Elämä

”Haettiin toimistotyöntekijää, mutta työ osoittautuikin fyysisesti raskaaksi varastotyöksi” – Näin yritysten työpaikkailmoitukset ovat johtaneet HS:n lukijoita harhaan

HS:n kyselyyn vastanneista lukijoista 85 prosenttia oli törmännyt työnhaussa harhaanjohtaviin työpaikkailmoituksiin. Yksi ala nousi yli muiden.

Oletko törmännyt työtä hakiessasi erikoisiin työpaikkailmoituksiin, jotka ovat paljastuneet harhaanjohtaviksi? Niin on moni muukin.

HS kysyi asiasta lukijoiltaan. Kyselyyn tuli yhteensä 252 vastausta, joista valtaosa vastasi myöntävästi.Yksi vastaajista kertoo kokemuksistaan näin:

”Työpaikkailmoituksessa mainostettiin dynaamista ja innovatiivista työpaikkaa kansainvälisessä konsulttiyrityksessä – shokki oli aika suuri, kun tajusin olevani pienessä toimistossa, jossa paikalleen sammaloituneet työkaverit tekivät liukuhihnatyyppisesti paikallisia projekteja eivätkä käytännössä tienneet olevansa kansainvälisessä yrityksessä. Teki mieli kysyä, että pitikö minun tuoda innovatiivisuus, dynaamisuus ja kansainvälisyys tullessani?”

HS kysyi myös, missä vaiheessa rekrytointiprosessia työnhakijalle valkeni, että tehtävänkuvaus ja varsinainen työn sisältö eivät kohtaa täysin tai ollenkaan.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kysymykseen saatiin 230 vastausta, ja lähes puolet ehti aloittaa työpaikassa ennen kuin totuus kävi ilmi. Näin vastaukset jakautuivat.Eniten huonoja kokemuksia vastaajilla oli myyntialalta. Neljässä vastauksessa kymmenestä esimerkkinä mainittiin puhelinmyyntityö. Seuraavaksi eniten mainintoja saivat tietotekniikan ala ja rahoitus- ja finanssiala.

Yksi vastaajista kirjoittaa:

”Etsittiin asiakasneuvojaa ja luvattiin kohtuullinen kuukausipalkka. Paikka olikin provisiopalkkainen myyjä. Toinen esimerkki oli tarjoilijan työ, joka olikin tiskaamista, tiskarin palkalla.”

Toinen sanoo:

”Kuvauksessa puhuttiin myyntityöstä takuupalkalla, takuupalkkaa oli kuitenkin lähes mahdoton saada korkeiden tuntien ja myyntityön välimatkojen sekä kokoaikaisen kontrollin vuoksi. Lisäksi työssä vaadittiin autoa, jonka korkeiden kulujen vuoksi työ ei ollut missään mielessä kannattavaa! Tuote oli erinomainen mutta järjestelmä ei.”

Rekrytointiyhtiö aTalent Recruiting auttaa erityisesti valmistumisen kynnyksellä olevia tai jo valmistuneita, uransa alkuvaiheessa olevia korkeakoulutettuja työllistymään. He myös auttavat yrityksiä löytämään tarpeisiin sopivia työntekijöitä ja sparraavat rekrytoinnissa.

Sparraaminen voi tarkoittaa esimerkiksi työpaikkailmoituksen laatimista siten, että se kuvaa yrityksen todellisia tarpeita tai työtehtävän nimikkeen tai tittelin muuttamista niin, että se vastaa varmasti oikeaa toimenkuvaa.

Toimitusjohtaja Niklas Huotari kertoo, että aTalent Recruitingissä törmätään lähes päivittäin ongelmiin yritysten työpaikkailmoituksissa.

Harhaanjohtaviin ilmoituksiin on hänen mukaansa ainakin kuusi syytä. Otsikot ovat toimituksen muotoilemia.

Tietämättömyys

Harhaanjohtava nimike saattaa Huotarin mukaan johtua siitä, että yrityksessä ei ole kunnolla mietitty, millaiseen tehtävään uutta työntekijää ollaan rekrytoimassa.

”Silloin ei myöskään tiedetä, mitä siinä tehtävässä tehdään tai minkälaisella osaamistasolla siinä pärjää. Rekrytoiva henkilö on myös voinut saada toimeksiannon joltakin muulta.”

”Data scientist -tittelillä haetaan. Työ on pikemminkin web-sivujen ylläpitoa.”

”Titteli on usein väännetty kuulostamaan hienommalta, ja työtehtävän sisältö ei vastaa sitä, millainen kuva ilmoituksen alusta tulee. Klikkiotsikointi on levinnyt työpaikkailmoituksiinkin.”

Huotari sanoo, että joskus rekrytoija ei tiedä, millaisella nimikkeellä kyseistä työtä muissa yrityksissä tehdään.

”Sitten vedetään jokin titteli hatusta, ja se onkin täysin yleisten käytänteiden vastainen.”

Epärehellisyys

”Kaikki englanninkieliset nimet ovat hyvin kummallisia, enkä hakisi sellaisia paikkoja. Eivät kerro yhtään mitään. Esimerkiksi ”manager” voi olla kaikkea maan ja taivaan väliltä kahvinkeitosta ison korporaation johtajaan.”

”Työpaikka olikin toimimista y-tunnuksen alla eli yrittäjänä. Ensimmäinen ”tili” oli nolla euroa ja sen jälkeen joitain euroja.”

”’Tuotesyöttäjän’ paikka, johon haettiin toimistotyöntekijää, mutta työ osoittautuikin fyysisesti raskaaksi varastotyöksi.”

”Työhaastattelussa alkoi valjeta, ettei työtehtävä ole ollenkaan sitä, mitä työpaikkailmoitus antoi ymmärtää. Vaativien suunnittelutehtävien ja syväosaamisen sijaan haluttiinkin yleisosaajaa lähinnä päivittäiseen vianselvitystyöhön.”

Toisinaan yrityksiä houkuttelee mutkien oikominen siten, että oma työpaikkailmoitus erottuu massasta.

 

”Sitten vedetään jokin titteli hatusta, ja se onkin täysin yleisten käytänteiden vastainen.”

Huotari antaa esimerkiksi: jos työ- ja elinkeinotoimistojen mol.fi-palvelussa on auki sata puhelinmyyjän paikkaa ja yksi myyntipäällikön, hienompaa titteliä tarjoava yritys yleensä saa enemmän hakijoita.

”Tällaista toimintaa en suosittele yrityksille. Sellaista vastaan yritämme taistella, koska se johtaa usein siihen, että luottamus yritykseen menee. Voi myös olla, että palkatulle henkilölle jää prosessista huono fiilis ja hän vaihtaa pian työpaikkaa.”

Tarve muuttuu

”Haastattelussa tuli ilmi, että rekrytoivat henkilöt eivät oikein tienneet, mitä etsivät.”

”Viestintäharjoittelijan vastuu oli kaikkea muuta kuin harjoittelijan: vastasin käytännössä yksin kaikesta 15-henkisen yrityksen viestinnästä ja markkinoinnista ilman ohjausta.”

Rekrytointiprosessin aikana voi käydä myös niin, että tarpeet yrityksessä muuttuvat.

”Aluksi luullaan, että lähdetään hakemaan tietynlaista henkilöä mutta tapahtuukin jotain yllättävää, ja tarvitaankin toisenlaista osaamista”, Huotari sanoo.

Joulupukin toivelista

”Ilmoituksessa titteli on entry level, mutta sisältö ja vaatimukset kuin joulupukin toivelistasta. Vaatimukset täyttävä henkilö ei ole entry level -tyyppi vaan kokenut asiantuntija.”

”Hyvän työpaikan tekemiseen tarvitaan muutakin kuin vain somessa #greatplacetowork.”

Huotarin mukaan nykyään on yleistä, että yritys miettii unelmakandidaattiaan ja listaa työpaikkailmoitukseen pakollisiksi kaikki unelmatyöntekijän ominaisuudet.

”Silloin kerromme heille, että tällaisen henkilön löytäminen on epärealistista ja jos sellainen ihminen ylipäätään on olemassa, hän on todennäköisesti yrityksellenne liian kallis tai työskentelee jo muualla.”

Näiden keskustelujen jälkeen pakollisten taitojen tai ominaisuuksien lista Huotarin mukaan usein lyhenee ja sanotaan, että muu osaaminen on plussaa mutta ei välttämätöntä.

”Neuvoni on, että tällaisissa tilanteissa paikkaa kannattaa hakea, vaikka ei jokaista kriteeriä täyttäisikään. Kyllä yritys huomaa hakemuksen olevan epärealistinen, jos siihen ei tule kuin kourallinen hakemuksia tai ei niitäkään.”

Budjetti ei riitä

”Palkkatoiveeni (IT-managerin suhteellisen realistinen palkka) jälkeen yhdellä haastattelijoista loksahti leuka auki ja hän totesi kesken haastattelun ”onhan siinä jo kovan ammattimiehen palkka”. Mitähän odottivat?”

Joskus yritys saattaa lähteä etsimään päällikköä ja hakuvaiheessa huomataankin, että parhaat hakijat päällikön rooliin ovat liian kalliita.

”Yrityksellä ei ole varaa maksaa niin suuria palkkoja, ja rekrytoijat palkkaavatkin vähän kokemattomampia tyyppejä ja muokkaavat lennosta työnkuvaa vastaamaan sitä osaamista, mitä tällä henkilöllä on”, Huotari sanoo.

Lopputuloksena työtehtävä ei enää vastaa sitä, miten sitä työpaikkailmoituksessa kuvailtiin.

Irtisanottua yritetään hämätä

”Nämä pakollisesti ilmoitettavat paikat ovat pelkkää pelleilyä lain vaatimusten täyttämiseksi. Työntekijät on valittu jo etukäteen.”

”Jälkikäteen kun sain ilmoituksen, etten ole valittu, katsoin, ketkä valittiin. Sama hemmo jatkoi virassa.”

Toisinaan yritysjohto saattaa turvautua epäilyttäviin keinoihin, jos yrityksessä on samaan aikaan rekrytoinnin kanssa käynnissä irtisanomisprosessi tai jos työhön löytyy talon sisältä jo sopiva hakija, mutta hakuilmoitus pitää muodollisesti tehdä.

”Yritys ei halua heidän pois potkimansa henkilön huomaavan, että hänen tilalleen ollaan hakemassa toista ihmistä. Se ei ole kovin yleinen tapa toimia, mutta sellaistakin tapahtuu”, Huotari kertoo.

Moni HS:n kyselyyn vastannut oli törmännyt harhaanjohtaviin titteleihin.

”Kauppatieteiden ja tekniikan alan työt. Usein tittelissä käytetään manager-sanaa harhaanjohtavana, koska tehtäviin ei välttämättä liity suurta johtamisvastuuta saati esimiesasemaa.”

Hienolta kuulostavia nimikkeitä selittävät osin myös hakijoiden toiveet. Huotarin mukaan osa hakijoista on ”tittelinkipeitä”. He haluavat näyttää ulkopuolisille, että heidän työnsä on vaativampaa kuin se todellisuudessa onkaan. Ulospäin näyttää hyvältä, kun päivittää uuden tittelin vaikkapa Linkedin-verkkoyhteisöpalveluun.

”Tällaiset ihmiset eivät myöskään halua antaa vaikutelmaa, että heidän uransa on menossa laskusuuntaan, jos edellisen työpaikan titteli oli hienompi kuin uuden, vaikka käytännön työ olisi täysin samanlaista. On paine näyttää paremmalta kuin on”, Huotari luonnehtii.

Hänen arvionsa mukaan tittelinkipeyttä on keskimääräistä useammin kauppatieteilijöillä.

HS haastatteli loppusyksystä 2017 henkilöstöasioihin erikoistunutta amerikkalaisanalyytikkoa Josh Bersiniä. Haastattelussa (HS 19.11.2017) Bersin luonnehti millenniaalien sukupolvea muun muassa kärsimättömäksi.

Millenniaaleiksi määritellään yleensä vuosina 1982–2000 syntyneet työntekijät, joista on tullut täysi-ikäisiä tällä vuosituhannella. He ovat työpaikkojen nuorinta sukupolvea.

Bersinin mukaan millenniaalit haluavat edetä urallaan joka ikinen vuosi ja siksi monet yritykset painiskelevat sen kanssa, miten he vastaisivat nuorten etenemishaluihin.

Hän kertoi esimerkin yrityksestä, joka antaa ihmisille puolittaisia ylennyksiä, jotta he pystyvät antamaan ylennyksiä kaksi kertaa useammin kuin tavallisesti. Puolittainen ylennys voi tarkoittaa pientä muutosta titteliin.

Huotaria ei yllätä, että HS:n kyselyssä mainittiin eniten harhaanjohtavia työpaikkailmoituksia nimenomaan myyntialalta.

”Suurin osa ilmoitetuista työpaikoista on myyntityötä. Myyjiä ei kuitenkaan etsitä yhdessäkään ilmoituksessa. Tittelit ovat monimutkaisia ja mehukkaita klikkikalastusmielessä. Tehtäväkuvaus paljastaa tehtävän luonteen nopeasti. Joskus paljastus on jätetty korutekstin perään aivan viimeiseksi. Tällöin viimeistään selviää tehtävän puhdas myyntiluonne.”

”Yleensä myyntialalla näkee kaikenlaisia managereita ja leadereita, vaikka kyse on ihan normaalista myyjän pestistä.”

Toisinaan työpaikkailmoituksessa ei mainita myyntiä lainkaan, ja Huotarin mukaan lopulta selviää, että kyseessä on täysiverinen provisiopalkalla tehtävä työ.

”Tällainen toiminta voi johtua siitä, että myyjien rekrytointi ei ole kauhean helppoa. Se voi houkutella rekrytoijia yrittämään sitä, että hakija sitoutuu työhön niin, että hän päätyykin tekemään myyntiä, vaikka ei ole sellaista työtä hakuvaiheessa halunnut.”

Opiskelijajärjestöjen omistama, vuonna 2004 perustettu aTalent Recruiting teki viime vuonna noin 450 rekrytointia ja auttoi rekrytoinnissa noin 300:aa yritystä. Niklas Huotarin arvion mukaan suoranaista huijaamista tapahtuu vain harvoin mutta mutkien oikomiseen ja tietämättömyyteen törmää usein.

”Kaikkien etu kuitenkin on, että yritys säilyttää maineensa ja saa ammattitaitoisen motivoituneen työntekijän, joka on samassa työpaikassa vielä puolen vuoden kuluttuakin.”

Kursivoidut kohdat ovat HS:n kyselyyn tulleita vastauksia. Toimitus on stilisoinut tekstit.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työnhaku
 • Ura
 • Rekrytointi
 • työpaikkailmoitus
 • Annina Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Nyt puhuvat alistamisesta syytetyn ohjaajan elokuvissa olleet naisnäyttelijät – Vera Kiiskinen: ”Kyseenalaistan Aku Louhimiehen työmetodit sekä suhtautumisen naisiin ylipäätään”

  2. 2

   Sähköpyöriä myyvä yrittäjä: Kiinteä 400 euron ostotuki on huono ehdotus

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   Suomen elokuvaohjaajaliiton johtaja: Aku Louhimies on ylittänyt rajoja, joita ei pidä ylittää –”Hyvin poikkeuksellista”

  5. 5

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  6. 6

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  7. 7

   Yle lopettaa Uutisvuoto-ohjelman kahdenkymmenen vuoden jälkeen

  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   Yle: Useat naisnäyttelijät syyttävät Aku Louhimiestä alistamisesta ja nöyryyttämisestä – Ohjaaja vastauksessaan: ”Väite, että en kunnioittaisi näyttelijöitä, on väärä”

  10. 10

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  2. 2

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  3. 3

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  4. 4

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  5. 5

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  6. 6

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  7. 7

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  8. 8

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  9. 9

   HS kysyi työnantajilta, mitä uusilta työntekijöiltä oikeasti vaaditaan – Esiin nousivat omien rajojen tunnistaminen, kyky saada suu auki sekä yksi aivan ehdoton vaatimus

   Tilaajille
  10. 10

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää