Elämä

Laulutaidottomien kuoro Metka Kööri ei pysy vireessä mutta nauttii esiintymisestä – ”Siinä on jotain kiehtovaa, jos ihminen uskaltaa olla huono oma itsensä”

Metka Kööri -kuorossa hilpeä yhdessäolo on täydellisesti soivia stemmoja tärkeämpää. Rennosta harrastamisesta on monenlaista hyötyä, tutkija uskoo.

Yhteiskuvassa poseeraa noin tusina 50-luvun tyyliin laittautunutta naista ja muutama mies. Kaikilla on kasvoillaan leveä hymy.

Somerolainen Metka Kööri näyttää siltä kuin sen toimintakin: pieni epävireisyyskään ei haittaa, kunhan porukalla on yhdessä mukavaa.

Kuoro kertoo kotisivuillaan Metkan Köörin sopivan ihmiselle, joka arvostaa rentoa asennetta vakavissa pyrkimyksissä ja haluaa harrastukseltaan haasteita ja hilpeää yhdessäoloa. Laulukokeita ei halukkaille ole, mutta heiltä odotetaan halua kehittyä laulajana.

Rento harrastaminen oli lähtökohta jo vuonna 2007, kun somerolainen kanttori Olli Salomäenpää perusti kuoron. Silloin sen nimi oli Laulutaidottomien kuoro.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Someron kuoro ei ole ainoa, jossa laulutaito ei ole pääasia. Vuonna 2005 Sibelius-Akatemiassa julkaistiin Ava Nummisen väitöskirja nimeltä Laulutaidottomasta kehittyväksi laulajaksi.

Silloin oli muotia perustaa laulutaidottomien kuoroja, kertoo Metkan Köörin jäsen Minna Filppu.

Sittemmin laulutaidottomien kuoroja on perustettu eri puolille maata.

Somerolaiskuoron nimi vaihtui heti seuraavana vuonna.

 

”Hyödyttömyydessäkin on oma hyötynsä, koska se auttaa jaksamaan työ- ja perhe-elämässä.”

”Jossain vaiheessa Olli (Salo­mäenpää) sanoi, että nimi ei voi olla enää Laulutaidottomien kuoro, koska kyse ei alun perinkään ollut laulutaidottomuudesta vaan laulutiedottomuudesta”, Filppu sanoo.

Hän liittyi kuoroon noin vuosi sen perustamisen jälkeen. Paikallisen kahvila Café Rosen yrittäjä Anu-Miisa Forell on hänkin ollut mukana kymmenisen vuotta.

Kumpikaan naisista ei osannut nuotteja harrastuksen alkaessa. Forell tunnustaa, ettei osaa niitä vieläkään. Stemmoja Metkassa Köörissä ei laulettu moneen vuoteen.

”Sanoimme usein, että emme halua kuoroksi kuorojen paikalle. Emme halunneet kuorolaisille yhtenäisiä kaapujakaan, koska kaikki ovat vartaloltaan erimallisia”, Filppu kertoo.

Rento ote harrastamiseen tarjoaa hyvää vastapainoa usein hyvin suorituskeskeiselle työelämälle, sanoo yhteiskuntatieteilijä, valtiotieteiden tohtori Timo Kopomaa.

Hän on kirjoittanut kirjan Leppoistamisen tekniikat (Into 2009), joka uppoutuu kriittisesti aikamme kuluttaviin ilmiöihin. Kopomaa määrittelee leppoistamisen niin, että se on myönteinen temponmuutos aikaisempaan nähden.

Kopomaan mielestä hidastaminen ja joutilaisuus ovat välttämättömiä, jotta yhteiskunta voisi menestyä taloudellisesti ja kulttuurisesti.

Hän sanoo pitävänsä paradoksaalisesta sloganista ”jonninjoutavan hyödyllisyys”. Käsite on hänen omassa elämässään tärkeä ohje.

”Hyödyttömyydessäkin on oma hyötynsä, koska se auttaa jaksamaan työ- ja perhe-elämässä.”

”Elämä on silloin omassa hallussani ja jollain tavalla merkityksellistä, kun on aikaa turhille projekteille, kuten esimerkiksi höntsäurheilulle tai äänilevyjen kansien entisöinnille. Se ei liikauta maailmaa mutta tuo itselleni tekemisen tuntua”, Kopomaa sanoo.

Jokaisella on hänen mukaansa keinoja, joilla voi estää kiirettä hallitsemasta arkea. Osa mökkeilee tai hoitaa pihaa, moni saunoo, jotkut uppoutuvat vaikkapa auton tuunaukseen tai vetäytyvät retriittiin.

Laulutaidottomien laulajien kuoron ideaa hän pitää kiinnostavana.

”Siinä on jotain kiehtovaa, jos ihminen uskaltaa olla huono oma itsensä ja saa tulla hyväksytyksi sellaisena kuin on. Se voi olla vapauttava kokemus”, hän sanoo.

Silloin kriteerinä ei ole hyvyys tai huonous, vaan osallistuminen ja yhteisöllisyys.

Someron kuoro aloitti seurakunnan siipien suojassa kerhotoimintana, mutta siirtyi myöhemmin kansalaisopistoon.

”Silloin sinne tuli enemmän väkeä, koska kansalaisopistoon on helpompi tulla kuin seurakuntaan”, Minna Filppu sanoo.

Alkuun kuorossa laulettiin kirkkohymnejä ja kansankirkkolauluja. Koko ajan ohjelmistossa on ollut myös suomalaista rytmimusiikkia.

Kuorolaiset ovat alusta asti sopineet yhtenäisen teeman, esimerkiksi tietyn värin, jonka mukaan keikoille pukeudutaan. Vuonna 2012 teemaksi keksittiin 50-luku. Se vakiintui esiintymistyyliksi, koska fiftarityyliset ja niitä jäljittelevät vaatteet tuntuivat naisten mukaan sopivan jokaiselle kuorolaiselle.

”Olemme noudattaneet Salo­mäenpään pukeutumisvinkkiä: pukekaa yllenne mitä tahansa muuta kuin mustaa. Se on ollut johtoajatuksemme, koska musta on tylsää eikä se todellakaan hoikenna”, Filppu sanoo.

Tammikuussa 2011 kuoron taustalle perustettiin Metka Kööri ry. Yhdistys tarvittiin hallinnoimaan rahaliikennettä, koska kuoro keikkailee ja ostaa opetusta musiikin­opettajilta.

Kuoro esiintyy kesäisin muun muassa Someron kylillä. Matkan varrelle mahtuu myös yksi erityinen keikka paikallisella Esakallion tanssilavalla.

”Olimme Matin ja Tepon (Ruohonen) lämppärinä, vaikka esiinnyimmekin muutaman tunnin aikaisemmin kuin he”, Filppu kertoo.

Kuorolla on ollut vuosien varrella useita johtajia. Nyt sitä vetää salolainen muusikkopedagogi Anna Schukov. Hän tuli mukaan syksyllä 2017 ja sanoo hypänneensä ikään kuin liikkuvaan junaan.

”Metka Kööri on tosi lysti porukka ja ohjaajana on kivaa, kun jokainen on niin motivoitunut. Töitä on yhä edessä, mutta kaikki on mahdollista, kun on intoa, paloa, iloa ja rentoutta touhua kohtaan”, Schukov sanoo.

Elina Eino, 37, on Metkan Köörin nuorimpia jäseniä, vanhimmat ovat yli 70-vuotiaita. Ryhmä on tiivis.

Stemmojen opettamisessa kanttori Salomäenpäällä on ollut iso rooli. Hän on laulanut stemmat kullekin äänialalle ja meilannut tiedostot kotona harjoiteltaviksi.

”Se on niin hieno tunne, kun huomaa, miten kauniisti kuoro soi”, Anu-Miisa Forell sanoo.

Tie rentoon harrastamiseen saattaa löytyä, jos ei kontrolloi ajatuksiaan liikaa. Kopomaa on kaupunkitutkimuksen dosentti ja sanoo, että päämäärätön ajelehtiminen on hyvä tapa tutustua ympäristöön.

”Sattuma ohjaa liikkumista, kun kuljetaan ikään kuin väärän kaupungin kartan kanssa. Samalla logiikalla mentaalinen ajelehtiminen voi auttaa, jos haluaa hakeutua pois suorituskeskeisyydestä.”

 

Moni sinänsä rentokin toiminta on tavallaan suorittamista.

Jotta kykenee ajelehtimaan, tarvitaan rento asenne, riittävästi aikaa ja ympäristö – ja joskus myös samanhenkisiä ihmisiä.

”Höntsäpeliin tai kuoroon ei voi mennä ilman kavereita.”

Usein puhutaan aktiviteeteista, mutta Kopomaa kääntää asetelman päälaelleen. Hän kehottaa pohtimaan, mitä ovat passiviteetit, leppoisuuden saarekkeet ja tilanteet. Sellaisia voisivat olla esimerkiksi lepäilyyn ja hidastamiseen tarkoitetut paikat, kuten puistot ja kirjastot.

”Esimerkiksi katutaiteen voisi nähdä kulttuurisena hidastetöyssynä. Usein se pysäyttää tai ainakin hidastaa liikkumista.”

Vapaa-aikakin voi muuttua suorittamiseksi, jos harrastukset ovat kilpailullisia tai niissä on jokin kun­nianhimoinen tavoite. Jopa vintageharrastus voi alkaa stressata, jos siihen suhtautuu tiukkapipoisesti, kuten HS aiemmin kertoi (16.12.2017).

Kopomaan mielestä täydellisyyteen pyrkivästä tavoitekeskeisyydestä on vaikea päästä pois. Moni sinänsä rentokin toiminta on tavallaan suorittamista.

”Pyhiinvaelluksella pitää kävellä matka alusta loppuun ja kuorossa sitoutua menemään harjoituksiin. Oleellista on temponvaihdos ja kontrasti arjen rutiineihin.”

Joillekin hyödytön tekeminen voi antaa jopa kimmokkeen elämänmuutokseen. Toisille kyse on hienosäädöstä ja siitä, että varaa aikaa itseohjautuvalle tekemiselle, jossa voi toteuttaa itseään.

Myös Metkan Köörin toiminta on vuosien mittaan muuttunut kun­nianhimoisemmaksi. Se on keikkaillut alusta asti, mutta viime vuonna kuoro järjesti ensimmäisen oman Metkan matkassa -teemakonsertin. Toinen, Juice Leskisen tuotannosta koottu konsertti on 18. maaliskuuta.

Harrastus vaatii sitoutumista. Mukaan on saatava laulajat ja säestäjät, ja aikataulut pitää sovittaa yhteen. Tavallisesti Metka Kööri harjoittelee kerran viikossa, mutta ennen isoja esiintymisiä harjoituskertojen määrä tuplataan. Osa laulaa Juice-konsertissa ensimmäistä kertaa soolon yksin tai yhdessä parinsa kanssa.

”Jännittää aika kovin, mutta itsensä ylittäminen siinä on tavoitteena”, sanoo Elina Eino.

Metkan Köörin väki kokoontuu harjoitusten ja keikkojen lisäksi usein illanviettoihin ja koulutuspäiville, joissa on opetettu laulamisen lisäksi esiintymistä.

”Osa toivoisi opetuspäivää nuottitelineen kokoamisesta”, Filppu sanoo ja purskahtaa nauruun.

Filppu, Forell ja Eino arvelevat, että suurin osa laulajista ei olisi tutustunut toisiinsa ilman kuoroa.

”Joskus tuntuu, että ei jaksaisi lähteä harjoituksiin. Mutta joka kerta sieltä saa paljon energiaa”, Eino kiteyttää. Harrastus antaa myös voimia jaksaa vastoinkäymisiä.

Filpulta leikattiin rintasyöpä 2016, mutta hän pysyi mukana.

”Porukka auttoi jaksamaan. Minut leikattiin tiistaina, ja torstaina olin jo mukana harjoituksissa.”

  Seuraa uutisia tästä aiheesta

 • Hyvinvointi
 • Harrastukset
 • Musiikki
 • Laulaminen
 • Annina Vainio

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  • Juuri nyt
  • Päivä
  • Viikko
  1. 1

   Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään

  2. 2

   Ammattikorkeakouluihin haetaan vilpillä sisään Helsingissä, helposti – ”Koe mittaa enemmänkin kykyä olla epärehellinen kuin oikeaa osaamista”

  3. 3

   Arkkitehtuuri­museon entisen johtajan luotto­korttilaskuista paljastui puutteita: Tarkastajat kävivät läpi 100 000 euron laskut, vain 7 000 euron kuluista asianmukaiset selvitykset

  4. 4

   Valokuvaajan mahtava ajoitus Seurasaaressa: härski lokki ryöstää kalan suoraan sorsan suusta

  5. 5

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  6. 6

   Harkimon ja kumppaneiden puuhista tulee mieleen vuosi 1998, ja se ei välttämättä ole hyvä asia

  7. 7

   1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko

  8. 8

   Taksien hinnoittelu vapautuu, Trafi julkaisi esimerkkihinnaston – onnistuuko sinulta tämän taulukon lukeminen aamuyön taksijonossa?

  9. 9

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  10. 10

   Vanhempien epäillään kohdelleen epäinhimillisesti alle kouluikäistä poikaansa, lapsi kertoi käräjillä kokemastaan – söi lattialla pelkkää riisiä, muu perhe söi parempaa ruokaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  2. 2

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  3. 3

   Saksan suuret TV-kanavat ostivat oikeudet suomalaiseen hittisarjaan ja tekivät siitä oman versionsa, joka on identtinen – lukuun ottamatta tapaa, jolla käydään vessassa

  4. 4

   Kansanedustaja Hjallis Harkimo jättää kokoomuksen ja haukkuu puolueen johtamista: ”Olen keskustellut Orpon kanssa tänä vuonna ehkä kaksi minuuttia” – Nämä asiat Harkimon lähdöstä tiedetään

  5. 5

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  6. 6

   Suomalaiskuvaajan kuvat yhdestä saaresta Lapissa nousivat viraalihitiksi maailmalla – eikä ihme, sillä ne näyttävät täydellisesti Suomen luonnon upeuden

  7. 7

   Ranskalainen parisuhde eroaa suomalaisesta, koska puoliso menee lasten edelle eikä uskottomuutta tuomita – kirjailija Helena Liikanen-Renger kertoo, mitä parisuhteen salaisuuksia voimme oppia ranskalaisilta

   Tilaajille
  8. 8

   Turun puukottajan kuulemisesta tuli hyvin sekava – Bouananen käytöksestä voi tehdä muutaman päätelmän siitä, millainen ihminen salissa istui

  9. 9

   ”Juoksin kotiin mielessäni kuolleet hevoset ja päätön nainen” – Helsinkiläisnaisen jäämistöstä paljastui ennennäkemättömiä kuvia Helsingin valtauksesta 1918

  10. 10

   Tutkimus osoitti ylivertaisuus­vinouman pätevän myös politiikkaan: Mitä vähemmän ihminen tajuaa aiheesta, sitä enemmän hän luulee tietävänsä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Näin Juhana Helmen­kalastajasta tuli Suomen tv-viihteen vihatuin tyyppi täsmälleen samasta syystä kuin 15 vuotta aiemmin

  2. 2

   Tämä maatila ehti olla saman suvun hallussa 300 vuotta – nyt Vantaa saa pakkolunastaa alueen tonttimaaksi

  3. 3

   Eteläsuomalainen pariskunta syytteessä alle kouluikäisen lapsensa törkeästä pahoinpitelystä – epäilyt paljastuivat, kun perhe oli lähdössä pitkälle purjehdukselle

  4. 4

   Onnistujia yhdistää yksi olennainen piirre, ja psykologi Satu Kaski löysi sen – Nyt hän kertoo, mitä ominaisuuksia kannattaa kehittää, jos haluaa menestyjäksi

   Tilaajille
  5. 5

   ”Ei 20 vuotta sitten ollut sen näköisiä hampaita” – Purentaelimistön vaivat ovat lisääntyneet huimasti, sanoo hammasasiantuntija, ja syy on kahdessa isossa muutoksessa

   Tilaajille
  6. 6

   Tippuri yleistyy nuorten keskuudessa – ”Kukaan ei tunnista muita odotushuoneessa, ja kaikki ilmoittavat olevansa saman henkilön vakituinen seksikumppani”

  7. 7

   Tätä lähes 100 vuotta vanhaa kuvaa pidetään nyt maailman vanhimpana meeminä – ja se osoittaa täydellisesti, ettei huumorimme ole muuttunut ollenkaan

  8. 8

   Venäjän vaatimus Syyriaan tehtyjen iskujen tuomitsemiseksi sai laihan kannatuksen YK:n turvaneuvostossa – Yhdysvallat: Olemme valmiita uuteen iskuun

  9. 9

   Lastenpsykiatri Jari Sinkkonen: Suomeen tarvitaan vanhempien kansanliike, jos emme halua menettää lapsiamme peliriippuvuudelle

  10. 10

   Lukuisten autoilijoiden pihoilla kytee tuhansien eurojen vakuutus­pommi – heitä ei voi varoittaa, sillä käytännössä kukaan ei tiedä, keitä he ovat

  11. Näytä lisää
  Uusimmat
  1. Juuri nyt
  2. Espoolainen Jorma Järvinen istuskeli kaikessa rauhassa omakotitalonsa portailla, kun metsästä ilmestyi kauris jouluvalot päässään
  3. Manageri Arsene Wenger väistyy Arsenalista kauden päätteeksi – ”On oikea aika siirtyä sivuun”
  4. Martti Suosalo esittää sankarillisella taituruudella nuorta punasotilasta, jonka puheryöppyjä keskeyttää syntetisaattorillaan velhomainen Leif Segerstam
  5. Pudotuspeleissä loukkaantunut Antti Pihlström jatkaa pitkään Jokereissa –”Toivottavasti pääsen itsekin ensi kaudella pelaamaan tärkeimpiä pelejä”
  6. 1900-luvun alun talot ovat energia­tehokkaampia, kestävämpiä ja terveellisempiä kuin uusilla menetelmillä rakennetut, väittää radikaali arkkitehtiviisikko
  7. ”Se oli polkuni pois ylihuolehtivien vanhempien luota”, sanoo 16-vuotiaana äidiksi tullut – Alaikäisetkin suunnittelevat vanhemmuutta Suomessa, selvisi tutkimuksessa Tilaajille
  8. Cooperin testi yhä kummittelee – testi on vallan mainio kunhan sitä ei sotketa koululiikuntaan
  9. Kun galleristi Kari Kenetti lopetti, se oli ”menetys suomalaiselle taidekentälle” – nyt paluumuuttaja Berliinistä perusti Punavuoreen uuden gallerian
  10. IFK:n kiinnostus pronssiin alkoi heräillä: ”Kyllä tässä on sellainen olo kuin olisi pesäpallomailalla lyöty”
  11. Camilla Richardsson juoksi ennätyksensä kympillä, mutta keskittyy kesän EM-kisoissa vain estejuoksuun
  12. Näytä lisää