Elämä

Miksi 90 miljoonan Eurojackpot-voittoa ei ole vieläkään lunastettu? Psykologi: ”Voittajien aivoissa saattaa olla päällä nyt pieni hälytystila”

Loimaan Prismassa pelatun voittoisan 90 miljoonan arvoisen Eurojackpot-rivin voittajat eivät ole vieläkään ilmoittautuneet Veikkaukselle. Miksi eivät? Kysyimme psykologeilta.

90 miljoonan euron jättipotin Eurojackpotissa voittaneiden pelaajien päässä risteilee juuri nyt luultavasti ristiriitaisia ajatuksia.

Näin arvelee psykologi Satu Kaski Clear mind oy:stä.

”Tunteiden kirjo on varmaan mieletön. Ensimmäisenä lienee herännyt hämmennys siitä, mitä on tapahtunut, ja että voittoa ei voi uskoa todeksi. Päässä lyönee pitkään tyhjää.”

Veikkaus tiedotti lauantaina 10. helmikuuta, että Eurojackpotin voittoisa rivi pelattiin Loimaan Prismassa. Tiedon kertomisesta tulee kuluneeksi tulevana lauantaina tasan kaksi viikkoa, mutta voittajien henkilöllisyys on pysynyt mysteerinä.

Tiedossa on ainoastaan, että täysosuma meni viiden osuuden porukalle. Näin ollen voittosumma on 18 miljoonaa euroa kullekin osuuden ostaneelle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Monien mielessä pyörii nyt yksi kysymys:

Miksi voittajat eivät ole vieläkään ilmoittautuneet ja lunastaneet voittosummaansa?

Kasken mukaan tilanne voi herättää voittajissa myös paranoiaa, siis epäluuloa ja ennen muuta pelkoa ja huolta siitä, mitä voiton jälkeen tapahtuu. Oleellista on mielen työstö.

Tieto voitosta voi aiheuttaa monenlaista myllerrystä suhteessa omaan itseen, suhteessa muihin ja suhteessa omaan elämäntapaan.

”Säilyykö se, mitä on nyt, ja mikä tulee muuttumaan. Voiko luottaa siihen, että ympärillä olevat ihmiset pysyvät elämässä vai muuttaako voitto kaiken? Yhtä lailla voi huolestuttaa, miten tulee käyttäytyä, mikä on normaalia käytöstä ja mikä ei?” Kaski antaa esimerkkejä kysymyksistä, joita voittajien päässä saattaa juuri nyt pyöriä.

Paranoian tunnetta voi nostattaa pelko siitä, että muut ovat kateellisia voittajille. Loimaan kaltaisessa pienessä, yli 16 000 asukkaan maalaiskaupungissa voittoa on vaikeampi peitellä kuin kaupungeissa, joissa asuu kymmeniä- tai satojatuhansia ihmisiä.

Vielä ei tosin tiedetä, ovatko voittajat loimaalaisia vai onko voittorivi vain pelattu Loimaalla.


”Voittajat saatta­vat pohtia, onko ihmi­sillä puhtaat jauhot pussis­saan, tai pelätä, että heiltä tullaan jatku­vasti piffaa­maan rahaa. Jos he eivät anna rahaa, heitä saatetaan pitää pihinä, koska he ovat juuri voittaneet jättipotin.”

Kasken mukaan on inhimillistä kokea kateuden tunnetta. Se kertoo, että toisella on jotain sellaista, jota haluaisi itselleen.

”Noin iso muutos voi herättää huolen siitä, voiko enää luottaa muihin. Toisen tarkoitusperät saattavat huolestuttaa. Ehkä tästä syystä rikkaat usein muuttavat toisten rikkaiden luokse, koska tuolloin huolta ei ole. Hehän ovat samassa tilanteessa.”

 

”Noin iso muutos voi herättää huolen siitä, voiko enää luottaa muihin.”

”Aivoeetos” on nyt Kasken mukaan pinnalla psykologiassa. Se tarkoittaa, että aivomme ovat suurin piirtein samanlaiset kuin 60 000 vuotta sitten. Aivot eivät ole muuttuneet samassa tahdissa kuin teknologia on kehittynyt.

Karrikoiden: Jos ennen muinoin pelättiin villieläimen, esimerkiksi sapelihammastiikerin, hyökkäystä ja herättiin yöllä rasahdukseen, nyt saattaa herättää pelästys siitä, onko muistanut vastata tärkeään sähköpostiin.

Kaski arvelee, että lottovoittajien mielessä voi pyöriä samankaltaisia alkukantaisia tuntemuksia.

”Aivomme toimivat periaatteellisesti samalla tavalla kuin niin kutsutuilla luolaihmisillä. Voittajien aivoissa saattaa olla päällä nyt pieni hälytystila. Pohditaan, mitä pitää varoa, miten selviää ja miten suojata itsensä.”


Kaski toivoo, että voitta­jat löytävät jonkun, läheisen tai tarvitta­essa ammatti­auttajan, jonka kanssa voi sparrata tilannetta.

”Sellainen ihminen auttaa pitämään jalat maassa ja hahmottamaan, mitkä asiat ovat itselle tärkeitä elämässä. Samalla voi nähdä, että todellisuudessa mitään hätää ei ole.”

Psykologi, psykoterapeutti Kalle Partasen mielestä selitys voittajien hiljaiseloon voi olla yksinkertaisesti se, että voittokuponki on kadoksissa. Kasken tavoin hän arvelee, että yhteisön reaktio voi pelottaa voittajia.

”Heitä voi pelottaa, joutuvatko he julkisuuden henkilöksi. Moni tietysti pelaa siksi, että haaveilee voitosta, mutta kun se oikeasti osuukin kohdalle, tilanne voi hämmentää ja ehkä halutaan odottaa, että tomu laskeutuu.”

Partanen sanoo kuitenkin, että vaikenemisen motiiveja on mahdotonta arvioida tuntematta henkilöiden taustoja.

 

”Heitä voi pelottaa, joutuvatko he julkisuuden henkilöksi.”

Tomun laantumisen sijaan asiasta voi kasvaa mysteerin tapainen asia, jota arvuutellaan ja josta puhutaan paljon. Jos asiasta vaikenee pitkään, se voi luoda etäisyyttä voittajan tai voittajien ja heidän läheistensä ympärille, jos asiasta ei puhuta avoimesti.

”Läheisyys on yksi perustarpeistamme. Jos on jotain sellaista, mitä ei kerro kenellekään – ei edes lähimmäisille ihmisilleen –, sen peittely voi kuormittaa henkisesti ja etäisyyden tunne näihin ihmisiin kasvaa.”

 Kasken mukaan voitta­jan tekisi samaan aikaan ehkä mieli huutaa koko maail­malle riemuk­kaasti: ”Mä voitin!”

”Sitä ei usein uskalleta tehdä, koska huoli seuraamuksista voi pelottaa. Kuten sanotaan, kateus vie kalatkin vedestä. Raha kuitenkin mahdollistaa monelle sen, että voi elää sellaista elämää kuin itse haluaa. Toivottavasti voitto osui sellaisille ihmisille, jotka voivat nyt toteuttaa haaveitaan itselleen sopivalla tavalla ilman, että se menee överiksi.”

Koska iso voittosumma voi mullistaa koko elämän, Kaski pitää ”jalat maassa, pohditaan hetki” -tyyppistä ratkaisua ihan hyvänä ratkaisuna.

”Onnellisimpia ihmisiä ovat ne, jotka tiedostavat, mitkä asiat ovat heille tärkeitä ja mistä he haluavat pitää kiinni. Ne kantavat läpi elämän myös lottovoiton jälkeen, jos niiden päälle rakentaa eikä muuta elämäänsä vieraaksi itselleen.”

Rahapeliyhtiö Veikkauksen tiedottaja Pirjo Ilves kertoi HS:lle torstaiaamuna, että voittajien ilmoittautumista odotellaan edelleen.

Voittajilla on vuosi aikaa lunastaa voittonsa. Vaikka he ilmoittautuisivat heti tänään, he saavat miljoonansa tileilleen vasta kolmen viikon karenssiajan päättymisen jälkeen 5. maaliskuuta. Pelaajat eivät käyttäneet Veikkaus-korttia, minkä takia heidän pitää lunastaa voittonsa Veikkauksen pääkonttorista Helsingistä.

Veikkaus järjestää ilotulituksen Loimaan kauppatorilla tulevana lauantaina iltakahdeksalta.

Veikkaus toivoo viikonlopun ilotulituksen tekevän tehtävänsä niin, että voittajat havahtuvat ja ilmoittautuvat.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Psykologia
 • Rahapelit
 • Eurojackpot
 • Loimaa
 • Hyvinvointi
 • Veikkaus
 • Lotto
 • Annina Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Moskeijan kolmeminuuttisesta rukouskutsusta repesi äläkkä – Ruotsi vetää rajoja sille, miten islam saa näkyä ja kuulua

  2. 2

   Taloyhtiössämme moni asia on pielessä – perehtymistäni yhtiön asioihin ei ole katsottu hyvällä

  3. 3

   Näkymä Tampereen kaduilla oli mielipuolinen keväällä 1918 – Kuvaparit näyttävät sisällissodan tapahtumia ja uhreja tutuissa maisemissa

  4. 4

   Brittisairaalassa kituu myrkytetty mies – Venäläisvakooja Sergei Skripalin tarina on kertomus ahneudesta ja maailmasta, jossa henki on halpa ja totuus katoavainen

   Tilaajille
  5. 5

   ”Venäjällä menee upeasti, koska meillä on hyvä johtaja”, sanoo pietarilainen Anna Izotova – Putin on sunnuntain vaalien varma voittaja, mutta äänestysprosentista povataan matalaa

  6. 6

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  7. 7

   Putin teki Venäjästä varkaiden paratiisin, ja siksi Alexander Stubb tarjoaa minulle ensi syksynä samppanjaa

   Tilaajille
  8. 8

   Sdp nousi hengittämään kokoomuksen niskaan suurimpana eduskuntapuolueena

  9. 9

   Suomalaisten uskonnon­opetukseen tarvitaan uusi oppiaine – valtion ja kirkon erottaminen pitäisi viedä kouluissakin loppuun asti

  10. 10

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  2. 2

   Suomen piti muuttaa heidän elämänsä ja niin se tekikin – HS matkusti Thaimaan syrjäseudulle tapaamaan marjanpoimijoita, jotka tulivat Suomeen töihin ja menettivät kaiken

   Tilaajille
  3. 3

   Suomen kieli kulkee jyrkkää alamäkeä Ruotsissa – Opettaja kielsi yhdeksänvuotiasta Ursina Funkia puhumasta välitunnilla suomea

  4. 4

   Nämä pikatoiminnot helpottavat älypuhelimen käyttöä – Säästävät aikaa ja hermoja

  5. 5

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  6. 6

   Poliisi sulki siviili­autoilla tien­pätkän Espoossa, koska siinä on mustaa jäätä

  7. 7

   Kolumni: En voi sietää bosslady-ilmiötä: Naisten pitäisi puhua siitä, mitä he tekevät – ei siitä, että he tekevät

  8. 8

   Novitšok-hermomyrkyn kehittäjä: Vain valtio saattoi myrkyttää Skripalit – ”Kreml kiistää aina kaiken”

  9. 9

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  10. 10

   FBI:n entinen varajohtaja sai potkut kaksi päivää ennen kuin hänen piti jäädä eläkkeelle – Trump iloitsi erottamisesta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Kuvia Suomesta, osa 30: Akseli Valmunen kuvasi Lapin turistikohteita ja hämmentyi näkemästään

  2. 2

   Kasvava osa koirista on niin sairaita, ettei niiden pitäisi elää – HS:n kokoama aineisto kertoo, millaiset sairaudet uhkaavat suosituimpia rotuja

   Tilaajille
  3. 3

   Tervettä koirarotua ei ole, mutta toiset ovat paljon sairaampia kuin toiset – katso 50 suosituimman rodun yleisimmät terveysongelmat

   Tilaajille
  4. 4

   Nuutajärven kartanosta paljastui posti­korteilla tapetoitu leikki­loukko – Löytäjä epäilee, että huoneessa on käyty viimeksi 1950-luvulla

  5. 5

   Useita koiria kuollut ja ihmisiä loukkaantunut koirahyökkäyksissä Heinolan seudulla – ”Koiranomistajia, joiden eläinhoivavietti tulisi suunnata hamstereihin”

  6. 6

   Suomalaismiljardöörin 25-vuotiaasta tyttärestä povataan suurta taidevaikuttajaa – kämppä täynnä arvotaidetta, Guggenheim kutsui puheenjohtajaksi

  7. 7

   Psykoterapeutti Satu Pihlaja ei saanut mitään aikaan, kunnes yksi oivallus mullisti kaiken – nyt hän tekee väitös­kirjaa, harrastusten ohessa kahta tutkintoa ja kertoo, miten kuka tahansa voi kääntää kurssinsa

   Tilaajille
  8. 8

   Lauantaina päivystyksessä vielä puhuttiin ”kuin mies miehelle”, tiistaina turhaan apua hakenut Ilmari oli kuollut – Saako mieleltään sairas apua päivystyksestä?

   Tilaajille
  9. 9

   ”Liian älyllisen” tieteis­filmin teatteri­levitys peruttiin USA:n ulko­puolelta – nyt Netflixille ilmestynyt Hävitys on parhaita scifi­elokuvia vuosiin

  10. 10

   Meri Werkkomäki häpesi itseään, elämäänsä, isän juomista ja sitä, että jäi väärällä hetkellä kotiin leipomaan – Sitten hän päätti lopettaa häpeämisen ja alkoi kertoa rumasta seksistä nololla nimellä

   Tilaajille
  11. Näytä lisää