Elämä    |   Kolumni

Cheek antoi mielenterveyden häiriöille hyvän näköiset kasvot – se on hieno teko

Ennen omista mielenterveyden ongelmistaan uskalsivat puhua vain kroonikot, eivät työssään menestyvät, timmissä kropassa poseeraavat nuoret miehet, kirjoittaa Anna-Stina Nykänen.

Arvostan ihan älyttömästi Cheekiä. Se ei johdu musiikista. Ihailen sitä, miten Cheek kantaa sairautensa. Hän on siinä vallankumouksellinen. Hän on todellinen esikuva.

Suomen menestynein artisti Cheek eli Jare Tiihonen on kertonut avoimesti, että hänellä on kaksisuuntainen mielialahäiriö. Siitä ei ikinä pääse eroon. Se vaatii jatkuvaa lääkitystä.

Välillä sairaus on tuottanut niin kovia tuskia, että hän on maannut sikiöasennossa lattialla, kiemurrellut ja kärsinyt. Hän on saanut apua. Mutta silti.

Mitä niin valtavan hienoa tässä nyt sitten on? Minäpä kerron.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vielä 1990-luvulla, kun olin nuori toimittaja, oli vaikea kirjoittaa mielenterveyden ongelmista. Asiantuntijat kyllä puhuivat niistä. Mutta oli hankalaa löytää haastateltavaksi ihmisiä, jotka kertoisivat omakohtaisia kokemuksia skitsofreniasta tai kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä. Ainakaan omalla nimellä ja kuvalla.

Julkisuudessa nähtiin siis lähinnä kroonikoita, joiden elämän sairaus oli jo tuhonnut. Nuorena sairastuneet olivat usein köyhiä, yksinäisiä, syrjäytettyjä, eivät työelämässä mukana. Vanhanaikainen lääkitys oli ehkä tuhonnut hampaat, turvottanut, ohentanut hiukset, vetänyt kropan kumaraan. Se saattoi myös aiheuttaa pakkoliikkeitä.

Rujon kuvanhan siitä sai. Eikä pidä nyt loukkaantua. Ulkonäkökin on tärkeä asia. Ei ole oikein, että mielenterveysongelmista kärsivien ihmisten ulkonäön tuhoamisesta ei aina ole piitattu. Se on lisännyt leimaantumista ja pelkoa.

Kokeilkoon joku briljantti yritysjohtaja, konsultti tai myyjä, miten työt sujuvat oudoissa asennoissa nykien tai vääränkokoisissa, likaisissa vaatteissa, vaikka pää pelaisi. On sillä väliä.

Cheek on hyvän näköinen, työssään menestynyt ja esiintyessään energinen. Mielialahäiriö ei ole lyönyt häneen leimaa eikä tuhonnut uraa.

Antaako hän jo liiankin hyvän kuvan mielenterveyden häiriöistä? Se on väärin sanottu. Kokenut psykiatri ja aktivisti Ilkka Taipale on arvostellut julkkiksia, jotka märehtivät mediassa masennuksia, jotka menevät ohi parissa viikossa. Hänestä he vievät huomion pois vakavasti sairastuneista ja syrjäytyneistä.

Cheek ei kuulu kumpaankaan joukkoon. Hänen vaivansa ei mene ohi eikä hän sillä mässäile. Se on yhtä todellinen kuin sellainenkin sairaus, joka vie työkyvyn kokonaan. Myös mielenterveyden häiriöitä on erilaisia. Niissä on eri vaiheita.

Jotkut ovat sitä mieltä, ettei saa puhua mielisairaista, vaan psykiatrisista kuntoutujista. Liian vaikeaa. Ja se sisältää tavoitteen, että pitää kuntoutua täysin terveeksi. Töissä voi olla, vaikka ei olisi aina täydellinen.

Sairaus ei ole identiteetti. Ihminen ei ole skitsofreenikko, vaan sairastaa skitrofreniaa. Tai hänellä on mielenterveyden häiriö. Mutta kuka näitä aina puhuessa muistaa. Sydän on sanoja tärkeämpi.

Katsoin televisiosta, kun Cheek esiintyi SuomiLOVE-ohjelmassa leukemiaa sairastavalle pikkutytölle. Tyttö oli sairaalassa kipeimpinä aikoina kuunnellut Cheekin biisiä Niille joil on paha olla. Hän oli saanut siitä tukea. Myös idoli oli sairastanut ja tiesi, mitä se on.

Tuo tyttö ei tehnyt eroa sen välillä, oliko sairaus fyysinen vai psyykkinen. Sekin on valtavan tärkeä asia. Kipunsa kullakin.

Kirjoitus on aiemmin julkaistu Hyvä Terveys -lehdessä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kolumni
 • Mielenterveys
 • Anna-Stina Nykänen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Mies tulee vastaanotolle ja valittaa närästystä, vaikka tietää, että kyse voi olla jostakin vakavammasta – Lääkärit kertovat, mitä oireita suomalaiset salailevat vastaanotolla, vaikka ei kannattaisi

  2. 2

   Asiakkaalle kuittaileva työntekijä jätti ravintolakriitikolle suuhun pahan maun – muuten uusittu Latva tarjoaa kekseliäisyyttä ja hyviä makuja

  3. 3

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  4. 4

   Venäjän patriarkka hermostui suomalaisten sotilaiden kiittämisestä

  5. 5

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  6. 6

   Yle: Useat naisnäyttelijät syyttävät Aku Louhimiestä alistamisesta ja nöyryyttämisestä – Ohjaaja vastauksessaan: ”Väite, että en kunnioittaisi näyttelijöitä, on väärä”

  7. 7

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  8. 8

   Finanssivalvonta kiristää asuntojen lainakattoa: ostajalla on oltava 15 prosenttia omaa rahaa – HS:n laskuri kertoo, millaiseen asuntoon sinulla on varaa

  9. 9

   Snowden haukkui Facebookin ja sosiaalisen median lyttyyn: ”onnistunein huijaus sitten sotaministeriön muuttamisen puolustusministeriöksi”

  10. 10

   Ruotsissa on neljän vuoden aikana kadonnut lähes 4 500 karkotuspäätöksen saanutta lasta – ”On olemassa alle seitsemänvuotiaita lapsia, joista emme tiedä mitään”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Seksityötä tekevien häpäisemisen on loputtava – olen tehnyt seksityötä vuosia, ja se on minulle kutsumus­ammatti

  2. 2

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  3. 3

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  4. 4

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  5. 5

   ”Kiveksiä syövä piraija” on runnellun Detroitin viimeisin vitsaus

  6. 6

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  7. 7

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  8. 8

   Hallitus esittää sähköpyörän hankintaan 400 euron tukea – muutos voimaan pikavauhtia

  9. 9

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  10. 10

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  2. 2

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  3. 3

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  4. 4

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  5. 5

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  6. 6

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  7. 7

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  8. 8

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  9. 9

   Ravintolan perustanut Hanan Sneih, 24, on yksi kahdeksasta Suomessa kielteisen turva­paikka­päätöksen saaneesta syyrialaisesta – ”Olen täydellisen pettynyt tähän systeemiin”

  10. 10

   Töölöläiskerrostalon kellarissa pyöritettiin salahotellia – huoneet oli kyhätty ohuista vanerilevyistä, tunnelmaa loivat patterin päällä loimottavat jouluvalot

  11. Näytä lisää