Elämä

Yhä useampi nuori haaveilee yrittäjyydestä – ­22-vuotias sarjayrittäjä kertoo, miten siinä pääsee alkuun

William von der Pahlen on 22-vuotias sarjayrittäjä ja opiskelija. Hän sanoo, ettei yrityksen perustamisessa tarvita taikuutta.

Kuten monet muut ikäisensä, William von der Pahlen oli 19-vuotiaana alokas armeijassa. Armeija ei saisi hidastaa bisnestä, hän mietti.

Hän anoi lomaa ja lähti Ranskaan kertomaan uuneja valmistavalle perheyritykselle, että hän olisi oikea mies tuomaan tätä tuotetta Suomeen.

Matka oli ensimmäinen bisnesmatka, jonka hän oli koskaan tehnyt.

”Olin siellä kolme päivää. Pyörimme viinitiloilla ja tehtaalla ja juttelimme. Olin saanut audienssin tuttuni avulla, joka teki yh­tiön maahantuontia Yhdysvaltoihin.”
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Kun von der Pahlen tuli takaisin Suomeen suorittamaan palvelustaan loppuun, hänellä oli taskussaan sopimus: hän oli saanut puhuttua itsensä yhtiön Suomen-edustajaksi.

Näin von der Pahlenista tuli yrittäjä. Sillä tiellä hän on edelleen, joskin toimiala on laajentunut. Von der Pahlen opiskelee yrittämisen ohella Hankenissa eli ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa ja lukee pääaineenaan laskentatointa. Hän on nyt 22-vuotias.

Mutta miksi kukaan 19-vuotias alkaisi maahantuoda ranskalaisen perheyrityksen uuneja Suomeen?

Vastaus tähän kysymykseen tiivistää paljon siitä, millä asenteella nuoren ihmisen kannattaa von der Pahlenin mielestä lähteä yrittäjäksi.

Yhä useampi nuori tuntuu ajattelevan, että yrittäjyys olisi kiehtovaa: parhaimmillaan luvassa olisi vapautta ja suuria tuloja.

Asenteet yrittäjyyttä kohtaan ovat käyneet positiivisemmiksi, vahvistaa Veli-Matti Lamppu. Hän on Suomen Yrittäjien koulutusjohtaja.

”Vielä 2000-luvun alussa kuuli myös nuorilta paljon puhetta siitä, miten yrittäminen on valtava riski. Nykyään tuollaista puhutaan yhä vähemmän”, Lamppu sanoo.

Myös oppilaitokset ovat huomanneet yrittäjämyönteisyyden.

Jo useat lukiot ovat profiloituneet yrittäjähenkisiksi. Lauttasaaren lukio Helsingissä ja Ylöjärven lukio ovat saaneet erityistehtävikseen olla yrittäjälukioita, eli ne saavat poiketa opetussuunnitelmasta yrittäjyyden nimissä.

Kaikissa korkeakouluissa on mahdollisuus yrittäjyysopintoihin.

”Tradenomiksi voi opiskella niin, että itse opiskelu muistuttaa yrittämistä”, Lamppu sanoo.

Eri koulutusasteilla tarjotaan yrittäjyyskursseja, kuten ”Vuosi yrittäjänä” -opintoja.

”Usein yrittäjämäisen toimintatavan synnyttämiseksi sisältöjä tärkeämpää ovat opetusmenetelmät. Esimerkiksi toiminnalliset menetelmät kannustavat itsenäiseen työskentelyyn ja kokeilemiseen”, Lamppu sanoo.

Jos kerran haluaa yrittäjäksi, mitä kannattaisi opiskella?

Ensimmäisenä monen mieleen tulee kauppatieteet. Näin toimi William von der Pahlenkin.

Hänelle on ollut laskentatoimen opinnoista hyötyä esimerkiksi yrityskauppojen yhteydessä. Lisäksi hän on saanut paljon käytännön apua Hankenilla toimivasta Business Labista.

”Kaksi yritystämme oli vuoden mukana Business Labissa. Sieltä sai koulun tarjoamia verkostoja, ja muita opiskelijoita saattoi palkata töihin.”

Jos von der Pahlen saisi tehdä kaiken uudestaan, hän ei kuitenkaan välttämättä lähtisi opiskelemaan ekonomiksi.

”Jos nyt valitsisin unelmien opiskelupolun, siihen liittyisi jotain vaativaa erikoisosaamista, jonka yhdistäisin esimerkiksi psykologiaan. Osaisin vaikkapa ohjelmointia äärimmäisen hyvin, ja sitten yhdistäisin siihen psykologian niin, että kovaan asiaosaamiseen saisi liitettyä sosiaalista älykkyyttä”, hän sanoo.

Hän nimittäin uskoo, että maailma on muuttumassa.

”Teknologian merkitys korostuu entisestään tulevaisuudessa. Pian on suuri pula ihmisistä, jotka osaavat toimia esimerkiksi keinoälyn ja automaatiojärjestelmien parissa asiantuntevasti – mutta jotka pärjäävät myös ihmisten kanssa.”

Myös Suomen Yrittäjien Veli-Matti Lamppu sanoo, että vaikka erilaiset yrittäjäkurssit ja yrittäjyyteen tukevat ohjelmat ovat hyviä työkaluja kenelle tahansa, menestyksen pohjalla on asia­osaaminen.

”Yhä enemmän yrittäjyys perustuu vahvaan osaamiseen omasta alasta. Lisäksi korostuvat vuorovaikutustaidot eli se, että on hyvä ihmisten kanssa ja osaa verkostoitua”, Lamppu sanoo.

Hänen mukaansa jo opiskeluaikoina voi toimia vaikkapa erilaisissa opiskelijajärjestöjen luottamustehtävissä ja harjoitella verkostoitumista sillä tavalla.

Lähtökohta on joka tapauksessa omassa ammatillisessa osaamisessa: oli se sitten sairaanhoitaja, fyysikko, ohjelmoija, puuseppä, maanrakentaja tai valtiotieteilijä, yrittäjän täytyisi mielellään osata tehdä jotain hyvin.

Tärkeää on miettiä, millaisesta osaamisesta joku on palveluna tai tuotteena valmis maksamaan.

 

”Luovuus on itseluottamusta: sitä, että uskoo ideaansa.”

Mutta nyt jarrua.

On helppoa sanoa, että opiskele osaajaksi ja ala sitten vain yrittää.

Eikö yrityksen perustaminen ole kuitenkin riski, josta seuraa älyttömästi töitä? Pahimmassa ta­pauksessa seuraus on konkurssi.

Ja ensin täytyisi olla se kuningasidea.

Palataan taas von der Pahleniin: Tällä hetkellä hän on pääasiallisesti Indagatus Groupin toimitusjohtaja, jota hän on myös ollut perustamassa.

Yritys on konsulttifirman ja henkilöstövuokrausfirman risteytys: se tutkii asiakkaita ja markkinoita, rakentaa uusia konsepteja ja välittää niihin ihmiset, jos ne sellaisia tarvitsevat. Tästä esimerkkinä ovat joulu­apulaiset kauppakeskuksissa tai uudet infopisteet.

Indagatus on laajentunut niin, että nykyään von der Pahlen puhuu Indagatus Groupista. Siihen kuuluvat henkilökohtaisiin palveluihin keskittynyt Helsinki Concierge Oy, turisteille palveluita tarjoava Triply sekä Futucast-niminen podcast-julkaisu, jossa esiintyy silmäätekeviä vaikuttajia, kuten Sixten Korkman.

Kuten sanottua, von der Pahlen aloitti uunien maahantuonnilla – ja nyt päästään siihen, että yrittäjyyden ei tarvitse olla jättimäinen riski ja hyppy tuntemattomaan.

”Yrittäjyyttä ei kannata ajatella niin, että on pakko olla joku kuningasidea, jota mietitään vuosia ja sitten aletaan vasta toteuttaa sitä”, hän sanoo.

Ensinnäkin: jos asettaa valtavat odotukset idealleen, ei ehkä koskaan ryhdy yrittäjäksi. Ja koska yrittämistä ei lopulta voi oppia kirjoista, ensimmäinen yritys voi hyvinkin mennä pieleen.

”Hyvä niin! Epäonnistumiset kuuluvat asiaan ja niissä oppii. Mutta tämän vuoksi ensimmäiseen yritykseen ei kannata ottaa lainaa eikä sen kannata olla se suuri unelma”, von der Pahlen sanoo.

Esimerkiksi uunien maahantuonnissa ei ollut mitään riskejä. Von der Pahlen otti tilauksia vasta, jos oli saanut jo asiakkaalta ostosopimuksen, jolloin rahallista riskiä ei ollut.

”Maahantuonti on klassinen tapa aloittaa yrittäminen. Sitä voi tehdä yksityishenkilönäkin.”

Helpommillaan se menee von der Pahlenin mukaan suurin piirtein näin:

Kirjoita selaimeen vaikkapa alibaba.com ja etsi mielenkiintoinen tuote, jota ei ole Suomessa myynnissä. Ota yhteys tuotteen tuottajaan ja kysy, paljonko tuotteen hinta alenee, jos sitä tilaisi suuren erän.

”Eikä sitä tarvitse edes vielä tilata, vaan menee näyttämään kuvaa mahdolliselle asiakkaalle eli esimerkiksi jälleenmyyjälle ja kysyy, oltaisiinko siellä kiinnostuneita.”

Jos kiinnostusta on, niin maahantuontibisnes pystyyn.

”Jos pyörittää pikkubisnestä fiksusti, siihen menee tunti päivässä.”

Jos homma menee pieleen, siinä ei menettänyt juuri mitään, mutta oppi varmasti paljon.

”Joka yrityksen kautta oppii myymään ja samalla rakentaa omaa verkostoa ja brändiä. Kunhan tekee asiat koko ajan kunnolla, yksi asia johtaa toiseen. Ensimmäisessä firmassa vaikealta tuntuneet asiat ovat itsestäänselvyyksiä seuraavassa: verot, kirjanpito, kassanhallinta ynnä muut”, von der Pahlen sanoo.

Myös Suomen Yrittäjien Veli-Matti Lamppu kannustaa kokeilemaan rohkeasti, mutta fiksusti ja pienimuotoisesti.

”Omia siipiään voi kokeilla aluksi sivutoimisesti vaikkapa niin, että opettaja voi työnsä ohella kehittää oppimista tukevia pelejä tai sairaanhoitaja myydä terveydenhoitotuotteita”, Lamppu sanoo.

Hän muistuttaa, että yrittäjä ei ole yksin.

”Uusyrityskeskuksilta saa neuvontaa ja sparrausta, jos on tarvetta. Ne opastavat rahoitus­asioissa ja muissa. Yrittäjän on hyvä muistaa, että ei kukaan pärjää yksin ja että kaikille on tarjolla verkostoja.”

Alaikäisiä toiminimiyrittäjiä on Suomessa nykyään noin 300, mutta erilaisia nuoria kevytyrittäjiä on Lampun mukaan tuhansia.

Kevyttä yritystoimintaa voi harjoittaa esimerkiksi Nuori Yrittäjyys -ohjelman kautta, joka on suunnattu 7–24-vuotiaille, tai 4H-toiminnan kautta, joka on suunnattu 13–28-vuotiaille.

Kummassakin mallissa nuori yrittäjä saa apua, ja yritystoiminta on pienimuotoista ja riskitöntä. Nuori voi tehdä esimerkiksi 4H-yrityksestä itselleen kesätyön.

Niin von der Pahlen kuin Lamppu ampuvat alas myytin, että olisi olemassa jokin yrittäjägeeni tai vastaava ominaisuus, joka vaaditaan menestyksekkääseen yritystoimintaan.

”Lopulta se vaatii pääasiassa itsetuntemusta ja itseluottamusta: sitä, että tietää olevansa tyyppi, joka haluaa olla yrittäjä. Sen kautta tulee luovuuskin, sillä luovuus on pitkälti itseluottamusta: että uskoo ideaansa ja uskaltaa artikuloida ja toteuttaa sen”, von der Pahlen sanoo.

Hän saa keväällä kandidaatin tutkinnon valmiiksi Hankenilla, mutta siihen opiskelu saa joksikin aikaa jäädä. Yritystoiminta kun on vienyt mukanaan.

Ranskalaisista uuneista yksi asia johti toiseen, ja nyt von der Pahlen on 22-vuotiaana tyytyväinen sarjayrittäjä. Mutta oliko hänellä kultalusikka suussa?

”En tietenkään olisi saanut sitä audienssia Ranskaan, jos tuttuni ei olisi ollut niiden uunien Yhdysvaltojen-maahantuoja. Mutta jos en olisi tuonut uuneja, olisin tarttunut johonkin toiseen tuotteeseen”, hän sanoo.

Ihan tavallinen tallaaja pärjää yrittäjänä, jos on intoa ja järkeä.

”En tosin halua luoda liian ruusuista kuvaa, koska ei yrittäjyys ole aina helppoa. Mutta ei siinä periaatteessa tarvita mitään taikaakaan.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Koulutus
 • Ura
 • Työelämä
 • Nuoret
 • Yrittäjyys
 • Jose Riikonen

Nyt voit järjestää kommentit myös suosituimmuuden mukaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Poliisi on huolissaan albanialaisten huumerikollisten tulosta Suomeen – ”Suoraviivaisia, tehokkaita, kovan luokan aseistautuneita ryhmiä”

  2. 2

   Liian moni suomalainen elää sosiaalituilla, ja pian edessä on järjestelmän iso remontti – Tällaisia ovat suurten puolueiden suunnitelmat

  3. 3

   Asuntojen stailaus myynti­kuntoon on huolestuttava ilmiö

  4. 4

   Vieläkö saisit ajokortin? Moni meistä pitää itseään mestarikuskina – testaa, miten oikeasti pärjäisit autokoulun teoriakokeessa

  5. 5

   Etelä- ja Pohjois-Korean historiallinen tapaaminen alkoi johtajien kädenpuristuksella – Leppoisasti esiintynyt Kim Jong-un lupasi tarjota nuudeleita Moon Jae-inille, jos tämä tulee Pjongjangiin

  6. 6

   Bill Cosbyn uhrit saivat vihdoin oikeutta – tuomio on dramaattinen ja surkea loppu menestykselliselle uralle

  7. 7

   Nopea lounas Tukholmassa? Liikenne tulee katoamaan maan pinnalta, eikä tunnin matka New Yorkiin ole enää vain utopia

   Tilaajille
  8. 8

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  9. 9

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  10. 10

   Oikeuden tuomio raivostuttaa Espanjassa – viittä miestä syytettiin 18-vuotiaan joukkoraiskauksesta, tuomio tuli seksuaalisesta hyväksikäytöstä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  2. 2

   ”Ylös sieltä, kyllä se siitä!” – Suomalaiset pojat kasvatetaan umpimieliseen kovuuteen, ja asiantuntijan mukaan koko yhteiskunta toistaa väärää signaalia

   Tilaajille
  3. 3

   Katajanokalla koettiin rakennustarina, jossa lähes kaikki meni pieleen – nyt uudistalon pääurakoitsija meni konkurssiin

  4. 4

   Otaniemessä porattiin Suomen syvin reikä 6,4 kilometrin syvyyteen – ja se saattaa ratkaista energiaongelmamme

  5. 5

   Aviciin perhe julkaisi avoimen kirjeen 28-vuotiaana kuolleesta pojastaan – ”Hän ei jaksanut enää”

  6. 6

   Esteitä tielle asetellut 70-vuotias ammuttiin riidan päätteeksi pellolle Porvoossa – syytetty meni teon jälkeen elokuviin

  7. 7

   Loistavan veljessarjan sisar sai osakseen pelkkää kurjuutta – Erkkojen mahtisuku vaikeni Hilda-siskosta, joka päätyi kahdesti jätettynä ja mielisairaalan jälkeen köyhien nimettömään nurmihautaan

  8. 8

   Jalankulkija jähmettyy keskelle suojatietä Itäkeskuksessa – Video näyttää, miten autot puikkelehtivat ohi täyttä vauhtia jalankulkijasta piittaamatta

  9. 9

   Mies saa käydä vieraissa, kunhan kertoo siitä, kirjoitti 36-vuotias nainen – mitä muuta kertoivat ne 3 000 ihmistä, jotka vastasivat HS:n kyselyyn seksittömästä parisuhteesta?

   Tilaajille
  10. 10

   Melatoniinia myydään unipulmiin enemmän kuin ennen, mutta kenelle se sopii? Asiantuntijat ja uniongelmaiset kertovat, miten lääkettä kannattaa käyttää

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tämä upea kuva Yhdysvaltojen presidenteistä ja heidän puolisoistaan on nyt kaikkialla – Erityinen huomio kiinnittyy hymyilevään Melania Trumpiin

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Onko koolla merkitystä ja kahdeksan muuta kysymystä – Urologi kertoo, mitä kumppanin on hyvä tietää peniksestä

  4. 4

   Sata vuotta sitten säveltäjä Toivo Kuula sai luodin päähänsä, eikä tappaja koskaan selvinnyt – Pari viikkoa sitten Kuulan tyttärenpoika sai puhelun, joka oli pudottaa hänet sängystä

   Tilaajille
  5. 5

   Kolme kuoliaaksi kuristettua ihmistä, lukuisia hyökkäyksiä naisten kimppuun, raiskaamista ja vankilapakoja – näin Oulussa pajatsoja huijanneesta nuorukaisesta tuli kylmäverinen tappaja

   Tilaajille
  6. 6

   Kuvapäiväkirja Pohjois-Koreasta kurkistaa suljetun maan elämään – Kuvat vievät vesipuistoon, olympiavoittajan moderniin kotiin sekä maaseudulle, jossa elämä on selviämistä

  7. 7

   Ruotsalaistutkija varoittaa: Suomi toistaa uudessa opetus­suunnitelmassa Ruotsin virheet – ”Pelkään, että sitä tullaan katumaan, koska me kadumme nyt”

   Tilaajille
  8. 8

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Amerikkalainen lukiolaistyttö pyysi Dwayne Johnsonia parikseen tanssiaisiin – ”The Rock” vastasi kieltävästi, mutta järjesti korvaukseksi mahtavan yllätyksen

  11. Näytä lisää