Elämä

Bullet journal oli vuoden 2017 superhitti ja suurin kalenterimullistus – Kokeilin sitä, mutta löysin lopulta vielä paremman ratkaisun

HS:n uutispäällikkö Jutta Sarhimaa aloitti bullet journalin pitämisen yli vuosi sitten. Siinä ajassa hän väritti, putosi ”bujoilun” sudenkuoppiin ja pelastautui lopulta uuden systeemin avulla.

Reilu vuosi sitten kirjoitin jutun, joka lähti liikkeelle pakosta:

”Nykyisin muistilappuni ja muistiinpanoni ovat usein ihan hujan hajan, digitaalisessa kalenterissani ja sähköpostissani on ristiin rastiin muistutuksia ja kannan mukanani vielä useita erillisiä muistikirjoja. Laukusta on vaikea löytää mitään.

”Tuntuu, että erilaisia tavaroita on yksinkertaisesti liikaa. En saa Googlen kalenterista samanlaista hallinnan tunnetta kuin kynällä täytettävästä kirjasesta. Muistutukset ärsyttävät.”

”Voisiko bullet journal pelastaa minut kaaokselta?”

Marraskuussa 2016 harva Suomessa oli kuullut bullet journalista. Se oli maailmalla suosittu systeemi, joka yhdisti itse tehdyn kalenterin, muistikirjan ja päiväkirjan.

Bullet journalin luoja Ryder Carroll kärsi oppimisvaikeuksista ja päätyi siksi kehittelemään tapoja, joilla hän saisi kirjattua ylös usein lyhyinä vyöryinä tulevat ideansa. Useista eri metodeista muotoutui ajan myötä yksi isompi, jolle Carroll antoi nimen bullet journal. ”Bullet” viittaa lyhyisiin muistiinpanoihin, joita kalenteriin tehdään.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Halusin saada oman elämäni liput ja laput järjestyksiin. Siksi kirjoitin jutun, jota varten pidin bullet journalia kaksi viikkoa. Jutussa selitin, miten bullet journal rakennetaan ja miten sitä täytetään.

Riisutut ohjeet menevät näin:

Bujoilua varten tarvitset muistikirjan, mielellään viivoitetun, ja kynän. Muistilehtiön olisi hyvä sen kokoinen, että yhdelle sivulle mahtuu 31 riviä: muuten kuukauden päivät eivät joka kuussa mahdu yhdelle sivulle.Ensimmäiseksi teet hakemiston. Aina kun aloitat uuden aukeaman, annat sille jonkin nimen ja numeroit sen sivut. Sen jälkeen kirjoitat otsikon nimen ja sivunumerot hakemistoon. Näin pysyt kärryillä ”bujosi” sisällöstä ja löydät helposti oikealle kohdalle.

Toiseksi luot tulevaisuuslokin. Tulevaisuuslokiin merkataan kaikki pitkälle tulevaisuuteen ulottuvat tapahtumat sitä mukaa, kun ne tulevat tietoon. Lokin tarkoitus on ”kiinnittää” tärkeät tapahtumat, kuten ystävien häät, paikoilleen niin, etteivät ne huku ennen h-hetkeä.

Kolmas elementti on kuukausinäkymä. Aukeaman vasemmalle sivulle kirjoitat allekkain kuukauden päivät ja niitä vastaavat viikonpäivät, ja oikealle sivulle kuukauden tehtävälistan eli to do -listan.

Neljäs elementti on päiväloki, jonne kirjoitat aina kunkin päivän kohdalle, mitä on suunnitteilla, mitä haluat saada tehtyä ja mitä ajatuksia päivä herättää. Jokainen ”bujoilija” käyttää omia merkintöjään kertomaan, tuliko homma tehtyä vai onko se vielä tekemättä.

Tekemättömiä töitä varten on vielä viides elementti, migraatio. Kun viikko tai kuu vaihtuu, selaa kalenteria taaksepäin ja kysy itseltäsi kaksi kysymystä:

1. Roikkuuko sivuilla tekemättömiä juttuja?

2. Ovatko ne yhä aikani arvoisia?

Jos ovat, siirrä ne eteenpäin. Jos homma vaatii pikaista puuttumista, siirrä se uuden kuukauden to do -listalle. Jos se sijoittuu hamaan tulevaisuuteen, siirrä se oikealle kohdalle tulevaisuuslokia.

Kalenterin lisäksi bullet journaliin on tarkoitus kirjoitella ihan mitä tahansa päiväkirjasta ja lukuhaaste-listoista parhaisiin lenkkipodcasteihin. Tuttuni huolehtii päivittäisestä nesteytyksestä värittämällä juomalaseja sitä mukaa kun vettä tulee hörpättyä.

Jutusta tuli hitti. Sain kuukausienkin päästä palautetta, jossa tuore bujoilija halusi kiittää neuvoista ja kertoa, miten oli saanut arkensa hallintaan.

Parhaimmillaan bullet journal toimiikin juuri niin: ideat eivät kuormita pääkoppaa kun ne kirjaa ylös. Mieli pysyy vapaana ja virkeänä. On ihan eri asia kirjoittaa idea käsin ylös muistikirjaan kuin näpytellä se digitaalisesti kännykkään tai ottaa siitä kuva.

Kahden viikon testin ja jutun julkaisemisen jälkeen päätin itsekin jatkaa bullet journalin pitoa ja katsoa, miten pitkään se pitää kaaoksen loitolla.

Alku lähti hyvin liikkeelle. Täytin päivälokia ahkerasti ja innostuin myös kovemman tason bujoilijoiden aktiviteeteista.

Olin esimerkiksi kirjoittanut juttuun ”haaveilevani treenaustaulukon pitämisestä”.

Se toteutui heti helmikuussa, kun merkkasin ylös harrastamani liikunnan, syömäni lounassalaatit, kala-annokset sekä päivät, jolloin en käyttänyt lainkaan alkoholia, ja pidin ruokapäiväkirjaa:


Huhtikuussa listailin elokuvia, joita aioin käydä katsomassa Helsingissä Season Film Festivalilla:


Kesällä selvästi hiljeni, kuten olettaa saattaa:


Täytin bullet journaliani suurella innolla, mutta muistiinpanot alkoivat muistuttaa aikamoista sekamelskaa, kuten tämä aukeama:


Tarkimmat ovat ehkä jo huomanneet kuvista yhden asian: sivunumerot uupuvat. Luovuin hakemiston päivittämisestä ensimmäisenä, vaikka se oli ensimmäinen asia, minkä bullet journalia pitäessäni opin: aina kun aloitat uuden aukeaman, merkkaa se hakemistoon.

En muistanut.

Viimeistään syyskuussa huomasin, etten pysynyt enää bujoni kartalla, vaan jouduin pläräämään päämäärättömästi eteenpäin löytääkseni oikean kuukauden tai listan kohdalle. Kunhan kaikki olennaiset asiat pysyvät mukana, ajattelin, enkä unohda esimerkiksi ystäväni syntymäpäiviä.

Seuraava asia, joka jäi, oli migraation kunnollinen merkkailu. Toki pläräsin kuukauttani taaksepäin ja yritin katsella, oliko jotain, mitä pitäisi kuljettaa mukana seuraavaan. Jos sellainen oli, nappasin sen mukaan ja jätin hifistelijämerkinnät tekemättä.

Kun julkaisin juttuni marraskuussa 2016, Instagramista löytyi tuloksia #bulletjournal-haulla yli 350 000.

Nyt niitä löytyy yli 1 500 000, ihan joka lähtöön ja joka väreissä:
Bujoilusta tuli vuonna 2017 niin suosittua, että Kotimaisten kielten keskus Kotus poimi sen ajankohtaisten sanojen listalleen:

Bujoilu

(Engl. bullet journal; bullet mm.’luettelomerkki’) Arjen hahmottaminen listojen, piirrosten, kalenterimerkintöjen yms. avulla yhdistämällä muistikirjaan luonnoslehtiön ja päiväkirjan käyttötapoja.

Jo alkuperäistä juttuani kirjoittaessani arvelin, etten ehkä ikinä päätyisi koristelemaan kalenteriani värikkäillä tusseilla tai washi-nauhoilla. Sen hyväksyin.

Sitä en ollut valmis hyväksymään, että bullet journalini ei toiminut. Mustanahkainen muistikirjani ei kuitenkaan ollut vielä täynnä. Halusin jatkaa sen täyttämistä. En halunnut palata digikalenterin, post it -lappujen ja useiden muistikirjojen maailmaan, sillä olin jo tottunut siihen, että ihan kaikki löytyy yksistä kansista.

Eikö kukaan voisi auttaa?

Voi. Tasan vuosi alkuperäisen kokeiluni alkamisesta törmäsin netissä nimeen Nancy Darling. Darling on psykologian professori Ohion Oberlin Collegessa.

Darling oli tottunut seuraamaan opiskelijoidensa muistiinpanojen keruuta ja ihaili aidosti niitä, jotka ylläpitivät siistejä to do -listoja ja värikoodittivat bullet journaliensa sivuja. Darling nimitti heitä lineaarisiksi ajattelijoiksi: he etenivät järjestelmällisesti eteenpäin yksi asia kerrallaan.

Darling itse on ei-lineaarinen ajattelija. Se tarkoittaa sitä, että yksi ajatus singahtaa usein viiteen eri suuntaan.

”Kun avaan kirjan ja alan kirjoittaa luentoani, muistan, että täytyy ostaa kanoille ruokaa. Kun kirjoitan sen ylös, saan idean uudesta tutkimusprojektista”, Darling kirjoitti marraskuussa Psychology Today -julkaisussa.

”Tarvitsin organisointisysteemin, jonka kautta pystyisin kanavoimaan vahvuuttani eli yhdistelemään eri ideoita sen sijaan, että joutuisin ahtautumaan lineaariseen muottiin.”

Niin Darling loi oman, pelkistetyn versionsa muistikirjan ja kalenterin pitämisestä.

Sen nimi on A Pretty Good Organizing System, vapaasti suomennettuna ”aika hyvä organisointisysteemi”.

Aika hyvän systeemin tarkoitus on palkita saavutuksistasi, auttaa suunnittelemaan tulevaa ja – kuten bujoilussakin –vähentää kognitiivista kuormitusta ja ahdistusta. Kun kirjoitat tehtäväsi muistikirjaan, et kanna sitä päässäsi.

Systeemi on roimasti yksinkertaisempi kuin bullet journal, jonka pitämistä Darling vertaa ”harrastukseen”.

Aika hyvä systeemi jakautuu kahteen osaan, kirjoittamiseen ja läpikäymiseen.

Ohjeet tuntuvat bullet journalin jälkeen aivan naurettavan helpoilta:

1. Avaa aukeama.

2. Kirjoita oikealle sivulle päivämäärä.

3. Ala listata alle asioita, joita olet saanut tänään aikaan.

Älä rajoita itseäsi, neuvoo Darling, vaan kirjoita ihan mitä tahansa mieleen tulee. Pesitkö tiskit? Halasitko puolisoa? Soititko mummolle? Valitsitko portaat hissin sijaan? Lähetitkö ystävälle pusuhymiön yllättäen? Istuitko hetken hiljaa?

Kirjoita ne kaikki ylös.

Seuraavaksi päästään Darlingin mainostaman ei-lineaarisen systeemiin sydämeen. Nousiko saavutuksiasi listatessa mieleen asioita, joita pitäisi hoitaa?

4. Aloita aukeaman vasemmalle sivulle tehtävälista.

5. Ala listata alle asioita, joita nousee mieleen.

Tuliko tiskien pesemisestä mieleen, että tiskiaine loppui? Muistitko äkkiä ystäväsi kanssa sovitun leffa-illan ja sen järjestelyt, jotka ovat vastuullasi? Ne on helppo kirjata saman tien ylös viereiselle sivulle.

Teen niin, ja tulos näyttää tältä:


Nousiko esiin ajankohtia? Darling ottaisi esille kalenterin, koska se on hänellä muistikirjasta erillään.

Minä sen sijaan käännän bullet journalissa sivua kuukausinäkymään ja merkkaan ylös leffaillan päivän. Jos mummo muistutti puhelunsa aikana sukukokouksesta, joka tapahtuu kuukausien päästä, merkkaa se tulevaisuuslokiin oikean kuukauden kohdalle. Helppoa!

Nousiko mieleen asioita, jotka vievät alle kaksi minuuttia hoitaa? Tee ne heti pois alta.

Tuliko mieleen hyviä ideoita? Käännä seuraavalle aukeamalle ja aloita idealista.

Seuraa hauskin ja amerikkalaisin osio eli läpikäyminen.

6. Katsele viime päivien listoja. Fiilistele tekemisiäsi ja onnittele itseäsi. Pesit vessan, hyvä sinä!

7. Keikkuuko to do -listoilla asioita, jotka pitäisi yhä tehdä? Siirrä ne tämän päivän listalle, ja yliviivaa ne sekä jo tehdyt tehtävät.

Tässä kaikessa kärryillä pysymiseksi Nancy Darling suosittelee bujoilusta tuttuja asioita, hakemistoa ja symboleita, joilla voi merkitä, jos juttu on tehty tai siirretty eteenpäin. Itse tyydyn värittämään lokisivun kulman kuulakärkikynällä.


Olen käyttänyt aika hyvää systeemiä bullet journalissani nyt kolme viikkoa. Se toimii.

Voi johtua töistäni tai vain päästäni, mutta ei-lineaarinen systeemi tuntuu luonnolliselta. Jopa pieneltä helpotukselta bujo-kriisini jälkeen.

Poukkoilevan mieleni ei tarvitse pinnistellä niin kovasti sääntöviidakossa. Saan keskittyä olennaiseen.

Tehtyjen asioiden listat toimivat myös päiväkirjan tavoin. On oikeasti kiva katsella jälkikäteen, minä päivänä vääntäydyin joogaan, vaikka en olisi millään jaksanut ja milloin näin pitkästä aikaa rakasta ystävää. Välillä to do -listani jäävät lyhyiksi ja osa sivusta jää käyttämättä, mutta ei haittaa.

Kunhan pysyn kärryillä.

Tosin yksi asia on pakko tunnustaa: vanhat viholliseni muistilaput ovat tehneet hiljalleen paluun.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta repesi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  2. 2

   Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä

  3. 3

   Pankkikorttia vilauttamalla bussiin? Helsingin seudulle tuodaan pikavauhtia uutta maksutapaa, joka mullisti maksamisen Lontoon joukkoliikenteessä

  4. 4

   Brittisairaalassa kituu myrkytetty mies – Venäläisvakooja Sergei Skripalin tarina on kertomus ahneudesta ja maailmasta, jossa henki on halpa ja totuus katoavainen

   Tilaajille
  5. 5

   Sdp nousi hengittämään kokoomuksen niskaan suurimpana puolueena – Politiikan tutkija: ”Näyttää merkittävältä nousulta”

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

  8. 8

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  9. 9

   Suomessa äänen saavat rikkaat, köyhät ja Jari Tervo – ja nyt HS:n uusi kolumnisti Tervo kertoo, miksi keskiluokka vaikenee

   Tilaajille
  10. 10

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  3. 3

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  4. 4

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  5. 5

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  6. 6

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  7. 7

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  8. 8

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta repesi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  9. 9

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  10. 10

   Poliisin pienoiskopteri opasti eksyneen italialaismiehen turvaan posiolaisesta metsästä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  5. 5

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  6. 6

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  7. 7

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. HS näyttää palkitun Musta laatikko -esityksen suorana lähetyksenä Kansallisteatterista kello 19 – toimittajat ja kuvaajat paljastavat ennen julkaisemattomia tarinoita Tilaajille
  3. Soten tavoitteena on hyvinvointivaltiosta luopuminen, arvioi 80 vuotta täyttävä Jacob Söderman
  4. Uutistoimisto: Pohjois-Korean edustaja saapuu iltapäivällä Suomeen – korkean tason tapaamisessa määrä keskustella ydinaseista
  5. Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa
  6. 18. maaliskuuta: ”Kauanko tätä kestää? Siihen asti, kunnes voitamme lahtarit”
  7. Tunti sitten
  8. Vain tämä renessanssinero voisi pelastaa maakuntauudistuksen
  9. Pankkikorttia vilauttamalla bussiin? Helsingin seudulle tuodaan pikavauhtia uutta maksutapaa, joka mullisti maksamisen Lontoon joukkoliikenteessä
  10. 2 tuntia sitten
  11. Seagullsia pyörittävät Janne ja Sinikka Kulvik ovat koripallon Harkimot – ”Suomessa on aina osattu pelata koripalloa, mutta onko sitä osattu markkinoida?”
  12. Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä
  13. Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain Tilaajille
  14. Näytä lisää