Elämä

Sitkeä sairastelu paljasti: Taavi-koiralla on antibiooteille vastustuskykyinen bakteeri – Taavin kaltaisia koiria on Suomessa aivan liian paljon, sanovat asiantuntijat

Elli Lahtisen Taavi-koira kantaa monille antibiooteille vastustuskykyistä MRSP-bakteeria. Antibioottiresistenssi hankaloittaa Taavin ja lukuisten muiden suomalaiskoirien elämää.

Korva- ja silmätulehduksia, märkiviä ihotulehduksia sekä krooninen hiivatulehdus tassujen varpaiden väleissä pennusta asti. Haiman vajaatoiminta. Nivelrikkoepäily. Maksatulehdus.

Taavin, 11-vuotiaan labradorinnoutajan, elämä on ollut pennusta saakka täynnä vastoinkäymisiä. Sen omistaja, helsinkiläinen Elli Lahtinen on juoksuttanut Taavia 11-viikkoisesta asti eri eläinlääkäreillä.

Vuosien ajan antibioottikuureja määrättiin toisensa perään, pahimmillaan neljästä viiteen kertaa vuodessa. Kunnes pari vuotta sitten eläinlääkäri kysyi, montako anti­bioottikuuria Taavi oli elämänsä aikana syönyt. Lahtinen ei osannut vastata.

Taavilta otettiin viljelynäytteet, mutta niiden tulos unohdettiin kertoa Lahtiselle. Kun hän oli taas viemässä Taavia eläinlääkäriin, hoitaja hätyytti Taavin pois sairaalan potilasaulasta muiden koirien luota ja sanoi: ”Se on MRSP-positiivinen.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Lahtinen ei tiennyt, mistä on kyse. Ulkona hoitaja selitti, että Taavi kantaa monille antibiooteille resistenttiä bakteeria. Resistentti tarkoittaa sitä, että bakteeri on vastustuskykyinen yhtä tai useampaa anti­bioottia vastaan.

Taavin kaltaisia koiria on Suomessa paljon. Aivan liian paljon, sanovat asiantuntijat.

Suomessa määrätään liikaa anti­biootteja lemmikki- ja seuraeläimille, erityisesti koirille, joita on Tilastokeskuksen uusimman arvion mukaan noin 800 000. HS uutisoi asiasta verkossa 26. joulukuuta.

Antibioottikuuri tuhoaa elimistöstä ison määrän bakteereja mutta säästää resistentit yksilöt. Lääke tarjoaa samalla lisää elintilaa resistenteille bakteereille. Lemmikki- ja seuraeläinten resistenssitilanne on ollut Suomessa todella hälyttävä jo vuosia, kertoo tarttuvien eläintautien erikoiseläinlääkäri, eläinlääketieteen kliinisen bakteriologian dosentti Merja Rantala.

Liiallisen antibioottien syöttämisen vuoksi yhä useampi koirista kantaa niin sanottuja ”superbakteereja”, joihin antibiootit eivät tehoa.

Tiedotusvälineet käyttävät usein superbakteeri-nimitystä. Tarkalleen ottaen superbakteerit ovat kuitenkin aivan samanlaisia kuin saman bakteerilajin muut kannat. Niiden ainoa ero on vastustuskyky bakteerilääkkeitä vastaan, mikä tekee niiden aiheuttamien infektioiden hoidosta vaikeampaa.

Moni omistaja ei edes tiedä, että hänen koiransa on kantaja. Kantajayksilöiden määrän kas­vaessa resistenssi leviää niistä hiljalleen uusiin yksilöihin.

Osalle kantajuus jää pysyväksi, osa pääsee eroon resistentistä bakteerista.

Taavilla oleva ”superbakteeri” MRSP (metisilliinille resistentti Staphylococcus pseudintermedius) on ihmisille tutumman sairaalabakteeri MRSA:n ”serkku”. Ihmisillä MRSP-bakteeri on harvinainen, kun taas noin joka kymmenes toistuvaa ihotulehdusta sairastava koira kantaa MRSP-bakteeria. Sitä vastaan tavallisimmat antibiootit eivät enää tehoa.

Koirien stafylokokkibakteereista jo 15 prosenttia on vastustuskykyisiä kaikille penisilliiniryhmän lääkkeille. Virtsatietulehdusta aiheuttavan Escherichia coli -bakteerin resistenssitilanne on sekin huono.

 

Koirien resistentit kolibakteerit voivat tarttua ihmisiin.

Joka viides E.coli-bakteeri on vastustuskykyinen amoksisillini-klavulaanihapolle ja lähes joka viides trimetopriimi-sulfonamidille, jotka ovat yleisimmät virtsatieinfektioihin käytetyt anti­biootit. Resistenssi voi siirtyä myös eläimistä ihmisiin, joten seura­eläinten resistenssin torjunta on tärkeää myös ihmisten terveyden suojelemiseksi.

Esimerkiksi koirien resistentit kolibakteerit voivat tarttua ihmisiin. Bakteeri siirtyy todennäköisemmin suorassa kontaktissa kuin ruuasta.

Vaikeasti sairaalla ”superbakteeria” kantavalla koiralla tulehdus voi pahimmillaan johtaa kuolemaan. Helmikuussa 2017 Maaseudun Tulevaisuus uutisoi, että antibiootille vastustuskykyinen bakteeri johti koiran lopettamiseen, koska mitään ei ollut enää tehtävissä.

Kuolemantapaukset voivat lisääntyä, jos resistenssitilannetta ei saada nykyistä paremmin hallintaan.

Saatuaan tiedon Taavin MRSP-bakteerista Lahtinen mietti, onko hänen pidettävä Taavi erossa toisesta koirastaan Aaposta.

Vastaus oli ei. Hyvä käsihygienia esimerkiksi haavojen hoidossa ja korvien puhdistamisessa riittää.

”Perheen sisällä tartuntaa ei käytännössä pysty estämään, koska elinympäristö on sama ja kontakti tiivis. Eristäminen stressaisi sekä ihmistä että koiria. Koko elämä ei voi olla pelkkää rajoitusta resistenssin vuoksi”, Rantala sanoo.

 

Taavi joutui teho-osastolle. Ensimmäinen antibiootti ei auttanut, mutta toinen onneksi tepsi. Laskua kertyi 2 000 euroa.

Resistenttiä bakteeria kantavan koiran pitää vältellä muita lajitovereita vain silloin, jos sillä on aktiivinen infektio. Bakteeri ei pomppaa koirasta toiseen tai ihmiseen. Siksi terveiden eläinten lyhytaikaisessa kohtaamisessa riski bakteerin siirtymiselle on pieni. Tätä moni ei Lahtisen kokemusten mukaan tiedä.

”Olen puhunut Taavin MRSP-bakteerista avoimesti. Ihmisten pitäisi tietää siitä enemmän ja ymmärtää, ettei se estä ulkoilua kanssamme.”

Erityisjärjestelyitä tarvitaan vain silloin, kun MRSP:tä tai muuta ”superbakteeria” kantava koira viedään eläinlääkäriin. Jos menee uudelle eläinlääkärille, koiran tilanteesta pitää ilmoittaa etukäteen.

Yliopistollisen pieneläinsairaalan johtava eläinlääkäri Katariina Thomson sanoo, että huolestuneet koiranomistajat voivat testauttaa lemmikkinsä niin halutessaan. Laboratoriomenetelmillä on aina virhemarginaali, ja siksi näytteen tulos ei ole sata­prosenttisen varma.

”Tulos kuvaa senhetkistä tilannetta. Näytteen tulos voi olla negatiivinen, koira mennä seuraavana päivänä koirapuistoon ja saada resistentin bakteerin leikkitoverilta.”

Viikin pieneläinsairaalassa Helsingissä hoidetaan noin 18 000:ta potilasta vuosittain.

”Resistenttiä bakteeria kantavia lemmikkejä tavataan kymmenkunta viikoittain ja uusia tapauksia keskimäärin joka toinen viikko”, Thomson sanoo.

 

Taavia hoidetaan eristyksissä Viikin infektio-osastolla. Viime kesänä sille nousi korkea kuume, eikä sille maistunut edes rae­juusto. ”Tiesin jonkin olevan tosi pahasti vialla, jos Taavi ei syö”, Lahtinen kertoo.

Taavi joutui teho-osastolle. Ensimmäinen antibiootti ei auttanut, mutta toinen onneksi tepsi. Laskua kertyi 2 000 euroa. Lahtinen on vitsaillut eläinlääkäreille, että hän tarvitsisi kanta-asiakaskortin.

”Taavi sairastuu tyypillisesti aina sunnuntai-iltaisin tai päivystysaikoina, jolloin hoito on kalliimpaa”, hän sanoo.

Lain mukaan vain eläinlääkäri saa määrätä eläimelle antibioottia. Tiukasta lainsäädännöstä huolimatta tilanne on päässyt pahaksi. Rantala on puhunut asiasta parikymmentä vuotta. Hänestä poliittista tahtoa ongelman ratkaisemiseksi ei ole riittävästi eikä resistenssin valvontaan ole budjetoitu tarpeeksi rahaa 10 viime vuoden aikana.

”Resistenssiraportteja tehdään muutaman vuoden välein. Seurannan pitäisi olla nykyistä reaaliaikaisempaa.”

Eläinten lääkevalikoima on suppeampi, koska uusimmat, moniin bakteereihin tehoavat laajakirjoiset antibiootit on säästetty ihmisille. Myös lääkkeiden saatavuuteen liittyy ongelmia. Tuotanto on keskittynyt tiettyihin maihin, ja tuotantokatkokset näkyvät heti Suomessa, joka on pieni markkina-alue.

Virtsatieinfektioiden hoitoon käytettävää sulfa-trimetopriimiä ei esimerkiksi ollut pariin vuoteen markkinoilla seuraeläimille. Siksi on käytetty paljon samaa laajakirjoista penisilliiniryhmän lääkeainetta. Tämä näkyy resistenssissä ja varsinkin kaikkein sairaimmilla koirilla eli iho- ja korvakroonikoilla.

”Pelkona on, pystyykö esimerkiksi virtsatieinfektiota pian enää hoitamaan”, Rantala kertoo.

Jos antibioottilääkkeiden teho menetetään, palataan ajassa 1800-luvulle, jolloin penisilliiniä ei vielä ollut kehitetty.

Alan oppikirjat suosittelevat Rantalan mukaan tulehdusten hoitoon pitkiä antibioottikuureja ilman tutkittua tietoa siitä, riittäisikö ly­hyempi kuuri.

”Antibiootteja on määrätty liian heppoisesti, kun hoitotoimenpiteet perustuvat tieteellistä näyttöä enemmän kokemuksiin.”

Antibioottien käyttömääriin voi vaikuttaa myös jalostuksella ja ruokinnalla.

Alttius ihosairauksiin saattaa periytyä, ja monet ihosairaudet voivat altistaa bakteeri-infektioille.

Ensisijaisen tärkeää olisi Rantalan mukaan vähentää anti­bioottien käyttöä rajusti silloin, kun niitä ei aivan välttämättä tarvita.

Eläinlääkärin ja omistajan pitää selvittää jatkuvien iho- ja korvatulehduksien perimmäinen syy. Se voi olla esimerkiksi ruoka-aineallergia, atopia tai huono rakenne.

Tietyt iho- ja korvataudeille alttiit rodut ovat kasvattaneet viime vuosina suosiotaan. Tällaisia ovat monet lyhytkuonoiset rodut, kuten englannin- ja ranskanbulldogit sekä mopsit, kertoo Evidensian dermatologian diplomaatti Kirsti Schildt.

”Tassuongelmia tulee usein silloin kun koiria jalostetaan ulkonäöllisistä syistä raskasrakenteisiksi. Rodun terveydentilaan kannattaa aina perehtyä ennen koiran hankintaa.”

 

”Joskus antibioottia toivotaan sen kätevyyden takia. Onhan se raivostuttavaa, jos koira ripuloi sisälle.”

Asiantuntijat korostavat, että koiranomistajien ei pidä vaatimalla vaatia antibioottilääkkeitä. Joskus siedätyshoito, lääkeshampoo tai -voide tai erikoisruokavalio voivat auttaa.

”Joskus antibioottia toivotaan sen kätevyyden takia. Onhan se raivostuttavaa, jos koira ripuloi sisälle, ja ajatellaan, että anti­biootin avulla ripulointi lakkaisi. Tosiasiassa useimmissa tapauksissa akuutin ripulin oireet lakkaavat muutamassa päivässä ilman antibioottejakin”, Thomson sanoo.

Suomessa ei ole koirapotilaille yhtenäistä potilasjärjestelmää. Tieto kulkee eläinlääkäriltä toiselle vain eläinlääkäriasemaketjujen sisällä, vaikka eläinlääkärien olisi tärkeää tietää, onko koira syönyt jo useita antibioottikuureja ja mitä antibioottia ne ovat olleet.

Tämä olisi luultavasti auttanut myös Lahtisen Taavi-koiraa. Sen ihotulehdukset menivät välillä niin vaikeiksi, että Taavi ei suostunut kivultaan kävelemään ja ontui. Antibioottikuurit auttoivat vain hetken, ja ongelma palasi.

Lopulta eräs eläinlääkäri keksi kokeilla kortisonikuuria. Se rauhoitti tassujen ihon, ja nyt Taavi on syönyt kortisonitabletteja kolme vuotta. Lisäksi Lahtinen pesee Taavia kuuriluontoisesti lääkeshampoolla ja pesee ja kuivaa sen tassut huolellisesti lenkkien jälkeen.

Taavi on atoopikko ja allergikko. Testien mukaan se on allerginen esimerkiksi heinälle, vehnälle, ruoholle ja lehtipuille. Lahtinen sanoo, että Taavi on perusluonteeltaan iloinen koira, jolle kaikki on aina kivaa.

”Myös oma elämäni olisi ollut paljon tylsempää ilman Taavia.”

Lähteenä on käytetty myös tietokirjaa Kaikenkarvainen kansa – miten koirista tuli miljoonabisnes (WSOY 2017). Annina Vainio on yksi teoksen kirjoittajista.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Trump teki toistaiseksi tuhoisimman päätöksensä

   Tilaajille
  4. 4

   HS selvitti kansain­välisten avio­liittojen ero­tilastot: Katso, minkä maalaisen puolison kanssa liitto kestää

   Tilaajille
  5. 5

   Milloin oikeuden hakeminen muuttuu kostoksi? Missä menee ihmisen hirviöistämisen raja?

  6. 6

   Parikymmentä vuotta sitten Arto Halonen astui asuntoon, jossa häntä odotti hypnoosimurhista tuomittu tappaja – alkoi hanke, jonka aikana hän oppi myös, miten tehdä itsestä onnellisempi ihminen

  7. 7

   Kuuden euron kengistä saikin 180 euroa – kirpputoriharrastaja neuvoo, miten sinäkin voit tienata kirppislöydöillä

   Tilaajille
  8. 8

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  9. 9

   Atte Kalevan väite islamofiileistä synnytti lähinnä meta­keskustelua – Nyt voitaisiin siirtyä ymmärtämään itse ilmiötä ja puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä

  10. 10

   Helsingin pormestaristo pitää sote- ja maakunta­uudistusta vallankaappauksena, joka voi tulla kalliiksi Suomelle – ”Tästä ei seuraa mitään hyvää helsinkiläisille”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  3. 3

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  4. 4

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  5. 5

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  6. 6

   Ikitie voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussit, Tuntemattomalle sotilaalle yleisö­palkinto, Aku Louhimies nousi lavalle – HS seurasi Jussi-gaalaa

  7. 7

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  8. 8

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  9. 9

   Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin

  10. 10

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  5. 5

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Valtteri Bottas ajoi rajusti seinään Melbournen katuradalla – käveli itse ulos hajonneesta autostaan
  3. 24. maaliskuuta: Tamperelaiset kuulevat jo tykkien jylyn – ”Nyt sitä sitten ollaan piiritystilassa”
  4. Panttivankitilanteessa haavoittunut poliisi kuoli Ranskassa
  5. Virolaiset toivat menestyneet miljoonahevosensa Järvenpäähän: ”Odotetaan, miten maailmancupfinaali menee, ja katsotaan sitten tarjouksia”
  6. Pääkaupunkiseudulla järjestetään lukuisia pääsiäismyyjäisiä – katso, mistä löydät virpomavitsat ja pääsiäisherkut tänä viikonloppuna
  7. Selkävaivainen Markkanen palasi Bullsin kokoonpanoon ja heitti yhdeksän pistettä
  8. Parikymmentä vuotta sitten Arto Halonen astui asuntoon, jossa häntä odotti hypnoosimurhista tuomittu tappaja – alkoi hanke, jonka aikana hän oppi myös, miten tehdä itsestä onnellisempi ihminen
  9. Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole
  10. Sairaalaan mennessä Essi Sainio painoi enää 38 kiloa – Terapia, kuluttavasta parisuhteesta irtautuminen ja paluu Saksasta Suomeen auttoivat HJK:n tähtipelaajaa selättämään anoreksian ja masennuksen Tilaajille
  11. Hallitus ei pidä työttömiä laiskoina, vakuuttaa Pirkko Mattila – Aktiivimallista pitkään hiljaa ollut vastuuministeri selittää vaikenemistaan: ”Ei kai se kommentoimalla kummene”
  12. Näytä lisää