Elämä

Mitä maineikkaampi ihminen on, sitä paremmin hän etenee urallaan, sanoo henkilöbrändäyksen asiantuntija: Näillä neuvoilla brändäys voi onnistua jopa ilman sosiaalista mediaa

Ville Tolvanen rakensi itsestään tietoisesti henkilöbrändin, ja kertoo nyt, miten.

Puhelu katkeaa jo toisen kerran. Liike-elämän digitalisaatiota edistävän Digitalist Groupin toimitusjohtaja Ville Tolvanen soittaa takaisin ja arvelee huonon kuuluvuuden johtuvan siitä, että hän on juuri Kampin keskuksessa Helsingissä.

Tolvanen on menossa puhumaan parillesadalle kirkkoherralle siitä, miten kirkko voi selvitä digiaikana ja miten kirkkoherrat voivat brändäytyä.

”Kirkko on valtavan sulkeutunut ja sisäänpäin kääntynyt organisaatio. Minun on vaikea mainita edes muutamaa kirkkoherraa nimeltä”, hän sanoo.

Tolvanen on kirjoittanut Jarkko Kurvisen ja Tom Laineen kanssa kirjan Henkilöbrändi – Asiantuntijasta vaikuttajaksi (Alma Talent 2017). Teoksen pääviesti on, että jokainen meistä on henkilöbrändi – halusimme sitä tai emme.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

”Yksi kirjan ajatus on herätellä arkkitehtejä, meribiologeja, parturi-kampaajia, muurareita ja muiden ammattikuntien edustajia siihen, että hekin voivat halutessaan olla vaikuttajia ja löytää oman vaikutuspiirinsä.”

Henkilöbrändäys tarkoittaa sitä, että ihminen tekee osaamisensa näkyväksi ja hänen brändiään ja tekemistään arvostetaan. Sen ansiosta hän saa työstään entistä paremman hinnan. Se voi tarkoittaa esimerkiksi palkankorotusta, esimiesasemaa tai uran etenemistä muulla tavalla.

”Kun brändäydyt, saat lisää arvoa”, Tolvanen kiteyttää.

Tolvanen teki aiemmin yrityksille ja yhteisöille verkkostrate­gioita ja muutosjohtamista. Vuonna 2011 hän päätti alkaa tietoisesti rakentaa itsestään henkilöbrändiä samalla tavalla kuin moni jo teki Yhdysvalloissa.

”Turhauduin, kun Suomessa kukaan ei tehnyt vastaavaa. Päätin uhrata itseni ja näyttää, miten henkilöbrändi rakennetaan.”

Tolvanen ryhtyi julkaisemaan villetolvanen.com-verkkosivustolla blogia, jossa hän kertoi, miten verkkovaikuttaminen muuttaa maailmaa. Blogi sai satojatuhansia lukijoita.

Vuonna 2012 Tolvanen aktivoitui Twitterissä ja jatkoi digitalisaatiosta ja johtavasta markkinoinnista kirjoittamista. Häntä alettiin pikkuhiljaa kysyä puhujaksi erilaisiin tapahtumiin.

Työ palkittiin. Vuonna 2016 Tolvanen oli viestinnän ammattilaisten järjestön Procomin selvityksen mainituin henkilöbrändi sosiaalisessa mediassa. Hänet on nostettu myös Suomen 100 parhaan it-vaikuttajan joukkoon.

Herää kysymys, voiko henkilö­brändiään enää rakentaa ilman sosiaalista mediaa.

Tolvasen mukaan voi. Ennen someaikaa ihmiset tulivat tunnetuiksi tv-ohjelmista tai vaikkapa tekemistään väitöskirjoista.

”Perinteisen median ja tavallisen puurtamisen avulla voi yhä brändäytyä jonkinlaiseksi vaikuttajaksi. Mutta perinteinen media ei aina ole tavallisen kuluttajan, asiantuntijan tai ammatinharjoittajan käytössä.”

Siksi selvästi nopein ja kustannustehokkain tie oman kohderyhmän luo rakentuu Tolvasen mukaan sosiaalisessa mediassa. Somealustat ovat avanneet kenelle tahansa mahdollisuuden löytää oma seuraaja- ja kohderyhmänsä. Niiden avulla taas voi löytyä työtarjouksia tai uusia asiakkuuksia.

”Tuloksia voi saada hyvin nopeasti. Se on suurin muutos aikaan ennen somea.”

 

”Henkilöbrändäys on henkivakuutus omalle työuralle ja tekemiselle.”

Verkon salaisuus on sananmukaisesti sen verkkomaisessa luonteessa. Netissä on paljon erilaisia kanavia, alustoja ja solmumaisia kohderyhmiä, joissa asiantuntija voi vaikuttaa.

Verkkovaikuttamisen ja -oppimisen lähtökohta on, että ihminen julkaisee erilaisia sisältöjä eri kanavissa ja näkee analytiikkatyökaluilla, mikä seuraajia kiinnostaa ja millaisia vaikutuksia julkaisu synnyttää.

”Data on tie sen oppimiseen, mikä kiinnostaa. Jos pääsee sille tasolle, että muut alkavat kommentoida tai jakaa viestiä ja auttaa sen levityksessä, on saavutettu jotain.”

Tolvasen mukaan on tärkeää ymmärtää, mikä ihmisiä puhuttaa, suututtaa ja mistä syntyy palautetta.

”Yksi lempisanontojani on, että mikään ei muutu, jos kukaan ei suutu. Jos vaikuttamisyritykseen ei synny reaktioita, silloin ihminen ei vaikuta. Osa brändäytymis- eli erottumisprosessia on se, että jää mieleen. Erottautuminen ei ole manipulaatiota, vaan henkilöön rakennettavaa tunnettuutta ja ammattiin liittyvää arvoa.”

Tolvanen muistuttaa, että kukaan ei voi valita yleisöään, vaan se muotoutuu sen mukaan, miten vaikuttava ammatinharjoittaja tai asiantuntija on. Hänestä ihminen voi olla hyvä työssään ilman vaikuttamista, mutta ammatin harjoittaminen on helpompaa, jos työllä on seuraajia.

”Henkilöbrändäys on henkivakuutus omalle työuralle ja tekemiselle. Mitä arvostetumpi ja maineikkaampi ihminen on, sitä enemmän hänen työlleen löytyy asiakkaita tai sitä paremmin hän pääsee uralla eteenpäin omien tavoitteidensa mukaisesti.”

Tolvanen puhuu verkon toripaikoista, joissa voi saada seuraajia, faneja, asiakkaita tai muita arvokkaita kontakteja.

Asiakkuudet ovat tärkeitä parturien ja kiinteistönvälittäjien kaltaisille ammatinharjoittajille, jotka tarvitsevat niitä jatkuvasti. Kun yksi kiinteistö on välitetty tai tukka leikattu, pitää saada seuraava asiakas.

”Jos on erottuva, tunnettu ja räväkkä, kuten kiinteistönvälittäjät kiinteistökuningatar Kaisa (Kaisa Liski), Andrei Koivumäki ja Jethro Rostedt, niin löytää oman yleisönsä helpommin.”

Tolvanen sanoo, että jos hän aloittaisi henkilöbrändäyksen nyt, hän tekisi kaiken paljon dramaattisemmin ja isommin kuin teki aikoinaan.

”Hälinä on niin isoa, että pitää oikeasti erottua aika vahvasti. Kummallinen on kiinnostavaa: mitä oudompi, sen parempi.”

Hiljaisuus hälinän keskellä ei Tolvasen mielestä ole tapa erottua vaan tapa unohtua. Hänestä Suomessa on satoja tai tuhansia ammatteja, joiden harjoittajista moni ei pysty nimeämään yhtäkään nimeltä.

”Kaikissa ammateissa on valtava määrä tilaa uusille kasvoille.”

Sosiaalinen media mahdollistaa sen, että kasvot, oma tyyli ja oma lisäarvo tulevat näkyviin.

”Brändiä eivät luo ne, jotka ovat äänessä, vaan ne 95 prosenttia toimijoista, jotka ovat hiljaa. He luovat markkinat niille, jotka haluavat erottua.”

Kuuluisuuden, maineen ja esimerkiksi poliittisen brändin luominen ja kartuttaminen vievät yleensä aikaa. Vihreiden entinen puheenjohtaja Ville Niinistö on puhunut asiasta hyvin, Tolvanen kertoo.

”Hän on sanonut, että yksi vaihtoehto on puhua päivässä kymmenen ihmisen kanssa torilla tai viestiä Twitterissä kymmenien, satojen tai tuhansien ihmisten kanssa.”

Poliitikkojen saattaa olla vaikea pärjätä somessa, koska moni aktivoituu siellä vain vaalikampanjan aikana.

”Heidän pitäisi olla läsnä verkon turuilla ja toreilla koko ajan ja tehdä työtään julkisesti. Puhun itse avokeittiössä toimimisesta. Sitä voi kuka tahansa seurata kiinnostuneena. Kun asioita jaetaan, herää kiinnostus ja asia markkinoituu.”

Tolvasesta on oleellista ymmärtää, että some ei ole erillinen kanava, vaan siellä pitää käyttäytyä samoin kuin missä tahansa muuallakin.

”Pitää avautua, pitää kuunnella, pitää olla valmis ottamaan kritiikkiä, pitää jakaa asioita. Vaikuttamisen on oltava kasvollista. Olemme somessa ihmisinä. Siinä onkin se vaikeus.”

Tolvanen ottaa esimerkiksi kirjailijat. Hänen mielestään moni kirjailija odottaa huomiota työlleen, mutta ei suostu markkinoimaan sitä omilla kasvoillaan, vaikka sosiaalinen media vaatisi juuri sitä.

Tolvanen puhuu häpeästä luopumisesta. Hänestä on hyvä muistaa, että jokainen ihminen on vajavainen, epävarma eikä onnistu aina – ja se on ihan ok.

”Pitää ymmärtää, että vaikuttaja on itse media. Siinä ei ole yhteisöviestinnän sääntöjä. Itse en ole koskaan välittänyt kirjoitusvirheistä tai huonosta kirjoituksen laadusta. Annan oman parhaan näkemykseni, johon on uskallettava luottaa.”

Itsensä esille tuominen lienee helpompaa ulospäin suuntautuneelle ja rohkealle ihmiselle kuin ujolle tai sellaiselle, joka ei halua pitää itsestään meteliä.

Tolvasen mukaan ihan jokainen joutuu käymään läpi hä­peästä luopumisen, oman roolin pohtimisen, uskaltautumisen ja heittäytymisen prosessin. Tär­keää on yhteisön, työnantajan tai muiden sidosryhmien tuki.

”Samalla tavalla kuin ihmisellä on vapaus valita, seuraako hän minua, niin samalla tavalla minulla on oikeus valita, ketä seuraan. Vaikka on avoin tai osallistuu, ei täydy olla täysin alasti ja kaikkien riepoteltavana.”

Tolvasen toimeksiannoista jo 80 prosenttia liittyy siihen, että häntä pyydetään ravistelemaan eri tahojen toimintatapoja.

Kirkkoherrat halusivat nimenomaan hänet puhumaan siitä, mitä kirkon pitäisi tehdä. Kohtaamisesta tekee arvokkaamman se, että Tolvanen tunnetaan.

”Nyt he maksavat siitä, että kuulevat juuri minun näkemykseni. Kirkko haluaa muuttua, ja apuun rientää Ville Tolvanen. Siitä se arvo syntyy.”

Numerot

Henkilöbrändäyksen kymmenen käskyä


1. Ala merkittäväksi

2. Kerro tarinoita

3. Rakenna luottamusta

4. Herätä tunteita

5. Ole ihminen

6. Tunne kohderyhmäsi

7. Rakenna tulevaisuutesi

8. Ole johdonmukainen

9. Rakasta palautetta

10. Ole paras itsesi

Lähde: Henkilöbrändi – Asiantuntijasta vaikuttajaksi (Alma Talent 2017)

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Elämä
 • Brändit
 • Ura
 • Annina Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  5. 5

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  6. 6

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  7. 7

   Insinööri varoitti Floridan onnettomuus­sillan halkeamista kaksi päivää ennen kuin silta romahti – viesti jäi puhelinvastaajaan

  8. 8

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   Postikorttimaisemista tutun Santorinin kadut ja ravintolat ovat sesonkina täpösen täynnä – keväällä upeista auringonlaskuista saa nauttia lähes yksin

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  2. 2

   Helsinkiläinen Sebastian Heinrichs, 32, perusti siivousyrityksen vain kaksi vuotta sitten – ja nyt hän haluaa palkata tuhat uutta työntekijää

  3. 3

   Helsingin Kalliossa sijaitseva taloyhtiö päätti antaa piutpaut modernille arkkitehtuurille ja vaihtaa huoneistoihin viime vuosisadan alkua henkivät jugend-ovet

  4. 4

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  5. 5

   Laskijat pudottautuivat hengen hädässä vaarallisen nopeaksi kiihdyttäneestä rinnehissistä Georgiassa – video näyttää onnettomuuden

  6. 6

   Lyhytkasvuinen mies väittää joutuneensa kaltoinkohdelluksi vankeudessa, saa valtiolta yli 20 000 euron korvaukset – Poliisi: Mitkään väitteistä eivät pidä paikkaansa

  7. 7

   Kommentti: Yritin lukea Roope Salmisen tavoin ”kaikki Putous-twiitit” selvittääkseni ohjelman jättisuosion salaisuuden – Törmäsin lukuisiin anonyymitileihin ja löysin lopulta syyn

  8. 8

   Voisiko viisi toisilleen tuntematonta pelaajaa pantata lottovoiton lunastamista näin kauan? Loimaan jättipotin kaikki tositteet saattavat olla yhdellä ihmisellä

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Julian sairailla lapsilla oli yksi toivo: suomalainen tutkija – Professori Ritva Tikkanen sai lohduttoman viestin, ryhtyi toimeen ja teki ihmeen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Suomalainen vaikuttaa helposti töykeältä Britanniassa – syy on suomen kielessä, josta puuttuu kaikkein tärkein sana

  4. 4

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  5. 5

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  6. 6

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  7. 7

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  8. 8

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   USA:n hävittäjän kuvaamalla videolla näkyy nopeasti lentävä tunnistamaton kohde – CNN: Pentagonilla ehkä laajalti vastaavaa materiaalia

  11. Näytä lisää