Elämä

Nainen oli tyytymätön ”kituutukseen” ja toivoi miehen hakevan rahakkaampiin töihin – Parisuhteiden rahakonfliktit voivat johtaa pahimmillaan eroon, sanoo tutkija

Raha on yksi parisuhteiden suurimpia kompastuskiviä, sanoo parisuhteiden rahakonflikteja tutkinut Anniina Kaittila.

Parisuhteen alussa harva mietti raha-asioita sen tarkemmin. Keskustelut voivat liittyä esimerkiksi siihen, tarjoaako toinen ensimmäisillä treffeillä lasilliset viiniä vai maksavatko molemmat omat juomansa.

Jos suhde jatkuu, raha on otettava puheeksi. Yhteen muuttaessa asiat viimeistään konkretisoituvat: Miten asuminen ja muu eläminen kustannetaan?

Usein parikunnat ”ajautuvat” yhteiseen talouteen, parisuhteiden rahakonflikteja väitöskirjassaan tutkinut Anniina Kaittila sanoo.


”Osa kertoi, että kun ostet­tiin yhtei­nen asunto, päädyt­tiin myös yhtei­seen tiliin. On jännittä­vääkin huomata, miten monista asioista parit puhuvat aikaisessa vaiheessa: halutaanko lasta tai muutetaanko ulkomaille jossakin vaiheessa, mutta raha-asioita ei käsitellä kauhean täsmällisesti”, Kaittila kuvailee.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vaikka taloudesta ei välttämättä vielä hirveästi puhuta parisuhteissa, Kaittila on aistinut muutoksen asenneilmapiirissä. Pariskuntien erilaiset tavat hoitaa raha-asioitaan kiinnostavat aiempaa enemmän. Myös vinkkejä ja esimerkkejä oman talouden jakamiseen kaivataan aiempaa enemmän.

Erityisesti nuoret pariskunnat keskustelevat talousasioista aiempaa avoimemmin. Silti parantamisen varaa olisi entisestään.

”Rahasta puhuminen on joissakin suhteissa edelleen suurin tabu seksin lisäksi. Monilla pariskunnilla on hyvin erilainen käsitys siitä, mikä on reilu ja tasavertainen tapa hoitaa perheen talous”, Kaittila kertoo.

”Joillekin se tarkoittaa, että molemmilla on samat mahdollisuudet käyttää rahaa, kun taas toiset pitävät tasa-arvoisena ja oikeutettuna, että molemmat käyttävät sen verran, mitä he tienaavat.”

Kaittilan tutkimuksen mukaan raha on yksi parisuhteiden yleisimmistä ja haastavimmista koetinkivistä. Tutkimusta varten hän haastatteli erilaisia pariskuntia heidän raha-asioistaan.

Kaittila haastatteli tutkimukseensa esimerkiksi paria, jossa mies ansaitsi huomattavasti puolisoaan enemmän, käytti paljon rahaa ja hänellä oli kalliita harrastuksia. Vaimo puolestaan kertoi, ettei hän ole raaskinut ostaa uusia vaatteita vuosiin, sillä rahaa oli käytössä niin vähän.

”Heillä oli suuri tuloero ja selkeästi erilaiset mahdollisuudet käyttää rahaa, mutta he kuvailivat suhdettaan oikein onnelliseksi”, Kaittila sanoo.

Usein raha vaikuttaa suoraan parisuhdetyytyväisyyteen, sillä rahankäyttö kielii paljon suuremmista asioista: mitä yhteiseltä elämältä halutaan ja mistä unelmoidaan.

Kaittila tapasi tutkimusta tehdessään myös pariskunnan, jossa nainen oli selkeästi tyytymätön pariskunnan elintasoon.

”Hän oli tyytymätön ”kituutukseen”, joksi hän sitä kutsui. Nainen olisi toivonut miehensä menevän rahakkaampaan työhön, johon hänellä olisi koulutustakin, jotta heidän elämäntyylinsä olisi voinut olla erilainen”, Kaittila sanoo.

Jos haaveet ja toiveet ovat hyvin erilaisia, ei yhteenotoilta voi välttyä. Tällaiset hetket ovat Kaittilan mukaan suurimpia kompastuskiviä parisuhteille.

”Raha tuo erilaiset arvot esille ja vaikuttaa taustalla. Jos kumppaneilla on kovin erilaiset näkemykset siitä, miten rahaa käytetään ja mitä arvoja siihen liittyy, suhteesta ei tule mitään”, Kaittila sanoo.

Raha onkin yksi yleisimmistä eroon johtavista tai sen taustalla vaikuttavista syistä.

 

”Jos kumppaneilla on kovin erilaiset näkemykset siitä, miten rahaa käytetään ja mitä arvoja siihen liittyy, suhteesta ei tule mitään.”

Jos rahasta ei puhuta avoimesti, monet yksityiskohdat voivat tulla yllätyksenä esimerkiksi avioeron kohdalla.

Kaittila kertoo pariskunnasta, jossa hyvin kontrolloiva mies piti tiukkaa kuria vaimonsa ja lastensa rahankäytöstä.

”Pariskunta ajautui eroon, jolloin perheen todellinen taloustilanne vasta selvisi vaimolle: Perheellä olisi ollut hyvinkin varoja käytettävänä”, Kaittila kuvailee.

Alla olevasta kyselystä näet, miten tämän jutun lukijat hoitavat parisuhteensa talousasiat.

Juttu jatkuu kyselyn jälkeen.Monelle raha-asiat saattavat selvitä juuri avioeron yhteydessä: puolisolla on saattanut olla omaisuutta, josta ei ole tietoa.

Yhä useammin pariskunnat kuitenkin varautuvat myös mahdolliseen eroon taloudelliselta kannalta.

”Parisuhteeseen suhtaudutaan kuin yritystoimintaan. Ihmiset tiedostavat eron mahdollisuuden ja varautuvat myös taloudelliseen puoleen”, Kaittila sanoo.

Myös perhe- ja perintöoikeuteen perehtyneen Ilona Piirosen mukaan asennemuutos näkyy esimerkiksi avioehtojen solmimisessa.

Vaikka avioehto solmittaisiinkin, ei sitä Piirosen mukaan enää pidetä epäluottamuksen tai rakkauden puuttumisen merkkinä.

”Mielestäni nuorten keskuudessa avioehtojen tekeminen on tullut normaalimmaksi tavaksi, eikä siihen liity niin paljoa tunnelatausta, mitä siihen on ehkä aiemmin liittynyt”, Piironen sanoo.

 

”Nuorten keskuudessa avioehtojen tekeminen on tullut normaalimmaksi tavaksi.”

Suomessa solmittiin vuonna 2016 yli 24 400 avioliittoa. Samana vuonna rekisteröitiin 8 018 avioehtoa.

Vuonna 2017 avioehtoja rekisteröitiin jo 8 507 kappaletta.

Rekisteröityjen avioehtojen määrä on kasvanut tasaisesti vuosittain. Piironen uskoo avioehdon kasvattaneen suosiotaan, sillä avioliitot solmitaan nykyään yhä vanhempana, jolloin pariskunnan molemmille osapuolille on saattanut kertyä jo omaa omaisuutta.

Piirosen mukaan ihmiset ovat myös entistä tietoisempia siitä, kuinka rahaan liittyviltä riidoilta voidaan välttyä erotilanteessa.

”Avioehto selkeyttää jakoa. Yhä useamman lähipiirissä on ihmisiä, jotka ovat joutuneet ero- ja ositusasioiden kanssa tekemisiin. Sitä kautta on tullut myös tietoisuus, että riitoja voidaan helposti välttää sopimalla asioista etukäteen”, Piironen sanoo.

Aina avioehdon ei tarvitse sulkea koko omaisuutta pois.

”Avioehto voidaan laatia myös esimerkiksi niin, että se on voimassa vain eron sattuessa, mutta ei esimerkiksi jos liitto päättyy kuolemaan. Se voi tuntua kevyemmältä sopimukselta”, Piironen sanoo.

Omaisuutta ositettaessa suurella osalla on sekä avio-oikeudenalaista että avio-oikeudenulkopuolista omaisuutta, Piironen sanoo.

Se saattaa tarkoittaa esimerkiksi avioehtoa tai sitä, että esimerkiksi vanhemmat ovat rajanneet lapsen puolison perinnön tai lahjoitusten ulkopuolelle. Näin esimerkiksi perheen sukumökki ei eron hetkellä voi päätyä ex-miniän tai -vävyn omaisuudeksi.

”Aiemmin jopa tällaisten määräysten tekeminen saattoi tuntua vaikealta. Nyt niin tehdään lähes jokaisessa testamentissa”, Piironen sanoo.

Sekä Piironen että Kaittila kehottavat pariskuntia keskustelemaan talousasioista jo aikaisessa vaiheessa parisuhdetta. He toivovat myös avoimuutta siihen, että oman parisuhteen talousjärjestelyistä voisi puhua esimerkiksi ystävien kanssa.

”Muuten on hyvin vaikea saada tietoa ja vertailla, mikä tapa raha-asioiden hoitamiseen sopisi juuri omaan parisuhteeseen”, Kaittila sanoo.

Avioehdon voi laatia milloin tahansa:

–Sopimus voidaan laatia avioliiton aikana tai ennen liittoa, jolloin se astuu voimaan avioliiton solmimisesta. Avioehtoon vaaditaan molempien suostumus.

–Avioehto voi määrätä, että kummallakaan osapuolella ei ole avio-oikeutta mihinkään toisen aviopuolison omaisuuteen. Avioehto voi koskea vain tiettyä osaa omaisuutta. Avioehdon avulla voidaan sulkea esimerkiksi perintönä tai lahjana saatu tai saatava omaisuus avio-oikeuden ulkopuolelle.

–Avioehtosopimus on tehtävä kirjallisena ja molempien puolisoiden on allekirjoitettava se. Myös kaksi todistajaa tarvitaan. Avioehtosopimus on rekisteröitävä maistraatissa, jotta se tulee voimaan.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Raha
 • Parisuhde
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  3. 3

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  4. 4

   Ikitie voitti Jussi-palkinnon sekä parhaasta elokuvasta että parhaasta ohjauksesta

  5. 5

   Helsinkiläisessä baarikompleksissa bailataan jo aamukuuteen – Etelä-Suomen avi on saanut 329 ilmoitusta ravintoloiden pidennetyistä anniskeluajoista

  6. 6

   Ikitie voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussit, Tuntemattomalle sotilaalle yleisö­palkinto, Aku Louhimies nousi lavalle – HS seurasi Jussi-gaalaa

  7. 7

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  8. 8

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  9. 9

   Katalonialaismediat: Suomessa vierailevalle Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys – Krp kertoo varautuneensa määräykseen

  10. 10

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Ambulanssi soitetaan nykyään hätiin, kun tarvitaan laastaria sormeen tai vauvan vaipat pitää vaihtaa – ”Miksi tänne on hälytetty apua?” ensihoitajat kysyvät usein itseltään

  3. 3

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  4. 4

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  5. 5

   Tyynenmeren roskapyörre paljastui jopa kuusitoista kertaa suuremmaksi kuin luultiin – Meressä vellova kaatopaikka on lähes viisinkertainen Suomen pinta-alaan nähden

  6. 6

   Järjetön neliöhintakaan ei haittaa, alitajunta huijaa meidät mieltymään tiettyihin asuntoihin – testaa, onko asuntomakusi tavanomainen vai erikoinen

  7. 7

   Ikitie voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussit, Tuntemattomalle sotilaalle yleisö­palkinto, Aku Louhimies nousi lavalle – HS seurasi Jussi-gaalaa

  8. 8

   Tuntematon sotilas oli HS:n lukijoiden mielestä viime vuoden paras elokuva – mutta mitä tapahtuu Jussi-gaalassa? Yksi näyttelijä ilmoitti protestista jo etukäteen

  9. 9

   Kovat tuomiot: Liivijengi Cannonballin jäsen käräytti toisen jäsenen poliisille – Vapaaksi riistaksi nimetty erotettiin ja pahoinpideltiin henkihieveriin

  10. 10

   Kenestä tulee ahne? Tutkimuksissa on selvinnyt, että puutteellinen kasvuympäristö kasvattaa lapsesta ahneen aikuisen

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  4. 4

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  5. 5

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  6. 6

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  7. 7

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  8. 8

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  9. 9

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  10. 10

   Isra ei tiedä, mitä on rauha – Kun Syyrian sota seitsemän vuotta sitten syttyi, syntyi tyttö, ja nyt HS:n erikoisartikkeli kertoo hänen tarinansa

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Katalonialaismediat: Suomessa vierailevalle Carles Puigdemontille eurooppalainen pidätysmääräys – Krp kertoo varautuneensa määräykseen
  3. Tunti sitten
  4. JYPin kultakypärä Antti Suomela iski terävästi jatkoerässä: ”HIFK unohti minut yksin maalille”
  5. USA syyttää iranilaisia 320 yliopiston hakkeroinnista – myös suomalaisprofessoreiden sähköposteja ilmeisesti hakkeroitu
  6. 2 tuntia sitten
  7. Ikitie voitti Jussi-palkinnon sekä parhaasta elokuvasta että parhaasta ohjauksesta
  8. Ikitie voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussit, Tuntemattomalle sotilaalle yleisö­palkinto, Aku Louhimies nousi lavalle – HS seurasi Jussi-gaalaa
  9. Sijoittajien levottomuus kauppasodan vaarasta jatkuu – osakkeet halpenevat taas Yhdysvalloissa
  10. Viceca Lindfors luisteli lähelle ennätystään ja antoi vahvan kansainvälisen näytön MM-jäällä: ”Lupaava tähti”, hehkutti Eurosportin juontaja suomalaista
  11. Panttivankitilanne supermarketissa päättyi verisesti Ranskassa: Asemies tappoi kolme ihmistä, kuoli itse poliisin luoteihin
  12. 4 tuntia sitten
  13. Tumblr kertoo venäläisten levittäneen blogipalvelun kautta väärää tietoa Yhdysvaltojen presidentinvaalien aikaan
  14. Maahanmuuttajien työllisyys on Suomessa selvästi heikompaa kuin naapurimaissa – työministeri Jari Lindström haluaa uusia toimia, muttei tarkenna mitä
  15. Näytä lisää