Elämä

Te-toimisto passitti viulisteja hakemaan alttoviulistin paikkaa, vaikka kyseessä on ihan eri soitin – Nyt puhuu yksi viulisteista: ”Olen työskennellyt kymmenen vuotta ilman lomia”

Määräaikaiset työntekijät voivat kokea epäoikeudenmukaisuuden tunteita työmarkkinoilla, tietää freelancermuusikko Pia Pelkonen: ”Parhaillaankin teen kolmea työtä samaan aikaan.”

Lomat, säännöllinen palkka tai tulevaisuuden suunnittelu eivät ole kaikkien työntekijöiden oikeus, eikä kaikilla ole siihen mahdollisuutta.

Erityisesti määräaikaiset työntekijät saavat usein kokea nahoissaan, kuinka työelämä voi toisinaan tuntua hyvin epätasa-arvoiselta ja -oikeudenmukaiselta. Vakituiset työntekijät nauttivat kertyneistä lomista, mutta määräaikaiset työntekijät joutuvat mahdollisesti ilmoittautumaan työttömiksi työntekijöiksi, kun työsuhde loppuu.

Yhden tällaisen kokemuksen jakaa freelancermuusikko Pia Pelkonen, joka on työskennellyt viulistina yli vuosikymmenen ajan.

Helsingin Sanomat kertoi helmikuun alussa viulisteista, jotka olivat saaneet työvoimatoimistolta käskyn hakea alttoviulistin työtä, vaikka heillä ei ollut kokemusta kyseisestä instrumentista.

Yksi kirjeen saaneista viulisteista oli Pelkonen.

Alttoviulu on eri soitin kuin viulu. Kumpikin soitin vaatii vuosikymmenten harjoittelun, varsinkin jos aikoo hakea soolosoittajan paikkaa korkeatasoisessa sinfoniaorkesterissa, kuten te-toimiston lähettämässä kirjeessä edellytettiin, Helsingin Sanomat kirjoitti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Pelkonen oli ilmoittautunut te-toimistoon työttömäksi työnhakijaksi, kun hänen edellinen määräaikaisuutensa oli päättynyt ennen joulua.

Tästä huolimatta Pelkonen ei koe itseään työttömäksi työnhakijaksi: freelancermuusikon työt koostuvat usein monista eri palasista, erilaisista määräaikaisuuksista ja työtehtävistä.

”Parhaillaankin teen kolmea työtä samaan aikaan. Työskentelen sinfoniaorkesterissa ja soitonopettajana sekä soitan jousikvartetissa”, Pelkonen kuvailee.


Pelkonen oli lähinnä huvittunut te-toimiston lähettämästä kirjeestä, jossa häntä kehotettiin hakemaan itselleen vieraan instrumentin soittajan paikkaa. Myöhemmin kaikki paljastui epäonniseksi sekaannukseksi.

Tilanne paljasti kuitenkin myös toisen epäkohdan, joka on vaivannut Pelkosta koko muusikonuransa ajan: freelancermuusikoilla on hyvin vähän oikeuksia, kuten lomia tai esimerkiksi mahdollisuutta suunnitella tulevaisuuttaan.

Yhden määräaikaisuuden päättyessä on löydettävä heti seuraava työ, jotta rahat riittävät.

”Itse olen tehnyt kymmenen vuotta töitä putkeen ilman lomia”, Pelkonen kuvailee.

Pelkonen haluaa kertoa oman tarinansa esimerkiksi tuodakseen esille freelancermuusikoiden kokemat epäkohdat alalla. Pelkosen mukaan monet työnantajat kiertävät määräaikaisten työntekijöiden oikeuksia. Toisinaan esimerkiksi kirjallisten työsopimusten saaminen työnantajalta voi olla kiven alla, Pelkonen sanoo.

”Yksi työ jäi sen takia saamatta, että vaadin kirjallista työsopimusta. Minun olisi sääntöjen mukaan tullut toimittaa työsopimus te-toimistoon yli kaksi viikkoa kestävästä työsuhteesta”, Pelkonen sanoo.

Alalla vakituisia töitä on rajoitetusti tarjolla ja määräaikaisuudetkin ovat haluttuja. Pelkonen on itse työskennellyt eri puolilla Suomea määräaikaisissa työtehtävissä.

Usein työskentely toisella paikkakunnalla voi tarkoittaa esimerkiksi kahden kodin välillä kulkemista ja matkustuskulujen kattamista itse työ- ja kotipaikkakunnan välillä. Maksettavaksi saattavat tulla siis myös kahdet asumiskustannukset.

Pelkonen ei silti jättäisi muuttamatta työn perässä.

”Teen töitä mielelläni ja haluan kehittyä soittajana. Totuus myös on, että määräaikaisuuksien perässä on matkustettava, jos haluaa työskennellä alalla”, Pelkonen sanoo.

Toissa vuonna hän sai toivotun määräaikaisuuden kotipaikkakunnaltaan Helsingistä. Työ Helsingin kaupungin työväenopiston Helsinginkadun Filharmonikkojen konserttimestarina oli mieluisa ammattimuusikolle.

 

”Totuus myös on, että määräaikaisuuksien perässä on matkustettava, jos haluaa työskennellä alalla.”

Tiukan hakuseulan jälkeen valittu Pelkonen kuitenkin yllättyi, sillä Pelkosen mielestä työnantaja halusi hänen tekevän osan työstä ilmaiseksi. Esimerkiksi paljon aikaa vieneestä jousitustyöstä ei Pelkosen mukaan haluttu aluksi maksaa lainkaan palkkaa.

”Minä en suostunut tekemään työtä ilmaiseksi”, Pelkonen kertoo.

Pelkosen määräaikaisuutta ei jatkettu enää tämän vuoden keväälle.

Tämä osoitti Pelkosen mukaan määräaikaisten työntekijöiden oikeuksien olevan heikoissa kantimissa. Pelkosen mukaan suuretkaan työnantajat, kuten hänen tapauksessaan Helsingin kaupunki, eivät halua vakinaistaa työntekijöitä, vaikka määräaikaisuuksia ketjutettaisiin.

”He eivät vain halua vakinaistaa työntekijöitä. Näin vakituiselle työntekijälle kuuluvat oikeudetkin puuttuvat”, Pelkonen sanoo.

Työväenopiston rehtori Taina Saarinen mukaan työväenopistossa on pitkät, yli satavuotiset perinteet, työllistää tuntiopettajia. Työntekijöistä suurin osa työskentelee tuntityöläisinä.

”Työväenopiston työntekijöistä tuntiopettajia on yli 900, vakituisia työntekijöitä noin 50. Määräaikaiset työsuhteet ja tuntityöt ovat vakiintunut käytäntö työväenopistossa”, Saarinen sanoo.

Työväenopistossa noudatettavan kunnallisen opetusalan henkilöstön virka- ja työehtosopimuksen mukaan tuntien valmistelutehtävät kuuluvat opettajan tehtäviin. Näin ollen niistä ei makseta erillisiä korvauksia, vaan ne sisältyvät opetustuntipalkkaan.

Vaikka töiden loppuminen konserttimestarina harmittaa Pelkosta yhä, on hänen tilanteensa on hyvä: erilaisia töitä on kertynyt kevään ajaksi riittävästi ja hän tekee ne kaikki mielellään. Pelkosen ansiot tulevatkin useista pienistä puroista ja silti hän voi samaan aikaa olla kirjoilla työttömänä työnhakijana. Juuri sellaista silpputyöläisen arki on.

”Nyt kannattaa tehdä töitä, kun niitä on.”

Hän kertoo lomailevansa aikaisintaan kesällä, jos töitä ei silloin ole. Silloinkin lomat menevät ”omaan piikkiin”, eli ovat freelancerille palkattomia. Pelkosen mukaan alalla on yleistä, että määräaikaiset työsuhteet alkavat ja loppuvat niin, että lomia ei voi pitää työajalla.

”Aivan kuten esimerkiksi opettajilla. Työsuhteet voivat kestää orkesterin syys- ja kevätkauden, mutta työsuhteet katkeavat niin, ettei esimerkiksi joulu- tai kesälomia tule”, Pelkonen kuvailee.

Hän on ratkaissut asian työskentelemällä vuosien ajan myös lomien aikana.

”Vuosien ajan matkustin lomilla Itävaltaan, missä työskentelin oopperaorkesterissa kymmentuntisia päiviä. ’Loman’ jälkeen palasin Suomeen ja jatkoin töitä”, Pelkonen sanoo.

Haaveissa olisi vakituinen työ.

”Voi, tietenkin haaveilen vakituisesta työstä!”, Pelkonen huudahtaa.

Juttua tarkennettu 2. maaliskuuta klo 10.07 Pelkosen työsuhteen loppumisen osalta: hänen määräaikaista työsuhdettaan ei jatkettu työväenopistossa enää tämän vuoden keväälle. Lisäksi klo 17.30 oikaistu, että Pelkosen mukaan työnantaja ei halunnut aluksi maksaa jousitustyöstä palkkaa. Alkuperäisessä versiossa puhuttiin valmistelu- ja suunnittelutyöstä.

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Työelämä
 • Elämä
 • Musiikki
 • Pauliina Jokinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset

  4. 4

   Valokuvaajan mahtava ajoitus Seurasaaressa: härski lokki ryöstää kalan suoraan sorsan suusta

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  9. 9

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  10. 10

   Vanhempien epäillään kohdelleen epäinhimillisesti alle kouluikäistä poikaansa, lapsi kertoi käräjillä kokemastaan – söi lattialla pelkkää riisiä, muu perhe söi parempaa ruokaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  9. 9

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  10. 10

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään
  3. Manageri Arsene Wenger väistyy Arsenalista kauden päätteeksi – ”On oikea aika siirtyä sivuun”
  4. Martti Suosalo esittää sankarillisella taituruudella nuorta punasotilasta, jonka puheryöppyjä keskeyttää syntetisaattorillaan velhomainen Leif Segerstam
  5. Pudotuspeleissä loukkaantunut Antti Pihlström jatkaa pitkään Jokereissa –”Toivottavasti pääsen itsekin ensi kaudella pelaamaan tärkeimpiä pelejä”
  6. 1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
  7. ”Se oli polkuni pois ylihuolehtivien vanhempien luota”, sanoo 16-vuotiaana äidiksi tullut – Alaikäisetkin suunnittelevat vanhemmuutta Suomessa, selvisi tutkimuksessa Tilaajille
  8. Cooperin testi yhä kummittelee – testi on vallan mainio kunhan sitä ei sotketa koululiikuntaan
  9. Kun galleristi Kari Kenetti lopetti, se oli ”menetys suomalaiselle taidekentälle” – nyt paluumuuttaja Berliinistä perusti Punavuoreen uuden gallerian
  10. IFK:n kiinnostus pronssiin alkoi heräillä: ”Kyllä tässä on sellainen olo kuin olisi pesäpallomailalla lyöty”
  11. Camilla Richardsson juoksi ennätyksensä kympillä, mutta keskittyy kesän EM-kisoissa vain estejuoksuun
  12. Näytä lisää