Elämä

Lapsen kitinä on sirkkelin ääntäkin häiritsevämpää – Asiantuntija neuvoo, miten säilyttää maltti ja auttaa samalla lasta

Kitinälle on aina joku syy, ja vanhemman tehtävä on yrittää selvittää syy itselleen ja lapselleen, sanoo asiantuntija.

Pikkulapsen kitinä ja ulvonta voivat olla hermoja raastavaa. Sen tietää jokainen vanhempi, mutta asia on todistettu myös tieteellisesti.

Kitinä sai koehenkilöiden keskittymisen herpaantumaan pahiten. Edes sirkkelin ääni ei häirinnyt yhtä paljoa.

Nyt tarvitaan apua.

Vanhemmuuteen erikoistunut mindfulness-valmentaja, sosiaalityön tohtori Erin Leyba veti Psychology Today -julkaisussa yhteen viisi syytä, minkä takia lapset kitisevät, sekä vinkit tilanteiden taklaamiseen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

1. Lapset kitisevät, koska he ovat uupuneita ja tarvitsevat jotain

Toimi näin: Kitisevä lapsi voi olla uupunut ja väsynyt. Kysy silloin itseltäsi esimerkiksi, oletteko sulloneet liikaa tekemistä päiviinne.

2. Lapset kitisevät, koska he kaipaavat huomiota

Toimi näin: Pyri antamaan lapsillesi riittävästi rauhallista, kahdenkeskistä aikaa.

3. Lapset kitisevät ilmaistakseen tunteitaan

Toimi näin: Muistuta itseäsi, että kitinä voi yksinkertaisesti olla tapa ilmaista tunteita. Tällöin puree parhaiten ymmärtäväinen suhtautuminen. Tuntuuhan aikuisestakin kunnon valitus ymmärtäväisessä ilmapiirissä toisinaan hyvältä.

4. Lapsi kitisee, koska hänellä on joko hitaasti lämpiävä tai ärhäkkä temperamentti

Toimi näin: Muistuta itseäsi, että jotkut ovat syntyneet temperamentiltaan sellaisiksi, että kitinä on heille luonteva tapa käsitellä epämiellyttävää tilannetta. Hitaasti lämpiävät tai ärhäkät lapset todennäköisesti kitisevät enemmän kuin joustavasti asioihin suhtautuvat. Suhtautumistavan muutosta voi opettaa lapselle, mutta se vie aikaa.

5. Lapsi kitisee, koska olet epäjohdonmukainen ja annat joskus kitinälle periksi ja joskus et

Toimi näin: Ole johdonmukainen, älä anna periksi kitinälle. Se ei tarkoita, etteikö joskus voisi rikkoa rutiineja ja yllättää. Rutiinit vain pitää rikkoa yllättämisen ilosta, ei lapsen kitinälle periksi antaen.

Leyban lista on kiinnostava. Mutta mistä tietää, millaisesta kitinästä on milloinkin kyse?

Kysytään sitä suomalaiselta, pikkulapsivaiheeseen erikoistuneelta psykologilta ja psykoterapeutilta Saara Salolta.

”Sen kun tietäisin, niin olisin rikas psykologi”, Salo sanoo ja jatkaa.

”Kitinän syytä ei voi kukaan siitä tilanteesta ulkopuolinen ja lasta tuntematon tietää. Se onkin vanhemmuuden ydin: kukaan ei tunne lastasi paremmin kuin sinä.”

Kitinän poistamiseksi ei Salon mukaan voi vain ottaa käteen kasvatuskäsikirjaa ja kokeilla kaikkiin samaa kikkaa.

”Sen sijaan pitää istua alas, pohtia, arvailla ja tutkia tilannetta.”

Salon mielestä Leyban lista kitinän syistä vaikuttaa sinänsä ihan mielenkiintoiselta, vaikkakin hieman yksinkertaistetulta. Esimerkiksi kitinän taustoitus jää vajaaksi.

”Kitinä kuuluu lapsille, se on lasten perusoikeus. Sitä ei tarvitse sammuttaa tai yrittää tuhota kokonaan.”

Hänen pääviestinsä kitinän kanssa kamppaileville vanhemmille on:

”Kitinälle on aina joku syy. Vaikka siltä tuntuisi, lapsi ei kitise ilkeyttään eikä siksi, että haluaisi aiheuttaa vanhemmalle pahan mielen.”

Näin suhtaudut rakentavasti lapseesi ja itseesi, kun kitinä iskee

Näin psykologi, psykoterapeutti Saara Salo neuvoo suhtautumaan kitinään:

1. Sinun ei tarvitse tietää syytä heti

Pienellä lapsella ei välttämättä ole muita keinoja ilmaista tai eritellä kielteisiä tunteitaan kuin kitistä. Suru, väsymys, viha ja pettymys voivat kaikki purkautua yhtenä epämääräisenä vinkumisena. Vanhemman tehtävä on yrittää ottaa niistä selvää ja sanoittaa tunteita lapselle.

Ja nyt huomio: vanhemman pitää nimenomaan yrittää ottaa selvää. Valmista vastausta ei tarvitse vanhemmallakaan olla. Lapselle voi sanoa lempeästi esimerkiksi:

”Hmm, mikähän sulla oikein on? Onkohan sulla nälkä, väsy vai kiukku jostain asiasta? Hmm, isi tässä nyt miettii, että mistäköhän on kyse.”

Näin sekä osoitat ottavasi lapsen tunteet todesta että opetat lapselle tunteiden tunnistamista.

2. Aina ei ole aikaa pohdinnalle

Kun lapsi alkaa ulvoa kesken kauppareissun, syvälliseen analyysiin ei yleensä ole aikaa eikä haluja. Silloin kannattaa satsata omien hermojen hillitsemiseen.

Illalla voi vaikka puolison kanssa käydä läpi, miten vastaavia tilanteita voisi ennaltaehkäistä ja miten niissä itse parhaiten toimisi.

3. Tunnista omat kipupisteesi

Milloin reagoit erityisen herkästi lapsen kitinään? Mieti jo etukäteen, miten voit vähentää omaa ärsyyntymistäsi.

Esimerkiksi: lapsi saattaa päiväkotipäivän jälkeen olla todella uupunut ja sitä myötä kiukkuinen. Jos itse olet lisäksi nälkäinen, soppa on valmis. Syö siis suosiolla hedelmä tai vaikka pala suklaata ennen päiväkodille menoa.

Selvä homma. Sitten teoriat sikseen ja käytännön harjoitus:

On hieno ajatus, että kitinän iskiessä vanhempi ehtisi ja kykenisi pohtia syitä ja seurauksia, sanoittaa tunteita ja opettaa tunteiden hallintaa.

Todellisuus on usein toinen. Kitinä tuntuu iskevän aina juuri silloin, kun olisi muutakin mietittävää.

Kysytään siis Salolta, miten alan ammattilainen toimisi seuraavanlaisen tosielämän skenaarion edessä:

”Juuri ruokapöydästä lähtenyt, kylläiseksi ilmoittautunut 2-vuotias palaa takaisin keittiöön, roikkuu jääkaapin ovessa, ulvoo haluavansa juustoa ja heiluttaa samalla terävää juustohöylää kädessään. Samaan aikaan 4-vuotiaan lautasella kastike on tavoittanut herneet, jotka on alunperin aseteltu tarkasti lautasen toiselle puolelle. 4-vuotias huitoo käsiään, haukkoo henkeään ja ulvoo ruokansa olevan pilalla.”

Saloa naurattaa.

”Vedä syvään hetkeä ja käytä midnfulnessia jos osaat.”

Sitten hän vakavoituu.

”Toiselle lapselle, usein valitettavasti sille isommalle, jonka odotuskyky on parempi, joutuu nyt toteamaan, että ´Odota hetki’. Sitten juustoleikkuri pois pienemmältä, pienempi syliin ja isomman luo. Isommalle voi sanoa vaikka, että ’Kyllä mä sua ymmärrän, susta on hirveän inhottavaa, että kastike osuu herneisiin. Voisko äiti vaikka jakaa viivalla ne toisistaan erilleen?’”

Pienemmän kohdalla voi vielä pohtia, onko hänellä sittenkin oikeasti vielä nälkä vai onko kyse vai venkslaamisesta. Pitää päättää, onko juuri nyt syytä joustaa ja antaa juustoa.

Tilanteen selvittäminen vaatii tilanteen tuntemista. Kukaan ulkopuolinen ei voi sanoa, mikä juuri teidän perheessä on se paras tapa toimia.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Kasvatus
 • Tunteet
 • Hyvinvointi
 • Lapset
 • Päivi Ala-Risku
 • Sanoma Pro

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Varhaislapsuuden stressi jättää aivoihin pysyvän jäljen, joka muuttaa unta, selvisi väitöstutkimuksessa

  2. 2

   ”Vastaan on tullut ihmisiä, jotka ovat kuvitelleet, että yritän olla muita ylempänä” – Monet maailmalla kasvaneet suomalaisnuoret kokevat ulkopuolisuudentunnetta

  3. 3

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  4. 4

   Maanomistajat Lempäälässä pöyristyivät kunnan tarjouksesta – hehtaarien arvomaista saisi summan, jolla juuri ja juuri saisi tulevaisuudessa ostettua mailta tontin

  5. 5

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  6. 6

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  7. 7

   Intia sääti lapsenraiskaajille kuoleman­rangaistuksen

  8. 8

   Ympäristöhuoleksi naamioitua äänestäjien maanittelua? Helsinkiläis­poliitikot syyttävät kivihiili­kieltoa ajavaa keskustaa härskistä omaan pussiin pelaamisesta

  9. 9

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  10. 10

   Pelikasvattajat tyrmäävät lasten­psykiatri Jari Sinkkosen näkemykset peli­riippuvuudesta: ”On aivan kohtuutonta verrata pelaavaa lasta alkoholistiin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Pikkukaupungin gynekologi totesi minun olevan 38-vuotiaana liian vanha lapsentekoon

  2. 2

   Vihaisten twiittien takaa paljastuu syvenevä ahdinko – Donald Trumpin ympärillä on jatkuva kohina, mutta nyt sen seassa on tärkeitä signaaleja, kirjoittaa Saska Saarikoski

   Tilaajille
  3. 3

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  4. 4

   Varhaislapsuuden stressi jättää aivoihin pysyvän jäljen, joka muuttaa unta, selvisi väitöstutkimuksessa

  5. 5

   Maailmankuulu ruotsalainen dj ja musiikkituottaja Avicii on kuollut 28-vuotiaana – myös kuningasperhe ilmoitti surevansa prinssi Carl Philipin ja prinsessa Sofian häissä esiintynyttä tähteä

  6. 6

   ”Yhtäkkiä hän oli maan suurin” – 28-vuotiaana kuollut Avicii nousi vaivihkaa Ruotsin menestyneimpien artistien joukkoon, mutta hänestä tiedetään poikkeuksellisen vähän

  7. 7

   Kysyimme lukijoilta toteutumatta jääneistä perhehaaveista, ja vastaukset yllättivät – Monen elämä ei tunnu lasten saamiseen tarpeeksi turvalliselta, tulevaisuudesta puhumattakaan

  8. 8

   Jari Sillanpää haluaisi olla Ricky Martin, mutta hän on George Michael – tähden stigma eivät ole huumeet vaan iskelmälaulajuus

  9. 9

   Harkimo ja Jungner kertovat HS:n yhteishaastattelussa uuden liikkeen tavoitteista: Nettiäänestyksellä voi vaikuttaa kansanedustajan äänestyspäätökseen

  10. 10

   ”Vastaan on tullut ihmisiä, jotka ovat kuvitelleet, että yritän olla muita ylempänä” – Monet maailmalla kasvaneet suomalaisnuoret kokevat ulkopuolisuudentunnetta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  3. 3

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  4. 4

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  5. 5

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  6. 6

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  7. 7

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  8. 8

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  9. 9

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  10. 10

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  11. Näytä lisää