Elämä

”Mitäs pukeuduit provosoivasti” on typerä puolustus seksuaaliselle häirinnälle – Aivojen asiantuntija vääntää rautalangasta, miksi

Voiko pelkkä visuaalinen ärsyke rikkoa ihmisen itsehillinnän ja johtaa seksuaaliseen häirintään? Ei voi, sanoo tekosyihin kyllästynyt aivojen asiantuntija.

”Mitäs pukeuduit provosoivasti” on usein kuultu argumentti, kun naiset kertovat seksuaalisesta ahdistelusta tai jopa raiskauksista. Se on nostettu tasaisesti esille myös seksuaalista häirintää vastustavassa #metoo -liikehdinnässä.

EU-kansalaisista joka kymmenes on sitä mieltä, että yhdyntä ilman toisen osapuolen suostumusta voi olla oikeutettu, jos toinen on pukeutunut paljastavasti, provosoivasti tai seksikkäästi. Suomalaisista miehistä näin ajattelee 4 prosenttia, naisista 3 prosenttia. Romanialaisista näin ajattelee 25 prosenttia. Luvut selviävät toissavuotisesta Eurobarometrista.

Tällainen järkeily alkoi nyppiä brittiläistä neurotieteilijä Dean Burnettia. Guardianille kirjoittamassa jutussaan hän tuhoaa väitteen uskottavuuden kohta kohdalta.

Väitteen lähtökohta: miehelle ei jää muuta vaihtoehtoa, koska kiihotus pakottaa miehen toimimaan niin.

Jos niukka vaatetus todella oikeuttaisi epäasialliseen käytökseen, se tarkoittaisi seuraavan päättelyketjun hyväksymistä:
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Naiset pystyvät pukeutumaan siten, että asukokonaisuuden näkeminen aiheuttaa miehessä niin voimakkaan seksuaalisen kiihottumisen, että mies stimuloituu yli itsekontrollinsa rajan.

Tässä skenaariossa siis nainen on se, joka tietoisesti valitsee pukemansa vaateet, ja miehelle ei jää muuta vaihtoehtoa kuin tulla itsekontrollin ylittävään kiihottuneisuuden tilaan. Syy häirintään lankeaisi täten naiselle.

Tätä väitettä Burnett lähtee purkamaan pala palalta.

Neurotieteilijänä Burnett suuntaa katseensa biologiaan:

Onko biologisesti mahdollista, että tyypillinen mies voi kiihottua näkemästään naisesta niin kovasti, että kiihotus voittaa itsehillinnän?

Burnett lähtee hakemaan ratkaisua aivojen tavasta säädellä toimintaamme:

Kun näemme jotakin, etuaivokuoremme analysoi näkemäämme ja päättää, onko näkemämme luonteeltaan riittävän seksuaalista.

Jos on, huomiomme kiinnittyy näkemäämme, ja tunteisiin ja motivaatioon liittyvät prosessit aktivoituvat mantelitumakkeen ja pihtipoimun etuosan kautta. Prosessilla, joka säätelee kiihottumista ja haluamista, on monia potentiaalisia vaikutuksia ympäri aivoja.

Mutta voivatko vaikutukset aivoihin olla niin suuria, että pelkkä visuaalinen ärsyke saa miehen väistämättä provosoitumaan yli itsehillintänsä rajan?

Burnettin mukaan eivät voi.

Vaikka seksuaalinen kiihottuminen on voimakas asia, aivoilla on myös monia sitä vastustamaan kykeneviä prosesseja.

Esimerkiksi etuaivokuoren alaosa osallistuu seksuaalisen käytöksen säätelyyn ja tukahduttamiseen. Se on aivojen monimutkaista, kehittynyttä aluetta. Etuaivokuoren alaosa ikään kuin kertoo meille, että ”älä tee sitä, se ei ole hyvä idea”, jos innostumme jostain, jolla ei tule olemaan hyviä seurauksia pitkällä tähtäimellä.

Myös mantelitumake näyttää näyttelevän roolia sen päättelemisessä, millaisessa tilanteessa kiihottuneisuus on sopivaa.

Burnett antaa esimerkin: kaunis alaston ihminen makuuhuoneessa herättää himot kun taas kaunis alaston ihminen veistä heiluttamassa ruokakaupassa ei niinkään.

Toki on mahdollista, että itsehillintäsysteemi pettää. Esimerkiksi alkoholi voi estää kehittyneemmän etuaivokuoren alaosan toimintaa, jolloin primitiivisemmät vaistot saavat vallan.

Tekeekö tämä humalassa ahdistelevista miehistä syyttömiä?

Ei tietenkään, Burnett kirjoittaa.

On ollut miehen oma valinta juoda itsensä humalaan, eikä humala ole lieventävä tekijä esimerkiksi rattijuopon aiheuttamassa kolarissakaan.

Sama pätee seksuaaliseen häirintään, tai ainakin sen pitäisi päteä. Burnett jatkaa:

”Väite ’Olen vastuussa teostani, paitsi tässä yhdessä [seksuaalista häirintää koskevassa] skenaariossa’ on surkea argumentti, vaikka sitä kuinka kääntelisi.”

Suomalainen integratiivisen neurotieteen ja psykiatrian professori Hasse Karlsson on sekä samaa että eri mieltä Burnettin kanssa. Pääpiirteissään aivot kyllä Karlssonin mukaan toimivat kuten Burnett kuvailee.

Mutta: keskittyminen pelkästään aivojen biologiseen toimintaan on aivan liian yksioikoista.

”Nykyään haetaan aivoista seli­tystä kaikelle. Silloin unohdetaan, että aivot ovat kulttuurielin. Meitä ympäröivä kulttuuri muovaa aivojamme. Se, millaista elämää elämme, miten meistä välitetään, millaisia elokuvia näemme, kaikki muovaa aivoja.”

Tokihan aivoissa on käyttäytymistä säätelevät mekanismit, mutta aivoillekin on ensin opetettava lait, moraalit ja arvot, Karlsson korostaa.

Etuaivokuoren alaosa ryntää estämään epäsopivaa käytöstä vain, jos ihminen on ensin oppinut, että kyseinen käytös on moraalisten normien vastaista ja jos ihminen on lisäksi sellainen, joka haluaa toimia yleisten moraalisten normien mukaan. Kaikki eivät halua.

Siitä Karlsson on Burnettin kanssa samaa mieltä, että aivobiologialla ei voi puolustella seksuaalista häirintää. Aivot eivät ole automaatti, joka toimii samalla tavalla jokaisella.

Aivotkin ovat kokonaisuus, johon vaikuttaa koko koettu ja eletty elämä.

”Käytöksensä voi legitimoida aivoilla ehkä silloin, jos on sairas. Dementoitunut, skitsofreenikko tai kaksisuuntaista mielialahäiriötä sairastava voi sanoa, että aivot ovat syynä siihen, että ihminen toimii miten toimii.”

Terveeltä ihmiseltä voi sen sijaan olettaa kykyä itsehillintään.

”Se on joka tapauksessa selvää, että aivojen toiminnalla ei voi mitenkään legitimoida sitä, että toimii väärin moraalisesti, juridisesti tai eettisesti.”

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Cirque du Soleilin ilma-akrobaatti kuoli pudottuaan kesken esityksen Floridassa

  2. 2

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  3. 3

   Miksi suomalaiset masentuvat mutta ovat silti onnellisia? Italialaistutkija muutti Suomeen selvittämään pohjoisen kansan onnea

  4. 4

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  5. 5

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  6. 6

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  7. 7

   Kuin bambi liukkaalla jäällä: Meri­vartiosto pelasti peuran vasan, video näyttää poikkeuksellisen operaation

  8. 8

   Britannia syyttää Venäjää hermomyrkyn varastoimisesta – ”Meillä on todisteita”

  9. 9

   Putin ratkaisi Venäjän presidentin­vaalit jo helmikuussa 2014 – Enemmistö tukee yhä sankari­johtajaansa

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta nousi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  2. 2

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  3. 3

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  4. 4

   Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä

  5. 5

   Täältä löytyy nyt edullinen kesämökki – HS:n laskuri kertoo mökkien hintakehityksen kunnittain

   Tilaajille
  6. 6

   Ruotsissa #metoo-kampanja paisui poikkeuksellisen isoksi – Nyt kirjailija Lena Andersson kutsuu kampanjaa vaaralliseksi massaliikkeeksi, joka ajaa naiset ja miehet omiin poteroihinsa

  7. 7

   Flunssaa muistuttavaa RS-virusta on todettu enemmän kuin koskaan – iskee etenkin pikku­vauvoihin ja ikäihmisiin

  8. 8

   Brittisairaalassa kituu myrkytetty mies – Venäläisvakooja Sergei Skripalin tarina on kertomus ahneudesta ja maailmasta, jossa henki on halpa ja totuus katoavainen

   Tilaajille
  9. 9

   Pankkikorttia vilauttamalla bussiin? Helsingin seudulle tuodaan pikavauhtia uutta maksutapaa, joka mullisti maksamisen Lontoon joukkoliikenteessä

  10. 10

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  5. 5

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  6. 6

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  7. 7

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää