Elämä

”Hyväksikäytöstä kertominen voi olla tosi vaikeaa” – Näin tuet lastasi, jotta hän uskaltaa kertoa ikävistäkin asioista sinulle

Jos lapsi kertoo seksuaalisesta hyväksikäytöstä, vanhemman on tärkeää säilyttää malttinsa ja kiittää lasta asian kertomisesta, asiantuntija sanoo.

Uskaltaahan lapsi varmasti kertoa, jos hän joutuu seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi?

Se lienee kysymys, joka pyörii jokaisen vanhemman mielessä, kun lukee uutisia lasten tai nuorten seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Kysyimme Väestöliiton erityisasiantuntija Kirsi Portaalta, miten vanhemmat voisivat kasvattaa lapsestaan sellaisen, joka uskaltaa kertoa vanhemmille ikävistäkin asioista.

Näin tuet lastasi

Perusteet sille, että lapsi uskaltaa puhua ikävistäkin asioista, luodaan jo varhain.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Helpot­tavaa on, että se ei Por­taan mukaan vaadi poppa­konsteja. Nor­maali arjesta juttelu riittää.

Esimerkiksi näin:

1. Keskustelkaa kaikesta, myös iloisista asioista

Vanhemmat muistavat kyllä usein sanoa lapsilleen, että mieltä painavista asioista voi aina tulla kertomaan. Sen lisäksi kannattaa painottaa lapsille, että myös iloiset asiat ja kuulumiset kiinnostavat vanhempaa.

Tätä kannattaa painottaa etenkin silloin, jos vanhemmalla on omia huolia. Lapsi voi aistia huolet ja ajatella, että ei kehtaa kertoa mukavista asioista, kun vanhemmalla on vaikeaa.

Kun perheessä keskustellaan luontevasti niin ikävistä kuin kivoista asioista, keskusteluilmapiiristä tulee valmiiksi avoin ja välitön.

2. Vanhempi kestää kyllä

Vanhemman on tärkeä kertoa lapselle, että vanhempi kestää kuulla mitä tahansa.

Myös omia tunteitaan kannattaa sanoittaa lapselleen. Jos vanhempaa itkettää esimerkiksi sukulaisen kuoltua, lapselle voi sanoa:

”Olen tosi surullinen, kun mummi kuoli. Mutta ei se mitään, kuolema herättää surua ja se on ok. Selviän tästä kyllä, mutta nyt tuntuu surulliselta.”

3. Aikuinen ei ole kaikkitietävä

Puhumisen kynnystä madaltaa myös se, että lapsen sanoille antaa painoarvoa ja tilaa. Jos lapsi nostaa esille jonkun ikävän asian, vaikkapa sen että kaveria on kiusattu koulussa, vanhemman kannattaa olla kiinnostunut lapsen omista ajatuksista:

”Mitä ajattelet tapahtuneesta? Mitä tunteita se herättää sinussa, että kaveria kiusataan? Mitä mielestäsi on kiusaaminen?”

Aikuiset yrittävät välillä turhaankin esiintyä kaikkitietävinä. Se on turhaa ja harhaanjohtavaa. Myös lapsen sanoilla, ajatuksilla ja näkökulmilla on merkitystä.

4. Vahvista oikeutta omaan kehoon

Jo päiväkoti-ikäiselle voi kertoa, että uimapuvun alla oleva alue on henkilökohtaista aluetta. Sinne ei saa kukaan ilman lupaa koskea. Myöskään kenenkään muun pippeleitä tai pimppejä ei tarvitse katsoa tai koskea.

Ikätason mukaisesti voi puhua lapselle tarkemminkin. Seksuaalinen hyväksikäyttö on kuitenkin terminä vähän vaikea, joten yläkoululaisellekin voi puhua vaikka näin:

”Kukaan ei saa ilman lupaa koskea sun rintoihin tai penikseen tai alkaa vaikka kysellä, miten hyväilet itseäsi. Kukaan ei saa pakottaa suutelemaan, tai hyväilyseksiin tai yhdyntäseksiin.”

Kun paha tapahtuu: kiitä lasta kertomisesta

Jos lapsi kertoo, että hänelle on tapahtunut jotain ikävää, tärkeintä on muistaa tämä:

”Lapsi ansaitsee kiitoksen siitä, että kertoi asiasta. Hyväksikäytöstä kertominen voi olla lapselle tosi vaikeaa”, Porras sanoo.

Missään nimessä lapselle ei saa raivostua tai huudahtaa, että miksi tämä ei kertonut jo aiemmin. Vaikka kysymyksesi tarkoitus on hyvä, nuori kokee sen varmasti moitteena.

Kertominen on voinut olla nuorelle vaikeaa, koska tämä on voinut kokea olleensa jotenkin osasyyllinen hyväksikäyttöön. Näin voi olla etenkin, jos lapsi tai nuori itse on tehnyt samalla jotain kiellettyä, kuten lähtenyt vieraan matkaan tai ostanut nuuskaa.

Lapselle täytyy tehdä selväksi, että vastuu ja syyllisyys hyväksikäytöstä on silti ja aina vain aikuisella.

”Eihän nuori ole ole halunnut tulla hyväksikäytetyksi, ei se ole ollut hänen motiivinsa lähestyä aikuista. Nuoren motiivi on ollut saada nuuskaa.”

Nuorta voi jännittää kertominen myös siksi, että hän pelkää saavutettujen etujen menetystä: entä jos vanhemmat eivät enää annakaan olla myöhään ulkona iltaisin?

Silloin nuoren kanssa täytyy keskustella:

”Nuorelle pitää kertoa, että tarkoitus ei ole rangaista lasta, vaan yhdessä miettiä, miten lapselle rakennetaan turvallisuutta.”

On keskusteltava, vaatiiko se kotiintuloajan aikaistamista vai kenties jotain muuta.

Kun vanhempi kuulee nuoren seksuaalisesta hyväksikäytöstä, tunnekuohu voi olla valtava myös aikuiselle. Jos nuori on samassa yhteydessä rikkonut sovittuja rajoja, voi vanhempi kiihtymyksessään uhata vaikkapa monen viikon kotiarestilla.

Kun vanhemman oma viha rauhoittuu, nuorelta on pyydettävä anteeksi. Sano vaikka:

”Anteeksi, nyt ylireagoin täysin. Olin vain niin hämmentynyt ja peloissani. Ei sinulle tästä voi seurata rangaistusta. Kiitos, että kerroit tapahtuneesta.”

Vaikka vanhemman sisällä kuohuisi, hänen on pysyttävä riittävän rauhallisena. Kiitä lasta kertomisesta ja kerro, että tästä selvitään kyllä.

Omaa ahdistustaan vanhempi voi käsitellä vaikka puolisonsa tai työterveyshuollon kanssa.

Jos itse epäilet, näin otat puheeksi

Jos itse epäilet lapsesi joutuneen hyväksikäytön uhriksi, asiaa kannattaa lähestyä vähän kautta rantain.

Esimerkiksi nyt voisi ottaa esille uutisen, jonka mukaan miestä epäillään kymmenien poikien hyväksikäytöstä Helsingissä.

Kysele esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:

”Oletko kuullut uutisesta? Mitä jos kaveri kertoisi sinulle, että näin on käynyt? Mitä ajatuksia se herättäisi?”

Sitten voi ottaa askeleen lähemmäs:

”Entä jos sinulle kävisi niin, että joku koskettelisi sinua ilman lupaasi. Tuntuuko, että voisit puhua siitä mun kanssa?”

Jos nuori sanoo, että ei puhuisi siitä ”ainakaan sun kanssa”, voit jatkaa vaikka näin:

”No onko jotakuta, jolle voisit puhua?¨

Voitte yhdessä miettiä, miten nuori pystyisi kertomaan asiasta sinulle. Jos lapsi puhuisi mieluummin ensin ystävälleen, voit ehdottaa, että he tulisivat yhdessä juttelemaan sinulle.

Tai voisiko nuori laittaa sinulle vaikka Whatsapp- tai Snapchat-viestin?

”Nuorelle täytyy viestittää, että tämä on tärkeä asia ja että olisi tärkeää, että hän jotenkin kertoisi asiasta vanhemmalle.”

Yhdessä lapsen kanssa voi sitten miettiä sen lapselle sopivan keinon.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Elämä
 • Vanhemmuus
 • Lapset
 • Päivi Ala-Risku

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Asiantuntija analysoi Aku Louhimiehen puheen ja pitää sitä loistavana kriisi­viestintänä: ”Tulee lähes vaikutelma, että hän kertoo virheillään tehneensä palveluksen”

  2. 2

   Etna luisuu kohti merta – tilannetta seurattava tarkasti, tutkijat kehottavat

  3. 3

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  4. 4

   Trump teki toistaiseksi tuhoisimman päätöksensä

   Tilaajille
  5. 5

   Sekä kokoomus että siniset esittävät perus­turvan muuttamista – puolueet julkaisivat saman­kaltaiset ehdotukset samoihin aikoihin lauantaina

  6. 6

   Maailman ehkä ensimmäisessä pyörivässä lätkäturnauksessa Töölönlahdella pelasi myös presidentti Niinistö – videolla hän antaa näytteen taidoistaan ja vertaa sohjoa Arktiksen sulamiseen

  7. 7

   HS selvitti kansain­välisten avio­liittojen ero­tilastot: Katso, minkä maalaisen puolison kanssa liitto kestää

   Tilaajille
  8. 8

   Kaisa Mäkäräinen rutisti voittoon ja nousi lähes tasoihin maailmancupin kärkipaikalle – tyhjentävä analyysi Ylelle: ”Ajattelin mennä vanhanaikaisella”

  9. 9

   Ministeri Terho kieltäytyi jakamasta Jussi-palkintoa Louhimiehelle ja perustelee nyt HS:lle, miksi hän on ottanut elokuva-alan häirintäkohun selvityksessä niin suuren roolin

  10. 10

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  2. 2

   Mistä on onnellisuus tehty? Maailmasta löytyy maa, jossa poliisi ei kanna aseita, isät pitävät ison osan perhevapaista eikä työttömyyttä ole

  3. 3

   Trump teki toistaiseksi tuhoisimman päätöksensä

   Tilaajille
  4. 4

   Amanda Pilke, 28, romahti näyteltyään Aku Louhimiehen elokuvassa ja jätti alan kokonaan – Nyt hän on valmis puhumaan kokemuksistaan ja palaamaan elokuviin

  5. 5

   Ikitie voitti parhaan elokuvan ja parhaan ohjauksen Jussit, Tuntemattomalle sotilaalle yleisö­palkinto, Aku Louhimies nousi lavalle – HS seurasi Jussi-gaalaa

  6. 6

   HS selvitti kansain­välisten avio­liittojen ero­tilastot: Katso, minkä maalaisen puolison kanssa liitto kestää

   Tilaajille
  7. 7

   Opiskelijoiden hylkimät soluasunnot lojuvat tyhjillään – lähes 200 Hoasin opiskelija-asuntoa puretaan, tilalle kovan rahan asuntoja

  8. 8

   Tutkijat varoittavat mindfulnessin tuomisesta työpaikoille: ”Siitä on tulossa uusi työtehtävä kaiken muun päälle, että pitää tehdä henkisyyttä”

  9. 9

   Jussi-gaalasta huokui harvinainen yhteishenki: Suomen elokuva-alalla halutaan nyt puhua ongelmista – ja jos Aku Louhimies haluaa muuttua, häntäkään ei jätetä yksin

  10. 10

   Etna luisuu kohti merta – tilannetta seurattava tarkasti, tutkijat kehottavat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Aku Louhimies nöyrtyi yhdessä päivässä, koska se oli ainoa vaihtoehto – Jouduimme silti katsomaan Matleena Kuusniemeä A-Studiossa roolissa, jota emme toivo lapsillemme

  2. 2

   Kuoleman portilla käyneet kertovat väreistä, valoista ja kuolleista tuttavista – nyt myös tutkijoilla alkaa olla käsitys siitä, mitä rajalla tapahtuu

   Tilaajille
  3. 3

   Bakteeri pakastemaississa on tappanut kaksi ja sairastuttanut 14 ihmistä Suomessa – listerian saastuttamaa maissia voi olla vielä kotipakastimissa

  4. 4

   ”Minusta tehtiin pornonäyttelijä”, Matleena Kuusniemi syytti Aku Louhimiestä A-Studion keskustelussa – Louhimies pyysi monta kertaa anteeksi toimintaansa

  5. 5

   24-vuotias koripalloilija Henri Kotavuo löydettiin kotoaan kuolleena

  6. 6

   Yhdessä valokuvassa kiteytyy Vladimir Putinin kokema nöyryytys – Sen jälkeen Venäjä aloitti operaation Syyriassa ja kaikki muuttui

  7. 7

   ”Nälkävelka” saa laihduttajan lihomaan pitkän ajan kuluessa – 5 000 kolmekymppisen suomalaisen väitöstutkimuksessa kumotaan iänikuinen laihdutusohje

   Tilaajille
  8. 8

   Tuntemattoman sotilaan työryhmän jäsen kertoo palkattomista ylitöistä ja häirinnästä kuvauksissa – ”Joka kerta kun näen uutisoinnin Tuntemattomasta, minulle tulee hieman paha olo”

  9. 9

   Suomalaiset on lellitty ruokakaupoissa pilalle

  10. 10

   Humanististen alojen suosio laskee, eikä kaikkia opiskelu­paikkoja edes saada täyteen – ”Mielikuvat ovat todella vahvoja ohjaajia”

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Jokerit taistelee kauden jatkumisesta – Eeli Tolvanen nosti isännät johtoon avauserässä
  3. Etna luisuu kohti merta – tilannetta seurattava tarkasti, tutkijat kehottavat
  4. Asiantuntija analysoi Aku Louhimiehen puheen ja pitää sitä loistavana kriisi­viestintänä: ”Tulee lähes vaikutelma, että hän kertoo virheillään tehneensä palveluksen”
  5. Sekä kokoomus että siniset esittävät perus­turvan muuttamista – puolueet julkaisivat saman­kaltaiset ehdotukset samoihin aikoihin lauantaina
  6. Kaisa Mäkäräinen rutisti voittoon ja nousi lähes tasoihin maailmancupin kärkipaikalle – tyhjentävä analyysi Ylelle: ”Ajattelin mennä vanhanaikaisella”
  7. Esitystaiteen Mad House -tapahtuma muistutti kohtaamisen tarpeesta ja elämän rajallisuudesta
  8. Helsingissä mieltään osoittaneet lastentarhaopettajat vaativat parempaa palkkaa: ”Kiitos ei paljon lohduta, kun on vuokranmaksun aika”
  9. Mörköoopperasta kasvaa avartava musiikkimatka – Esityksessä kohtaavat vanha yhtenäiskulttuurin Suomi ja nykyinen moniarvoisempi Suomi
  10. Maailman ehkä ensimmäisessä pyörivässä lätkäturnauksessa Töölönlahdella pelasi myös presidentti Niinistö – videolla hän antaa näytteen taidoistaan ja vertaa sohjoa Arktiksen sulamiseen
  11. HS:n miniristikossa odotellaan jo Lintsin aukeamista – Ratkaisetko ristikon?
  12. Näytä lisää