Elämä

Tutkijan unelma toteutui, kun heinä­sirkan sisältä purskahti 30-senttinen mato – Evoluutio­biologi Tuomas Aivelo tutkii borrelioosia ja kaupunki­rottien loisia

Loistutkija Tuomas Aivelo hullaantui pikkueliöihin jo lapsena. Nyt hän tietää, että loisten kanssa ei ole leikkiminen. Jutussa oleva video kertoo, kuinka kihomato toimii ihmisen kehossa.

Tuomas Aivelolla on ongelma. Hän ei tiedä, mistä löytäisi tarpeeksi pakastimia sadoille kuolleille rotille.

”Rottien raatoja on helppo saada rotantorjuntafirmojen kautta, mutta pakastimien hankkiminen on hankalampaa. Ne vievät tosi paljon tilaakin”, Aivelo pohtii.

Aivelo on loisiin erikoistunut evoluutiobiologi, joka on juuri muuttanut Sveitsin Zürichistä takaisin Suomeen.

Sveitsissä Aivelo tutki punkkien loisia ja keräsi materiaalinsa Alppien rinteiltä. Työpäivään kuului kuljeskelua vuoristoniityllä valkean lakanan kanssa, johon takertui hetkessä kymmeniä punkkeja. Osan punkeista Aivelo harjasi esiin loukkuun napattujen myyrien turkista.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

 

Muurahaiset olivat portti biologiaan ja lopulta loisten maailmaan.

Uusi tutkimuskohde löytyy vähemmän viehkeästä ympäristöstä. Aivelo tutkii Helsingin puistoissa ja viemäreissä vilistäviä kaupunkirottia. Tai oikeastaan rottien sisällä asuvia loisia.

Helsingin yliopistossa työskentelevä Aivelo ja joukko muita tutkijoita on alkanut vuoden alusta selvittää, kuinka ilmaston lämpeneminen vaikuttaa kaupunkirottien määrään ja niiden loisten aiheuttamiin tauteihin. Tutkimus liittyy suurempaan kysymykseen: Miten ihmisten aiheuttamat ympäristön muutokset, kuten ilmakehän hiilidioksidipitoisuuden kasvu ja maamassojen siirtely, vaikuttavat loisiimme ja sitä kautta tauteihin, joihin sairastumme?

Nykytiedon valossa rotat eivät Suomessa kanna loisia, jotka aiheuttavat ihmiselle vaarallisia tauteja. Aivelon mukaan mahdollisuus siihen on kuitenkin olemassa. Rotat elävät samoissa tiloissa kanssamme ja levittävät tauteja tehokkaasti, jos siihen vain tulee sopiva tilaisuus.

Aivelo ottaa esimerkin New Yorkista. ”Siellä leptospiroosi-niminen tauti on tappanut muutamia ihmisiä. Sitä aiheuttava loinen on luultavasti tarttunut rotasta koiraan ja koirasta omistajaan. Erikoista on, että leptospiroosi on tyypillisesti trooppinen tauti”, Aivelo sanoo.

”Ei voida osoittaa sormella, että se olisi tullut New Yorkiin ilmastonmuutoksen takia, mutta ainakin lämpeneminen ja sateiden lisääntyminen kasvattaa riskejä.”

Loiset ovat Tuomas Aivelon intohimo. Jo lapsena hän seurasi tarkasti eläinmaailman touhuja. Kesäisin Aivelo makasi tuntikausia tätinsä takapihan kalliolla ja havainnoi muurahaisten liikkeitä.

17-vuotiaana ”muurahaisorientoitunut” Aivelo osallistui Suomen Akatemian järjestämään Viksu-tiedekilpailuun. Tutkimuksessaan hän tarkasteli sitä, kuinka muurahaiset kantavat tovereidensa ruumiita.

Muurahaiset olivat portti biolo­giaan ja lopulta loisten maailmaan, Aivelo arvelee.

Moni luonnontieteistä kiinnostunut tuntee Aivelon Tiede-lehden Kaiken takana on loinen -blogista. Siinä hän kirjoittaa yleistajuisesti biologiasta ja tiedemaailman il­miöistä. Helmikuun alussa ilmestyi Aivelon tietokirja Loputtomat loiset, joka kertoo ihmisten ja loisten yhteiselosta.

”Loiset ovat evoluution voima, jonka kanssa ei ole leikkiminen.”

Siksi meidän kaikkien kannattaisi Aivelon mielestä kiinnostua loisista.

Loisesta tulee helposti mieleen Thaimaan-matkalta salaatin mukana tarttunut pöpö, joka saa vatsan viikoiksi sekaisin. Todellisuudessa olemme loisten kanssa tekemisissä kaiken aikaa myös Suomessa.

Aivelon mukaan loiset ovat tuntemisen arvoisia pelkästään siksi, että suurin osa maailman eliöistä on loisia. Siis lajeja, jotka hyötyvät isännästään. Sellaisiksi hän laskee paitsi loismadot ja ulkoloiset, myös bakteerit ja virukset.

”Ihmisellä on loisia luultavasti enemmän kuin millään muulla ­eliöllä, koska olemme isoja, pitkäikäisiä ja asumme tiiviissä yhteisöissä.”

Loisia vaeltaa ihomme pinnalla, silmien verkkokalvoilla ja limakalvoilla, mutta ehdottomasti eniten niitä on suolistossa.

Ajatus suolistoloisesta kuulostaa ällöttävältä ja vähän vaaralliseltakin. Aivelon mukaan suuri osa niistä on kuitenkin melko harmittomia, koska ihmisen immuunipuolustus on sopeutunut loisiin.

”Loisille ihminen on suuri buffetpöytä.”

Alla oleva video kertoo, kuinka kihomato toimii ihmisen kehossa. Juttu jatkuu videon jälkeen.


Loiset kiinnostavat Aiveloa, koska ne ovat läsnä kaikessa elollisessa. Mutta on toinenkin syy. Loisten maailmassa omituiset ja groteskit tarinat muuttuvat todeksi.

Kun Aivelo keräsi Madagaskarilla väitöskirjansa materiaaliksi maailman pienimpiin kädellisiin lukeutuvien hiirimakien ulostetta, hän asui tutkimusasemalla viidakon laidalla. Eräänä iltana tutkimusaseman terassilla Aivelo kohtasi loistutkijan unelmien täyttymyksen.

Aseman tutkimusharjoittelija oli vahingossa astunut heinäsirkan päälle ja kiljahti kauhuissaan. Terassilla makasi litistynyt heinäsirkka, ja sen vieressä kiemurteli 30 senttimetriä pitkä mato. Mato oli purskahtanut ulos viisisenttisen heinäsirkan sisältä.

Aivelo oivalsi heti, että kyseessä on jouhimato. Ne syövät hyönteistä sisältä ja ohjailevat sen käytöstä niin, että hyönteinen ajautuu veteen. Vedessä jouhimato työntyy ulos, ja hyönteiselle käy huonosti.

”Olin nähnyt todella monta vi­deota, jossa sirkka hyppää veteen ja mato räjähtää esille. Madon näkeminen livenä oli mieletöntä.”

Toisin kuin haljenneelle heinäsirkalle, ihmiselle loiset eivät yleensä tee yhtä pahaa tuhoa. Yhteiselämä loisten kanssa on Aivelon mukaan kuitenkin jatkuvaa tasapainoilua.

Hyvän hygienian vuoksi Suomessa ei juurikaan esiinny esimerkiksi vaarallisia suolistoloisia. Puhtaus estää loisia leviämästä, mutta sillä on kääntöpuolensa. Liian puhdas ympäristö ”hämää” immuunipuolustusta.

”Uskon, että puhtauden vuoksi allergiat ja autoimmuunisairaudet, joissa keho hyökkää itseään vastaan, ovat yleistyneet. Kun immuunipuolustuksella ei ole luontaisia vihollisia, jopa vaaraton koivun siitepöly alkaa olla sille syy hyökätä.”

Toinen aikamme suuri loisongelma on Aivelon mukaan superbakteerit. Näiden antibiootteja sietävien bakteerien määrä on lisääntynyt huolestuttavaa vauhtia.

Tämä on Aivelon mukaan ihmisen omaa hölmöyttä.

”Euroopassa tilanne on vielä hyvä, mutta esimerkiksi Intiassa sairastuminen on jo todella vaarallista. Siellä antibiootteja saa ilman reseptiä, ja resistenttejä bakteereja on kaikkialla. Jokin aika sitten luin tapauksesta, jossa Intiassa matkustanut amerikkalaisnainen katkaisi reissussa jalkansa ja joutui leikkaukseen. Hän sai leikkauksessa bakteerin, joka oli vastustuskykyinen kaikkia antibiootteja kohtaan. Nainen kuljetettiin Yhdysvaltoihin hoidettavaksi, mutta mitään ei ollut tehtävissä.”

Antibioottien liikakäytön lisäksi loistutkijaa huolestuttaa rokotevastaisuus.

 

”Kun taudit eivät kierrä, jotkut saattavat unohtaa, kuinka tärkeää rokottaminen on.”

Vaarallisia tauteja aiheuttavat loiset eivät onnistu löytämään uusia isäntiä, kun riittävän monta ihmistä on rokotettu tautia vastaan. Näin taudin leviäminen pysähtyy.

Ihmisen muisti on kuitenkin lyhyt.

”Kun taudit eivät kierrä, jotkut saattavat unohtaa, kuinka tärkeää rokottaminen on. Euroopassa esimerkiksi poliorokotteen kattavuus on matala. Pari vuotta sitten polio levisi sodan tuhoamassa Syyriassa, ja maa on lähellä Eurooppaa. Vaikka Saksaan päästessään polio olisi voinut jo tehdä rumaa jälkeä.”

Ennen nykyistä tutkimuskohdettaan eli cityrottia Aivelo tutki punkkeja Sveitsin Alpeilla.

Punkeista Aivelo jäljitti erästä suomalaisillekin tuttua loista, borreliaa. Sen aiheuttama borrelioosi on lisääntynyt Suomessa merkittävästi 2000-luvulla. Yksi syy lienee se, että tautia levittävien puutiaisten määrä on kasvanut. Sitä taas on selitetty ilmaston lämpenemisellä.

Sveitsi on punkkitutkimukseen hyvä kohde korkeuserojensa takia. Ylhäällä Alpeilla on kylmä vuoristoilma ja alhaalla leutoa.

”Borreliaa esiintyy enemmän matalalla kuin korkealla. Yritämme selvittää, johtuuko ero vain ympäristötekijöistä eli lämpötilasta ja ilman kosteudesta vai voisiko punkkien esiintyvyyteen vaikuttaa myös esimerkiksi maan käyttö. Kun tiedämme, mikä kaikki vaikuttaa siihen, onko punkeissa borreliaa, voimme mahdollisesti muokata ympäris­töämme niin, että borrelia vähenee.”

Historia on täynnä esimerkkejä siitä, kuinka tapamme muokata ympäristöä on vaikuttanut siihen, mitä tauteja sairastamme ja mitä emme.

Vielä ennen toista maailmansotaa esimerkiksi malaria oli Suomessa melko yleinen tauti. Kosteat, lämpimät ja tiiviisti asutut pirtit olivat Aivelon mukaan hyttysille paratiisi.

”Elintason nousun myötä meillä ei ole enää ollut tauteja levittäville hyttyselle sopivia lisääntymispaikkoja. Mutta nyt esimerkiksi dengue-kuumetta on taas tavattu Kroatiassa ja Ranskassa. Sen syyksi on aavisteltu ilmastonmuutosta.”

Myös kaupunkien kasvu ja viljelypinta-alan lisääntyminen muuttaa ihmisten ja loisten suhdetta. Kun koskemattomat metsät, kosteikot ja arot pienenevät, ihmiset ja villieläimet joutuvat yhä lähemmäs toi­siaan. Karmiva esimerkki tästä on 2014 alkanut Länsi-Afrikan ebola-epidemia.

”Ebola on yhdistetty kuivaan kauteen. Kun ravintoa on saatavilla vähemmän, eläimet tulevat lähemmäksi ihmisten asumuksia. Silloin ebola siirtyy todennäköisemmin lepakoista muihin lajeihin, myös ihmisiin”, Aivelo sanoo.

 

Metsäalueiden pirstoutuminen tuo punkeille ”verta kuin tarjottimella”.

Vaikka hurjimmat tautiesimerkit tulevat tropiikista, elinympäristöjen pirstoutuminen vaikuttaa tauteihin myös Suomessa.

Palataan jälleen punkkeihin. Samalla, kun ilmastonmuutos luo aiempaa paremmat elinedellytykset punkeille Suomessa, metsäalueiden pirstoutuminen tuo niille Aivelon mukaan ”verta kuin tarjottimella”. Talousmetsät ja hakkuuaukeat suosivat myyrä- ja kauriskantojen kasvua muiden lajien kustannuksella. Ne taas ovat hyviä isäntiä punkeille, ja näin punkkikannat kasvavat.

”Ja mitä enemmän punkkeja, sitä helpommin borrelia-bakteeri leviää myös ihmisiin.”

Juuri tällaisten ketjureaktioiden vuoksi loiset kiehtovat Aiveloa.

”Pieniltä tuntuvilla ympäristön muutoksilla voi olla kauaskantoiset seuraukset terveyteemme.”

Kuka?

Tuomas Aivelo, 33, on ekologian ja evoluutiobiologian tutkijatohtori Helsingin ja Zürichin yli­opistoissa. Aivelo tutkii erityisesti loisten ja niiden isäntäeläinten välisiä suhteita. Asuu Helsingissä puolisonsa kanssa.

Mistä tunnetaan?

Kirjoittanut ihmisten ja loisten suhdetta käsittelevän tietokirjan Loputtomat loiset (Like). Pitää Tiede-lehden sivuilla Kaiken takana on loinen -nimistä blogia. Tutki vuonna 2015 valmistuneessa väitöskirjassaan Madagaskarin hiirimakien suolistolois­yhteisöjä.

Mistä ei tunneta?

”Järjestän kisakatsomon aina, kun tulee televisioitu suur­tapahtuma, kuten Oscar-gaala, Euroviisut, Yhdysvaltain presidentinvaalit, paavin hautajaiset tai kuninkaalliset häät.”

Näistä en luovu

Juusto

”Juusto on paras asia maailmassa. Sille, miksi olin juuri Sveitsissä tekemässä tutkimusta on siis ehkä muutkin kuin tutkimukselliset syynsä.”

Wikipedia

”En kestä spekulointia. Kun jokin uusi asia tulee kavereiden kanssa puheeksi, menen heti Wikipediaan ja luen kaikki artikkelit aiheesta ja klikkaan auki siihen liittyvät linkkipolut. Artikkeleiden taso vaihtelee, siksi kannattaa tutustua myös alkuperäislähteisiin.”

Säilytysastiat

”Aina, kun menen luontoon, otan mukaani pieniä säilytysastioita, kuten filmirullapurkkeja tai pieniä koeputkia. Esimerkiksi Madagaskarin sademetsässä nappasin mukaani mielenkiintoisia uusia loisia. Toisinaan kannan mukana myös etanolia, mutta joskus olen säilönyt ötököitä myös rommiin.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Terveys
 • Biologia
 • Punkit
 • Ilmastonmuutos
 • Heidi Väärämäki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Suomen johtavassa kuntoutuslaitoksessa tehtiin mahdollisesti jopa satoja virheellisiä aivovammadiagnooseja – HS:n erikoisartikkeli paljastaa neurologien ja asianajajan erikoisen yhteispelin

  2. 2

   Taksiyrittäjät luopuvat luvistaan ennätys­tahtia – ”Se on herran hallussa, kuka tästä hyötyy”, kuljettaja sanoo taksi­sääntelyn uudistuksesta

  3. 3

   Sosiaalisen median pimeä puoli näyttäytyi jo 30 vuotta sitten

  4. 4

   Potilas kärsi kivuista, neurologi ehdotti riskialtista operaatiota kaularankaan – kokeelliset leikkaukset käynnistivät Valviran selvityksen

  5. 5

   Asiantuntija analysoi Aku Louhimiehen puheen ja pitää sitä loistavana kriisi­viestintänä: ”Tulee lähes vaikutelma, että hän kertoo virheillään tehneensä palveluksen”

  6. 6

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  7. 7

   Työttömyyskassat alkavat tulkita työttömien aktiivisuutta huhtikuun alussa – ”Meidät on yllättänyt, että aktiivimalliin on liittynyt niin paljon väärin­käsityksiä”

  8. 8

   Koko perintöjärjestelmä tulisi lakkauttaa

  9. 9

   Kissat ovat arvokkaampia kuin köyhät ihmiset, ajattelee salamyhkäinen miljardööri Robert Mercer – hän vaikuttaa tyttärensä kanssa Trumpin taustalla eikä mielellään puhu mitään

   Tilaajille
  10. 10

   Sunnuntaina alkaa kesäaika – Suomi etsii parhaillaan liittolaisia kellojen siirtelyn lopettamiseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  2. 2

   Trump teki toistaiseksi tuhoisimman päätöksensä

   Tilaajille
  3. 3

   Asiantuntija analysoi Aku Louhimiehen puheen ja pitää sitä loistavana kriisi­viestintänä: ”Tulee lähes vaikutelma, että hän kertoo virheillään tehneensä palveluksen”

  4. 4

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  5. 5

   Etna luisuu kohti merta – tilannetta seurattava tarkasti, tutkijat kehottavat

  6. 6

   HS selvitti kansain­välisten avio­liittojen ero­tilastot: Katso, minkä maalaisen puolison kanssa liitto kestää

   Tilaajille
  7. 7

   Jussi-gaalasta huokui harvinainen yhteishenki: Suomen elokuva-alalla halutaan nyt puhua ongelmista – ja jos Aku Louhimies haluaa muuttua, häntäkään ei jätetä yksin

  8. 8

   Ministeri Terho kieltäytyi jakamasta Jussi-palkintoa Louhimiehelle ja perustelee nyt HS:lle, miksi hän on ottanut elokuva-alan häirintäkohun selvityksessä niin suuren roolin

  9. 9

   Sairaalaan mennessä Essi Sainio painoi enää 38 kiloa – Terapia, kuluttavasta parisuhteesta irtautuminen ja paluu Saksasta Suomeen auttoivat HJK:n tähtipelaajaa selättämään anoreksian ja masennuksen

   Tilaajille
  10. 10

   Painostusta, uhkailua, irtisanomisia – hoitajien haluttomuus ottaa influenssarokotus yllätti työnantajat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  3. 3

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  10. 10

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Hylätyn kuorma-auton lavalta löytyi 15 ruumista Meksikossa
  3. Granlund lähestyy kovaa rajapyykkiä – suomalaistähdet tekemässä uutta piste-ennätystä
  4. Punainen passi söi suomalaisten sinistä identiteettiä, mutta hyvin siitäkin selvittiin
  5. ”Ei noista tytöistä ole mihinkään”, sanottiin hitsaaja Mira Honkaselle aluksi – HS:n reportaasi telakalta näyttää, ettei meri­teollisuus ole enää miesten valtakunta
  6. HS:n vertailussa kymmenen yhteiskäyttöautopalvelua: Halvimmillaan kahden tunnin kauppareissu laina-autolla maksaa 10 euroa Tilaajille
  7. Tunti sitten
  8. Kissat ovat arvokkaampia kuin köyhät ihmiset, ajattelee salamyhkäinen miljardööri Robert Mercer – hän vaikuttaa tyttärensä kanssa Trumpin taustalla eikä mielellään puhu mitään Tilaajille
  9. Työttömyyskassat alkavat tulkita työttömien aktiivisuutta huhtikuun alussa – ”Meidät on yllättänyt, että aktiivimalliin on liittynyt niin paljon väärin­käsityksiä”
  10. Taksiyrittäjät luopuvat luvistaan ennätys­tahtia – ”Se on herran hallussa, kuka tästä hyötyy”, kuljettaja sanoo taksi­sääntelyn uudistuksesta
  11. Aivovammojen ylidiagnosointi ei ole hyväksi potilaille, koska todelliset vaivat voivat jäädä hoitamatta
  12. Asianajaja Vesa Laukkanen perusti kulurahaston aivovammapotilaille, osakas riitautti maksut – käräjäoikeus piti sopimusta poikkeuksellisena ja vaikeaselkoisena
  13. Näytä lisää