyttävät helpoilta mutta ovat motorisesti vaativia. Niitä harjoitellessa temperamentti helposti kuohahtaa.

Tanssista tuleekin monelle kamppailulaji, jossa taistellaan sisäistettyjä miehisiä normeja ja vertaistuen puutetta vastaan.

Baletista puhuminen kamppailulajina ei ole pelkkä mielikuva. Baletin historiaa tutkineen tanssitaiteilijan ja pedagogin Irene Jelinin mukaan baletti ei ole aina ollut naiselliseksi mielletty laji.

Historiallisesti Jelin näkee yhtäläisyyksiä baletin ja miekkailun treeniliikkeiden välillä. Esimerkiksi hypyt ovat miesten kehittämiä liikesarjoja, tapoja ottaa tila haltuun.

”Ajan kanssa niistä muodostui vastaveto naisten kärkitossujen esiinmarssille näyttämöillä, jolloin naiset pääsivät loistamaan liihotellessaan varpaidensa päillä näyttämöiden halki. Miehet liitelivät hypyillään ilmassa, ja jotta siinä onnistuttiin, oli tehtävä fyysisiä harjoitteita voimallisesti.”

Klassisen baletin katseleminen ei Tiaista kiinnosta, mutta baletin harjoitteluun hän ei usko kyllästyvänsä. Kyse on sisäisestä palosta.

”Minä en bongannut balettia, baletti bongasi minut,” Tiainen sanoo.

Tarkalleen ottaen se kävi näin: Vuoden 2011 tienoilla Tiainen vei tytärtään ratsastustreeneihin. Tyttären ollessa tunnilla isä istui tavallisesti maneesin reunalla katselemassa.

Pian hän päätti kokeilla ratsastusta ja hyppäsi itse satulaan. Parantaakseen istuntaansa hevosen selässä Tiainen kokeili pilates-voimistelua.

”Tuli pakottava tarve tehdä syviä pliéitä ja aukikiertoja”, ­hän kertoo.

Oli kuin jokin suurempi voima olisi ohjaillut Tiaista kohti balettia.

”Jos joku olisi tullut ehdottamaan, että kannattaa kokeilla tällaista, olisin sanonut, että älä naurata. Mutta tarve lähtikin yhtäkkiä sisältäpäin.”

Harrastuksen aloittamisen jälkeen Tiaiselta väheni tarve harrastaa muita asioita.

”Olen koko ikäni tykännyt tehdä musiikkia, soittaa ja kirjoittaa”, Tiainen kertoo.

”Kun aloin tanssia, minulta hävisi kokonaan musiikin tekemisen ja soittamisen tarve. Baletissa musiikin tekeminen korvautuu musiikin ja rytmin kuuntelemisella ja siihen samastumisella. Soitin korvautuu kropalla ja kirjoittaminen tanssisarjoilla. Tarinan voi kertoa myös liikkein.”

Tiainen sanoo löytäneensä itsestään puolia, jotka eivät ennen ole olleet aktiivisia.

”Oli suuri oivallus antaa omalle kropalle lupa toimia. Se ei ole ollut helppoa, mutta kehollinen ilmaisu tuo hyvän olon. On vapauttavaa antaa itselleen lupa tehdä jotakin musiikin tahtiin ilman, että tarvitsee hävetä.”

Nolouden tunteesta oli aluksi vaikea päästä eroon.

”Minulla se kesti varmaan kaksi ja puoli vuotta.”

Aluksi Tiainen ei kehdannut tehdä kaikkia liikkeitä tunneilla.

”Jos tiesin, että en osaa, en mennyt tekemään. Se on ihan mahdoton yhtälö, koska eihän opi, jos ei tee. Aina pitäisi osata heti kaikki.”

Soubresaut-liikkeen hyppyharjoitukset koettelivat Tiaisen kärsivällisyyttä – jopa niin, että kerran hän kirosi kovaan ääneen ja häipyi tunnilta. Seuraavalla tunnilla Tiainen pahoitteli käytöstään opettajalle, ja tapahtunut saatiin sovittua.

Tunnin treenin päätyttyä Tiainen istuu hikisenä pukukopissa. Varusteita on vähän. Trikoot, tanssivyö, tossut mytyssä lattialla.

Tiainen sanoo oppineensa tunnilla käyviltä naisilta kärsivällisyyttä. Kun joutuu katsomaan itseään tanssisalin peilistä, oppii hyväksymään itsensä sellaisena kuin on.

Päivän treeni ei ollut Tiaisesta paras mahdollinen.

”Piruetti ei mennyt tänään hyvin.”

Harjoittelu jatkuu.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Liikunta
 • Baletti
 • Hyvinvointi
 • Sukupuolistereotypiat

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  2. 2

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  3. 3

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  4. 4

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  5. 5

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  6. 6

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  8. 8

   Yle lopettaa Uutisvuoto-ohjelman kahdenkymmenen vuoden jälkeen

  9. 9

   Yle: Useat naisnäyttelijät syyttävät Aku Louhimiestä alistamisesta ja nöyryyttämisestä – Ohjaaja vastauksessaan: ”Väite, että en kunnioittaisi näyttelijöitä, on väärä”

  10. 10

   Jännitätkö esiintymistä töissä? Kouluttajat kertovat vinkit, joiden avulla kuka tahansa voi oppia taitavaksi puhujaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  2. 2

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  3. 3

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  6. 6

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  7. 7

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää