Elämä

”Hoikka mies oli asettumassa jalkaprässiin, jonka pelkkä kelkka painaa 280 kiloa” – Kuntosalilla saa ja pitääkin neuvoa toisia, näin teet sen oikein

Suomessa on tapana ajatella, että ”hoida sinä omat asiasi ja minä omani”. Silti jokaisen salilla kävijän velvollisuus on puuttua asiaan, jos näkee toisen olevan vaarassa loukata itseään, sanoo kehonrakentaja Mika Nyyssölä.

”Se oli huolestuttava näky. Kuntosalillemme oli tullut hoikka mies, jonka paksuin kohta jalassa oli polvi. Mies oli asettumassa jalkaprässiin, jonka pelkkä kelkka painaa 280 kiloa – ja siihen päälle tulevat vielä painolevyt”, sanoo kehonrakentaja Mika Nyyssölä.

”Minun oli pakko käydä kysymässä mieheltä, tiesikö hän, millaiseen laitteeseen hän oli menossa. Mies oli hetken hämillään ja siirtyi suosiolla viereiseen jalkaprässiin, jonka kelkka painoi 80 kiloa.”

Onneksi. ”Siinä olisi nimittäin käynyt pahasti, jos mies olisi yrittänyt nostaa jaloillaan 280 kilon kelkkaa. Päätin kirjoittaa tapauksesta blogiini”, Nyyssölä muistelee.

Monet kuntoilijat tekevät salilla liikkeitä väärin, mutta onneksi edellä kerrotun kaltaisia todellisia vaaratilanteita näkee vain harvoin. Useimmiten kyse on siitä, että kuntoilijalla on tekniikat hukassa.

Yksi syy tähän on se, että etenkin nuoret saattavat treenata egon ehdoilla. Liikkeet tehdään aivan liian isoilla painoilla, jolloin tekniikka kärsii.

 

”Etenkin nuoret saattavat treenata egon ehdoilla.”

Toinen syy on se, että netti pullistelee tietoa ja videoita tekniikoista. Kaikki, mitä netistä löytyy, ei todellakaan pidä paikkaansa, sanoo Nyyssölä. Oikea tieto hukkuu helposti kaikenkarvaisen informaatiotulvan keskelle.

Oma lukunsa ovat myös personal trainerit, joista kaikki eivät todellakaan ole päteviä.

”Olen seurannut vierestä, kuinka personal trainer neuvoo asiakastaan täysin väärin. Niinä hetkinä olen pitänyt suuni kiinni, koska en halua nolata valmentajaa asiakkaansa edessä”, Mika Nyyssölä sanoo.

”Jos yhtään epäilee omia tekniikoitaan, suosittelen turvautumaan aidosti pätevään personal traineriin ja lukemaan alan kirjallisuutta.”

Kuntosalin laitteissa ei yleensä pääse tekemään liikkeitä kauhean väärin, koska laite ohjaa liikerataa. Eniten riskitilanteita aiheutuukin vapailla painoilla treenatessa. Niiden kanssa äheltäessä pitää tietää, mitä tekee.

Jos tekee moninivelliikkeitä, kuten maastavetoa, rinnallevetoa ja tempausta väärällä tekniikalla, voi loukata itsensä pahasti. Vammat eivät tule välttämättä heti, vaan ne voivat kehittyä hitaasti ajan kanssa.

 

”En koskaan huutele toiselta puolelta kuntosalia, että teet muuten tuon liikkeen päin helvettiä!”

”En kovin usein neuvo salilla muita, mutta aina jos näen, että joku voi loukata itseään, käyn sanomassa asiasta”, Nyyssölä kertoo ja neuvoo muitakin toimimaan samoin.

”Vaikka meillä Suomessa onkin sellainen kulttuuri, että hoida sinä omat asiasi ja minä omani, niin mielestäni jokaisen salilla kävijän velvollisuus on puuttua asiaan, jos osaa asiansa ja todella näkee toisen olevan vaarassa loukata itseään.”

”Jos haluan neuvoa toista, en koskaan huutele toiselta puolelta kuntosalia, että ’teet muuten tuon liikkeen päin helvettiä!’”

”Käyn aina esittämässä asiani kohteliaasti kysymyksen muodossa: ”Anteeksi, mutta teet aika jännästi tuon liikkeen. Onko sinulla jokin idea tuossa? Mihin kohtaan liike ottaa?”

”Vastauksen jälkeen näytän yleensä kaverille, miten itse teen liikkeen. Kun esittää asiansa kohteliaasti, kukaan ei normaalisti koe sitä hyökkäyksenä. Ihmiset ovat ennemminkin olleet iloisia ja kiitollisia avusta.”

”Toki minun on normaalia helpompi mennä neuvomaan muita, koska kilpailen kehonrakennuksessa. Jos nuori kolli menee neuvomaan vanhempaa kuntoilijaa, saattaa vanhempi vetää herneen nenäänsä.”

”Se on kuitenkin pieni hinta siitä, että tietää tehneensä parhaansa, yrittäneensä auttaa.”

Katso videolta entisen ammattikehonrakentaja Marko Savolaisen vinkit salille.

Tämä juttu on osa Minä väitän -sarjaa, jossa yksi asiantuntija kertoo näkemyksensä jostakin omaan alaansa liittyvästä kiinnostavasta aiheesta.

Kommentit

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Ei vielä nimellä kirjoitettuja kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää  HS:n kommentointien äänestäminen on muuttunut: nyt vain kirjautuneet käyttäjät voivat antaa kommentille hyvin argumentoitu -äänen.
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Selvitysmies tuhoaisi Juha Sipilän luomuksen: valtio saisi kahden miljardin euron varat takaisin

  2. 2

   Norwichin omistajat kertoivat voitonjuhlista City-ottelun jälkeen: ”Alkoholia kului paljon”, ”Siis oikeasti, saimme Teemu Pukin ilmaiseksi”

  3. 3

   Boris Johnsonille täydellinen nöyryytys Luxemburgissa: jätti tiedotustilaisuuden väliin ilmeisesti siksi, ettei olisi buuaukselta saanut ääntään kuuluviin

  4. 4

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  5. 5

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  6. 6

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  7. 7

   Avaruudesta löytyi pääkaupunkiseudun kokoinen kuollut tähti, joka painaa niin paljon, etteivät sen atomit pysy kasassa

  8. 8

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  9. 9

   Mol.fi-työpaikkasivusto jäi ajastaan jälkeen, lähiaikoina avattavan uuden palvelun luvataan mullistavan suomalaisen työelämän

  10. 10

   Hallituksessa on viriämässä kova poliittinen taisto Kelan johtajasta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Ihmisen ei kuulu olla väsynyt – Uni­lääkärin mukaan moni uneton tekee illalla saman virheen

   Tilaajille
  2. 2

   Suomalaiset saavat liian vähän folaattia, vaikka se saattaa torjua Alzheimerin tautia ja masennusta – Nämä ovat tärkeimmät folaatin lähteet

  3. 3

   Poliisi julkaisi kuvan: Miehet murtautuivat asuntoon ja kävivät omistajan päälle keskellä päivää Sipoossa

  4. 4

   Ratikkakuski Dane Jozsefin oivallus johti upeaan hääkuvaan: ”Tuli aivan positiivinen fiilis, että nyt tein oikein”

  5. 5

   Lankku on teho­liike, mutta nämä 5 muunnelmaa ovat vielä tehokkaampia

   Tilaajille
  6. 6

   Nämä kuvat osoittavat, että iskut Saudi-Arabian öljy­laitoksiin tehtiin Iranin tai Irakin suunnasta, sanoo Yhdysvallat – Mutta kuvista ilmenee myös risti­riitaisuus

  7. 7

   Näin kodin viikko­siivous sujuu kahdeksan sijaan 1,5 tunnissa – Kansalais­opistojen opettajat kertovat, miten arkea voi helpottaa

  8. 8

   Kasperi Saari, 67, harrastaa hotellien omistamista, ja pian hän avaa Helsinkiin maailman suurimman ketjun huippu­hotellin

   Tilaajille
  9. 9

   Neljä vuotta sitten Vantaan Kivistö herätti innostusta: tuhansittain asuntoja ja Redin kokoinen kauppa­keskus – Vaan miten kävi?

   Tilaajille
  10. 10

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Sadattuhannet kodit uhkaavat menettää arvonsa – Suomeen on kehittynyt kahdet asunto­markkinat, ja asian­tuntijan mukaan enää kolme aluetta on turvassa

   Tilaajille
  2. 2

   Teini-ikäinen kilpauimari hylättiin liian paljastavan uima­puvun vuoksi Yhdys­valloissa – käytti samaa asua kuin kaikki muutkin

  3. 3

   Joukko suomalaisnaisia riisuuntui kameralle kertoakseen kehohäpeästä ja sen kukistamisesta – ”Olen yhä keskeneräinen, mutta sairaudesta olen päässyt”

   Tilaajille
  4. 4

   Seitsemän vuoden parisuhdekriisi on vanhentunut käsite: On olemassa toinen hetki, jolloin eroriski kasvaa selvästi

   Tilaajille
  5. 5

   Maailman parhaat luontokuvat valitaan taas kymmenientuhansien kuvien joukosta: HS näyttää 14 huippuotosta

  6. 6

   Miljonääri liittyi perus­suomalaisiin Jussi Halla-ahon perässä, ja nyt ”Tampereen Trump” ilmentää puolueen muutosta

  7. 7

   Suoliston bakteerit määrittävät, miten ihminen voi, ja niitä ohjaa ravintomme – Suomalainen huippu­tutkija kertoo, millaista ruoka­valiota bakteerit janoavat

   Tilaajille
  8. 8

   Suomella on työhullu ulkoministeri, joka lähettää alaisille sähköpostia keskellä yötä ja joka puuhasi ensitöikseen yhden rauhansopimuksen

  9. 9

   Juutalaisvainoista kertova elokuva järkytti festivaalikatsojia, kymmeniä ihmisiä käveli ulos kesken näytöksen

  10. 10

   Ratsastajat ovat aiempaa isompia, ja moni talli on päätynyt asettamaan paino­rajoja: ”Aihe on monelle yli 40-vuotiaalle naiselle hirvittävän herkkä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää