Elämä

Niklas ”Skele” Varisto istuu tiistaista torstaihin eduskunnassa virkamiehenä ja keikkailee Egotrippi-bändinsä kanssa viikonloput – ”Tunnen itseni oudoksi linnuksi kummassakin paikassa”

Egotrippi-yhtyeen kitaristi Niklas ”Skele” Varisto on päivätöissä eduskunnassa. Miten virkamiehen ja rokkarin elämä sopivat yhteen? Jutussa olevalla videolla Varisto näyttää, miten pikakirjoitus sujuu.

Kun tv-kamerat kuvaavat eduskunnan täysistuntoa, kuvassa vilahtaa usein tärkeän näköinen herra, joka istuu puku päällä puhemiehistön edessä.

Hän on Niklas Varisto, 45, yksi eduskunnan pöytäkirjatoimiston erityisasiantuntijoista.

Variston tehtävänä on seurata salin tapahtumia. Hän pitää kirjaa siitä, kuka kansanedustaja tai ministeri milloinkin pitää puheenvuoron. Välihuudotkin päätyvät yleensä pöytäkirjaan sekä se, jos salissa tapahtuu jotain erikoista.

Varistolla on salivuoro yleensä kerran viikossa. Muina päivinä hän istuu toimistossa tarkastamassa istuntojen keskustelupöytäkirjoja.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Saman viikon perjantai-iltana Varisto saattaa näyttää aivan toisenlaiselta ja astella farkut jalassa keikkapaikan lavalle.

Varisto, taiteilijanimeltään Skele, on myös Egotrippi-yhtyeen kitaristi. Se on hänen toinen työnsä.

Bänditoiminta alkoi jo soittajien lukioaikana Helsingissä. Myöhemmin harrastus muuttui ammatti­maiseksi.

Tänä vuonna yhtye viettää 25-vuotisjuhlia, ja maaliskuusta alkaen Varistolla on tiedossa paljon keikkoja. Egotripin tuorein levy ilmestyi lokakuussa.

”Tämä vuosi menee bändin kanssa 25-vuotiskuvioissa”, hän kertoo.

Kaksikielinen Varisto on tehnyt myös toimittajan töitä STT:n ruotsinkielisessä toimituksessa. Hän on valmistunut yliopistosta valtiotieteen kandidaatiksi.

”Koulun loputtua piti mennä opiskelemaan jotain ja pyrin sitten Svenska social- och kommunalhögskolaniin. Jostain syystä en halunnut hakea esimerkiksi musiikki­opintoihin vaan jatkoin musisointia omaehtoisesti”, hän kertoo.

Ennen eduskuntatyötä Varisto teki toistakymmentä vuotta työvuoroja ja sijaisuuksia STT:ssä.

”Se oli välillä rankkaa, kun ensin olin viisi päivää töissä ja sitten viikonloput keikoilla.”

 

Eduskunnassa on suhtauduttu kannustavasti keikkaelämään.

Vuosituhannen alkupuolella Varisto perusti myös oman yrityksen yhdessä ystävänsä kanssa. Rokkikauppa-nimisessä nettikaupassa myytiin bändipaitoja ja muita oheistuotteita.

”Se oli todella opettavaista aikaa. Siinä näki miten yritysmaailma toimii ja mitä esimerkiksi joku arvonlisävero käytännössä tarkoittaa”, hän sanoo.

Myöhemmin iso levy-yhtiö osti paitabisneksen itselleen.

Kaiken lisäksi Varisto on myös Suomen pikakirjoittajayhdistyksen pitkäaikainen puheenjohtaja. Mutta siitä lisää vähän myöhemmin.

Miten Varisto oikein ehtii tämän kaiken?

Välillä on kiirettä, mutta hommien monipuolisuus on myös virkistävää, hän sanoo.

Eduskunnassa Varisto on ollut töissä vuodesta 2010. Siellä hän tekee yleensä vain kolmipäiväistä työviikkoa.

”Etsin työtä, joka sopisi yhteen keikkailun kanssa. Eduskunnassa teen 60-prosenttista työaikaa – se on riittävän paljon mutta myös riittävän vähän. Aamupäivät ovat yleensä vapaita.”

Eduskunnassa on suhtauduttu kannustavasti keikkaelämään. Varisto on saanut tarvittaessa myös töistä vapaata kiertueiden takia.

”Mutta yleensä duunit eivät mene päällekkäin, sillä olen eduskunnassa tavallisesti tiistaista torstaihin ja keikoilla viikonloppuisin. Bändi­touhu on periaatteessa aika kausiluonteista. Joskus sitä on enemmän ja joskus vähemmän.”

Egotripillä on ollut vuosien varrella myös pari vuoden mittaista taukoa.

”Silloin meillä on ollut takki tyhjänä ja kaikki ovat tehneet muita juttuja.”

Varisto viihtyy työssään hyvin.

Pöytäkirjatoimiston tiimiin kuuluu joka täysistunnon aikana noin 15 henkeä. Osa tiimistä, niin sanonut asiakirjasihteerit, kuuntelevat istunnon äänitallennetta ja kirjoittavat ensimmäisen luonnoksen keskustelupöytäkirjasta.

Varisto ja muut erityisasiantuntijat taas tarkastavat jo kirjoitettua tekstiä ja viimeistelevät sen.

Työ vaatii pikkutarkkaa luonnetta.

”Puheenvuorojen kirjaaminen on työlästä, ja siksi meitä on aina paikalla iso porukka”, Varisto kertoo.

Noin tunnin kuluttua istunnosta pöytäkirja on jo valmis. Kun puheet ovat kirjallisessa muodossa, niihin voidaan tarvittaessa palata helposti jälkeenpäin.

Aina ei riitä, että keskustelu kirjataan sana sanalta. Pöytäkirjan kirjoittajan täytyy ymmärtää myös laajempi asiayhteys, jotta keskustelun luonne välittyy pöytäkirjasta mahdollisimman hyvin. Erityisasiantuntija joutuukin usein käymään työssään läpi myös hallituksen esityksiä.

”Tämä on vähän kuin toimittajan työtä. Täytyy tarkistaa asioita. Ja yhteiskunnallisista asioista pitää olla kiinnostunut vapaa-ajallakin, että pysyisi kärryillä siitä, mistä eduskunnassa puhutaan.”

Yllättävää kyllä, tietokoneet eivät voi vieläkään hoitaa puheiden kirjaamista.

”Puheentunnistusohjelmat eivät ole tarpeeksi tarkkoja. Jos niitä käytettäisiin, tekstin korjaamiseen menisi paljon aikaa.”

Työntekijälle puheenvuorot ovat välillä enemmän, välillä vähemmän kiinnostavia. Aiheita on paljon, eivätkä ne kaikki voi innostaa yhtä paljon, Varisto myöntää.

Aiemmin kaikki eduskunnan puheet kirjattiin ylös pikakirjoituksella, mutta nykyään niin ei enää tehdä.

”Ennen nauhureiden yleistymistä pikakirjoitus oli ainoa tarkka tallennusväline. Näin oli säätyvaltiopäivistä lähtien 1950-luvulle asti”, Varisto kertoo.

Varisto innostui pikakirjoituksesta 14-vuotiaana. Hän opetteli taidon sisukkaasti itsekseen.

”Äitini sattui tuntemaan eduskunnan silloisen pikakirjoittajan, joka opetti minua yhtenä kesänä kirjekurssin avulla. Pikakirjoitus eli stenografia kiinnosti, koska se tuntui vähän salaperäiseltäkin.”

Myöhemmin Varisto alkoi kilpailla lajissa ja pärjäsi hyvin kansainvälisissä kilpailuissa. Vuosina 1998 ja 2003 hän voitti pikakirjoituksen monikielikilpailun maailmanmestaruuden – kirjoittamalla pikakirjoitusta jopa 11 eri kielellä.

”Kilpailut ovat hyvä tapa pitää taitoa yllä, sillä kisoja ennen on aina pakko treenata”, hän sanoo.

Joskus Varisto on harjoitellut pikakirjoitusta keikkabussissakin.

Itselleen hän kirjoittaa lähes kaiken pikakirjoituksella, jopa kauppalistat. Aiemmin taidosta oli hyötyä myös toimittajan työssä. Eduskunnassa hän ei ole sitä kuitenkaan usein ehtinyt käyttää.

Välillä Varisto on toiminut pikakirjoittajana Pohjoismaiden neuvoston istunnoissa, Journalistiliiton liittokokouksissa sekä aateliskokouksissa. Hän on myös auttanut tulkitsemaan vanhoja päiväkirjoja, jotka on kirjoitettu pikakirjoituksella.

”Pikakirjoituksen kulta-aika oli 1800-luvulla, silloin moni harrasti sitä. Päiväkirjoista ei ole juuri paljastunut suuria salaisuuksia, vaan niissä kerrotaan lähinnä arkisista asioista. On niiden lukeminen silti mielenkiintoista.”

Nykyään harrastus on painumassa unholaan, ja se on sääli, Varisto sanoo.

Itse hän on tuonut pikakirjoituksen nykyaikaan käyttämällä siihen iPadia ja kosketusnäyttökynää.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Samoihin aikoihin pikakirjoitusta opetellessaan Varisto innostui myös kitaransoitosta. Hän sai isältään kitaran lahjaksi teini-iässä.

Egotripin toinen kitaristi Knipi eli Zachris Stierncreutz on ollut Variston ystävä esikoulu­ajoista lähtien.

”Äitimme tutustuivat jo samassa neuvolassa, ja synnyimme viikon välein”, Varisto kertoo nauraen.

Pojat alkoivat harjoitella kitaransoittoa koulun pommisuojassa. ”Tästä näkee, että lapsuuden harrastuksilla voi olla yllättävän suuri vaikutus elämässä.”

Egotripin varsinainen läpimurto tapahtui vuonna 1997 kappaleella Unihiekkaa. 2000-luvulla hittejä tuli lisää, kuten Matkustaja ja Älä koskaan ikinä. Egotripin lisäksi Varisto soittaa myös turkulaisessa Daisy-yhtyeessä.

Hän on myös perheenisä: Varistolla on kolmevuotias poika yhdessä muotisuunnittelija Katri Niskasen kanssa.

Onko muusikon ja pöytäkirjatoimiston virkamiehen ammateissa mitään yhteistä?

Varisto keksii ainakin yhden yhdistävän asian: kuuntelemisen. Molemmissa ammateissa joutuu olemaan korvat herkkinä, hän sanoo.

Molemmissa töissä joutuu myös valvomaan välillä myöhään. Eduskunnan täysistunnoissa työskentelevät virkamiehet pääsevät kotiin vasta sitten, kun viimeinenkin puheenvuoro on pidetty. Koskaan ei voi tietää etukäteen, kauanko siihen menee.

”Joulun alla pisimmät työpäivät venyivät 18-tuntisiksi”, Varisto kertoo. Eduskunnassa puhuttiin silloin sekä alkoholilaista että työttömien aktiivimallista.

Työpäivän pituuden arvaamattomuus on tuonut pieniä haasteita perhe-elämään.

”Eduskuntapäivinä täytyy vain ennakolta varautua siihen, etten minä voi hakea lasta päivähoidosta.”

Varisto myöntää, että joskus hän tuntee itsensä hieman oudoksi linnuksi kummassakin paikassa, sekä eduskunnassa että keikkalavoilla.

”Mutta se ei haittaa. Jokin toimistotyö yhdeksästä viiteen tuntuisi minusta varmaan vielä oudommalta.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työ
 • Harrastukset
 • Eduskunta
 • Rockmusiikki

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset

  4. 4

   Valokuvaajan mahtava ajoitus Seurasaaressa: härski lokki ryöstää kalan suoraan sorsan suusta

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  9. 9

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  10. 10

   Vanhempien epäillään kohdelleen epäinhimillisesti alle kouluikäistä poikaansa, lapsi kertoi käräjillä kokemastaan – söi lattialla pelkkää riisiä, muu perhe söi parempaa ruokaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  9. 9

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  10. 10

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään
  3. Manageri Arsene Wenger väistyy Arsenalista kauden päätteeksi – ”On oikea aika siirtyä sivuun”
  4. Martti Suosalo esittää sankarillisella taituruudella nuorta punasotilasta, jonka puheryöppyjä keskeyttää syntetisaattorillaan velhomainen Leif Segerstam
  5. Pudotuspeleissä loukkaantunut Antti Pihlström jatkaa pitkään Jokereissa –”Toivottavasti pääsen itsekin ensi kaudella pelaamaan tärkeimpiä pelejä”
  6. 1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
  7. ”Se oli polkuni pois ylihuolehtivien vanhempien luota”, sanoo 16-vuotiaana äidiksi tullut – Alaikäisetkin suunnittelevat vanhemmuutta Suomessa, selvisi tutkimuksessa Tilaajille
  8. Cooperin testi yhä kummittelee – testi on vallan mainio kunhan sitä ei sotketa koululiikuntaan
  9. Kun galleristi Kari Kenetti lopetti, se oli ”menetys suomalaiselle taidekentälle” – nyt paluumuuttaja Berliinistä perusti Punavuoreen uuden gallerian
  10. IFK:n kiinnostus pronssiin alkoi heräillä: ”Kyllä tässä on sellainen olo kuin olisi pesäpallomailalla lyöty”
  11. Camilla Richardsson juoksi ennätyksensä kympillä, mutta keskittyy kesän EM-kisoissa vain estejuoksuun
  12. Näytä lisää